Art d'IA per a inspirar, i cuidar es litoral jugant

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Tord blau
Member
Entrades: 84
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Art d'IA per a inspirar, i cuidar es litoral jugant

Entrada Autor: Tord blau »

Art d'IA de cuidar es litoral jugant
Per a inspirar faules, ensenyar/aprendre, sensibilitzar d'éssers afectats, i així tenir-né més cura.

Són imatges al·legòriques, de metàfora, ficció...
Imatge

Imatge
Hi ha additius que en una concentració baixíssima perjudiquen mooooolt i ràpid a ses cèl·lules, després teixits i órgans, a poc a poc en adults, i abans ets infants.
Es transmeten pes medi i ses cadenes tròfiques, i perduren!
De malnom, contaminants 'per sempre'.

S'alliberen en algunes indústries i activitats, o són residus de productes moderns ben variats!
Additius d'alguns retardants de flama, materials i superfícies contra taques o ignífugues, antiadherents, impermeabilitzants, de drogueria i neteja, plàstics, gomes, ceres, resines, pintures, aparells electrònics, circuits i xips, a olles i paelles, recipients d'alimentació, i prous des desgast en rentar i vestir varietat de roba o tèxtils.

Es contaminants 'per sempre' s'acumulaven durant dècades a sediments de rius, voreres, abocadors o es fangs de ses depuradores.
I moltes granges empraven, o empren, aquests sediments contaminats com a adob.
Així, s'ha afectat permanentment i a llarg plaç es cultius i es seus productes, es camps i es seu entorn, estanys i pous, rius, llacs, s'aigua per a beure, peixos i aus, tota mena d'animals, persones i sa cadena tròfica.

"...) més de 100 milions de persones estan contaminades amb PFAS, i l'Agència de Protecció del Medi Ambient va revelar recentment 120.000 llocs a tot el país que poden exposar la gent als productes químics."
📰https://www.theguardian.com/australia-n ... -wisconsin

"...) l'empresa tèxtil va enganyar els reguladors sobre l'ús de PFAS tòxics (..."

📰https://www.theguardian.com/environment ... toxic-pfas


Suggeriment Aguas oscuras / Dark Waters (2019)
📺https://imdb.com/title/tt9071322/

.
Imatge
A ses voreres marines s'acumulen contaminants que provenen d'activitats massives i afecten a sa vida aquàtica i humana.
Encara que només una de cada cent visites a una cala tirés una llosca o perdés un paperet volant, si són milers de persones en un dia sumen desenes de fems o impactes contaminant descontrolats. I són de forma mooolt variada...
Per descuid o accident, incivismes, vandalisme, per necessitat... De fems que cau i va volant o rodolant per s'escorrentia. Abocaments d'aigües mixtes poc depurades i brutes de connexions antigues o fora norma, de pluges torrencials, avaries, embossades... Llosques, cendres i cremes solars... S'orina massiva amb residus de cafeïna, tabac, medicaments... Tovallons, tampons, preservatius... De rodar trànsit, olis i residus de motors marins, abocaments de sentines, cuina i banys o neteja a bord... I accidents o naufragis no acabats de netejar amb restes de resines i pintures...

Es perceben es seus efectes a sa vida que creix i filtra s'aigua a ses voreres. En es colors, olors o sabors de s'aigua. Fins i tot en es substrats com ses roques de sa vorera, o en fer un clot jugant a fer castells a s'arena. I es plàstics surant amb microvida perjudicial creixent-hi, o amb contaminants propis i que absorbeixen, i que en esmicolar-se són una contaminació greu.
A pics, segons es vents i sa pluja, s'acaba nedant esquivant plomalls surant d'aigües brutes dets emissaris submarins foradats. Com ja en ets anys 80s aprenent windsurf a un grapat de desenes de metres de s'arena de sa Platja de Palma. Un patiment, molt irritant i ràpid! A sa boca i ulls, o en es plecs íntims de sa pell, o en alenar es seu baf crea malestar, ofega.


