Curiositats de nedar jugant netejant la mar. Inspirades observant es peix papagall/lloro/vieja, Sparisoma cretense
Aquests darrers anys nedant a finals d'estiu i inici de tardor es nota s'aigua més càlida!
I així sa temperatura superficial a més d'elevada potser també és més estable a s'inici de tardor, o més independent d'estació de s'any, de sa meteorologia i s'hora des dia...
I més extraordinari, a la mar sa caloreta abarca una franja més profunda, arriba a més fondària!
🏖 I en general, sa temperatura es manté més elevada a ses voreres poc fondes, i a ses aigües de ses cales i arenals que en ser poc profundes estan més assolellades.
Però sa temperatura superficial de la mar és diferent i peculiar en es punts de ses voreres més obertes o exposades a ses corrents d'aigües profundes. Perquè es fluxos de ses aigües fredes i fondes que s'hi s'atraquen aquí és on troben s'obstacle des fons, hi xoquen, i així s'eleven i afloren cap a sa superfície. Aleshores ses aigües fredes des fons es mesclen entremig de s'aigua superficial, i així refreden més es capficos que hi feim surant.
🏖
A s'inici de sa tardor i s'octubre, a ses voreres someres, a recer i assolellades, s'aigua encara pot arribar a uns 25°C. Va baixant a uns 24°C a finals d'octubre, i a principi de novembre pot arribar a devers 23-24°C.
Però quan plou sa temperatura de sa superfície de la mar pot variar localment i ràpid, degut a una precipitació, i refredar-se de cop dos o tres graus. Tot i això, a s'inici de primavera d'hivern sa temperatura es recupera ràpid, en un o dos dies, perquè la mar tèbia és grossa, amb molta massa, i això crea molta 'inèrcia'.
A mitjans de novembre, sa tendència a baixar i a no recuperar sa inèrcia càlida destaca cada pic més. Es fa més evident sa inclinació i manca de Sol, i es suma a més pluges, vents forts i freds...
Cap a finals de novembre sa temperatura marina superficial ja baixa prou, es màxim de s'aigua és devers uns 21°C, i pes desembre ronda es 17-18 graus.

A sa tardor s'aigua a ses voreres arrecerades pot ser càlida, l molt freda, segons on i quan...
S'aigua dolça de sa pluja pesa menys, és menys densa i sura més, per no tenir sa sal, encara que sigui més freda que la mar. Aquí s'aigua és més densa per sa sal que per sa fredor. I si està congelada com es calabruix encara flota més.
S'aigua dolça pot venir de fora de la mar, de terra amunt, baixar amb sa pluja o un vessament o abocament a una pluvial o un torrent. Per exemple de regadius (gespa!), abocaments o filtracions de residus, abocaments després de neteges de rentadores abocant a pluvials, residus d'animals o ramaderia, piscines o pous negres arran de mar, sa neteja de carrers i terrasses de bars, pistes de tenis o futbet, platges de piscines... O per incidències i pèrdues d'aigües brutes cap a ses pluvials, normalment quan es saturen amb ses pluges torrencials, i més amb ets embossos típics d'abocaments de tovalloletes.
Altres vegades s'aigua dolça natural arriba a la mar un temps després de forma subterrània, creant una surgència a sa vorera marina. O també n'hi ha de més fondes, submergides en es fons de la mar.
Similar succeeix s'aigua bruta que tiram es es fons de la mar amb sos emissaris submarins d'aigües residuals. En principi, i quan funcionen bé, si no s'embossen, foraden o espanyen, ets emissaris abocarien i dispersarien sa seva brutor lluny de sa vorera. Però ses seves plomes o ventalls d'aigües brutes dolces floten, i sa seva taca surant pot arribar a mesurar més d'un quilòmetre, i segons es vent i s'ona poden arribar directament a on nedam a sa vorera.
🏞
S'aigua dolça pot surar bastanta estona sense mesclar-se amb sa salada. Va per a sobre de la mar durant hores, o encara més si és molta i hi ha calma a la mar. Sa seva capa dolça es va estenent i escampant i pot acabar acumulada en es racons i entrants de sa costa. I així és comú que algunes voreres i calonets arracerats tenguin sa superfície de la mar dolça i freda. I inclús pot quedar en es calonets com fent una bassa freda estancada, si no la mouen gaire ses corrents, es vents i ses ones. 🌩 I s'aigua dolça refreda s'aigua superficial de la mar de ses voreres uns dies, fins que s'escampa més, es dispersa i dissol.
Es punts freds de la mar superficial afecten mooolt a es capficos! Sa diferència de temperatura pot ser grossa! Es nota prest a sa pell i es cos, i més si es neda sense tratge, hi, hi...

