Cens de Cabots

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
xaviermas
Member
Entrades: 81
Membre des de: dl. feb. 25, 2008 12:54 pm

Cens de Cabots

Entrada Autor: xaviermas »

Bones gent,
el dijous passat juntament amb na Lupe Suarez
varem estar fent el cens de cabot al nucli urbà de Ses Salines.

La darrera vegada l'haviem fet a l'estiu 2004 (entre en Jordi Muntaner i jo).

Qualcú s'anima a fer altres pobles??

Cati Artigues, els al·lots de Capdepera o Artà, el segueixen fent?


Re estaria bé per comparar dades. Encara no hem analitzat els resultats, però ja vos podem assegurar que les colònies importants del 2004 han desaparescut. Coses de l'home.


Si podem a principis de juliol tornarem a fer el cens, per què ens hem trobat a molts d'indrets, que segurament degut a les pluges de les anteriors setmanes, cabots iniciant a construcció de nous nius.

bé, ja informarem dels resultats.

atentament,
Xavier Mas
Avatar de l’usuari
Cati
Member
Entrades: 454
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:57 pm
Contacta:

Entrada Autor: Cati »

Hola, Xavier
Per Artà hem realitzat censos de cabot "regularment" però molt espaiats en el temps. Fa uns anys va ser possible comptar amb la col·laboració de diferents escoles arreu de l'illa gràcies a implicació directa dels professors de biologia, i els nins s'ho varen passar d'allò més be. Però, no és fàcil mantenir una regularitat per diverses raons. El millor mes per realitzar el cens coincideix amb exàmens, i les setmanes posteriors se dona per finalitzat el curs escolar lo que dificulta la implicació de l'escola. A més a més hi ha la "responsabilitat" de tenir els nins repartits pels carrers del poble i fora del centre escolar durant el cens, amb el risc que això suposa a certes edats. Tot i això, quan el centre i els mestres s'impliquen i s'organitzen, i nosaltres podem estar també pendents d'ells, l'experiència ha resultat sempre tot un èxit com va succeir en molts centres de l'illa, on se varen arribar a realitzar activitats complementàries, escriure articles, dissenyar logos, dibuixos, entrevistes a la gent del poble, ...sobre els cabots. En el GOB tens els resultats dels censos. Bona part està informatitzada.

Salut!
Cati
Cati l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. juny 13, 2011 7:03 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
xaviermas
Member
Entrades: 81
Membre des de: dl. feb. 25, 2008 12:54 pm

Entrada Autor: xaviermas »

Ok,

Gràcies

X
Avatar de l’usuari
La Gola
Member
Entrades: 157
Membre des de: dv. ago. 27, 2010 5:41 pm
Ubicació: Port de Pollença
Contacta:

Entrada Autor: La Gola »

Hola Xavier i forers
Pots comptar amb na Lupe i jo per cercar els cabots pel Port de Pollença. El que sabem cert és d'on agafen el material pels nius;)
Només passant ja hem vist un niu al carrer principal que baixa cap el Port, supòs que no siran mals de trobar. Igualment si els que féreu "u moll" l'altra vegada ens podeu donar pistes millor!

Cristina i Lupe.
Centre de turisme ornitològic la Gola
info@ctolagola.com - http://ctolagola.com
Tel. +34 692 64 40 36
Carrer Temple Fielding, s/n - 07470 Port de Pollença
Avatar de l’usuari
Lupe Suárez Garcés
Member
Entrades: 22
Membre des de: dj. gen. 24, 2008 2:31 pm
Ubicació: Palma de Mallorca

Entrada Autor: Lupe Suárez Garcés »

Algunes imatges del cens de cabots a Ses Salines

Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Hi ha llocs del poble on conviuen amb els nius, agranen els excrements que els poden fer nosa i no destrueixen els nius
Imatge
En canvi hi ha altres indrets on s'elimina la totalitat dels nius
Imatge


Salut
Avatar de l’usuari
xavier
Member
Entrades: 39
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:02 pm
Ubicació: Binissalem

