Una guarda de més de 20 cabres salvatges m'han destroçat s'hort.

Estudi i conservació de la fauna vertebrada (no aus) a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Una guarda de més de 20 cabres salvatges m'han destroçat s'hort.

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Bones tardes a tots:

Vaja quin regal de Sant Joan més amarg que he tengut. Avui migdia he anat a donar aigua i menjar a ses oques i m'he trobat amb una guarda de cabres salvatges, una d'elles clapada de blanc i negre i ses altres des color silvestre clàssic. He hagut de demanar ajuda a un amic per a que m'ajudàs a treure-les defora. Per a entrar han desenganxat un tros de requilla, l'han aplanat per avall i s'han tirades a dins s'hort des d'una altura de 3 - 4 metres.

M'han menjats tots ets arbres joves. Molts d'ells, sobretot figueres, pruneres i pereres han quedat pràcticament defoliats com si els haguessin exquitat amb Napalm. Molts altres arbrets rars i exòtics ja no tornaràn brostar. Ses figueres turques Bursa Black i Bursa Siyahi i ses de ses muntanyes d'Algèria, totes elles vertaders tresors, estàn aniquilades.

Més tard aniré a repassar-ho tot amb tranquilitat i segurament augmentarà es meu disgust amb més arbres destroçats.

No hi havia una brigada de sa Conselleria que les duia controlades?

Gràcies per escoltar-me.

Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. juny 23, 2015 5:39 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Hola Joan,

en primer lloc m'indigna molt el desastre que t'han fet, coneguent lo molt que ho estimes.

El de les cabres és un problema gravíssim, certament abordat per la Conselleria amb una mica més intensitat els darrers anys, però tot i així de forma ben insuficient. Caldrà espitjar bé al nou govern per tal que s'hi posi més en sèrio.

Se m'ocorre suggerir-te una cosa: fes fotografies de tot el desastre, i si vols t'ajudaré a presentar una denúncia davant en Consell de Mallorca (institució amb les competències de caça). El vedats de caça són responsables dels danys que la seva fauna pugui ocasionar a les finques colindants.

Una abraçada

Toni
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Moltes gràcies per la teva ajuda, Toni. T'ho agraesc molt, però ja fa temps que no crec en la justicia i molt manco en la bona voluntat del propietaris del vedats. No em vull embarcar en una pesadilla de jutjats, advocats, judicis, apelacions, etc... Al final i amb molta sort en donarien 50 € d'indemnització per uns arbres amb un valor sentimental brutal. Quants d'euros i quantes nits sense dormir i quanta amargura i decepcions em costaria el procés?

Moltes gràcies de nou, Toni.

Una abraçada.
Avatar de l’usuari
Francesca
Member
Entrades: 38
Membre des de: dl. juny 29, 2009 9:55 pm
Contacta:

Entrada Autor: Francesca »

Bones, Joan t'entenc perfectament, noltros patim aquest problema desde fa anys.
Pareix mentida que a les muntanyes de s'Heretat (Capdepera) no es pugui acabar amb una guarda de 60 cabres, ara ja les tenim cada dia dins ca nostra a beure, a destrossar parets seques, arbres, flora protegida a menjar la pastura dels nostres animals, els arbres etc...
La finca està declarada refugi de fauna, però els "cabriders" segueixen entrant a fotre tirs a l'hivern i primavera, jo crec que hi ha molts d'interessos perque així el que vol menjar cabrit ja sap per on trescar, sense necessitat de tenir cap llibre d'explotació, guarda amb crotals i sanejada, i si fan mal nigú és culpable.
Bé no vull repetir més del mateix any rera any. Com deia el meu sogre al cel sia "callar, sofrir i pagar deutes".

Salut!
Francesca
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Moltes gràcies, Francesca. És exactament tal com ho descrius. Ni més ni pus. Una senyora que ja no és el que era va fer tot quan va sabre per a donar força als matarifes a canvi de ??? i fomentar el negoci de la caça "major" de teutons multimilionaris que no saben com gastar les seves abultades fortunes, s'avorreixen com ostres al seu immaculat, perfecte i quadriculat país i venen al tercer mon a matar bocs vells (trofeos de caza mayor) a 3.000 euros cada un per a fer-se espassar els nervis i divertir-se un poc entre cervesa i cervesa. Un negoci redó, per a quí? Per a tu i jo segur que no.
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: ds. juny 27, 2015 6:59 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Em sap molt de greu Joan. Aquest problema fa anys que ja havia d'haver agafat camí de solució, però és polític. Qui s'hi havien de posar no ho va fer aleshores, cal recordar que la Conselleria de Medi Ambient va estar en mans den Biel Vicens, del PSM. Tampoc el GOB n'ha sabut estar a l'alçada, ni l'Universitat, ni els col·legis de biòlegs, enginyers forestals, funcionaris etc... Ara som escèptic que els nous responsables siguin capaços de posar-s'hi d'una vegada, definitivament. És que si no, no hi ha futur per als alzinars, per a moltes plantes vulnerables, per a olivars i horts que voregin la muntanya.... A aquest fòrum n'hem parlat llargament del tema i jo personalment m'hi he esmerçat, ho saben bé els companys del fòrum. Com exemple d'un escrit de l'any 2006 amb què fa poc em vaig topar:

