Fems marins recollits jugant grimpant i nedant. Estiu/primavera d'hivern, 2022

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Tord blau
Member
Entrades: 57
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Fems marins recollits jugant grimpant i nedant. Estiu/primavera d'hivern, 2022

Entrada Autor: Tord blau »

+Fems recollits jugant nedant amb sacs boia.
+Fotos +infos
Per inspirar, ensenyar/aprendre, entretenir-sé, curiositat...

♻️🏊‍♀️🤹‍♂️💚🐳

Imatge

Imatge

Gairebé tots aquests fems de ses fotos eren descontrolats surant a s'aigua o a sa zona arran vorera, a molt poca fondària. Entre cales i platges de Capdepera, a sa Reserva Marina de Llevant, devers estiu i tardor de 2022.

Son fems recollits triant abans alguns des residus, per exemple es més fàcils de capturar, o es més nombrosos i quotidians i que s'esmicolen abans, o es que contaminen més. Es va explorant observant on es pot ajudar abans, i on cal tenir més cura, segons sa vida que hi volta també, i sa gent. Es neteja recollint cada fems un a un, a mà, sense gambaner. I cercant moure's amb gests de gentilesa i a poc a poc, amablement amb sos animalets aprop de ses voreres. I no destorbar a qui hi neda, es moments de poc saturació de banyistes, i de més tranquil·litat marina...

.
Imatge

Imatge

ImatgeI es pot acumular molt de fems recollit, just grimpant amb sandàlies i nedant descalç normalment. O a vegades amb aletes de natació retallades, mooolt curtes. Així nedant queden ses mans més lliures per a sa impulsió i es desplaçament. I per a diversitat d'accions, com recolçar, capturar, impulsar i fer girs àgils. Perquè hi ha zones amb molta densitat de captures petitones i surant disperses, talment com caçar 'papallonetes salades' flotant 😉.
Imatge
Imatge

Imatge


Imatge
Detall de tovallons higiènics amb restes variades incrustades. A sa resta de fotos normalment ets enfilois de tovallons recollits es veuen de més lluny. I qui mira ses fotos, si no ho coneix, potser els confon amb el que serien només grapats de fulles i fibres d'arrels de posidònia o algues, que intent no recollir, gens ni mica! 🙂


Imatge

Imatge

Imatge

Com sovint, gairebé tot a aquest fems s'ha recollit a lloc fàcil, cercant jugant nedant superficialment. Era fems surant o flotant, en major nombre, i algun dens enfonsat. I amb llargs trajectes nedant es pot mirar aprop dets entrants a molt de tram de costa.
El més fondo i gros no es recull, si no és mooolt fàcil! Segons ses condicions, i el que s'observa des de sa superfície, excepcionalment es fan petites immersions, capficos d'un parell de metres de fondària, normalment a menys de dos. I com a molt uns pocs segons d'immersió, menys de deu segons, sense aturar gaire es ritme respiratori normal. I si és un objecte dens i gros, es pot enganxar amb cordes i politges, i pujar des de sa superfície surant amb boies o des de dalt d'una roca o sa vorera. O amb altres trucs, com per exemple fent 'planejar' es fems com una ala, quan són fems plans com ses planxes grosses i denses de fibra de vidre i metall.


Imatge
Es fems petitons de plàstics surant, mig transparents i poc visibles a ses fotos són ben quotidians i es desfan discretament entre ses rompents, dia a dia, acumulats a ses voreres amb ses ones de vent que arriba en ets entrants, i queden protegits de vents sortints.
Es fems grossos destaquen pes seu pes, volum i es perceben millor a ses fotos a més d'un metre...Però són una petitoníssima part des nombre de captures!
Per contra, mils de captures des bocinets de plàstics transparents es veuen poc en es medi o a ses fotos, i pesen i ocupen poc. Requereixen molta dedicació i moure's àgilment, i són un bon entreteniment i un exercici continu que cal fer pausadament  🙂

Imatge

Imatge


Es fems de ses fotos s'ha recollit de sa vorera aferrada a la mar, i gairebé tot era en remull pes fons proper i surant.
És una pràctica lúdica de cura i atencions a es medi, i de nedar, trescar i grimpar entre cales, amb sacs boia on penjar o estotjar es fems per a trasportar-hó surant. I es deixa on es fan munts per a què quedi més controlable, i cada pic més accessibles o ja a devora on es puguin destriar o recollir millor.


