Cens d'agrons 2010-2011

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Cens d'agrons 2010-2011

Entrada Autor: Pere Vicens »

Bon dia a tots i a totes.

Us pas un mapa de la distribució dels dormidors hivernals dels agrons a Mallorca en aquests anys passats.

Imatge

Necessitem saber si se'n ha format d'altres per tal de poder dur eficaçment a terme el cens d'aquestes aus en els propers mesos. Cens en el qual molts de vosaltres participareu i en sereu informats ben aviat.

Per favor, si algú sap algun dormidor més, que ens ho comuniqui (amb una estima porronera de la població i de les espècies...).

Sé que hi ha (o hi havia...) un dormidor per la zona d'Andratx i Calvià, però no sé on ni com està ara mateix... (Biel, Juanjo, sabeu coses...?)

Recordeu que les primeres hores del dia, però sobretot les del capvespre (entre les 18:00 i 19:00 h.) són un bon moment per detectar les direccions de vol i determinar si hi ha nous nuclis.

Qualsevol informació ens serà útil.

pvicenssiquier@gmail.com

Gràcies.

Pere
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Hola Pere.

Faltan algunos es verdad y como es lógico, te puedo pasar la información:


Calvia: Fuente de Toni Soler y Biel Bernat, dormidero en el campo de golf de Santa Ponça en 2009-2010.

Campos: Dormidero en varios sitios aunque fluctuantes entre años: depuradora de Sa Rápita, Salobrar de Campos.

Maria de la Salut: Imagino que te refieres al de la depuradora de Villafranca, donde el dormidero fluctua entre años.

Sant Jordi: Hay varios y que yo conozca en los 2 últimos años, una en la nueva depuradora de sant Jordi y otro en el interior del aeropuerto al ser cortados los pinos donde dormian antiguamente.

Palma: vigilaría diversos puntos como la depuradora de Palma, algunos puntos del puerto de Palma donde en años anteriores durmieron egrettas garzettas, Ses fontanellles (si es que pertenece a este municipio).

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Xavi Llabrés
Member
Entrades: 88
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 2:38 pm

Entrada Autor: Xavi Llabrés »

bones,

a Son Ripoll ( entre Son Sardina i Sa Garriga més o menys) ja fa dos anys que he fet el cens allà i hi ha un bon dormidor d'esplugabous dins uns garrovers.

Salute
A falta de grua, bó és xàtxero cendrós
Avatar de l’usuari
Steve
Member
Entrades: 267
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:30 pm
Ubicació: Baleares
Contacta:

Entrada Autor: Steve »

Otro dormidero pequeño en la depuradora de Camp de Mar.
Saludos

St
"No es bonito...solo parece bonito"

Mallorca Bird Ringing Blog:
http://birdringing-mallorca.blogspot.com/
Avatar de l’usuari
gustavo e.
Member
Entrades: 49
Membre des de: dt. oct. 07, 2008 9:08 pm

Entrada Autor: gustavo e. »

Hola¡ en la zona de Andratx llevo viendo un dormidero hace unos años en la crta. del port d´Andratx a la altura del punt verd cerca de la depuradora. Este año de momento no los he visto aquí pero si algunos por el término.
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola Pere,

En principi, el dormidor que hi havia a la llacuna de l'aeroport ha estat forçada a canviar d'emplaçament pels problemes que creava a la navegació Aérea. Aprox. hi havien uns 700 bitxos dormint, segons dades del falconers, no meves. Però no es pot descartar que tornin a dormir allà. Ho demanaré.

La setmana passada vaig veure un dormidor a ses Fontanelles i un altre al Prat de Sant Jordi (no vaig poder censar, anava en cotxe), a poca distància al nord de la depuradora. Segurament són noves ubicacions dels esplugabous.

Intentaré veure si continua dormint pel port de Palma el grupet d'agrons blancs.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola

A Son Ripoll (Palma) dormien sobre unes teulades l'any passat.

Els de l'aeroport: i tant, els han "forçat a desplaçar-se" massacrant-los a tirs.

Esperem que canviin de lloc, l'alternativa és el plom.

Salut

Jaume
jaume adrover l’ha editat per darrera vegada el dia: dj. oct. 28, 2010 7:42 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola Jaume i resta de forers,

Pot ser tu has vist com disparaven als esplugabous, jo no. Sí me consta que es va donar permís per disparar, però a espècies cinegètiques, com ànecs i tudons.

Vaig anar un vespre per fer un seguiment de com se’ls feien desistir d'anar a dormir als tamarells de la bassa de dintre de l'aeroport i es va fer a mitjanit amb aigua llançada per dues autobombes enormes dels bombers del aeroport. Es va continuar amb aquest sistema fins que varen canviar d'emplaçament.