http://amicsarbres.blogspot.com/2006/02 ... dalar.html

Al meu parer cal derogar el decret que declara la cabra espècie cinegètica i tota la parafernàlia de la raça i altres collonades relacionades. Declarar la cabra espècie ramadera i establir-hi tots els controls pertinents. Enfrontar la situació actual d'emergència biològica i declarar la cabra silvestre, tengui d'un, dos o set colors, com a plaga. Establir un termini de cinc o deu anys per eliminar tot allò que estigui descontrolat, ajuda administrativa als propietaris per executar aquests terminis. Crear les eines adequades per encarar la nova situació.

Tot això dit aviat, encara que ja dic existeixen dotzenes de documents i articles al respecte sense sortir d'aquest fòrum.

Una salutació i una abraçada, Joan.

Gràcies.
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Moltes gràcies, Joan Vicenç. Jo també som molt excèptic. Hi ha massa interessos en joc, sobretot electorals i econòmics. Un polític de qualsevol partit mai fa res que li pugui suposar perdre vots i dels motius econòmics ja ni en vull parlar. Si volguessin en un mes estaria resolt el problema o com a mínim estaria controlat a uns nivells acceptables.

Una abraçada.
Avatar de l’usuari
Oriol
Member
Entrades: 25
Membre des de: dj. gen. 10, 2008 5:31 pm
Ubicació: Palma

Entrada Autor: Oriol »

Totalment d'acord Joan Vicenç, tot i que per al·lusions només m'agradaria puntualitzar que des del col·legi d'enginyers de forests no hem deixat d'insistir en l'assumpte en cap moment, almenys en els darrers 8 anys, ja sigui unilateralment o amb el GOB, a vegades amb clatellada inclosa d'algun "periodista" d'impacte (http://www.diariodemallorca.es/opinion/ ... 13570.html).

Òbviament, el tema es complex. Tot i la gran feina que s'ha fet en els darrers anys (s'ha començat tard, això si) des de l'administració competent en la matèria (Servei de Protecció d'Espècies), seguim tenint la barrera en la tinença del territori. Únicament podem actuar en l'àmbit públic (<10%). En aquest sentit, el CIM no hi ha ajudat i per exemple, gran part de la zona cremada per l'incendi d'Andratx, ha restat inaccessible per al control. En general, es un tema que genera contradiccions importants (tancaments caríssims, repoblacions condemnades, etc.)

El tema únicament es pot desencallar amb decisions valentes i de rang polític, que obrin les portes a poder realitzar control i per tant, disminuir densitat a qualsevol banda, en funció de la fragilitat i grau d'afecció de cada zona, independentment de la titularitat de la finca.

Qui comença? Basta escriure al BOIB i ampliar (no excessivament) la partida pressupostaria ...

PD: i com bé, has dit, es un tema recurrent en aquest fòrum i en altres, i sempre som allà mateix, tot i que segurament fa vuit anys estavem una mica pitjor

Salut!
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Coincidesc molt amb tu Oriol, ja ho saps, pens però que no hem fet prou pressió per obligar ni a iniciar la solució al problema, no n'hi ha prou com bé dius, fent accions aquí i allà en percentatges reduïts de territori, i divergesc en què va vuit anys era pitjor, ara és vuit anys pitjor, per a mi, sens dubte i és ben comprovable.

Gràcies.
Joan Vicenç l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. juny 29, 2015 12:46 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Francesca
Member
Entrades: 38
Membre des de: dl. juny 29, 2009 9:55 pm
Contacta:

Entrada Autor: Francesca »

Bones, com vos vaig contar ja les tenc cada dia a dins ca nostra a beure i menjar! a més tenim un dels pocs alzinars que queden per Capdepera amb molta riquesa de fauna i flora, de fet la finca està declarada refugi de fauna desde l'any passat. Per mi la sol·lució seria ben senzilla: Perqué no tenim dret els propietaris de refugis de fauna a rebre subvencions per el tancament i control de fauna invasora com tenen els vedats de caça? i A sobre hem hagut de pagar de la nostra butxaca tot el que suposa declarar el refugi, o sigui que els que volem protegir hem de pagar i encara carregar amb les despeses que suposa tenir animals "semi-descontrolats" pasturant per les teves finques, llavors fan campanyes de sanejament, no te deixen tenir animals sense crotal o passaport, has de dur un llibre de registre, si boten a cal veÏnat ja te denuncien etc... Es a dir més del mateix!

