Un dematí agre-dolç

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Un dematí agre-dolç

Entrada Autor: Maties Rebassa »

Avui dematí ben prestet he anat al Salobrar de Campos. Acabava de passar una tempesta i les aus anaven a lo seu, menjant sense aturar a molt curtes distàncies d'on jo estava (moltes observacions les feia des del cotxe, a la carretera que va cap es Trenc). Hi havia bitxos per tot, entre ells un bon grapat de flamencs. He pogut fer 8 lectures d'anelles [grogues A7/2D, A8/6P (algerians), blanques M236, M437 (sards?), WDBH, WCHP (sards), X/JSH (deltebre), M/R8 (andalús?)]. Ja intentaré confirmar l'origen d'aquestes aus.

A destacar, a més dels flamencs (203), el bon nombre de corbmarins grossos (176), agrons blaus (38), agrons blancs grossos (4), fuells (378), juies (440) o picaplatges camanegres (311). I entre les espècies més escasses, 1 corriol tres-dits, 1 girapedres i 1 milana.

També alguns passeriformes interessants, com 2 blavetes o una dotzena llarga d'hortolans de canyet. Bona quantitat també de rapinyaires. En definitiva, unes hores ben entretingudes.

De tornada he decidit anar a fer una volta pel Pla de l'Anzell. No ha començat malament, amb una esmerla aturada al terra a curta distància.

Imatge

Si vos fixau aquest animalet tan guapo té una cama que li penja, jo en aquell moment no ho he reparat però després m'he adonat que l'animalet no estava bé, de fet quan ha intentat pegar un bot li penjava també l'ala. He anat cap a ell i l'he pogut agafar després d'una curta carrera. L'he entregat al COFIB (en Lluís l'ha vengut a cercar tot d'una, gràcies!) i m'han confirmat el que ens temíem, té perdigonades a una ala i a la part alta d'una cama. Me pareix vergonyós que això passi, però és així.

També hi havia a la zona una colla de cetrers amb un falcó al braç. No sé si caçaven amb ell o no, ja que no m'he entretingut a observar, però després m'ha vingut un dubte al cap: quan es caça amb falcó, quines limitacions hi ha en referència al tipus d'espècies caçables? O millor dit, i donat que entenc que el falcó no és capaç de saber que la majoria d'espècies no són cinegètiques, com s'actua quan el falcó li pega a una espècie protegida? Per exemple, a la zona d'avui hi havia bones quantitats d'aloses, titines, xàtxeros, etc.

Salut!
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Sort que vares passar per allà i l'esmerla ha quedat en les millors mans.

Pel que fa a la falconeria, efectivament, planteges una qüestió ben interessant. Les espècies caçables en falconeria són les mateixes (amb les limitacions evidents del sistema) que per a les altres modalitats, o dit d'altre manera, les espècies no caçables són les mateixes. Qui, practicant la falconeria, capturi un exemplar d'espècie no caçable, cometrà una infracció administrativa.

És la falconeria una modalitat selectiva? Els practicants haurien de procurar que així ho fos, i no llançar l'au si no es té ben clar quin serà el seu objectiu. Hi ha falconers que no respecten això? Certament, igual que hi ha caçadors que disparen a espècies no caçables. Fins i tot tenim constància d'alguna de captura i mort d'espècie amenaçada utilitzant falconeria.

En tot cas, apel·lem a la responsabilitat del col·lectiu, que personalment pens que per la seva dedicació als rapinyaires deu tenir un major grau de sensibilitat envers les aus i la natura que en el cas dels practicants d'altres modalitats de caça.

Salut

Toni
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Entrada Autor: Maties Rebassa »

Gràcies per les explicacions, Toni.
Salut!
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
Manolo
Member
Entrades: 140
Membre des de: dc. gen. 23, 2008 7:52 pm

Entrada Autor: Manolo »

Bones,

quina pena de bitxo, a veure si se recupera. Penso que algunes coses han de canviar en el mon de la caça. S’ha avançat molt, sens dubte, però encara hi ha coses que no tenen sentit. Se m’ocorren dues sense pensar massa:

incloure d’una vegada el tema de l’examen, me pareix absurd que se pugui donar la capacitat per pegar tirs i matar animals sense comprovar que qui surt amb el carnet sap el que pot fer o no pot fer i que té els mínims coneixements sobre ecologia. Lo seu seria que obligatòriament se fes un curs abans de rebre un permís de caça, curs que podria incloure temes sobre com funciona la natura, sobre temes legals, sobre identificació...i finalment una prova.

s’ha de fer molta més pressió per tal d’evitar les il·legalitats i lo primer seria augmentar el nombre de AMA i facilitar-lis la seva feina en tots els sentits. Crec que els mateixos caçadors haurien de demanar això, ja que el mal que fan alguns embruta la imatge de tots.

salut

Manolo
Respon