Fumigació de cunetes

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Fumigació de cunetes

Entrada Autor: Maties Rebassa »

Crec recordar que aquest tema ho ha tret na Magdalena dins un altre post (no record quin), i m'agradaria veure què en pensau els demés. Jo mai he trobat cap sentit a la costum de fumigar les cunetes de les carreteres. Realment és necessari?
Ja són un grapat els turistes estrangers que m'han comentat que un dels canvis més grans que han vist a Mallorca és el del paisatge que hi ha a les cunetes de les vies rodades. Recorden, de les seves primeres visites a l'illa fa ja anys, catifes de flors rectilínies que darrerament són cada cop més escasses. No cal dir que la biodiversitat (vegetal i animal) que pot haver-hi a les cunetes de les carreteres és molt gran, no es tracta només d'un tema paisatgístic. A més, les espècies pròpies d'ambients "ruderals" (incloc aquí les bardisses entre finques agrícoles) són sovint les que es troben en un estat de regressió major.
Els que teniu experiència en altres païssos, també es fumiga en altres llocs com es fa aquí? Bastaria passar una desbrossadora? Què es pot fer al respecte?

Salut!
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Bon vespre, Matíes:

Jo et puc dir el que vaig veure a Les Illes Açores, que pertanyen a Portugal. Com ja saps aquestes illes tenen una vegetació exuberant, donat el seu clima molt humid i càlid amb la típica pluja horitzontal dels boscos de laurisilva, que cada matí deixa les plantes ben regades, com passa a la resta d´illes que formen la Macaronèssia. Aquesta exuberància vegetal és fonamentalment de falgueres autòctones i alòctones asilvestrades, que creixen continuament durant tot l´any i es fan esponeroses. Les cunetes estàn plenes de falgueres amb frondes de més d´un metre. Es veu clarament que els agraden com hàbitat per la major quantitat de llum que hi reben, molt més que als sotaboscos.

Com controlen les autoritats açorianes aquesta exuberància? Amb herbicides? NOOOO.... Em va sorprendre veure cada pocs quilòmetres una parella d´operaris amb desbroçadores que tallaven les plantes de les cunetes a una altura de mig pam i carregaven el que havíen tallat dins dumpers. Al seu pas les voreres de les carreteres quedaven com gespa. Només tallaven fins un metre a cada costat. Com que no mataven cap planta, a les poques setmanes les falgueres brostaven nous frondes i les altres plantes tant herbàcies com arbustives treien nous ulls de la rabassa.

O sigui que a les Açores no maten res amb herbicides, només controlen l´exuberància de la vegetació de les cunetes d´una manera respetuosa i totalment ecològica. Els doblers que aquí es gasten en pesticides, allà els dediquen a pagar els sous dels nombrosos operaris, que mantenen netes les voreres de les carreteres. Ara que aquí tenim un problema tan greu d´atur, el Consells Insulars podríen dedicar els doblers que tuden comprant pesticides i fumigadores a contractar persones sense feina i tots hi sortiríem guanyant: menys enverinament de la terra i les aigues, les plantes petites i rastreres no es veuríen afectades, la petita fauna de la terra i l´herba ( cucs de terra, insectes, aracnids, etc...) no sofriría gaire i es podríen crear més de 3.000 llocs de feina a totes les illes.

Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dg. març 28, 2010 2:21 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
CCardona
Member
Entrades: 150
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:24 pm
Ubicació: Sa Pobla

Entrada Autor: CCardona »

No importa anar molt enfora, basta aneu a Menorca i segurament veureu voreres de carretera plenes de floretes de tot color amb els seus insectes, i animalons associats. Allà en principi hi passen desbrossadora. És una vergonya el que fa el Consell de Mallorca a les voreres que mal "gestiona".

Fa poc al Facebook algú va posar fotos d'aquestes espècies que es veuen afectades pel Rondup mallorquí, i em va dir el nom del qui era responsable fins fa poc. Ara amb els canvis de govern no se com deu estar la cosa.

Jo propos fer una mica de campanya a veure si aturam això dels camps "esquitats" en plena primavera. Propos poder escriure mails a na Francina Armengol com a màxim responsable d'aquesta irresponsabilitat (un pagés amic meu diu que hem d'anar a la soca, ido!). Que vos pareix?


CArles
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

pues fantastico Carles.

Si fuera solo con las cunetas?......pero son los torrentes que se limpian con maquinaría pesada en pleno mes de abril, las cunetas que se fumigan en los meses de marzo, ABRIL Y MAYO y otra serie de barbaries....

Todo esto sería solucionable con un poco de comunicación entre el Consell de Mallorca, Conselleria de Medi Ambient y empresas subcontratadas y como ha dicho Joan, pues habría más trabajo para la gente que no lo tiene y más sentimiento por la biodiversidad, pero........

¿ DE verdad pensais que alguien de cualquiera de los estamentos mencionados lo tiene? Si lo tuvieran ya hacia años que en Mallorca no se harían esas barbaries porque como tú has dicho Carles....bastaría mirar a Menorca y ejemplarizarse...