Jo crec que alguna cosa s'havia de fer ja que l'entrada, a l’horabaixa, de tal quantitat d'esplugabous que anaven a colgar-se a aquesta llacuna, al mig de l'aeroport, i que venien de tots els voltants de les pistes, havia produït uns quant impactes amb avions i podia haver provocat incidents molt greus.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
Alex
Member
Entrades: 192
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 11:07 pm

Entrada Autor: Alex »

Hola a tots, el problema es sempre el mateix, saber qui va arribar el primer. En el cas del Prat de Sant Jordi : els esplugabous o els avions.
I clar ara el que fa nosa son els aucells.
Salut
Alex
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Hola foreros.

Aún ha sabiendas de que me voy a meter en lios (como siempre), me creo en la obligación moral de decir algunas cosas y espero ser breve.

Alex, no hay ninguna duda de que los seres humanos somos tan egoistas que siempre consideramos que la culpa es de la naturaleza. Los ejemplos de aeropuertos construidos cuyos diseñadores debían estar en la horca, no se quedan en el Prat de Sant Jordi (Prat de Llobregat, Tenerife etc. y uno NUEVO en Ciudad Real en medio de una zona esteparia). Cabe recordar que el tema de la halconería en los aeropuertos comienza en España en el Aeródromo de Torrejón de Ardoz (Madrid) cuya especie más problemática era el sisón (Tetrax tetrax).

YA ESTA HECHO y como dice Jordi, ahora que hemos metido la pata toca encontrar un equilibrio entre la seguridad aérea y la coexistencia con las aves. El dormidero de la laguna del aeropuerto sigue activo (aunque en un número infinitamente menor de las que antes había) y el paso hacia el dormidero de la depuradora de Sant Jordi se produce sobre la pistas de despegue y aterrizaje.
Para ahuyentarlas (cuando el dormidero era muy grande algo más de 800 ejemplares) se han empleado técnicas disuasorias (chorros de agua) y también como dice Jaume, medios más expeditivos (si se han incumplido normas sobre el permiso concedido, pues sintiéndolo mucho se debería actuar en consecuencia).

Para no ser pesado me paro aquí. Si necesitais o quereís más información estaré encantado de responder a lo que sepa, pero se debe tener en cuenta que es crucial encontrar una respuesta efectiva al equilibrio entre la seguridad aérea y las aves (entrad en internet existen hasta videos de impactos reales con aves y las fotografías son en ocasiones espeluznantes).

Me consta que la empresa encargada del control de aves en el aeropuerto, alguna ONG y particulares, están en marcha para que la forma de disuadir a las aves no sean los disparos.

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Hola a tots i totes.

Gràcies per les localitzacions. Ja us demanarem ajuda per fer un cens de prova al novembre i un altre al desembre. Així podríem saber els detalls necessaris per avaluar millor al gener, que és quan es fa el cens d'aquàtiques.

Per cert, ahir vaig passar per Ses Fontanelles uns minuts abans de les 19:00 i hi havia un dormidor a uns arbres morts. No vaig poder aturar-me a contar, però hi havia "moviment".

També hi havia, almenys, un agró blanc gros Egretta alba


Pere
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Bon vespre a tots i a totes una altra vegada.

Imatge

Espero haver entrat bé les localitzacions dels nous dormidors (els punts blaus)...

Ara fa uns minuts acabo d'arribar de la depuradora de Binissalem, on han aparegut 638 exemplars d'esplugabous Bubulcus ibis i 1 ex. d'agró blanc Egretta garzetta.

He començat l'espera a les 16:45 i he acabat a les 19:15 h.

He agafat les xifres d'arribada cada 10 minuts. És més fàcil i ens dóna informació addicional.

Si us animeu, podeu dedicar una estona a visitar els dormidors. A més de saber quants agrons hi dormen, és entretingut perquè sol haver-hi sorpreses... Avui al dormidor també hi havia 5 corbs marins grossos Ph. carbo i a les basses he pogut veure 4 gallfavers P. porphirio, 15 cullerots A. clypeata i 2 moretons A. ferina. Com a curiositat, a darrera hora han vingut 2 falcons F. peregrinus (un d'ells -un mascle- amb una cama penjant, com si estes malament) a caçar ratapinyades.

N'he vist agafar 2, una de les quals ha estat devorada mentre el falcó volava en cercles per la zona. Al cap de pocs segons s'ha posat a caçar-ne una altra vegada... com si es tractés d'anar fent unes tapes...!

Ah, José Luís, la depuradora de Maria és la depuradora que es troba entre Maria i Ariany. No sabia que a la de Vilafranca també hi dormen agrons... és així...?

Pere
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Hola Pere.

se tratan de sitios distintos los de la depuradora de Ariany (efectivamente entre Maria y Ariany) y la de Vilafranca (que se encuentra en pleno corazón del pla d´Anzell (lo siento Jaume pero es que nunca sé como se escribe).

