Arpelles 2012

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Naturalista - s'Albufera
Member
Entrades: 131
Membre des de: dc. juny 11, 2008 8:53 am

Arpelles 2012

Entrada Autor: Naturalista - s'Albufera »

Hola a tots i a totes.

Aprofitant la línia que en Jaume Adrover va encetar amb la milana en aquest fòrum, el passat dia 26 de juny viewtopic.php?id=3430, des de s'Albufera us volem donar a conèixer la situació d'enguany de l'arpella (o moixeta) Circus aeruginosus (per ventura alguns de vosaltres ja haureu vist la nota de premsa que la CAMAT ha tret aquesta setmana http://www.caib.es/govern/sac/fitxa.do? ... coduo=3184).

Les dades d'hivernada són de màxim històric: al cens d'aquàtiques hivernants, al gener, s'anoten 98 exemplars que surten de la colgada situada al centre de s'Albufera. Alguns es dirigeixen cap a s'Albufereta i d'altres cap a les zones de garriga de Santa Margalida i Ariany.

Les dades de cria també són molt bones: enguany hi ha hagut 21 parelles que han marcat territori (l'any passat foren 22). D'aquestes 21 parelles, 17 han fet niu que també és un rècord històric (l'any passat en feren 14)

Dels 17 nius, 14 han tingut èxit (ha volat almenys un dels polls), mentre que l'any passat n'hi hagué 11. En total han volat 37 joves, fet que és un altre rècord històric (l'any passat en volaren 29).

Us recomanem que compareu (i amplieu) aquesta informació amb la que sortirà ben aviat al proper número de l'AOB, on s'analitzen les dades de més de 20 anys de recopilació d'informació sobre aquesta espècie a s'Albufera.

Una abraçada...!

Pere
Avatar de l’usuari
FJAM
Member
Entrades: 11
Membre des de: dj. ago. 25, 2011 10:42 pm

Entrada Autor: FJAM »

Enhorabuena por vuestra labor.
Avatar de l’usuari
pepsunyer
Member
Entrades: 292
Membre des de: ds. jul. 19, 2008 10:45 pm
Ubicació: Sineu

Entrada Autor: pepsunyer »

Gràcies Pere.
Se detecten ja migrants a s'Albufera? Ho deman perquè dia 10/07 vaig ser pel Salobrar i vaig observar una femella adulta (amb muda activa de primàries), i almanco 2 juvenils independents. No sé si s'hi ha observat per la zona aquest principi d'estiu, com succeí l'any passat.
Pep
The "balance of nature" does not exist and perhaps never has existed. C.S. Elton
Avatar de l’usuari
Naturalista - s'Albufera
Member
Entrades: 131
Membre des de: dc. juny 11, 2008 8:53 am

Entrada Autor: Naturalista - s'Albufera »

Hola Pep, hola a tots i a totes.

No... per s'Albufera no es nota clarament l'arribada de migrants d'aquesta espècie... però es nota la fugida dels joves d'enguany. De cada dia són mé spocs els joves que es deixen veure.

Al Salobrar, aquest hivern passat, es va trobar una colgada ben interessant. Molt possiblement en els propers anys hi pugui haver cria (si no n'hi ha ja...)


Pere
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola

Pere, el 2008 fa vaig trobar un dormidor d'arpelles a la marina de Llucmajor.
Almanco 2 dies seguits, dins la primera setmana d'agost, s'aixecaren 7 i 10 exemplars a la sortida del sol, alguns eren joves de l'any.
Vaig suposar que podrien ser locals, era prest per migrar. Se'n veuen campejant algunes per aquella zona, hi abunda el menjar fàcil.

salut!

Jaume Adrover
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Entrada Autor: Maties Rebassa »

Bones, la dispersió de les arpelles comença molt prest, i possiblement també la migració postnupcial (es fa molt difícil separar els exemplars locals en dispersió dels vertaders migrants).

El primer juvenil en dispersió o migració el vaig veure dia 11 de juliol a Maria de la Salut. I avui a sa Barrala de Campos hi havia al menys 8 exemplars (1 mascle, 2 femelles i 5 juvenils). Tampoc es pot descartar que al Salobrar - sa Barrala hi criï alguna colla, però fins que no es trobi és millor tractar les aus com a "immigrants" arribats d'altres zones.

Salut!
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Respon