Sentencien Ses Fontanelles

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Sentencien Ses Fontanelles

Entrada Autor: jaume adrover »

La darrera zona humida de Palma està pràcticament sentenciada. Els 13 anys de campanya en defensa d'aquest espai, no han estat suficients. En deixaran un bocínet per mostra, ves a saber fins quan.

És una zona rica, valuosa, amb nombrosa avifauna. Aquest hivern feien goig, molta aigua, agrons, ànneres, avisadors i fins i tot hi ha un endemisme botànic, el famós Limonium barceloi.

És desolador, acabaran amb tot a canvi de res.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4028025/ ... embre.html

Jaume
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Jordi Amengual
Member
Entrades: 151
Membre des de: dt. gen. 15, 2008 11:47 pm

Entrada Autor: Jordi Amengual »

Despusahir (dijous 16/7) just abans de la sortida del sol hi vaig veure un impresionant lloc de colgada d'esplugabous (Bubulcus ibis). Estaven als tamarells del limit est de la zona humida, vora el canal de Sant Jordi. Es desxondien i començaven a partir.

No sé si qualqú coneixia aquest dormidor, però me pareix que malauradament te pinta de no tenir massa futur.......

Salut

Jordi
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola

El diumenge un grup de naturalistes vam visitar Ses Fontanelles (Palma). No se vosaltres, però cada pic que hi vaig a la tardor o la primavera me sembla sorprenent, gairebé incomprensible, la quantitat i varietat d'aucells que hi ha. Va ser baixar del cotxo i enmig de tot el renouer, el tràfic, els avions, els hotels... els aucellons (passeriformes) cantaven a les totes, com si res.

Vaig pensar en un article que havia llegit fa temps, on una investigació arribava a la conclusió que els aucells que habiten ciutats, han de cantar més temps que a llocs més "silenciosos", cosa que els feia baixar un poc la productivitat.

Hi ha molta aigua enguany i els esbarts d'ànneres, agrons i estornells anaven amunt i avall. A una taca de canyet vam poder veure hortolans (E. schoeniclus), butxacs (C. juncidis) i esbartets de frigílids (serinus, carduelis, chloris). A primera hora hi havia també molts de cabots de roca (P. rupestris), que quan fa fred a la muntanya, baixen a fer passades sobre les zones inundades del Prat de Sant Jordi i a Ses Fontanelles.

A una sèquia hi havia un martinet (A. athis), vam poder veure dos rasclons (R. aquaticus), un tiruril·lo (C. ducius), un esbart d'unes seixanta-dues sel·les (A. crecca), juies (V. vanellus).... Per no marejar més: En total vam detectar 42 espècies, incloses una cega (S. rusticola), xalambrí (P. modularis), perdius, tords i fins i tot bectorts (L. curvirostra) a la zona de pins de la part nord-oest...

Hi ha un article publicat a l'AOB 2009, per Zeeba Khan, J.M Gonzàlez (Mànix) i Anna Travesset, on es contata la presència de fins a 46 espècies en època reproductora, sense contar els migrants. L'article conclou que: "S’espera que els resultats d’aquest estudi contribuiran a la presa de
decisions sobre l’eventual restauració de la zona". El teniu aquí:

http://www.gobmallorca.com/ornit/anuari ... nelles.pdf

No sembla veritat que les pales hagin començat a entrar a un espai com aquest a construir-hi un enorme i vulgar centre comercial. Si no visquéssim a un país governat i sostingut per bàrbars, les pales hi serien, però per retirar tots els enderrocs que s'hi van tirar durant dècades, es restauraria la zona i tots (ornitòlegs, turistes, comerç de la zona...) viuríem un poc millor.

Caldrà, aquí i a altres espais valuosos, insistir amb més força per capgirar aquesta situació.

http://www.gobmallorca.com/notes-inform ... obres.html

Jaume A.
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Jordi Amengual
Member
Entrades: 151
Membre des de: dt. gen. 15, 2008 11:47 pm

Entrada Autor: Jordi Amengual »

Booones

El passat dijous 10/01 un esbart d'unes 60-70 juies (Vanellus vanellus) sobrevolaven erràticament Ses Fontanelles.
Pareixien preocupades...

Salut

Jordi
Respon