Ajuda alga

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Ajuda alga

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Fa uns mesos que a Maristany (Alcúdia) hi ha aquestes algues groc "fosfi" que ocupen bona part de la zona humida. Algú de vosaltres té idea de quina espècie o gènere pot esser? M'interessa sobre tot per les possibles implicacions ecològiques que pugui tenir (si és indicadora de determinades condicions químiques de l'aigua).

Salut

Toni

Imatge
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Entrada Autor: Maties Rebassa »

Toni, tens més fotos de detall? Jo no soc gens bo en algues però podria ser Enteromorpha intestinalis (indicadora d'eutrofització) o Spirogyra sp (anòxia i eutrofització creixents)?

Salut
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Gràcies Maties. No tenc fotos de detall, però en puc fer ;)

L'aigua sembla bastant neta (altres vegades ha estat molt pitjor), hi ha peixos i no he observat mortaldat (per ara no hi ha anòxia, ni proliferació de dinoflagel·lats). Ara, no vol dir que les condicions no puguin empitjorar i que, com dius, les algues estiguin indicant alguna cosa en el sentit que apuntes.

En tot cas, la gestió hídrica d'aquesta zona humida tant interessant és un misteri (o com a mínim un capritxo dels que ho fan), i personalment desconec si hi ha un criteri per aportar-hi aigua de la depuradora, dels canals (marina), en quines quantitats i quan fer-ho.

Si prosperàs la proposta de declaració de ZEPA potser es podria posar un poc de fil a l'agulla per tal de procurar una bona gestió hídrica de la zona.

Gràcies

Toni
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola Toni i resta de forers,

Conec una mica el funcionament de la zona humida de Maristany o Prat d'Alcudia. És una resta de s'Albufera i encara manté una connexió amb l'Estany des Ponts. Maristany té una sortida cap a la mar que està soterrada. Passa per sota de l'avinguda d'Antoni Maria Alcover i va a parar a la platja. Des de la tardor a la primavera se pot veure com surt l'aigua. Per aquí entren els peixos (llises) que pesquen les peixeteres a la llacuna. El problema és que quant comença la temporada turística, que coincideix amb les precipitacions més baixes, l'Ajuntament tapa amb una pala la sortida d'aigues per evitar que arribin a la zona de bnays. Realment no sé si és un problema o no. El que està clar és que, cuan comença a ploure de nou tornen a obrir la sortida amb una pala.

També sabem que la depuradora d'Alcudia, situada més a dalt de Maristany, hi fica aigua a la llacuna. Fins ara crec que la qualitat d'aquestes aigües era molt dolenta, pero sembla que ara s'ha ampliat la depuradora. Segurament, totes aquestes algues filamentoses que hi han tenen molt a veure amb aigües procedents de la depuradora. Penseu que una depuradora projectada per els habitatnts d'Alcuida no crec que pugui tractar l'aigua consumida per la població estival, que ha de ser varies vegades superior a la de la resta de l'any.

Jo crec que estaria molt bé (i no molt complicat) fer un llacunatge per depuració terciària a l'oest de Maristany (en zona humida molt degradada) i aconsseguir una aigua de qualitat acceptable. Tots sortirien guanyant.

Espero haver aclarit una mica la situació.

Maristany te un potencial extraordinari i suposaria una millora en la connexió entre les aus de s'Albufera i s'Albufereta.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
CCardona
Member
Entrades: 150
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:24 pm
Ubicació: Sa Pobla

Entrada Autor: CCardona »

Ahh!! molt aclaridor Jordi, per això s'han mort les espècies de tamarell que necessiten salinitats més altes (si passau amb el cotxe es veuen els cadavers) i han estat substituits per espècies de tamarell diferents juntament amb una espècie nova que es va plantar a la vorera de la carretera que esmitja la llacuna. Un bon desastre.

CArles
Avatar de l’usuari
Joan Carles Palerm
Member
Entrades: 93
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 12:14 am

Entrada Autor: Joan Carles Palerm »

Hola Toni.
des de que tinc records als estanys de salines més propers a la platja d'es Codolar (es a dir els que tenen la salinitat més propera a la de la mar) cada estiu s'omplin d'aquesta o un alga similar. En poc més de 30 dies desapareix. Sempre coincideix amb l'agost i poc temps després amb la mort de llubarros i altres peixos d'aquest estanys, imagin que per anoxia.
Potser al parc et poden dir alguna cosa de l'epècie de Salines. Jo parlaria amb Nuria Valverde. el teléfon del parc es 971 30 14 60
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Gràcies Joan Carles,
ahir hi vaig tornar i ja vaig veure alguns peixos morts. La mortaldat de peixos a finals d'estiu a Maristany és habitual els darrers anys, però fins enguany no havia vist tanta extensió d'aquesta alga, que ja fa mesos que cobreix bona part de la superfície. A part dels efectes ecològics, que soc incapaç d'avaluar en profunditat, la situació té un efecte "secundari" sobre una espècie amenaçada. Maristany és un lloc d'alimentació important per l'àguila peixatera; ahir en vàrem estar observant una durant un parell d'hores, i finalment va pescar a una raconada on les aigües estan més lliures d'alga. Crec que la situació, de superfície coberta per l'alga, li complica la pesca.

Salut

Toni
Avatar de l’usuari
Joan Carles Palerm
Member
Entrades: 93
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 12:14 am

Entrada Autor: Joan Carles Palerm »

He trobat una foto que et pot ser interesant aqui http://www.flickr.com/photos/pereperico/3695194866/

Com pots veure l'alga arribar a tapar completament la superficie de l'aigua d'algun estany. El fotograf indica que la ve fer en juny de 2009, pero jo no record que tan pronte la cosa arribés a aquest nivell. També és cert que ja fa uns anys que el meu nivell d'asistència al camp tendeix a cero ;)

Amb aquest nivell de cobertura segur que afecta a l'èxit de la peixetera
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Gràcies Joan Carles,
podria ser lo mateix.

Salut, i meam si tenim més temps per sortir al camp (i ho dic per tots dos) ;)

Una abraçada

Toni
Respon