Col·laboració Cens d'Àguila calçada

Activitats relacionades amb l'estudi i conservació del nostre patrimoni natural
Respon
Avatar de l’usuari
InfOrnitologia
Member
Entrades: 47
Membre des de: dj. oct. 02, 2008 4:55 pm
Ubicació: GOB

Col·laboració Cens d'Àguila calçada

Entrada Autor: InfOrnitologia »

Des del GOB ens informen que s'ha posat en marxa la realització d'un cens d'àguila calçada o esparver (Hieraaetus pennatus) a les Balears i per al qual ens demanen la vostra col·laboració.

Tothom que hi estigui interessat pot ajudar a contar-les, la metodologia és bastant senzilla (veure més abaix).

Se tracta d'aprofitar el proper mes de març per localitzar els territoris ocupats per les àguiles, ja que és quan les parelles són més fàcils de detectar: fan vols acrobàtics de festeig i siulen. Les serres de Tramuntana i de Llevant, però també les zones d'es Plà són ocupades pels esparvers. S'han de controlar tant zones de penyals i barrancs com pinars, intentant localitzar les parelles territorials i no els nius.

Hi ha dues maneres de col·laborar:

- Enviant cites de qualsevol indret on hagin estat detectades
- Fent-vos càrrec d'una zona (http://www.gobmallorca.com/ornit/atles/ ... /mapes.htm).

En aquest segon cas, s'ha de comunicar per e-mail a la coordinadora del projecte a les Balears, na Carlota Viada (carlotaviada@yahoo.es) i ella vos assignarà la quadrícula triada.

Animau-vos a participar!

InfOrnitologia


METODOLOGIA CENS D'ÀGUILA CALÇADA A MALLORCA 2009

El cens el realitza el Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient amb la col·laboració del GOB-Mallorca.

A Mallorca s’ha optat per fer un recompte directe de territoris ocupats. Això implica una gran cobertura de la feina de camp amb especial intensitat al mes de març (quan preparen el niu i fan vols territorials) i, si fos necessari i per assegurar, juny/juliol (quan comencen a volar els joves).

La metodologia és ben senzilla: se tracta de recórrer tota la zona seleccionada, cercant principalment als penyals però també a les masses forestals, tant en cotxe com a peu, per tal d’enregistrar indicis de reproducció.

El millors horaris de prospecció són de 8:30 a 13:30 del matí i, menys recomanables però també, l’horabaixa de 17:30 a 19:30 hores.

S’han d’evitar els dies amb climatologia adversa, malgrat que els moments previs a l’arribada d’una tempesta i les immediatament posteriors a la pluja són especialment favorables pel fet que molts individus retornen al territori o l’abandonen quan deixa de ploure.

Si vols col·laborar, tria una zona i demana el model de fitxa a carlotaviada@yahoo.es.

A les sortides, anota al teu quadern de camp les següents dades per passar-les després a la fitxa:

- Data
- Hora
- Localització del territori: nom del penyal o del indret, orientació del penyal i, si podeu, coordenades UTM.
- Substrat de nidificació: a les Balears se poden trobar nius a penyals o a arbres (sobre tot pins). Si sabem quin tipus de niu té aquella parella, bé per què l’hem localitzat o bé per què és l’únic possible a aquell indret, per favor, anoteu-lo.
- Descripció de l’observació el més acurada possible.

SEO/BirdLife publicarà els resultats a un llibret que se lliurarà de forma gratuïta als col·laboradors.

No oblideu enviar les vostres cites el més aviat possible, en tot cas abans del 15 de juny, a Carlota Viada (coordinadora): Correu electrònic: carlotaviada@yahoo.es Mòbil: 637-702967
Respon