UN ABRAZO
JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Entrada Autor: Maties Rebassa »

Pel que veig els mallorquins som una excepció, i bastant desafortunada, en aquest tema (gràcies Joan, Carles i Jose Luis per les vostres aportacions!).
Carles, no me pareix malament això d'escriure mails als responsables d'aquesta gestió de les cunetes. Per ventura també es podria fer alguna petita campanya informativa?

Gràcies,
Maties Rebassa l’ha editat per darrera vegada el dia: dg. març 28, 2010 8:27 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
joanoliver
Member
Entrades: 37
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:44 pm

Entrada Autor: joanoliver »

Realment es un tema preocupant. Si calculam uns 500 Km de carreteres esquitades cada any (segurament son més), y 4m d'amplada afectats (2 m a cada costat), ens donen 100Ha afectades! Hi ha que tenir en compte que les carreteres poden actuar com a estructures lineals que connecten espais diversos i moltes espècies, a banda dels atropellaments que poden sofrir, els utilitzen com a tals. Conec poques dades d'afectació de vertebrats pels herbicides, però hi ha dades de mortaldats de larves d'amfibis i també estudis fets a Grècia sobre l'índex de supervivència dels juvenils de tortuga mora, que disminueix més del 30% a zones tractades

salut

J. Oliver
Avatar de l’usuari
Magdalena
Member
Entrades: 20
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 10:50 am
Contacta:

Entrada Autor: Magdalena »

Bon dia,
Sí, Maties, en vaig parlar jo al post de l'Anèmona coronaria. Just me va coincidir que venia per la carretera de Sta. Maria i havia un camió fumigant. El més inverosimil de l'assumpte és que estaven fumigant unes herbes que no tenien més de dos pams i que no fan cap mal ni a la circulació ni a ningú. Aquí no és Açores, i el mes d'agost ja no n'hi haurà cap d'aquestes herbes, ja que la majoria són anuals o són geòfits que passen l'estiu davall terra. L'excusa aque posen és que ho fan pel perill d'incendi provocat per una d'aquestes llosques que surten disparades de les finestres dels cotxes en ple mes d'agost. A Menorca per lo vist, aquesta perillositat no està tan contemplada. En fi, jo crec que és un tema molt bo de resoldre només que hi hagi un polític convençut i, això també, un tècnic encara méeeeeeees convençut. No li veig més complicacions, però la veritat és que cada any segueixen fent el mateix. Només desbroçen en les zones on algú s'ha queixat de certs pobles en concret, però quan topes amb "carreteres", uff la cosa ja depen de més amunt...
Magdalena Vicens
Jardí Botànic de Sóller
www.jardibotanicdesoller.org
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Algú de vosaltres coneix algun estudi al respecte, sobre dades d'evolució de la vegetació, supervivència/afectació de fauna, etc? Ens aniria molt bé poder fonamentar bibliogràficament el tema.

Si coneixeu cosa, per favor passau la referència.

Gràcies

Toni
Avatar de l’usuari
CCardona
Member
Entrades: 150
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:24 pm
Ubicació: Sa Pobla

Entrada Autor: CCardona »

Fent un parell de recerques he trobat això:


Noticies relacionades amb herbicides i cunetes. Surten bastants grups ecologistes que s'els podria demanar si tenen algun estudi fet o alguna cosa.

http://www.ecologistasenaccion.org/spip.php?article390
http://www.eldigitaldecanarias.net/noticia15269.php
http://www.foro-ciudad.com/usuarios-men ... 1000046734
http://www.diariodelbierzo.com/bierzo/?noti=41166
http://noincineraciontenerife.com/noticias/1696.htm
http://www.galiciahoxe.com/vivir-hoxe-g ... ia-314473/

Aquí hi ha una sentencia d'un senyor que li varen cremar els ametlers que tenia a la vorera d'una carretera (ho he llegit per damunt)


http://www.carm.es/knosys/Scripts/know3 ... L+)&Pos=60

Un decret català una mica xungo (amb l'excusa que li varen dir a Magdalena, els incendis)
http://www.carreteros.org/ccaa/legislac ... 130_98.htm

Això és un document tècnic per l'ús responsable d'herbicida, que també se li pot treure informació.

ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/010/a1422s/a1422s00.pdf


Si mirau pel google surten moltes més coses, no pensava que en surtissin tantes. Es veu que aquest problema no només el tenim a Mallorca.


Salut i bones panades


CArles
CCardona l’ha editat per darrera vegada el dia: dc. març 31, 2010 8:49 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola tots

Personalment me fa una rabiada el tema de les voreres esquitxades. No serveix per res. L'herba verda torna groga i prou i el tema dels incendis me sembla banal, pueril...romàn seca més temps que si la deixasses fer.