Imatge de XKCD.com a https://imgs.xkcd.com/comics/deep_end_2x.png
Capficos cercant sa caloreta durant sa tardor,
i veient sa dolçor de s'aigua mirant amb sos ulls!
Quan es neda a mar obert, si es passa a nedar a un racó on s'acumula aigua freda dolça surant es pot patir pes canvi de temperatura...
Convé fixar-s'hi!
Pot ajudar atendre a què s'aigua dolça a la mar es veu amb sos ulls. No només es percep amb sa pell o amb sa fredor. Aquesta peculiaritat és ben visible, i es troba fàcil nedant observant amb ulleres de nedar.
Basta cercar s'efecte òptic creat pes canvi de densitats des medi aquàtic, que és típic des dies que plou i arriba aigua dolça a la mar calmada.
Primer apareix com una capa translúcida superficial deguda a aquests efectes òptics de ses densitats diferents des medi. Una persona nedant surant a sobre de s'aigua salobre i dolça veurà es fons borrós degut a es canvi de densitats des medi. Inclús si es mira ses mans o es peus semblen borrosos!
I pot ser sorprenent,
I nedant, sorprèn mooolt que en submergir-se s'aigua fonda és més càlida que sa que sura! ☺ Es sent manco fred nedant pes fons que surant! Uau...
O quan es neda en un racó amb aigua dolça freda, i després es va cap a mar obert, hi ha sorpresa!
I si es coneix s'entorn, s'aigua dolça d'aquestes surgències marines potser poden servir per a omplir sa cantimplora. Amb molt ull a si cal potabilitzar-la, o a si podés haver contaminacions terra amunt, per exemple de filtracions o vessaments d'aigües brutes o lixiviats de residus...
.

I també hi ha tels i nigulets dolços colorits!
S'aigua dolça que arriba a la mar amb ses hores es va mesclant amb s'aigua salada, i es veu en un altre efecte paregut. És com una terbolor diferent, més colorida i visible mlrant horitzontalment. Fa com un tel o franja de 'sopa' aferrat a davall de sa capa dolça translúcida incolora inicial. Part és un tel finet marró, o grogós o més ample i més verdós més avall. Supòs que es veu així degut a ets intercanvis de sals i superposicions per ses densitats, o no sé si hi intervindria sa pols, o sa microvida amb clorofil·la. I aquests tels es van estenent o difuminant, creixent com una franja de tons verds o un poc groguencs, a poc a poc, potser durant un dia o dos.
Per altra banda, i més en general, a algunes zones i èpoques o estacions s'aigüa de la mar pot ser amb to un poc verd o groguenc fins a bastanta fondària. Però seria diferent, no és sols una franja fina marcada i que apareix amb s'aigua dolça d'una pluja.
Que és un altre efecte puntual, com de nigulets estacionaris blancs, bromes o boirines submarines superficials! A vegades apareixen sense pluja, però altres pics just quan plou i la mar és calmat. I aquesta boirina subaquàtica pot ocupar grans extensions de mar, o no, i ser nigulets petitons, de pocs metres d'ample. Això passa per exemple a on arriba un broll d'aigua a la mar, que davalla concentrat en un punt a la mar, per exemple després de ploure una mica.
Nedant per sobre d'aquesta boirina o nigulet es veu tot boirós, blanquinós... Per a observar-ho, es millor punt de vista és des de uns metres seu, de través horitzontalment, o submergir-se prou lluny davall seu. I aleshores podeu atinar i verure com aquest nigulet és ben aturat flotant aprop de sa superfície.
Passada una bona estona, unes hores o a vegades un dia, es nigulet es va desfent, i va baixant a mig pam i creix fins a devers uns dos pams de fondària potser.
Aquests nigulets submarins semblen fets com d'aigua tenyida de blanc, encara que sigui prou neta. Alguns potser es veuen més així per sa pols a sa pluja, però per mi que bastants succeeixen només amb so procés físic de contrast de salinitat i temperatura, o potser hi intervé tambè qualcun procés físic o microbiològic.
⚗
En general es tels i nigulets típics de desprès de ploure van creixent durant un dia, i després es van dispersant, dissolvent-se i difumlnant-se en un dia o dos.
I sembla lògic pensar que sa calor i es microplàncton o es seus detrits influeixen, o formen part d'aquests efectes a ses franges surant d'aigua dolça, en aquests tels verdosos o a aquestes boirines blanquinoses submarines...
.