.
Imatge
Imatge

.
Imatge
Imatge

.
Imatge

Imatge

Imatge

Imatge
Aquesta darrera foto d'aquí a sobre, és d'un femsukí que es va deixar així a sa platja, per dificultats variades, com ara de sa calor des dia, limitacions des lloc, o afectacions personals. Per exemple per vessaments d'aigües mixtes contaminades amb productes de neteja a sobre meu. Em van irritar sa gargamella, o destorbar a ses vies respiratòries i parts delicades de sa pell o amb ferides, i provocava malestars variats. Fou a devora suquí, però en un altre entrant proper amb acantilats, durant sa captura d'alguns fems uns minuts abans.
Per imprevists i complicacions, es fems trets de s'aigo extraordinàriament es deixen a sa vorera. Si pot ser es deixen a lloc molt accessible, visible i estès per deixar clar què és, i protegit des vents. Serà fàcil de recollir després, no com aleshores, que era massificat, i ses papereres eren plenes i amb molt de fems tirat de mala manera...
Sa botelleta de vidre de cervesa que s'hi veu sí que es va recollir del tot. A dins tenia un missatge escrit a bolígraf en un paper quadriculat. Un missatge en estranger mig anònim i en clau, de no sé qui, que sembla de bons desitjos i des típics des visitants que fan ofrenes i rituals a ses platges, com ara es des solstici.

Imatge
Ses papereres plenes a devora el que deia suara, amb fems mal deixats per defora. En part per això, vaig preferir no deixar aquí es fems que havia recollit nedant..
Imatge

Imatge

Imatge


.
Imatge
Imatge
Imatge
Tres fotos d'un mateix munt i com va creixent jugant a Femsukí nedant amb sacs boia.
En aquest munt hi ha ses restes esmicolades d'un estenedor de roba i d'una bicicleta amb ses seves rodes, però entre tant de fems no es veu bé.

Imatge
Imatge
Dues fotos d'un femsukí d'una mica més de tres hores nedant. Itinerari d'aprop Cala Lliteres a Cala Agulla, dve 29 jul.,

.
Imatge
Foto de paisatge de vorera i un femsukí de juliol. A la dreta i a darrera es tres sacs boia colorits, emprats per a recollir-hó nedant .


Ses rodes de cotxo eren devers Cala Agulla-S'Entrador, a poca fondària.
Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge
Sa peça de goma densa grossa era només a uns 40cm de fondària, de fa anys, a sa vorera de S'Entrador-Cala Agulla.
Explorar nedant, i aprofitar ses finestres d'oportunitats des medi, i de quan es destapen o alliberen fems, dia a dia, permet obtenir aquestes neteges i observacions.

Imatge
Fixau-vós en sa bateria de sa llanterna... Ja feia anys que hi era, i era difícil de desincrustar. Era a lloc ombrívol, a uns tres metres de fons, i a un metre i mig de sa vorera, a sa mateixa zona, S'Entrador-Cala Agulla.

