Dues incognites: una planta "rara-rara" i uns pois "rars-rars".

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Dues incognites: una planta "rara-rara" i uns pois "rars-rars".

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Hola Amics:

Vos vull mostrar aquestes fotos que contenen dues incognites no-identificades:

Imatge

La planta és un Vincetoxicum "no-identificat" que està sembrat al jardí Botànic de Sóller, procedent d´una donació d´un senyor de Menorca, que el va trobar silvestre a l´illa veïna. No és ni Vincetoxicum nigrum de flors negres ni Vincetoxicum hirundinaria de flors grogues. Tampoc és un hibrid entre ambdues especies.

Imatge

Un cientific francès especialitzat amb les toxines dels Vincetoxicums, René Sforza, va venir a Mallorca fa dos anys a recollir exemplars silvestres per a estudiar les seves toxines i els seus depredadors. Resulta que fa un estudi de Biocontrol pagat per una empresa usa-canadenca, amb la finalitat de trobar una manera biològica de lluitar contra el Vincetoxicum nigrum i el Vincetoxicum rossicum, que varen ser introduïts a Canadà i USA i s´han assilvestrat amb un èxit tan exagerat que han acabat convertits en una plaga infernal a aquests dos països. Presenten a més una forta resistència als herbicides quimics i a damunt tenen les arrels verinoses per a les altres plantes.

Imatge

Després d´acompanyar-lo a recollir exemplars per les muntanyes de Sóller, vaig voler mostrar aquest Vincetoxicum "rar" a en René Sforza i ell no el va coneixer i no li va semblar un hibrid entre les dues espècies que viuen a les Illes. Té un lleuger parescut amb Vincetoxicum rossicum, però aquesta espècie no viu a Espanya. Na Magdalena del botànic me va dir que encara no l´han pogut identificar.

Divendres vaig fer aquestes fotos de les seves flors infestades de pois grocs que no son els normals negres o verds que se solen veure als brots tendres. Qualcú els coneix?. Podríen ser Myzus persicae?.

I per a que vegeu les diferències entre els Vincetoxicums, aquí teniu les seves flors:

Vincetoxicum nigrum
Imatge

Vincetoxicum hirundinaria:
Imatge

Bona nit a tots: Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dg. maig 30, 2010 11:43 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Joan Rita
Member
Entrades: 153
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 5:30 pm
Ubicació: UIB
Contacta:

Entrada Autor: Joan Rita »

Hola Joan, ¡Quines fotografies mes extraordinaries! Enhorabona!

Sobre el Vincetoxicums, justament ha coincidit que m’he estat mirant la història aquest dies perquè a les localitats on feim feina amb Naufraga hi ha unes bones poblacions. He vist que al mateix lloc es troben mates de Vincetoxicum de flors grogues i altres de flors fosques, com les que mostres a les fotos. Fins i tot, havia una mata que tenia unes branques d’un color i altres d’altre (però no puc assegurar que pertanyen al mateix individu malgrat sortissin totes juntes). Vaig agafar i mirar a la lupa els dos tipus de flors i són molt semblants en la seva morfologia, com també ho són les fulles i disposició de la inflorescència. Jo crec que són la mateixa cosa amb dos coloracions de flors diferents. Caldria confirmar-ho amb una mirada mes detenguda, i també dels fruits i llavors. Si es té que adjudicar a cap tàxon ho faria a V. hirundinaria.

Bòlos va descriure la var. balearicum (V. hirundinaria ssp. intermedium var. balearicum). A la Fl. Manual del PPCC indica que la diferencia respecte de les altres varietats es troba en que els lòbuls de la corol·la són glabrescents, planta poc foliosa amb entrenusos llargs i fulles poc reflexes. Tot això es correspon amb el que es veu als nostres V. hirundinaria. Però… no diu res del color de la flor… i justament totes les claus de classificació utilitzen el color de la flor per a diferenciar els Vincetoxicums.

El Dr. Bòlos va recollir l’especímen tipus de la varietat a Menorca, però es clar que aquestes formes també es troben a Mallorca. A manca d’un estudi mes acurat (sobre tot comparant-lo amb els Vincetoxicums de la Península i d’altres bandes), jo recomanaria utilitzar provisionalment aquest nom: Vincetoxicum hirundinaria var. balearicum, que ens permet reflexar que es tracta d’un endemisme i que és diferent als altres tàxons.
El V. nigrum, que és l’altre espècie que es té les flors fosques, és bastant diferent per la form de les fulles. V. rossicum, que viu a Ukraina, té fulles amb marges i nirvis ciliats. No semblen opcions versemblants.
En fi, com sempre es tracta d’un tàxon mal conegut, i que caldria comparar-lo amb les poblacions continentals i del nord d’Àfrica.

Una abraçada!
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Moltíssimes gràcies, Joan, per la teva aclaridora explicació.

He reeditat aquest missatge per a dir-vos que he posat les fotos d´aquest Vincetoxicum menorquí a la galería de fotos d´ Endemismes de les Illes Balears de la meva web amb el nom que ens ha dit en Joan Rita: Vincetoxicum hirundinaria var. balearicum

Un abraçada: Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. maig 31, 2010 8:56 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Respon