Nova Revista Biota Balear

Activitats relacionades amb l'estudi i conservació del nostre patrimoni natural
Respon
InfoNaturalista
Member
Entrades: 201
Membre des de: dv. maig 08, 2009 12:58 pm

Nova Revista Biota Balear

Entrada Autor: InfoNaturalista »

Hola a tots i a totes,
vos informam de la creacíó d'una nova revista, Biota Balear. Els responsables de la mateixa se presenten a la gent de les Illes i ens conviden a participar. Des d'aquest espai desitjam molta sort a la iniciativa.
A continuació vos reproduim la seva presentació.

Salut!
InfoNaturalista


Benvolgut company,

Fa unes setmanes hem publicat el primer número de la revista Biota Balear. Una publicació realitzada amb la finalitat de motivar la recollida d'informació sobre la biodiversitat de les Illes Balears.
És molt freqüent que els qui anotam les nostres observacions en un quadern de camp, generalment quedin allà i no arribin a les persones que realment estudien aquestes espècies. Biota Balear neix amb la finalitat de posar en comú la biodiversitat de les Illes Balears. Així per exemple, un entomòleg que estudia els escarabats tenebriònids pot consultar cites publicades a l'apartat d'Observacions Faunístiques que altres persones han realitzat, i emprar aquestes cites publicades per concretar i completar informació sobre fenologia o distribució, que de cap altra manera podria fer.
Tal vegada el fet d'observar un exemplar d'Eriçó (Atelerix algirus) no té una rellevància especial per a nosaltres, però per als qui estudien l'espècie, tal volta tenir informació sobre els llocs on són atropellats, per tal d'elaborar un mapa de punts negres d'atropellaments si que té una gran rellevància. O per exemple observar un exemplar de papallona rei (Papilio machaon) al nostre jardí no té molta importància, però per aquells que avaluen el seu estat de conservació si que la té.

Per a fer-vos una idea sobre com és Biota Balear podeu descarregar-vos el primer número al següent enllaç: http://www.voluntariatcientific.es/intr ... ear_01.pdf
Està clar que és millorable, com tot, si bé em prioritzat en treure el primer número i anar millorant-lo en futurs volums, que no millorar-lo eternament i no treure'l mai.

Com saps aquesta tipologia de projectes requereix de la participació d'un alt nombre de persones. I és per això que ens posam en contacte amb tú per a convidar-te a participar en el proper volum que sortirà a la llum el primer trimestre de 2013 i sobre el que ja hem començat a fer-hi feina compilant informació de diferents col·laboradors.

La participació pot esser de les següents maneres:
- Aportació de cites puntuals d'una espècie qualsevol (no ocell). Les cites s'haurien d'enviar a aquest correu electrònic: biota.balear@gmail.com. La informació bàsica que caldria aportar és: Espècie, data, lloc d'observació, localitat d'observació (el més concreta possible), nombre d'exemplars i sexe dels mateixos (en el cas que és sàpiga) i relació d'observadors (nom i cognom).
- Redacció d'un manuscrit (nota científica o article científic) sobre la biodiversitat de les Illes Balears (podeu veure normes de publicació a la pàgina 40 del volum 1)
- Redacció d'una resenya bibliogràfica sobre una publicació de biodiversitat.
- Facilitar una referència bibliogràfica sobre un manuscrit científic publicat al 2012 en el que faci referència sobre la biodiversitat balear
- Realitzar una crítica constructiva sobre la revista, aportant millores i comentaris per al proper volum.

Com veureu al primer número sols hi trobem observacions faunísitiques (no aus), si bé i de cara al proper número s'està valorant la possibilitat de fer un capítol de flora i un altra de fongs. Tot depèn de si els participants aporten cites de flora i fongs. En qualsevol cas, per poques hi hi hagi es faria un capítol apart.

Esperam que la publicació sigui del teu interès, i si t'animes, participar-hi activament en el futur.

Una aferrada

Samuel Pinya
Editor de Biota Balear
Associació per a l'Estudi de la Natura
Respon