reproducció del voltor negre el 2011

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

reproducció del voltor negre el 2011

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

Aquest any, la Conselleria de Medi Ambient, pels motius pressupostaris que tots coneixeu, no va contractar el seguiment de la reproducció del voltor negre a la Fundació per a la Conservació dels Voltors. Es va encomanar aquest treball a la unitat de Flora i Fauna dels agents de Medi Ambient. La Fundació va demanar autorització administrativa per participar en el seguiment i se li va concedir, de manera que també han estat ficats, i molt, en aquesta feina.
Al principi, als anys 80,aquest seguiment el feia el servei de Protecció d'Espècies que per aquells temps es deia Unitat de Vida Silvestre. Després, per l’increment del treball amb altres moltes espècies va començar a participar la Fundació i, posteriorment, va ser contractada per fer aquesta feina. Amb major o menor intensitat, el Servei va continuar participant en el seguiment de la nidificació censos, etc. En els últims anys aquest Servei va tornar a participar amb major intensitat, en part degut també al creixement de la població de voltors negres a Mallorca.

El 2011 s'ha batut rècord i s'ha superat la xifra del 2008 i 2009, que va ser de 9 polls surats. El 2011 han volat, com a mínim, 10 polls. S'han localitzat 16 parelles territorials de les quals 13 van efectuar posta i 10 varen eclosionar i varen treure endavant cadascuna al seu poll. Segurament, la climatologia, amb absència de pluges durant la incubació i durant les primeres setmanes de vida dels pollets, els ha beneficiat molt.

Ha estat un treball dur, ja que es va començar el 15 de febrer (una mica tard) i es va acabar a mitjans de setembre. Cada vegada hi han més parelles, el territori a recórrer és cada any més extens i, en molts de casos, molt difícil de prospectar. Per això, el temps que s’ha de dedicar per localitzar colles territorials, ver si fan posta, si eclosionen els ous i si volen els polls cada any és major.

La població augmenta a poc a poc. S'ha de considerar que al començament dels vuitanta, quan es va iniciar el seguiment de la nidificació, havien un parell de colles i que alguns anys va volar un sol poll o cap ni un!

Bé, bones notícies, que sempre ens alegren una mica.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
Gil Panadés
Member
Entrades: 202
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 8:45 am

Entrada Autor: Gil Panadés »

Grácies per compartir la info Jordi.
Per cert, i ¿q en sabem de les milanes aquest 2011?
salut
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

La temporada de reproducció voltor negre (Aegypius monachus) del 2012 ha anat encara millor que la dels anys anteriors. Si el 2011 es va batre rècod de producció ab 10 polls, enguany ha pujat a 12 polls volats. Han hagut 13 postes, pot ser 14, ja que un niu ocupat per una colla va patir una pèrdua d'una part de l’estructura abans de que es pogués comprovar si havien fet la posta. En total han hagut 17 colles teritorials i una altre possible colla territorial a un niu a un pi que ja estava mort l'any passat. Climatològicament l'ay, com els anteriors, ha estat molt bó pels voltors ja que no ha plogut gens ni mica durant tot el període reproductor.

S'han trobat alguns nius nous, en tres dels quals han tret poll. Els voltors tenen molta facilitat per construir noves plataformes que, de vegades, no arriben a emprar.

De moment, l'arribada i establiment dels lleonats, que ja han niat, com vaig contar pel Foro fa uns dies, sembla que no ha tingut cap incidència sobre els negres.

El voltor negre es va recatalogar el 2011 a vulnerable, la qual cosa suposa que les comunitats autònomes tenen l'obligació, entre d'altres coses, de fer el seguiment de la reproducció d'aquestes espècies. Aquetes dues espècies de voltors tenen un seguiment de la nidificació complicat a Mallorca degut a la complexa orografia de la serra de Tramuntana. Si qualcú de voltros te notícies o indicis de nidificació, tant de negres com de lleonats, vos agrairia molt que contactéssiu amb jo que soc la persona encarregada per l'Administració de fer aquesta feina.

Salut,


Jordi
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

De nou el 2014 el Servei d'Agents de Medi Ambient ha estat encarregat per la Conselleria a de Medi Ambient de fer el seguiment de la reproducció del voltor negre. També va participar personal de la fundació per a la conservació del voltors.

Malgrat que la passada setmana va sortir informació a la premsa local emesa per l'esmentada fundació dient de que la feina la havia fet ells, sense mencionar a ningú més, vull dir públicament que el pes del seguiment va recaure a sobre del agents de Medi Ambient.

Ell 2014 ha estat un any rècord, però amb diferència. La pujada, tant en número de colles que ocupen niu, com en número de colles que efectuen posta i polls que volen ha estat impressionant. El 2014 26 colles han regentat niu de les quals 21 han efectuat posta i 17 han tingut èxit volat els seus únics polls. Penseu que el número de polls que varen volar en anys anteriors va ser de 11 el 2013, 12 el 2012 i 10 el 2011, per tant és un increment molt important.

Els voltor negres fan el niu a sobre de pins, sobre tot situats a penya-segats costaner, si bé fa uns anys que algunes colles fan niu en pins situats a penya-segats interiors. Amb l'increment de parelles que s'està produint el seguiment de la seva reproducció cada vegada serà més complicat.

L'evolució d'aquesta població de voltors negres, l'única del món que es troba a una illa, l'allunya del perill d'extinció en que es trobava a començament dels anys vuitanta del passat segle, quant no va néixer cap poll ni el 1983 ni 1984 i només un entre el 1885 i 1989.

Són bones notícies pel voltors.

Enguany els agents tornarán a fer el seguiment i espero poder donar-vos el resultats una vegada hagi finalitzat la reproducció a mitjans estiu.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
marcm
Member
Entrades: 43
Membre des de: dc. set. 04, 2013 4:06 pm
Ubicació: Palma

Entrada Autor: marcm »

Hola Jordi,

Enhorabona per la feina. Quins creus que són els factors que ajuden a aquesta recuperació aquests darrers anys (especialment enguany)? Menys verí? Menjadores? Presència creixent de cabres a la Serra?

Salut!
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola,

És una pregunta difícil de respondre. Segurament es deu a una suma de factors. Des de que es va començar a aplicar el Programa de Recuperació, a començaments del vuitanta, es varen dur a terme moltes accions i de molt divers caire, com increment de la vigilància, lluita contra el verí, alliberament d’exemplars, campanyes de sensibilització, alimentació suplementària, etc., etc.

Poc a poc la població va incrementar el número de polls que volaven cada any i que s’incorporaven a la població. A aquests s’han d’afegir els exemplars alliberats procedents de cria en captivitat i, sobre tot, d’origen silvestre que varen ingressar a centres de recuperació i es varen reintrorduir a Mallorca. Amés, la baixada de la taxa de mortalitat de totes les classes d’edat de segur ha ajudat molt a la seva recuperació.

Els anys 2008, 2009 i 2010 varen volar 9 polls, el 2011 10, el 2012 12, el 2013 11 i el 2014 17. Son xifres bastant ajustades a la realitat. El creixement d’aquesta darrers anys suposo que es deu a l’incorporació a la població reproductora de cada vegada més exemplars nascuts 6, o 7 anys abans. Per tant, cap la possibilitat de que aquest creixement continuï fins que arribi un moment en que s’estabilitzi. Ja veurem.

Salut,

Jordi
Respon