Imatge
Quantitats immenses de nanoplàstics i des seus additius contaminen s'ambient quotidianament des de fa dècades. Es van esmicolant o exfoliant fins a tornar com una pols petitoníssima, més perjudicial per a ses cèl·lules.
Ses seves restes microscòpiques decanten enterra, i cap a pluvials.
I en ser tan petitons van com surant enlaire contaminant s'aigua de sa pluja a tot es planeta.

"...) el desgast dels pneumàtics produeix gairebé 2.000 vegades més contaminació per partícules que la que s'extreu dels tubs d'escapament (..."
📰https://www.theguardian.com/environment ... tests-show

Es pneumàtics a pics es fabriquen amb uns additius mooolt perjudicials. Poden afectar en una concentració baixíssima, o ràpid i quedant en es medi o sa cadena tròfica.
Sis milions de tones anuals d'aquesta pols de pneumàtics es descontrola, sovint amb additius desconeguts públicament, sota secrets comercials i d'efectes incerts.
A zones on s'escorrentia de sa pluja apropà restes de transitar amb pneumàtics amb certs additius, provocà mortaldat ràpida i massiva a una gran població de peixos.
📰https://www.theguardian.com/environment ... ocean-life 
📚 https://www.mdpi.com/1660-4601/14/10/1265/htm Kole PJ, Löhr AJ, Van Belleghem FGAJ, Ragas AMJ. Wear and Tear of Tyres: A Stealthy Source of Microplastics in the Environment. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2017; 14(10):1265.


Ets aerosols marins i s'evaporació marina són part des cicle, retornen aquesta contaminació a s'atmosfera.
"El agua de lluvia ya no es potable en ningún lugar del planeta debido a los agentes químicos tóxicos permanentes (..."
📰https://www.microsiervos.com/archivo/ec ... xicos.html
📰https://www.europapress.es/ciencia/habi ... 64645.html
📚https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.2c02765 Outside the Safe Operating Space of a New Planetary Boundary for Per- and Polyfluoroalkyl Substances (PFAS) Ian T. Cousins*, Jana H. Johansson, Matthew E. Salter, Bo Sha, and Martin Scheringer. Environ. Sci. Technol. 2022, 56, 16, 11172–11179 August 2, 2022.


Suggeriment The Devil We Know / Envenenados (2018)
📺https://imdb.com/title/tt7689910/

.
Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatges modificades per a veure aquí, de ses generades amb s'OpenAI de DALL•E de 2021 ( Dayma, B., et al. (2021) DALL·E Mini 2021 https://github.com/borisdayma/dalle-mini)

I si voleu facilitat i emprar ordres en català, es podria triar dalle.cat Però ull, que aquesta internament tradueix sa frase. I tanta traducció complica encertar... O hi ha encara més biaix d'idioma, perquè, com moltes IAs, empra un fons d'imatges identificades en anglès per a generar-né de noves, guiada amb sos motius que li escriviu.
Potser en es futur aquestes IAs 'gratis' tendran més recursos. I menys estereotips i biaixos, que són més variats. Qui sap, potser un fons gegantí d'imatges identificades inicialment en català. I de s'àmbit, per exemple m'hagués agradat una imatge amb en Mic, na Mosca i en Cincsegons.

Ses IAs! Quin enginy i programari més curiós!
Trobar ses frases que funcionen bé per a una IA, té es seu què!
Aiiii, oops! Culejar-hí, cercar quins motius una IA 'entén' i troba, i com crear imatges, i destriar-hó... 😉Sembla gairebé com encertar un conjur o encanteri! 🤖 🎃 Uuuuh! 😊
És com un nou art i deport! 😋

.................. PS:

NOTA de desembre de 2023: per mi que ja no funcionava sa web de dalle.cat des de fa temps...
I uau! Ses IAs estan evolucionant mooooolt ràpid!)







..............
Ses dotzenes d'imatges d'IA anteriors provenen d'una plana que estava massa plena de fotos, i s'han traslladat aquí per a alleugerir-la. Des tema
Cuidar litoral i neteja jugant grimpant i nedant amb sacs boia. Info, trucs, art i expressions, històries... clicant a viewtopic.php?p=18504#p18504

Imatge
Imatge
Respon