Imatge

.
Imatge
.
Imatge

.Imatge

ImatgeAltra gent amb qui no ned, a Mallorca, potser practica netejant diferent, amb una natació amb altres estils. Per exemple neteja impulsant-sé amb aletes molt més llargues, típiques d'esnorquel, busseig o apnea. Són altres estils que empren aletes més llargues, molt més impulsores, per a més velocitat, però amb menys agilitat girant o en repòs. I unes aletes llargues dificulten impulsar nedant amb cicles amb ses mans. Doncs és ben complicat fer cicles de natació amb ses mans nues impulsant ràpid, i emprant aletes llargues en es peus. Fins i tot ses mans poden frenar s'avanç, crear resistència hidrodinàmiques. Pero si empren més material que jo, per exemple manyoples o pales a ses mans, ja canvia respecte a ses aletes, perquè ben emprat els podria servir prou per a desplaments ràpids, o llargs, mentre no es captura fems.
Però és clar que triar s'estil de nedar depèn o varia, segons molts factors de sa pràctica i personals o des lloc on es tria que es vol netejar.

..
Imatge

Imatge

ImatgeTots es fems de ses fotos son de llocs poc accessibles per altres estils de neteja més comuns per altre gent. Per exemple de gent que recull a peu, en barca o vehicles.
Per on jo recull és en aquests trajectes llargs pes racons superficials. I que tampoc solen ser gaire visitats ni netejats arreu per gent amb aletes llargues i roba gruixada d'apnea o busseig i ploms. Ells empren estils diferents, es submergeixen molt més, i amb equipament més feixuc, propi per a llocs profunds o trajectes més curts.
Tampoc empr com altra gent vehicles propulsors, ni equip de pesca, ni de busseig amb aire comprimit en aquesta activitat. Ni he emprat mai compressor amb tubs de respirar, ni estris detectors, tal com fa altra gent. I per descomptat, mai hi cerc pescar, ni capturar elements naturals, ni m'emport objectes de valor, ni remoc cap patrimoni històric submergit.
Sí que intent fer alguna foto d'observacions, sobretot per a registre i informació de fems i animals, o quelcom que pugui servir per ajudar es medi..
Imatge

Imatge

Imatge


A vegades enguany, però sobretot molt abans, hi trob gent que evit molt, ja que mostren indicadors clars de què hi realitzen activitats irregulars, infraccions, i podrien crear possible violència i afectar-mé. I aquests gairebé sempre neden amb altres estils i equipaments que no empr, que em poden ser perillosos, si s'empren malament... I és clar, veig com afecten a animals, objectes o llocs protegits, o creen malestars per imprudències, o creen gran varietat de mals... O també els evit perquè altra gent que ho veu de lluny o els escolta m'hi confon amb ells, i amb so mal criteri després em creen altres malestars variats.
I ja intent evitar a ets infractors aprop, ja... Sobretot ho evit perquè sovint es mostren com molt imaginatius i preparats per a manipular ben ràpid o simular de mala fe, poc honests, i cercant provocar o tenir conductes pitjors...
Per exemple, en alguna ocasió hi hagut algunes persones que fa mal ús d'embarcacions, o fins i tot propulsors subaquàtics. I m'arriben a agredir amb ells dins s'aigua, o després complicar-hó a fora s'aigua, i assustar o amedrentar cridant i insultant. A dins s'aigua aquests navegants estranys practiquen anar llençant objectes, o fan altres imprudències ben variades amb ses embarcacions, copejant-mé mentres ned o més afectacions complicades.