Hem de demnar al CIM quines carreteres s'esquitxen, cada quan, amb quins productes, quans euros costa... i sobretot si als contractes de manteniment de carreteres (a la mallorquina) se pot prescindir d'aquesta estúpida costum. A Felanitx no fa molt hi va haver un cas (com a mínim) d'intoxicació de bestiar, ovelles, que pasturaven voreres mentre les traslladaven d'una tanca a una altra. El tema es va discutir a una plenària, sense èxit pel que es veu. Un altre argument contrari és el fet de que molta gent aplega caragols. espàrrecs...de les voreres i s'acaba menjant el Roundup.

Francament, és tan absurd.

Salut

Jaume
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Roundup, és més tòxic per a l'ADN humà que la majoria dels verins coneguts.

http://ecocosas.com/noticias/roundup-toxico/

Normalment els mateixos operaris de les Institucions públiques que fumiguen amb aquest producte, no compleixen amb cap mesura de seguretat al respecte.
Avatar de l’usuari
Alex
Member
Entrades: 192
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 11:07 pm

Entrada Autor: Alex »

Aquesta setmana al Camí de Son Pol, Alaró, camí senyalitzat per l'ajuntament. Autor anónim.

Imatge
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Ens interessen molt fotografies d'aquest tema. Especialment, si aplegau el camionet del Consell de Mallorca fumigant una cuneta on ja no hi ha ni un bri d'herba (ho he vist habitualment, però o no duia càmera o no m'he pogut aturar). Si teniu o podeu fer fotografies d'aquest tipus, passau-les al GOB.

Gràcies!
Avatar de l’usuari
Joan Carles Palerm
Member
Entrades: 93
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 12:14 am

Entrada Autor: Joan Carles Palerm »

Crec que algiuna vegada ja hem parlat d'aixó i s'ha comentat que a Eivissa aquesta feina es fa sense herbicides. Aqui teniu un enllaç a la memoria tècnica de la licitació del servei de manteniment de voreres. Es fa amb desbrossadora.

http://www.conselldeivissa.es/portal/co ... 6509_1.pdf

Segurament es el que hauriau d'intentar aconseguir per a Mallorca.
Avatar de l’usuari
Alex
Member
Entrades: 192
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 11:07 pm

Entrada Autor: Alex »

Quina es la normativa o reglament que regula la senyalització de les zones tractades amb herbicides ????

Salut

Alex
Avatar de l’usuari
Cambessèdes
Member
Entrades: 50
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:02 pm
Contacta:

Entrada Autor: Cambessèdes »

Hola compañeros, os dejo el enlace a la entrevista digital en Diario de Mallorca del flamante conseller Biel Company. Le formulé la pregunta número 2 y quiero compartir con vosotros su respuesta, dejando entrever un 'profundo' conocimiento sobre el asunto...
2. Hola Sr. Company, ¿apoya Vd. el uso de herbicidas por parte del Departamento de Carreteras del Consell de Mallorca? Aunque no tengan Vds. las competencias de los árcenes y cunetas, ¿le parece una gestión responsable? ¿Piensa que no hay alternativa para prevenir incendios más que rociar la isla de Roundup? Gracias.
» Apoyo llevar a cabo las actuaciones pertinentes dentro de la legalidad y al menor coste posible. Si se tuviera que hacer a mano y "amb una xapeta", no bastaria todo el presupuesto del Consell de Mallorca. no sea alarmista con los herbicidas autorizados. le puedo asegurar que si se utilizan correctamente no hay mayor problema.
Cambessèdes ::: Plantarum Vasculari Balearicum
Avatar de l’usuari
Cati
Member
Entrades: 454
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:57 pm
Contacta:

Entrada Autor: Cati »

Es que aquesta fumigació és d’ idiotes!
Al trajecte que faig a diari d’Artà a Cala Rajada està tot ben sec i mort, i tot i així segueixen abocant litres i litres de verí per quatre fulles mal contades que broten quan la pluja renta una mica el terreny. No te cap justificació ni una i és d’una insostenibilitat absoluta. Es com matar mosques a canonades.
Avatar de l’usuari
Magdalena
Member
Entrades: 20
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 10:50 am
Contacta:

Entrada Autor: Magdalena »

Bon dia,
Després d'aconseguir que no fumiguessin, al menys a la carretera de Sóller i voltants, ara posen malla antiherba per toooota la cuneta des de la sortida del túnel cap a Palma. Ideal perque aquesta tardor no surti cap bulbosa. Fantàstic. Total per acanalar l'aigua amb un tub que si ve una barrumbada no servirá de res. No bastava cubrir el tub amb la malla?. No... han hagut de posar tela per tot fins a la partió amb la finca corresponent i per rematar avui dematí fumigaven, no fos cosa que sortis herba per algún foradet on la tela no hi arriba. Estic indignada... Algú en sap l'explicació coherent d'aquesta obrassa?
Després supos que plantaran romanís i lavandas duites de ves a saber d'on... Quina decepció!
Magdalena Vicens
Jardí Botànic de Sóller
www.jardibotanicdesoller.org
Respon