Ses oblades neden ben àgils per ses rompents, van com jugant, gairebé semblen surfejar subaquàticament!
I també es fa molt visible s'espuma surant, feta de sa matèria orgànica microscòpica, de micro vida, o sa seva mortaldat, o de detrits... Es veu fàcil a ses esteles d'embarcacions es dies de calma. I on ses ones i vents piquen fort i estona, i arrosseguen ets seus aerosols cap a terra, a ses voreres es poden formar munts que semblen festes d'espuma natural!
Per mi que alguns efectes d'espuma deuen ser més comuns després des booms de vida i floracions de microplàncton per sa llum i sa calor, i amb so contrast de fred o s'aigua dolça. Potser també vengui més amb alguna mortaldat de plàncton, o de surar massa residus i detrits. En principi son estacionals, de cicles habituals, tot i què si hi ha vessaments de variar.
I si la mar és més calent o hi ha canvis de clima i més grans onates i temporals s'efecte de s'espuma supòs que deu variar.
🖼
Tot això pot passar a entrants marins amb baixants d'aigua dolça aprop, o d'aigües brutes o tèrboles, i de residus i detrits. I poden quedar arraconats des vents i acumulats durant llargs períodes, junt amb objectes que arriben flotant, com fustes o plàstics antics.
Hi pot haver fems erosionats, que ja es desfan fàcil, i que tornen més poblats de vida, o com un substrat amb incrustacions i plaques de microvida.
Aquí a ses voreres es residus pateixen més xocs, canvis de temperatura o llum. Tot junt i acumulat accelera s'erosió des residus, o almenys és diferent. Aquí ses ones des temporals poden tornar aviat es residus petitonets, com es micro i nanoplàstic. Tornar com espurnes salades i aerosols que floten a s'aire, i amb sos vents es dispersen... Així es micro plàstics i detrits tornen terra i aire amunt, floten volant cap a tot es planeta.
Amb tot això en aquests raconets no seria estrany que certa microvida patògena resistent s'hi adapti i multipliqui, degut a sa presència de residus de medicaments o clavegueram. I aferrada a es microplàstics pot fer més mal...
I es peixos també s'adapten, es senten atrets per aquests olors de sa microvida que creix en es trossets de residus o plàstics, hi noten gustets com de menjar. A pics els masteguen com a xiclets, i els escupen, però no sempre... I es plàstics tous i flonjos per mi que els hi fan més mal a sa panxeta, perquè els hi creen més obturacions i infeccions que ets plàstics durs...
Roman, L., Hardesty, B.D., Hindell, M.A. et al. A quantitative analysis linking seabird mortality and marine debris ingestion. Sci Rep 9, 3202 (2019). https://doi.org/10.1038/s41598-018-36585-9
Es peixos poden apreciar i distingir aquests efectes visibles i invisibles, inclús ets olors o es sons o es dolor. I actuen diferent segons es desenvolupa sa microvida des seu entorn, i on hi ha residus i detrits, es canvis meteorològics, d'ones, sa salinitat, sa temperatura més elevada de la mar...
.

