Sóller és una orgía de falgueres: son promíscues, incestuoses...

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Sóller és una orgía de falgueres: son promíscues, incestuoses...

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Hola Amics:
Vos vull presentar una falguereta RARA RARA. Es seu nom, segons es cientifics que la batiaren, és ASPLENIUM TRICHOMANES nothosubsp. LUCANUM, un hibrid triploide estèril. És fill de dos cosins: Asplenium trichomanes ssp. inexpectans i Asplenium trichomanes ssp. quadrivalens i té un fenotipus intermig. La vaig trobar fa dos díes aprop des cap curucull des Puig den Ramis a Sóller a una paret de marge. Me va cridar s´atenció perque no era com ets altres Aspleniums trichomanes més habituals. A simple vista pareix un A. trichomanes ssp. inexpectans gegant, però aquesta falguereta creix a llocs molt ombrivols, amb sos frondes aplicats an es substrat i amb sa pinna apical més grossa que ses altres, mentre que s´hibrid creix a plena llum amb sos frondes cap a fora, com es seu altre progenitor. Com que no sabía què era, vaig enviar ses fotos an en Josep A. Rosselló, que, com ja sabeu, és un prestigiós botànic mallorquí gran coneixedor de ses nostres falgueres, que és membre d´aquest Fòrum i ell ràpidament me va contestar amb sa resposta. Amb un cop d´ull va saber totd´una quina falguera era. Des d´aquí li vull donar ses gràcies públicament. Sense exagerar crec que és un des millors botànics d´Espanya, sobretot en quant a Pteridofits i Briofits.

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Aquests dos díes he estat pensant que a aquesta falguereta ja l´havía vista a qualque lloc i de cop me n´he recordat que an es Jardí botànic de Sóller hi ha dos A. trichomanes rars. Per a sortir de dubtes avui horabaixa he anat a fer una volta pes Botànic i efectivament ses dues falgueretes rares que hi ha mesclades amb Adiantum capillus-veneris son dos Asplenium trichomanes nothosubsp. lucanum. O sigui que tenen dos petits tresors d´un valor botànic impressionant. M´agradaría que na Magdalena Vicens des Botànic llegís aquest missatge, per si no sap que tenen aquesta meravella pteridofitica.

I vos demanareu a què vé aquest titol de missatge tan...... Idò vé perque a ses marjades de Sóller hi ha sa concentració de falgueretes híbrides més gran de tota Espanya i part de s´extranger: Asplenium majoricum, Asplenium X orellii, Asplenium X reichsteinii, Asplenium X sollerense, Asplenium X tubalense, Asplenoceterach barrancense, sa que vos acab de presentar i encara n´hi ha més. Sa més promíscua i incestuosa de totes elles és s´hibrid alotetraploide Asplenium majoricum, que no té cap manía de reproduir-se amb son pare Asplenium fontanum, donant s´hibrid Asplenium X reichsteinii; amb sa seva tía Asplenium petrarchae ssp. petrarchae, donant s´hibrid Asplenium X sollerense; amb so seu fill de cosí Asplenium trichomanes ssp. quadrivalens donant s´hibrid Asplenium X orellii; amb un altre fill de cosí Ceterach officinarum donant s´hibrid Asplenoceterach barrancense, etc.....Podeu veure fotos de totes elles a sa meva web.

Bona nit a tots: Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. des. 21, 2009 11:24 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Rafel Curto
Member
Entrades: 28
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 10:51 pm

Entrada Autor: Rafel Curto »

Vaja tesors que teniu a una vall tan menuda, impresionant. Aixó voldria un estudi cientific molt acurat
Avatar de l’usuari
Guillem Alomar
Member
Entrades: 28
Membre des de: dj. feb. 14, 2008 2:40 pm

Entrada Autor: Guillem Alomar »

Hola Joan, veig que tots vos heu passat a la cambra digital.
Aquesa zona és un dels llocs de Sóller a on es poden veure més híbrids de falgueres. Segons el meu quadern de camp a 1987 ja vaig observar aquest tàxon juntament amb A. x orellii, A. majoricum, A. x reichstenii i Anogramma leptophylla.
Atentament Guillem Alomar
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Hola Guillem:

Fa un any vaig comprar es teu llibret sobre "Les Falgueres de les Balears" a sa recepció des Jardí Botànic de Sóller. T´he de donar sa meva més sincera enhorabona per sa qualitat científica d´aquesta guía que m´ha estat molt útil per a coneixer sa riquesa de ses nostres falgueres.