Imatge

ImatgeEn èpoques anteriors, de fa un grapat d'anys, hi hagué prou fusellers furtius, i alguns m'apuntaren assustant amb s'arma i descaradament a menys de cinc o deu metres. Algun inclús disparant al buid enfront meu. O agredint a es meu equipament, i a mi verbalment i físicament. Ells practicaven pesca amb fusell carregat i a mal lloc, de reserva protegit i prohibit per a pesca de vida marina, i a zona de banyistes o propera i des seu pas proper, sense senyalitzar gairebé sempre, i algun pic amb sa boia, però sense bandera surant oculta entre roques. A més alguns pescasubs infractors neden amb aletes veloces, a vegades camuflats com a turistes o amb estils i roba dissimulant molt, i compten amb gent a fora d'aigua que els recolza.
O algun pescador de canyes i altres fils sense canya i tot, no fa massa setmanes hi ha hagut encara, que em mostra mals comportaments i infraccions quan jo intantava passar sense destorba'l just a devora sa sortida a sa zona de bany balisada. Ell actuava molt fora corda, crispat i violent llençant pedres o amenaçant-né cridant i amb gests.
I n'hi ha hagut més infractor, per exemple un aparentment fa poques setmanes. I en fotografia'l de prou lluny em va venir bussejant i m'agredí amb sos seus objectes contundents a sa panxa, i a es meu telèfon amb càmera a davall s'aigua. I aferrat a mi sortí a sa superfície i em cridà insultant, simulant que jo el destorbava massa d'aprop. I en allunyar-me em continuà perseguint i provocant similar, fent-sé s'ofès. Fins i tot uns minuts després em vingué a insultar i assetjar cridant-me similar, com denigrant i assetjant, movent ses mans per sobre es meu cap, mentre jo era assegut enterra, i m'havia allunyat i defora s'aigua. Tot això sense haver-li dit ni una paraula!

Imatge

Imatge

Imatge


En observar furtius o violents, i comportaments imprudents que em creen riscs a s'aigua, normalment puc anar fugint, i si no va massa malament, en es final acab sols perjudicat aturant sa meva pràctica de cura des medi i esbarjo. Però si no, a pics inclús acab perdent equips fotogràfics danyats per ells. O puc ser ferit físicament, o anímicament, i a llarg termini si s'encavalquen o son greus. I després a vegades porten despeses i complicacions burocràtiques, de recursos i dedicacions.
Ets infractors i violents em son poc habituals, i de comportaments estranys, crispats. I una mica més imprevisibles que practicant de s'oci més comú. Normalment sorprenen i afecten i creen riscs mentrestant vaig netejant i cuidant ses voreres grimpant i nedant.

Enguany ha sigut mals encontres poques vegades, potser unes sis. Quan ha sigut més limitant era fa uns anys, sobretot per ser molt difícil evitar-ho, ser molt freqüents ses coincidències a es mateixos llocs.

Em sembla que amb qui fa pesca furtiva o activitats irregulars o vandalisme, o altres, coincidim més quan existeixen condicionants que ens limiten a practicar en un mateix punt de sa costa. Quan és per sorpresa o no els puc evitar tant. On ells els interessa pescar discretament, i on hi ha bones condicions de captura. Per exemple degut a s'orografia des fons, o per coincidir en ets accessos, o per ser tots arracona'ns per sa meteorologia i ses corrents a es llocs arrecerats plens de vida... O es seus comportament sorgeixen més quan succeeixen festivitats o moments seus amb sa seva colla, ja que em semblen a vegades influïts per s'estrès acumulat per excessos anteriors. O quan em sembla que hi ha aparentment poca vigilància d'autoritats, o és insuficient o saturada. O sobretot, per mi hi ha més mals comportaments quan ets infractors tenen sensació d'impunitat, i altre gent interessada recolza ses males pràctiques, males costums o sa permissivitat. Supòs que a vegades aprop seu, es seu entorn, hi pot haver qui té interessos foscs, com clandestins, que poden ser econômics, laborals, d'imatge, de negoci o gastronòmics...

Però cal dir, i recordar, que en aquestes voreres gairebé tota sa gent que practica oci i esbarjo és molt correcta, encertada i cordial. I fa gust nedar i apreciar aquestes costes, és un privilegi gairebé sempre! 🙂.
Imatge
Imatge
*ROTONDA... A sa foto, per error en teclejar, on diu 'roronda' volia dir 'rotonda' 🤦
Imatge
Son tres fotos de tractar un fems submergit especial. I que resultà ser un antic extintor de foc. Era molt cobert d'algues, poc reconeixible si no es mirava millor, pel que vaig demanar ajuda, per si era un objecte més perillós encara.