Com a ses persones, a alguns peixos foranis els agrada s'aigua càlida. I així poden venir o desenvolupar més sa seva població, es lloc a on viuen, a on reposen, on s'alimenten o reprodueixen. Amb sa caloreta alguns animals poden canviar inclús ses seves expressions, sa seva conducta refinada o de color!
Per exemple, vegeu aquí fotos de dues femelles adultes ben acolorides de peix papagall/lloro/vieja, Sparisoma cretense de devers 15-20 i 20-25 cm.
Son omnívores, els agrada anar vorejant i "picotejant" dets extrems d'algues
Semblaven relaxades i indiferents a mi nedant en superfície, però mantenien sa distància almenys a un metre. Anaven tranquil·les nedant i menjant, com amb una mica de parsimònia, si no les destorbava, ni hi anava aprop o cap a elles directament.
.

És una espècie comuna a altres bandes des mediterrani, però per mi que era poc comuna a Balears, no sé si rara, o absent i tot. Fa almanco un lustre s'observa més. Es diu que sa seva presència major potser té a veure amb ses temperatures més càlides de la mar.
Ses fotos s'han editat de forma una mica senzillota per a ampliar es peixos i destacar es contrast. Sa saturació es una mica exagerada i sa temperatura de color.
Quins colors vius tenen aquestes femelles de Sparisoma cretense adultes!
Deuen ser més acolorides es dies de festeig? I quan estan relaxades? I per sa calor?

Es seus colors vius recorden una mica a s'aspecte d'altres espècies, com es Labrus mixtus que nomem paregut com a papagall/lloro/tord ver/gallet de rei/grívia/xuclà...
I es colors vius també apareixen en un altre peix forani que nomem fadrí/donzella (Thalassoma pavo) que també amb sa calor s'ha tornat comú a la mar Balear des de fa dècades. És propi d'altres mars més càlids, i aquí en pocs anys s'ha multiplicat molt ràpid, i potser cada any més.
Es fadrí no té escates tan grosses, i es to és una mica més brillant, no tan mat. I sol ser més petit i de comportament mooolt més actiu, frenètic!

Donzella és un nom comú, que coincideix entre dues espècies, que també coincideixen en costums, colors diferents entre sexes o en es progrés des canvi de sexe. I a més son peixos que poden ser de forma i tamany un mica similar.
Aquí una foto amb ses dues espècies curiosejant juntes mentre recollia un carretó de supermercat fa anys.
Adalt a la dreta dos fadrins/donzella (Thalassoma pavo) femelles, amb ses seves cinc bandes transversals, verticals, clares o blavoses i fines. Es mascles no apareixen aquí, i només presenten només una banda tranversal, vertical, i és més gruixada i ben aprop de ses brànquies i és ben colorida, blava i vermellosa.
I abaix a l'esquerra una donzella (Coris julis) femella. Es mascle seria de color més clar i ataronjat, però tampoc apareix aqui.
Es fadrins i donzelles s'aferren molt curiosejant es fems que cerc! Hi ha moments en què son una mica pesats curiosejant! Hi, hi
.

I aquí una foto de part des fems des capfico cuidant la mar, que ha coincidit amb ses dues femelles de papagall/lloro/"vieja" (Sparisoma cretense). Ses llaunes i sa roba espanyada de la dreta eren just allà, en es fons per on nedaven es peixos, davall d'unes roques que sobresurten a s'exterior i habitualment s'empren per a pesca amb canyes.
Amb so increment de temperatures al llarg dels anys es van observant algunes espècies més que altres. Per exemple va variant a més sa llampuga/llampec/daurat (Coryphaena hippurus), però que em passa fugaçment i poc nedant arran vorera. O s'espet (Sphyraena sphyraena) pot fer més grans moles i a vegades em passen aprop vorejant com patrullant.
O creix sa població de fadrins (Thalasoma pavo) o sa de sa saupa (Sarpa salpa). O apareixen grans moles d'escoles de milers de peixets de s'alatxa (Sardinella aurita) que tal vegada pot competir i variar pesqueres com ara sa de s'anxova/seitó (Engraulis encrasicolus) i sardina/sarda (Sardina pilchardus)

