Lavatera trimestris?

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
biel servera
Member
Entrades: 310
Membre des de: dg. març 08, 2009 8:23 pm

Lavatera trimestris?

Entrada Autor: biel servera »

Hola, adjunt unes fotos d'una Lavatera. Crec que es L.trimestris, pel que diu l'herbari virtual d'uns detalls dels fruits (un disc que cobreix els fruits -als que no he fet fotos amb detall- pero crec que es pot veure a la imatge d'abaix) i en Palau de la localitat en que la he trobada (Mortitx).
Amb una conversa amb en Pep Lluis Gradaille ja m'ho va apuntar, encara que en aquell moment ell va recordar L. punctata. Li hem passat un parell de llavors, de forma que segur que ho podrien confirmar.
Pel que sembla es rareta, si teniu informacio d'altres localitats i la voleu posar aqui pot ser interesant. O si qualcu vol la informacio per qualque cosa.
I si es una altra especie, molt millor si tambe ho aclariu aqui.
Salut
Biel

Imatge
Imatge
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Biel... ni idea...

Pere
Avatar de l’usuari
Joan Rita
Member
Entrades: 153
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 5:30 pm
Ubicació: UIB
Contacta:

Entrada Autor: Joan Rita »

Hola Biel,

Amb totes les precaucions per classificar amb fotografies, a jo me sembla L. trimestris, com tu dius.

Però aprofito per comentar que a una feina que hem fet, analitzant les llavors no desitjades que acompanyen a lots de llavors de cultiu (blat, civada, ordi, blat de moro, alfals, etc.), ens ha aparegut Lavatera punctata (semblant a L. trimestris), entre altres moltes espècies. Això és un indici de que avui en dia, quan la major part de les llavors comercials que utilitzam per conrear passen controls de certificació per reduir al màxim la presència d'altres llavors, continuam introduint a les illes altres espècies de plantes de forma involuntaria.

És molt probable que moltes de les plantes que trobam als camps de conreu, entre elles aquestes malvàcies, hagin arribat d'aquesta manera. Amb això no vull dir que les tinguem que demonitzar ni rés d'això, però pot ser ser si valorar de diferent manera la seva raresa. Més que plantes extraordinàries perquè són rares, segurament són poblacions que van sorgint i desapareguen contínuament (o, i això és més perillós, algunes poden convertir-se en invasores, com és el cas de Centaurea diluta que tb ens ha aparegut com llavor "contaminant").

Salut!

Joan Rita
Avatar de l’usuari
biel servera
Member
Entrades: 310
Membre des de: dg. març 08, 2009 8:23 pm

Entrada Autor: biel servera »

Gracies Joan, molt interesant.
De totes formes no se si en aquest cas se tracta d'una especie introduida. En Palau, l'any 1951, ja cita aquesta L.trimestris com abundant a Mortitx. Les plantes en questio se troben adins la tanca de les vinyes, crec que no sembren gens de gra ni res de llavor.
I per cert, per defora de la tanca ni rastre: pareix esser que per aqui les cabres tambe fan net.

Salut i gracies
Biel
Avatar de l’usuari
Joan Rita
Member
Entrades: 153
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 5:30 pm
Ubicació: UIB
Contacta:

Entrada Autor: Joan Rita »

Hola Biel,

Segurament tens raó. El problema és que mai podrem saber amb seguretat quines plantes són natives i quines varen ser introduïdes per l'home (quan ens referim a aquestes plantes arvenses que surten pels cultius i zones properes). Tindrem que acceptar aquestes incerteses amb naturalitat. Però el que sí està clar és que avui en dia continuam introduint noves espècies a la nostra flora barrejades amb les llavors de cultiu. Tampoc és un tema que ens té que preocupar molt, només cal vigilar per si apareixen espècies amb comportament invasor i controlar bé les llavors comercials.

Salut
Respon