Volia compartir amb vosaltres un article que ha sortit aquesta setmana. Es tracta sobre la introducció recent d'una nova espècie exòtica a Mallorca: Megachile sculpturalis. Aquesta espècie és una abella natural d'Àsia que ja fa unes dècades que va sortir de la seva àrea de distribució original, entrant primer (1994) a Estats Units i més tard (2008) a Europa. A poc a poc s'ha anat dispersant i finalment va arribar a Espanya al 2018 i ara és a Mallorca.
És una abella d'uns 2 cm, i la podem diferenciar (a banda de per la mida) pel seu cap gros, ales fosques i la pilositat del tòrax rogenca:

A Mallorca, la vàrem trobar a Palma, Portocolom, Inca, Alcúdia, Pollença i Sóller, així que sembla que ja podria estar per tot, i que potser la seva introducció és anterior a 2020. Molt possiblement va arribar des de la costa catalana o del sud de França.
Potser, tractant-se d'un pol·linitzador, és un poc més complicat poder pensar que aquesta introducció pugui tenir efectes negatius sobre la fauna i flora local (i especialment de cara a prendre mesures), però s'han observat els següents impactes (que en el cas de Mallorca, encara s'han d'avaluar):
(1) És una abella força grossa, i amb un comportament agressiu cap a altres abelles, i se l'ha observada buidant nius d'altres abelles nadiues a Estats Units i França. A més, es pensa que els famosos "hotels d'insectes" (on s'augmenta de forma molt poc natural la densitat de nius d'abelles solitàries) podrien afavorir tant la dispersió d'aquesta espècie exòtica com aquest tipus de comportament.
(2) A banda de competir per recursos de nidificació, també s'ha vist que pot competir per recursos alimentaris (= flors), fent que altres abelles locals hagin de desplaçar-se a altres recursos menys profitosos per elles.
(3) Essent una espècie exòtica, mostra una preferència cap a plantes també exòtiques, pel que pot augmentar el seu èxit reproductiu, amb totes les conseqüències que això suposa per la flora local. De fet, a Mallorca la vàrem trobar majoritàriament visitant plantes ornamentals d'origen Asiàtic i Africà.
De moment, no es coneix quines podrien ser les repercussions d'aquests impactes a la flora i fauna local. Tot i així, no sembla que els impactes d’aquesta espècie puguin arribar a extingir cap espècie autòctona. No obstant, falta fer molts d’estudis i a nivell Europeu sembla que cada cop hi ha més evidències d'aquests impactes negatius.
El que sí és clar, i especialment a un ambient insular com Mallorca, és que els canvis que M. sculpturalis pugui ocasionar a les xarxes de pol·linització (afavorint espècies exòtiques, desplaçant pol·linitzadors locals i fent-los canviar la dieta) poden afectar la dinàmica evolutiva de les plantes i pol·linitzadors locals, ja que hi ha interaccions i vies evolutives que es podrien perdre per sempre.
Per tant, seria interessant enregistrar tots els albiraments possibles d'aquesta espècie de forma pública i online, ja sigui per plataformes de ciència ciutadana (iNaturalist, Natusfera, Biodiversidad Virtual...) o per aquest tema del fòrum mateix, perquè així estiguin a l'abast dels que feim recerca amb aquesta nova espècie exòtica.
L'article en qüestió (en anglès): https://www.tandfonline.com/doi/full/10 ... 21.1874177
Salut!
Joan Díaz