Salut
Avatar de l’usuari
Oriol
Member
Entrades: 25
Membre des de: dj. gen. 10, 2008 5:31 pm
Ubicació: Palma

Entrada Autor: Oriol »

Joan, em referia a que estem menys pitjor en termes quantitatius i/o absoluts de cabres "abatudes". Òbviament, pel que fa a herbivorisme, el dany es acumulatiu, global i persistent, tot i que en general, poc avaluat. I en termes de percepció social, m'estim més no xerrar-ne. Només se que al llibre de Medi del meu fill gran, hi figura el Boc Balear com espècie protegida (sic). Un desastre.

Francesca, des del meu punt de vista, no em convencen les polítiques que afavoreixen els tancaments i per desgracia, això s'ha fet durant anys. M'estim més subvencionar llevar animals (origen) que no un tancament de rejilla...

Salut i feliç caloret!
Avatar de l’usuari
Francesca
Member
Entrades: 38
Membre des de: dl. juny 29, 2009 9:55 pm
Contacta:

Entrada Autor: Francesca »

Bones, malhauradament torno incidir en el tema. Sentiment de impotència total! cada dia el mateix, més de 40 animals! ara ja destapen l'aljub i no deixen ni una gota d'aigua per els nostres animals, els arbres reben mossegades de valent, les esportellades augmenten... Com sempre l'ajuntament me demana que ho fassi per escrit i jo els hi he dit que fa 15 anys que vaig darrera això i nigú ha tingut collons d'aturar-ho!.
Oriol si no sou partidari de tancar finques, me pots dir quina sol·lució hi veus? a quí puc reclamar el mal que fan aquests animals?.
Toni, de que ens serveix tenir REFUGI DE FAUNA? crec que millor haver fet un "COTO PRIVADO" i així pentura me ferien més de cas i podria demanar responsabilitats, bé tot això és molt fustrant i ja cansa!
Salut!
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Hola Francesca,

en voler tiram endavant una denúncia davant el Consell de Mallorca per danys contra el vedat veïnat. Si tens fotos, molt millor. A través de l'ajuntament és perdre el temps.

Salut

Toni
Avatar de l’usuari
Francesca
Member
Entrades: 38
Membre des de: dl. juny 29, 2009 9:55 pm
Contacta:

Entrada Autor: Francesca »

Bones, tornam tenir el cabrum dins el refugi de fauna...
S'acepten possibles solucions!
o donatius per tancar sa finca o idees més creatives, sobren paraules.
Ja n'hem xerrat massa i sense arribar a cap lloc.
Salut
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Pere Llofriu Mora. Palma.

Dimissions: ara se mou sa pressa

La realitat torna a superar la ficció: el dia D, de descabrar es Vedrà, un misteriós pescador ja estava allí... amb un smartphone... sona l?alarma a les xarxes pro-animals i tot d?una s?omplen d?exabruptes, la gran majoria dels quals són anònims, en foraster i molt agressius, alguns tan extrems que si fossin titellaires els durien a la presó... El que més crida l?atenció és la insistència en la dimissió dels polítics responsables, encara que s?equivoquin i disparen a qui no té res a veure: Miquel Vericad. Algú degué telefonar a ASAJA per aclarir que passava i li degueren dir que no, que el que havia de dimitir era l?altre, el de les ulleres... però ja que hi som: calumnia que cosa queda. Ja seria el súmmum que els que estan tan interessats en tanta dimissió siguin votants de l?esperpenta Aguirre, o de na Rita l?Aforada, o de Cardona l?empresonat, però tampoc no seria el més estrany que hem vist aquests dies, després dels que diuen que defensen els animals, però amenacen de mort les persones.
A part de dois i barbaritats irreproduïbles, un argument esgrimit és que hi havia una alternativa, que era dur-se?n les cabres a una altra banda. Doncs per això no cal preocupar-se?n gens, tenen tota la Serra de Tramuntana per buidar de cabres, i convé que facin via: la pròxima generació ja només trobarà ?flora de Penyal?, fins i tot les alzines ho seran. Fa més de deu anys de la manifestació dels 50.000 per a la defensa del territori, aleshores les recollides de firmes i les manifestacions per a la defensa de la Natura eren un prodigi de serietat, estratègia i participació ciutadana. Amb el cas des Vedrà pareix que es vulgui desprestigiar tot això, per exemple ficant cullerada els del PP i fitorant amb la dimissió dels polítics més valents que hem tingut... I de mantenir ?Bauzzá? a la sopa boba del Senat, no n?estan empegueïts?