.
Imatge

Imatge

Imatge

Imatge


A ses fotos veureu sols fems trobats per aquestes costes a racons estrets o poc fondos, per on no arriben fàcilment es serveis de neteja comuns, ni dets extraordinaris! I serveix per aprofitar ses oportunitats per a conèixer i ajudar vides marines! O per a aprendre a compaginar sa cerca amb so fred, ses ones i vent, talment com una estratègia més des joc i s'esbarjo.


Es joc de femsukinar és esbarjo i deport, és una tendència vital, de vivenciar i expressar, una motricitat, exercici físic i lleure relacionant-sé diferent amb s'entorn, menys consumista i més ambientalista, de cura i per ajudar a sa resiliència.

I potser és prou determinant actuar aquí, en aquests llocs de ses voreres, quan s'hi acumulen sa majoria des fems marins durant un temps, abans d'esmicolar-sé o esfondrar-sé i predre's flotant com sa pols molt contaminant!.
Imatge

Imatge


Aquest fems es recullen amb aquest deport i entreteniment xino-xano fent travessa nedant surant entre cales i platges, recollint cada bocinet de fems, un a un i a mà. Son desplaçaments nedant amb un equipament àgil per a recorreguts. Es va cercant fer un bon exercici i itinerari, amb aturades entremig per a descarregar, i si cal, senyalitzar es munts de fems quan es deixen a ses voreres.
.
Imatge

Imatge

Imatge
Foto: Sa peça grossa és feta de metall, i però dins s'aigua pesa poc en transportar-hó nedant surant penjant des sacs boia.

Practicant neteja aixi, amb equipament lleuger i amb sos sacs boia, es pot transportar tot es fems surant a dins des sacs o penjant-hí. Així no cal sortir tant de s'aigua. I amb bons recursos per a nedar i arreplegar fems es juga ben diferent, apreciant i percebent moltes més captures, s'observen molt més es residus, i arreu, arreu... Així es recullen molts més fems descontrolats de tota casta i mida, perduts, desatesos, poc visibles, desconeguts o invisibilitzats.
Molts son fems quotidians que es "fan i es desfan" dia a dia amb sos descuids que volen amb sos vents i ses corrents, o per ses gamberrades, vandalismes, o incivismes o ets abocaments amb pocs escrúpols mediambientals.
I és clau arreplegar es fems surant així, just abans de què s'esmicolin ràpid a ses voreres amb ses ones, perquè sinó es dispersarien flotant com bocinets, tornarien com sa pols i una contaminació.

Imatge

Imatge

Imatge

Moltes d'aquestes fotos son de munts de fems just abans de destria'ls, de separar, transportar i llençar a ses papereres i contenidors per a reciclar.
O unes poques de ses fotos son de fems més complicat, o en moments amb limitacions per imprevists. Per exemple, munts de fems deixats per a recollir en un altre moment, però ja a un lloc prou accessible i visitat comunament netejant, intentant deixar-hó molt visible o senyalitzat.
O altres poques fotos foren útils per a situar es munts de fems per a recollir per etapes, o per a avisar demanant ajudes.
.
Imatge
Foto: Femsukí senyalitzat deixat talment i avisant situant-hó així, per a recollir. El vaig treure de sa vorera submergida sortint de s'aigua a buidar es fems, i vaig continuar sa travessia nedant fins a Son Moll.
Es mort de fondeig tenia s'anella espenyada rovellada des de fa anys, en desús. Es dens i pesat, pero a vegades es removia! Era a molt mal lloc, on piquen ses corrents d'onotes a ses roques. A vegades sa roda erosionà es substrat de posidònia, o de roca amb corallina, que és una alga calcificant que forma tapissos. I son preciosos, de colors vius semblants a violetes o vermellosos. Son racons fràgils, però plens de molta vida petitona, variada, valuosa i bella per a gaudir i observar nedant! 😊


