Oliveres esperpèntiques

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Pere Llofriu
Member
Entrades: 133
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 4:48 pm

Oliveres esperpèntiques

Entrada Autor: Pere Llofriu »

Les oliveres mallorquines i el parc de les Estacions II

Les oliveres mallorquines podrien tenir denominació d’origen. Fa ganes descriure-les com a subespècie diferent, però la veritat és que no es tracta ni d’una raça. Tenen, això sí, una altra característica que les fa ben singulars: les destralades seculars que, entre elogis i estranyesa, des dels viatgers romàntics del XIX, tothom n’ha parlat. Els qualificatius més repetits deuen esser “monstruoses”, “fantàstiques”, o “artístiques”... aquesta diuen que és de Santiago Rossinyol: “no en faceu pus, d’olives, si heu de patir tant”.
Per la Serra i algun racó del Raiguer ens queden alguns olivars que ja són un autèntic parc temàtic, sense cap necessitat de fer-hi res més (ni asfaltar, ni posar-hi garlandes, ni tirar coets, ni tapar-les amb propaganda institucional). Es tracta senzillament d’una de les característiques del nostre paisatge, que no té preu, ni perdó de Déu que l’espanyin.
Seguint Clarasó, el ninxol jardiner de l’olivera és el d’exemplar noble, el que dóna prestigi a aquell redol, aïllat, a escala humana pròxima i que sigui un punt d’atracció en bona perspectiva. Tenim alguns bons representants d’aquest estil com l’olivera de Cort, alguns regulars, l’olivera de les Avingudes, i algun que han quedat en un racó per posar un caganer: a s’Hort del Rei.
Però les oliveres no substitueixen els arbres d’ombra de cap manera, aleshores molt pitjor serà intentar fer “bosquets”. Posar un olivar damunt una estació de metro o quarterat per sa Riera vol dir senzillament que no hem entès res, o estam de conya.
Ara, el que és realment patètic són aqueixes pseudo-oliveres (d’on han tret això?), raquítiques i lletges que no poden pus. Pareix esser una moda comercial que ningú no ha demanat, que no fa altra cosa que degradar l’entorn: No són mallorquines, no tenen cap feina al nostre paisatge, Clarasó vos encalçaria amb garrot, no fan ombra ni tenen cap gràcia...
En resum: això que han duit pel parc de les Estacions II, parc de sa Riera, rotondes i d’altres llocs, no són oliveres mallorquines, ans al contrari, són un insult a les oliveres mallorquines.

Pere Llofriu, diario de Mallorca 30.04.07
Avatar de l’usuari
Pere Llofriu
Member
Entrades: 133
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 4:48 pm

Entrada Autor: Pere Llofriu »

Ara m’he fixat amb una mena de socots marcians tocats de radioactivitat que volen fer com qui acabar d’horroritzar l’autovia de Llucmajor... per què?

No té cap explicació ecològica, ni jardinística, ni de sentit comú. Només fan encara més lleig allò que ja era bastant lleig... per què?

I quant ens haurà costat la broma macabra aquesta? Per què?

Una hipòtesi és que tal vegada sigui una manera poc complicada de robar. Aquests socots tenen un preu segons... ambigu, van a pes o per talles? talles de què, qui ho controla, per a què? per a qui?

Anem a suposar que algú ha comprat aquestes oliveres a 10, i ens les ha venudes a 100, qui ho hauria comprovat, per a què? per a qui?
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Avui el diari de Mallorca duia una noticia sobre el deute de 3´7 milions d´€ que l´Ajuntament de Palma encara deu des de l´any 1999 pel gastos que va suposar el Parc de les Estacions I, que el 2005 va ser destruit totalment i tornat fer com Parc de les estacions II. Totes les plantes que havien sembrades i que havien pagat els palmesans amb els imposts varen desapareixer i en varen sembrar de noves. I ara s´han adonat que encara deuen el primer Parc. Mare meva quin desgavell....

Joan
Avatar de l’usuari
Pere Llofriu
Member
Entrades: 133
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 4:48 pm

Entrada Autor: Pere Llofriu »

Idò si també varen aprofitar per cobrar els arbres 2 vegades (al parc de les Estacions I) ja no ho sabrem mai.

Record que pocs dies després d’haver entrat Fageda va aparèixer un tanca de propaganda, de les més grosses, davant el pont des Tren, que deia: “JA ÉS NOSTRO”. Quina intuïció!

I tant, que era seu. Per no entrar en detalls, el parc de les Estacions I era prou digne (estam parlant de Palma), però per les obres del (mig) Metro, es va tirar tot enlaire, estic convençut que per fer arribar l’autopista d’Inca a la plaça d’ Espanya (mirau un mapa), el que va passar fou que amb la polseguera aixecada feren anques arrere. Aleshores varen inprovisar el parc de les Estacions II.

Avui també. a DM, mostren la maqueta de Calatrava que els darrers dies del quadrienni negre el tal Matas va autoritzar a pagar-ne 1,2 milions €, i ara fa nosa pels magatzems.

Be doncs, ara pensava... el mal ja esta fet, i pagat unes quantes vegades. Pareix esser que tanmateix som incapaços de tenir un jardí digne enmig de Palma, aleshores la primera quarterada del tros subverd del Parc de les Estacions II el podríem embalsamar, per mostrar-lo a propis i estranys. No tendria tant d’èxit com Mauthausen, però bé, és el que tenim, i diuen que això serveix per a què no es repeteixi la història.

No cal dir que s’hauria d’eliminar un parterre d’arbusts més guapo per donar una bona perspectiva a la calaverada de Calatrava i, ja que hi som, també hi podríem dur l’obelisc de sa Feixina. Potser almenys així reconciliaríem Arca i Memòria històrica, i tot aquest desgavell hauria servit d’alguna cosa.
Respon