Atentament: Joan Bibiloni
Avatar de l’usuari
Magdalena
Member
Entrades: 20
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 10:50 am
Contacta:

Entrada Autor: Magdalena »

Hola Joan,
Veig que ja podem fer bases de dades i posar etiquetes... tanmateix el disc dur del Jardí se diu Joan Bibiloni. De cada dia me sorpren més la teva capacitat d'emmagatzematge. Arribarem que en lloc de cercar les espècies a la nostra base de dades, mirarem si tenim foto a la pàgina de Mundani. Si a damunt hi posessis totes les dades de sembra, recol·lecció, etc. ja seria fantàstic. N'hem de parlar Joan.

Te cont d'on és aquesta raresa (per cert, me pensava que sols en quedava un, però tens raó de que n'hi ha dos). Idò són de ses tres Creus, d'aquí de Sóller. Vàrem anar un dia amb Pep Toni Rosselló, ja fa anys, per establir l'àrea de falgueres i varem recol·lectar quatre cosetes. La veritat és que no és fàcil la reproducció ex situ d'aquestes rareses... Al final, han quedat les que han quedat i en falten moltes. Per ara sols tenim un bon protocol de reproducció de Pteris vittata, però la resta es resisteix. Els factors microambientals són crucials a l'hora de mantenir aquests híbrids ex situ.

Salutacions,
Magdalena
Magdalena Vicens
Jardí Botànic de Sóller
www.jardibotanicdesoller.org
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Hola Magdalena:

Crec que exageres un poc. Jo no tenc fotografiades ni la mitad de ses plantes que hi ha al Jardí botànic de Sóller. Sa veritat és que, de tots es jardins botànics que he visitats (Madrid, Còrdova, La Orotava-Tenerife, Roma, Nàpols, Cagliari, Malta, París, etc...), es de Sóller és un des més complets i millor cuidats. Sempre fa goig: tot ben cavat, ben podat, sense herba, ben senyalitzat, cada planta en es seu habitat més adequat, acompanyada de ses plantes amb ses que sol conviure a sa natura.... Aquest darrer detall el fa casi unic. Sa majoría de jardins botanics es limiten a sembrar plantes sense crear hàbitats ni asociacions de plantes. Vosaltres ho teniu tot repartit per habitats, a cada planta li heu cercat i/o creat es reconet més adequat per a ella. Estàn a gust, floreixen d´una manera exuberant. Son trocets de natura recreats amb tots es seus detalls. Es nota que estimau ses plantes i els enteneu.

De ses més de 12.200 fotografies que hi ha a sa meva web, només unes 2.600 son des jardí botanic de Sóller, sobretot endemismes tant balears, com canaris, com de la resta d´illes mediterrànies, altres 3.000 son d´altres jardins botànics, parcs i jardins publics d´Espanya, Italia, França, Malta, Tunisia, etc..., unes 2.100 son fetes a Tenerife i La Palma, unes 3.100 son de plantes des meu jardí Mundani i ses restants 1.400 son fetes a diferentes localitats de Mallorca. A cada foto he posat es nom cientific llatí internacional de sa planta, es lloc on la vaig fer i a vegades es mes de s´any. Així, encara que es visitant sigui un vietnamita, un anglès, un somalí, un bulgar, un argentí o un japonès, amb so nom cientific poden trobar lo que cerquen. M´escriuen e-mails de tot el mon. A vegades m´escriuen persones minusvàlides que no poden sortir mai a fer una volta pes camp i me conten que s´han passat hores i hores mirant fotos i me donen ses gràcies. Abans de fer sa pàgina, fa ara més de 5 anys, vaig notar que hi havía molt poques fotos de plantes a internet. Quan volía veure fotos d´una planta en concret, les cercava sobretot a Google i de sa majoría no hi havía cap foto. Era depriment. Així que se me va ocorrer s´idea de suplir aquesta carència dins ses meves possibilitats i a més donar a coneixer es meu jardí i ses tècniques de jardinería que havía après d´una manera autodidacte: empelts, etiolació, amurgonament aeri, etc... De tot lo que hi ha a sa web lo que més miren es visitants son ets empelts i ses fotos.

Ufff, com m´he enrotllat.

Bona nit: Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dj. març 27, 2008 6:09 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Respon