Imatge

Imatge

Imatge
Imatge

Imatge
Imatge
Foto: Ocasionalment també recull alguna fusta si està tractada amb pintura, aquí blava. O més rar, alguna vegada he desplaçat algun tronc o branques grosses sense si poden ser un risc per a gent o embarcacions. Perquè a pics son a mal lloc, si poden sortir dets entrants i flotant amb ses corrents.
Imatge
Foto: Exemple d'un tipus de dibuixets que sol fer a es munts de fems que deix a ses voreres, quan queden pendents de recollir. Serveixen per a senyalitzar una mica, o per a no frustrar a qui ho veu, i deixar més clar que son fems començant a ser més controlats, i recollits jugant, i així intentar animar o motivar a qui ho veu per sorpresa, passejant per sa vorera.Imatge
.
Imatge
I aquí devora es text, algunes fotos d'un residu d'un globus gegant que surava, i un residu d'un raspall de dents com a referència per a valorar sa mida.
Es globus no tenia fermada cap capsa, ni matrícula o text gravat. Dia 8, dos dies abans, vaig trobar un conjunt de piles elèctriques rovellades a un lloc a metre o dos seu, pero potser és una casualitat accidental. És un punt a un entrant amb mooolt de fems!
No sé de qui deu ser aquest globus, però tal vegada els faci il·lusió saber on ha arribat. Per si de cas, han vingut autoritats policials a fotografiar-hó, i per mi que ha quedat registrat com a residu.

Tal vegada sigui un globus de mesura meteorològica o d'algun centre educatiu?
Em va semblar un poc similar a globus amb sos que experimentaren alumnes de s'escola Mata de Jonc. I els van perdre no molt lluny, però fa bastants mesos, es 2021. Vegeu-ho a una notícia a IB3, com demanaven ajuda popular per a trobar-hó per a suquí aprop:
https://ib3.org/demanen-collaboracio-ci ... -el-senyal

Aquest globus em sembla més nou, de fa poc... I aleshores em demanava si seria un des globus d'un satèl·lit atmosfèric de sa UIB, es KubeSat@IB que llençaren fa poc temps. Vegeu-né un article d'uns preparatius des Kubesat de sa UIB a:
https://www.dbalears.cat/balears/balear ... sfera.html

I he parlat amb una bona font d'aquests Kubesat@IB de sa UIB, i sembla que no és cap des seus globus. Gairebé però, per ses dates, però es seus globus no tenien aquest tub negre gros a sa seva boca que vegeu a ses fotos.
Deu ser un globus sonda meteorològic? De Son Bonet, per mi que uns automatismes n'alliberen dos de similars al dia, pugen potser fins ~30 Km. Es veu es mecanisme que és com un 😉"súper robot amolla globus" en aquest vídeo:  https://youtu.be/cSxMj_JKaCQ 
Imatge
Setmanes després a una vorera esquitxada per ones d'un caló no molt lluny he trobat una radiosonda que podria coincidir amb un globus meteorològic de s'AEMET.

Imatge
A aquesta segona foto des globus, mostr altre fems recollit conjuntament amb so fems des globus gegant, i que era surant aprop seu entre una sopa de canyes, fustes, fullaca...
Sa majoria ha arribat en un o dos dies, amb ses ones de nord i després de pluges, d'una DANA.
Imatge
Aquest conjunt amb so fems des globus, podria ser més un fems nou a la mar, i venir des torrent i pluvials de sa zona? O d'Artà, des torrent de Cala Mesquida, que anava ple? O de la mar més a es nord, de per Menorca?

A devora des globus també hi havia fems antic, poblat per vida aferrada. Per exemple, un envàs antic que era emprat com a refugi per un peix. I era un peix ben defensiu! Vegeu-né dues fotos suquí avall, des peixet refugiat dins fems surant. És ben curiós! 😊
Imatge
Imatge
Potser és un peix ballesta/surer Balistes capriscus molt jovenet?


