Ocells de Catalunya, Pais Valencià i Balears, nova guia de camp.

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Ocells de Catalunya, Pais Valencià i Balears, nova guia de camp.

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots els forers,

Fa uns dies vaig anar a la presentació que es va fer a Barcelona d'una nova guia i he cregut interessant fer una presentació en aquest foro:

L’editorial Lynx, dintre de la col·lecció Descobrir la Natura, acaba de treure la guia de camp Ocells de Catalunya, País Valencià i Balears, amb texts de Joan Estrada i il·lustracions de Francesc Jutglar i de Toni Llobet. Joan Estrada és un conegut ornitòleg català, amb una àmplia trajectòria, que va ser encarregat ja fa una anys de tirar endavant aquesta guia. Francesc Jutglar, que ha fet la major part dels dibuixos, és ornitòleg i te un reconeguda trajectòria com a dibuixant per les il·lustracions aparegudes, entre d’altres, al Handbook of the Birds of the World. En Toni Llobet ha participat en les il·lustracions de moltes obres i, actualment, treballa en el Handbook of the Mammals of the World.

Aquesta és la primera guia de camp escrita en català, ja que les anteriors varen ser traduccions d’obres fetes en anglès pel Regne Unit i resta d’Europa. L’obra, molt ben editada i de tapes dures, manté la solució més pràctica de texts i mapes de distribució a l’esquerra, i dibuixos a la dreta. A cada plana els dibuixos es troben a escala, salvo una excepció que s’indica apeu de pàgina, i els dibuixos d’exemplars en vol, ja que no hi cabrien, la qual cosa afavoreix molt la comparació entre les espècies presents. Els texts, comencen amb el nom català, seguit del nom científic, i noms oficials valencians i balears quant aquests siguin diferents del català i sempre que l’espècie estigui present a cada zona. A continuació s’indica la mida amb la longitud total i, en certs casos, de l’envergadura. Segueix amb la descripció de cada exemplar, veu, requeriments ecològics, comportament distribució a la zona paleàrtica occidental i, finalment, situació en cada zona. Aquest darrer apartat, juntament amb el mapa de distribució, és el que més ens afecta i, en línies generals, està resolt molt favorablement. No obstant, degut a la llarga redacció d’un llibre com aquest, hi ha novetats que, lògicament, no han pogut quedar reflectides. És molt difícil poder editar una guia com aquesta amb tota l’informació generada a les balears en els últims anys. El mapa de distribució presenta la novetat de representar molt més detalladament als Països Catalans les cinc següents zones: les de les espècies presents tot l’any, les reproductores, les hivernants abundants, les hivernants escasses i les que es troben de pas en dispersió o son zones d’alimentació. En general aquest mapes estan molt treballats, si bé sempre trobarem petits detalls millorables.

Els dibuixos son excel·lents, amb nombrosos detalls d’exemplars em plomatges no nupcials, com en el cas de les anàtides i larolimícoles, per exemple, i juvenils. També inclouen una bona representació d’espècies exòtiques amb poblacions establertes, destriant algunes anàtides, lloros i ploceids. Finalment, es fa menció a les diferències de coloració d’algunes subspècies balears com la del mejamosques i la del capsigrany. Crec que és la primera guia a on ja surt el nostre únic passeriforme endèmic, el busqueret coallarg (Sylvia balearica).

Crec que és una obra molt recomanable tant pel que comencen i volen adquirir la seva primera guia com pel més veterans.

Bona nit,

Jordi
Respon