http://www.diariodemallorca.es/servicio ... _0__Cartas
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Crec que era ahir que vaig sentir per sa tele que deien que havien quedat tres cabres sense eliminar a s'illot des Vedrà. En mig any tornaràn ser una plaga.
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Un article den Cristian Altaba a la revista Bioma l'agost-setembre del 2000. Ben poca gent, ben poques institucions relacionades s'han atrevit a opinar i encara menys a fer. Setze anys més tard, què més cal per posar-s'hi de debò i salvar sa Serra?

Imatge

Imatge

Imatge
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Pràcticament un any exacte després, nova entrada d'una dotzena de cabres al meu hort que m'han tornat fer una destroça als arbres joves. Per la gola de menjar-se les fulles d'una branca de llagrimer (Melia azedarach) han empès la requilla fins que l'han feta tombar i així han entrat saltant des d'una altura de quasi 4 metres. Em pensava que el llagrimer era molt verinós.

La pomera de Sant Joan que me va regalar en Rafel Mas no sé si se podrà recuperar. Ja se le varen menjar tota l'any passat i enguany l'han tornada mutilar fins a baix i no sé si tendrà forces per a rebrostar. La deixadesa dels responsables que tenen el poder per a acabar amb aquesta plaga infernal i no ho fan és desesperant i indignant. I per a colmo els animalistes que no entenen que les cabres fan un mal terrible a la natura i s'han de controlar. A aquest pas les muntanyes en 10 ò 20 anys perdràn tota la seva verdor i es convertiràn en un desert de roques pelades.

Salut!
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. jul. 04, 2016 10:13 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Francesca
Member
Entrades: 38
Membre des de: dl. juny 29, 2009 9:55 pm
Contacta:

Entrada Autor: Francesca »

BONES,
JOAN, EXACTAMENT EL MATEIX ENS PASSA A NOSALTRES JA DUIM MÉS D'UN MES PATINT LES DESTROSSES, CAP ADMINISTRACIÓ FA RES AL RESPECTE, I JA ÉS LAMENTABLE TAMBÉ L'ESTAT EN QUE ES TROBEN AQUESTS ANIMALS, MORTS DE SED, FERITS, I ATRAVESSANT VIES PÚBLIQUES PER ARRIBAR A L'AIGUA SIGUI ON SIGUI, AHIR ACONSEGUIREN ENTRAR A L'HORT I TOT PERDUT.
EL PITJOR DE TOT ÉS QUE N'HI HA QUE DUEN PICAROL I TOT I AIXÍ ET DIUEN QUE SÓN SELVATGES, SI... I JO SOC IDIOTA SUPÒS.
UNA CABRIDA QUE JO VAIG SURAR PERQUE ME VA QUEDAR DINS SA FINCA, M'HA COSTAT 3HORES A SA CONSELLERIA, 30 EUROS D'ANALÍTIQUES, CANVIAR EL LLIBRE DE REGISTRE ETC... I RESULTA QUE N'HI HA 60 QUE NO NECESSITEN RES D'AIXÒ..
INDIGNANT! AQUÍ HI HA MOLT DE NEGOCI AMAGAT, COTO DE CAZA, FURTIUS, CAÇADORS AMB CANS I LLAÇ, SENSE CAP RESPONSABILITAT I SENSE TRACTAR ALS ANIMALS AIXÍ COM LA LLEI EXIGEIX.
CREC QUE HAUREM DE SORTIR DEL REFUGI DE FAUNA I FER UN VEDAT DE CAÇA, AL MANCO PODEM DEMANAR D'ANYS O SUBVENCIÓ PER TANCAR LA FINCA.

Salut
Avatar de l’usuari
pepsunyer
Member
Entrades: 292
Membre des de: ds. jul. 19, 2008 10:45 pm
Ubicació: Sineu

Entrada Autor: pepsunyer »

NO és cert que cap administració fa res. Estirem d'acord en que no es fa tot el que s'hauria de fer, però jo he acompanyat a un company Agent de medi ambient del Consell a veure els danys i els moviments d'una guarda descontrolada al Puig Gros de Santanyí. Fan descastaments a les finques que ho demanen per escrit omplint una sol·licitud. Almanco ho van a veure per valorar que se pot fer.
Pep
The "balance of nature" does not exist and perhaps never has existed. C.S. Elton
Respon