.
Imatge
Uns dies després, en es mateix lloc des globus gegant, i nedant uns pocs minuts.
És més ràpid recollir fems a on s'acumulen després de ses pluges intenses, de ses DANA. I on es vents arriben fort i continuats, orientats cap a aquets entrants de sa costa.

Imatge
Imatge
Dues fotos de restes que vingueren amb pluges fortes i vents aprop sa Regata Blava.


.
Imatge
Foto de fems amb molts de tovallons o draps, després d'una DANA.

Imatge

Imatge
Imatge

Imatge

Imatge
VALORACIÓ SUBJECTIVA DE SA QUANTITAT DE FEMS OBSERVAT
(enguany, fins es 23/X/2022)

Respecte a deu anys anteriors, per ara nedant enguany em sembla que he observat una quantitat mitja o baixa de fems. O en segons què, molt baixa.
Altra cosa és que en faci més fotos, o les mostri aqui...
(- Que sí, que sí... Que veure-ho tot junt aquí reconec que pot astorar! 😉)

Enguany em sembla que en general a la mar de ses voreres hi he observat una mica menys de fems descontrolat, sobretot des que podria procedir de vandalisme, incivisme, descuids... Per exemple enguany em sembla que ningú ha tirat a racons discrets de la mar es contingut sencer d'un contenidor, ni de gaires papereres senceres, que afecten molt...
Ho dic en general, però potser hi ha hagut algun punt o dia diferent. Per exemple després d'alguna pluja intensa. O per exemple, en alguna zona i setmanes, segons es vents, s'observaba surant sa pols de terra i restes de branques o arrels, o alguns plàstics grossos, provinents de ses obres grosses que es fan en es port.

Sí que em sona que hi han hagut alguns actes vandàlics molt puntuals amb residus voluminosos nous. Però que eren a zona seca, i altra gent fent feina els ha recollit prest, abans de què es descontrolessin a la mar.

Potser sa minva general de fems que he observat és deguda a què s'hagi recollit una mica més per altra gent, a una millor gestió, recursos, comportaments... No ho sé. Tal vegada per sa neteja treballant en barca, o caminant netejant ses voreres, i que seria un tipus de fems que potser altres anys acabaria més a la mar. No ho sé...
Caminant per ses voreres a terra, i per llocs secs de ses voreres i a ses papereres hi havia dies que s'observava algun abocament o bastant de fems. Però supòs que es va recollir per altre gent treballant abans de volar o caure a s'aigua.

Un canvi gros enguany a sigut sa manca de pluja, sa falta de fems descontrolat d'escorrentia. Ni ha hagut massa grans ventades en moments amb fems a ses voreres, ni tantes torrentades. Ni grans llevantades de mar de fons. O sobretoooooot, que no he trobat fems de cap nova embarcació embarrancada triturada. Això és clau, perquè és del que més creava fems descontrolat.
Es naufragis embarrancats i capolats son fems complicats de netejar a ses voreres. Hi queden triturats i hi perduren anys mig enterrats i incrustats esporàdicament.
El que he recollit de fems voluminós ha sigut més bé antic. Bastantes vegades feia més de tres anys que era a la mar.

