Corbs i voltors

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan
Member
Entrades: 101
Membre des de: dv. març 28, 2008 8:34 pm

Corbs i voltors

Entrada Autor: Joan »

Diuen que fa uns 30 o 40 anys hi havia un guarda a sa Mola de Planícia (a Banyalbufar) que per matar és temps es dedicava a caçar els corbs que passaven per davant de la caseta...

Devia ser cert perquè mai havia aconseguit observar més de dues colles...

No fa molt, en vaig contar 49. I l'altre dia fins i tot vaig veure amb ells un voltor.

Fa més o menys una dècada que els caçadors a Banyalbufar hem intensificat considerablement el control sobre les cabres orades... Jo hi intueixo una relació de causa-efecte entre ambdos fets... Però no és més que una intuició...

Què en penseu?

Joan

PS: No és el primer cop que constato la presència (i abundància) dels corbs... Altres persones hi havien reparat. Si n'és la primera que veig un voltor al vedat.
Avatar de l’usuari
pepsunyer
Member
Entrades: 292
Membre des de: ds. jul. 19, 2008 10:45 pm
Ubicació: Sineu

Entrada Autor: pepsunyer »

Alerta amb els hàbits gregaris del corb. Al Puig Roig en vaig veure també una cinquantena durant el cens de voltors. Potser és tota la població de Mallorca que se plega i se mou per tota l'illa (s'han vist esbarts grans a Sencelles, a la finca de les cabres, i crec que és habitual també al parc d'Artà). Però et poses a cercar nius i n'hi ha menys que d'esperver.
Pep
The "balance of nature" does not exist and perhaps never has existed. C.S. Elton
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Hola a tots.

Al cens de voltors jo estava a Artà i cada dia hi havia un degoteig de corbs que anaven a dormir a una zona concreta d'Aubarca. El matí venien del mateix lloc i es dirigien cap a les garrigues i marines de la ampla zona compresa entre Sant Llorenç, Manacor, Petra, Ariany i Santa Margalida.

En vaig arribar a comptar més de 80...

En canvi, els del territori dels voltants de s'Albufera (els de la zona de Crestatx) i els de Caimari (de la vall dels Horts) van de dos en dos. Suposo que els territorials estan al seu lloc i els migrants (o els joves, o els desplaçats, o...) van en esbards. Però crec que tenen les costums molt més concretes del què ens pensem.

Per ventura un dia seria interessant fer un cens de corbs...

;-))

Pere
Pere Vicens l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. nov. 24, 2008 9:16 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Hola tots:

Ahir dematí devers les 9h. vaig veure més de 50 corbs pasturant per dins uns ametllerars-garroverars de la carretera de S´Esgleieta. No n´havía vists tants mai. Feia bastants d´anys que no veia corbs a Mallorca.

Joan
Avatar de l’usuari
Joan
Member
Entrades: 101
Membre des de: dv. març 28, 2008 8:34 pm

Entrada Autor: Joan »

Gràcies Pep. Si, penso que el gregarisme és probablement la única explicació a l'espectacular esbart d'aquell dia... De totes formes la presencia de corbs és un fet i a més, com he dit, en abundància...

Un altre interrogant... La gestió del vedat d'una forma racional, realitzant millores d'hàbitat, sembres de cara a l'establiment de les espècies presa, eliminació dels predadors antròpics, etc, etc, té efectes positius sobradament contrastats sobre els predadors autòctons com els rapinyaires, mustèlids i vivèrrids. Però com promocionar les poblacions de necrófags sense que això tingui la mateixa incidència a les poblacions de predadors generalistes oportunistes com els moixos o les rates?? I fins a quin punt la presència de cadàvers a la muntanya poden afavorir uns o altres? Pot ser una solució deixar algun cadàver a zones de fàcil accés per aquestes aus, complicant el mateix als mamífers? Podríem arribar a conseguir la nidificació del voltor només amb aquestes tasques?

És més curiositat que res... Però si fos factibles per què no intentar-ho...

Joan
Respon