I hi ha més espècies de mars més càlids, i algunes exòtiques o rares... En dic tres o quatre més, i de ses que podrien crear certa interacció amb so deport femsukinant amb capficos a ses voreres:
Vegeu-ne dues fotos d'un aleví de peix ballesta/surer (Balistes capriscus) a devora de fems surant, un recipient de plàstic espanyat i vell, poblat per vida. Es surers petltons els trob entre es fems surant, o quan creixen molt, es grans s'apropen a roegar fustes pes fondo. I diuen que poden fer mal a cultius de musclos...
Potser algun pic l'he confós amb un dets altres des peixos foranis de mar càlida que nomen peixos conill (Siganus sp.). I alguna espècie de peix conill encara és més rara, poc comuna o exòtica aquí... Poden afectar poblacions de peixos d'aquí, per exemple competint amb ses dorades (orada/daurada/doradeta, Sparus aurata).
O potser també a vegades em costa diferenciar es peix surer respecte a un altre rar i exòtic que podria arribar, que nom peix llima reticulat (Stephanolepis diaspros), però aquesta sembla que aniria més pes fons.

I un altre cas ben rar és es peix escorpí/lleó (Pterois sp.) que va més pes fons que es peix surer, però a pics no gaire fondo. Amb ses seves aletes llargues espectaculars recorda a es peix gall/gall de Sant Pere (Zeus faber). L'havia observat fa anys aprop de roques poc fondes, enmig d'un arenal ben popular a ses Pitiüses, però no en mostr foto aquí. Que es peix lleó sigui tan bell atreu a es practicants d'esnòrquel o de busseig fotografiant, però cal anar amb cura perquè ses seves espines tòxiques poden ferir greument.

Crèdits de sa foto: Pterois miles at Alexandria Aquarium by Hatem Moushir. Llicensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... shir_1.JPG


Suggeriment de cine, música, curiositats...
Danubi blau de La Trinca
que es pot escoltar clicant a: https://youtube.com/watch?v=mYPqWmfRV-A
O na María Nada que comunica sobre molts temes crítics, per exemple amb so tema Consumir, amb bons ritmes inspiradors: https://youtube.com/watch?v=4HE2xNKKpmg
I un bocinet d'una peli, Erin Brockovich basada en fets reals, a on parla de cert crom contaminant:
https://youtube.com/watch?v=mKAE8I6j_Fc
Amb s'apunt, que s'ha observat una interacció de sa crema solar amb sos microplàstics en es medi marí, variant s'estat d'oxidació des crom III: el torna similar a es crom VI que és molt tòxic. Aquí:
Sorption Behavior, Speciation, and Toxicity of Microplastic-Bound Chromium in Multisolute Systems. Wai-Kit Ho, Japhet Cheuk-Fung Law, Jason Cho-Wai Lo, Isaac Kai-Xin Chng, Catherine Hong-Huan Hor, and Kelvin Sze-Yin Leung. Environmental Science & Technology Letters Article ASAP. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.estlett.2c00689
I un plus, sobre que s'ha observat que amb sa llum es nanoplàstics produeixen més efectes oxidants reactius des metalls des medi afectant a ses cèl·lules, aquí:
Oxidative Roles of Polystyrene-Based Nanoplastics in Inducing Manganese Oxide Formation under Light Illumination. Zhenwei Gao, Ping-I Chou, Jing Liu, Yaguang Zhu, and Young-Shin Jun. ACS Nano 2022 16 (12), 20238-20250. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnano.2c05803



Tres fotos de tres femsukís consecutius, per a poder descarregar es sacs boia. Sa peça de metall grossa supòs que és un dispensador de bosses per a popó de cans vandalitzat. I hi assenyal dues bateries i un envoltori de medicament.