Entrada Autor: xavier »

Es curiòs el cabot, que preferentement faci els seus nius a cases, on moltes vegades és víctima de la manca de sensibilitat i excès de mala llet dels seus propietaris. No és no que no hi hagui penyes a Mallorca per criar. De fet, qualcú coneix una colònia a un penyal?
Jo en sé sols una. Al torrent del Biniaraix, els nius són mals de comptar, però no pot ésser una colònia molt nombrosa, per el nombre d'individuus adults que s'arriben a veure. El dimecres passat, hi havía un jove, posat sobre una penya.
Fins aviat
Xavier
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Hola Xavier.

Conozco una pequeña colonia en las cercanías de Cala D'or. No son más de 6-9 nidos en una peña (más bien una única roca).
Puedo pasarte la cuadrícula 5 x 5 (lo siento pero no recogí coordenadas UTM exactas), dado que la descubrí durante el trabajo de campo realizado para el Atlas de Aves Reproductoras de Mallorca y Cabrera recientemente publicado por el GOB.

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Cristina
Member
Entrades: 150
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 1:41 pm
Ubicació: Port de Sóller
Contacta:

Entrada Autor: Cristina »

Ep Xavier,
A part d'aquesta del barranc de Biniaraix (mals de contar no ho sé però arribar fins pràcticament a dalt de tot del barranc amb aquesta caloreta fa que t'ho repensis, ejem), he detectat exemplars fent el camí des Correu gairebé a cada sortida que he fet per revisar caixes niu. Més o manco abans de que el camí comenci a fer baixada (abans de son Creus però ja dins el terme de Banyalbufar) però sempre molt lligats a les penyes de per allà. També se n'han capturat per anellament a la font de Son Creus al manco l'estiu passat.
Si no vaig equivocada a dins Banyalbufar poble n'hi havia, no?
Si aquests són els del poble o no, no ho podria assegurar, però al manco els del camí des Correu me semblen un poc sospitosos.
Un any, en un SAC del Camí de Bàlitx fet a principis del mes de juny en vaig detectar uns poquets pul·lulant per una zona amb bones parets, però podrien ser encara migrants.

Salut,

Cristina.
Avatar de l’usuari
xavier
Member
Entrades: 39
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:02 pm
Ubicació: Binissalem

Entrada Autor: xavier »

Efectivament, per el barranc fa caloreta.
Si que hi ha nius de cabot a Banyalbufar. Fa uns 10 dies vaig veure un grapat al carrer que baixa cap a la platja. A les darreres cases del poble. Alguns estaven espenyats. Sembla que per tot arreu hi han "amics" de la natura.
Gràcies per l'informació.
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

Ahir 18 de juluiol, circulant per dintre de Porto Petro, vaig veure un parell de nius de cabots (Delichon urbicum). No se si aquesta localitat ja es coneixia.

A la Colònia de Sant Jordi res de res, ja fa temps que no nien. Fa una dotzena d'anys, aproximadament, havia nius per diferents edificis del poble (interiors i a primera linea) així com a les cases del port.

Ahira també uns 400 tudons posats a una linea de mitja tensió derrera del poble de ses Salines.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola

A Portocolom hi havia algunes colònies notables, però crec que era el 2006 que vaig veure el darrer niu ocupat, al cens que va organitzar el GOB a diferents pobles. Podem parlar d'extinció local idò. Que sàpiga no hi ha hagut recolonització. Llevat d'alguns nius solitaris, la majoria de colònies es situaven a hotels i a un carrer cèntric. Algunes colònies es van destruir en plena ocupació, tal i com vaig saber posteriorment. N'hi havia desenes de nius a diverses còlonies i a la primavera els veies sovint agafant llot a la vorera de la mar, cosa que produia una singular arquitectura local de nius parcialment grisos.

Els hotelers són els principals defensors del medi ambient però, no ho dubteu.

Salut

Jaume
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Respon