Com a dubte i filant molt prim, pens que potser sí que ha crescut més sa proporció i sa quantitat des fems nou de envoltoris petitonets, tiretes de cures, tovalloletes higièniques, compreses i tampons i gomes de cabell. En situacions i voreres aparentment sense afluència seva des d'aigües de pluvials ni d'embarcacions. Però no és una quantitat molt grossa tampoc. Pot provenir de més afluència de banyistes de visita o turisme famíliar, supòs. O tal vegada sigui aparent, com un biaix d'engany Degut a minvar la resta d'observació de fems nou gros, o de minvar es fems similar, des petit més comú i nou.
Per exemple es fems comú i "nou, poc envellit" descontrolat que per mi ha minvat més és es d'envasos de plàstic, envoltoris, juguetes, bosses... I per mi que ha baixat més sa proporció de fems que he observat provinents de materials de pesca recreativa o professional, equipament nàutic... O més minva es fems de roba i peces de vestir, tèxtils típics des banys nocturns festius en colla com ses festes de pijames, togues i "despedides de solters". O també trob que han minvat molt en proporció enguany respecte a deu anys, ets abocaments "festius" i incívics de botelles de vidre i llaunes de begudes, típics des "botellons".Imatge
...................................................................................................Aquest tema mig continua a un altre de similar, dit
"Cuidar litoral. Neteja nedant amb sacs boia i grimpant. Info, provant trucs, històries..."
directament clicant a s'enllaç: viewtopic.php?t=4769
I era un tema amb sa darrera plana saturada de bits per tenir massa fotos. I continuar-hó allà dificultaria i alentiria massa sa descàrrega i sa lectura.


Aquests temes sobre lleure, esbarjo i deport cuidant i netejant la mar son en es FòrumAus perquè poden ser d'interès variat, s'encavalquen amb afectacions a ses aus, i s'educació i recerques. És clar que a falta d'un fòrum general, es temes de fems i cuidar es medi també podrien haver aparegut en es fòrums sa flora, fauna, o bitxos...
I aquests temes similars s'iniciaren a dins de FòrumAus per una casualitat, quan un ham va ferir a un virot petit trobat netejant nedant. I aleshores vaig demanar ajuda aquí per a identificar-hó, a es virot. I explicar com l'havia trobat, va servir per situar i descriure millor aquesta tendència i pràctica lúdica de cuidar es medi.
I pot servir per a inspirar o curiositat, i és un esbarjo o deport, i exercici saludable poc conegut o practicat, que és la repera!Cuidar la mar jugant
és un moviment i entreteniment saludable
ben gros!
Es un tipus de joc i deport eco-ubuntu
jugant-hí s'ajuda a un mateix,
s'ajuda tothom qui hi juga,
s'ajuda a altres que ho miren,
es qui ho miren ajuden,
i tot es joc va d'ajudar es medi, es paisatge i s'ecosistema! :D

💚

Es fems petitons i quotidians son afectacions constants, incertes i
difuses, molt habituals i nombroses a ses voreres marines!
I que afecten més es medi i sa neteja si es deixen capolar i dispersar com sa pols flotant.

Amb un joc de neteja i cura petitona, propera i habitual,
capturant es fems quan s'acumula a ses voreres,
es canvi pot ser gros!
🙂


.
Imatge
SUGGERIMENT MUSICAL durant sa lectura
Imatge
Es tema "Basura hermosura" de Dadalú des seu disc "Perro Amarillo"
https://freemusicarchive.org/music/dada ... _hermosura
(En es full a on va s'enllaç, clicar a on apareix sa típica icona amb so triangle de "play")
O més calmat, es seu tema "Celofan"
https://freemusicarchive.org/music/dada ... 1_Celofan/
útil per a relax i resiliències 🙂
🐳💚🤹‍♂️🤸🏊‍♀️♻️Que veure ses fotos i llegir tooot faci bon servei!
Salut,
T. 🙂.
Imatge
Foto de restes pendents de recollir de diferents capficos.

Imatge
El malnom Tord blau, a aquest Monticola solitarius dit merla blava/pàssera/tord roquer... És com tímid o fugisser. Però si no el destorbam mirant fa tal com un cantant de concerts de rock! 🧑‍🎤 S'exibeix cantant dalt roques marines! O canta fent loopings i volant en picat!. O s''enfronta a sa seva imatge, que confon amb competència. S''hi afua fort! Quins cops de bec en es vidre! Volant i tot! Ui, ui, millor ni mirar ni molestar-hó!(Missatge editat per darrera vegada: dv 18 nov 2022 ~13:57 hora local, UTC+2 h)
Respon