El problema del dormidero de Vilafranca es que es muy poco estático (parece recibir molestias y se cambian de sitio con cierta facilidad), pero en 2008 Xavi Llabrés y yo contamos durmiendo en esta zona 78 Bubulcus ibis.

Podría ser interesante (aunque lastimoso para el que cense, que yo me ofrezco) censar zonas donde pueden dormir garzas o garcillas aunque sean negativas (por temas de selección de hábitat).

Como ya he comentado el dormidero del aeropuerto sigue activo (aunque en número reducido) y me ofrezco para censarlo debido a las complicaciones burocráticas que esto implica.

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
La Gola
Member
Entrades: 157
Membre des de: dv. ago. 27, 2010 5:41 pm
Ubicació: Port de Pollença
Contacta:

Entrada Autor: La Gola »

Bones,
a principis de la setmana passada, devers les 19:30 (hora vella), venint del Port de Pollença, vaig veure fins a tres grups d'agrons blancs (E. garzetta) supòs que dirigint-se cap els seus dormidors.
Un primer grup d'uns 30 individus, ja passat Campanet i me va semblar que devien pertanyer al dormidor de Maria ja que prenien aquella direcció.
Un poc més endavant, passant Inca, 2 grups més de 15 i 7-8 que pens devien anar en direcció Binissalem o per aquella zona. Molt xulo, tots volant en formació.

cristina.
Centre de turisme ornitològic la Gola
info@ctolagola.com - http://ctolagola.com
Tel. +34 692 64 40 36
Carrer Temple Fielding, s/n - 07470 Port de Pollença
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola Pere i resta de forers,

El dimecres 3/11/2010 vaig estar fins que es va fer fosc al Salobrar. Hi ha un petit dormidor d'espluguabous i d'agrons blancs al mig dels encalentidors, a sobre de salicòrnies. Una dotzena de cada com a molt.

Els agrons grisos no varen anar a cap dormidor i a derrera llum encara estaven ficats a l'aigua. Uns pocs hi eren al voltant d'un dormidor de corpatasses (censades 70) a tamarells morts al mig de sa Barrala. Fa uns mesoso vaig veure un petit grup colgats a pins del pinar des Trenc al costat de sa Barrala. Pot ser hi vagin més tard a aquests arbres a dormir.

També dues grues varen arribar molt tard a dormir per la zona nord.

Amés, vaig veure un grup, casi segur esplugabous, volant més enfora del nord-est del salobrar en direcció sud (cap a s'Avall?).

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
Naturalista - s'Albufera
Member
Entrades: 131
Membre des de: dc. juny 11, 2008 8:53 am

Entrada Autor: Naturalista - s'Albufera »

Hola a tots i a totes.

Aquest dissabte (dia 20) s'intentarà fer un cens dels agrons que es dirigeixen al dormidors de s'Albufera i s'Albufereta.

Començarem a censar a partir de les 16:40 i acabarem devers les 18:10 i es faran censos parcials cada 10 minuts (16:40-50, 16:50-17:00, 17:00-10, ...)

Si algú pot, i vol participar, es podria encarregar d'algun dels altres dormidors coneguts de la resta de l'illa. El que més aprop es trobi de casa seva, o el què li faci més ganes, o...

;-))

És una bona manera de començar a entrenar-nos i posar en marxa la vista pel proper cens d'aquàtiques del gener...

Una abraçada.

Pere
Avatar de l’usuari
Naturalista - s'Albufera
Member
Entrades: 131
Membre des de: dc. juny 11, 2008 8:53 am

Entrada Autor: Naturalista - s'Albufera »

Bon vespre a tothom.

Fa una estona que quasi 20 naturalistes (repartits en 9 grups) hem provat de fer un cens de les poblacions d’agrons colonials a s’Albufera i s’Albufereta.

Us passem es dades:

A s’Albufera s’han detectat un mínim de 6 nuclis dormidors diferents, amb uns resultats de:

168 agrons blancs Egretta garzetta
5 agrons blancs grossos Egretta alba
728 esplugabous Bubulcus ibis
72 orvals Nycticorax nycticorax

A s’Albufereta s’han observat dos dormidors diferents amb:

35 agrons blancs Egretta garzetta
5 agrons blancs grossos Egretta alba
695 esplugabous Bubulcus ibis
9 orvals Nycticorax nycticorax

La majoria dels esplugabous han entrat entre les 16:40 i les 17:20 h mentre que els agrons blancs ho han fet entre les 17:30 i les 17:50 h. Els orvals han sortit quasi tots entre les 17:40 i les 17:50 h.

Salut...!


Pere
Avatar de l’usuari
Xisco
Member
Entrades: 16
Membre des de: dv. gen. 30, 2009 8:07 am

Entrada Autor: Xisco »

Naturalista - s'Albufera ha escrit:Fa una estona que quasi 20 naturalistes (repartits en 9 grups) hem provat de fer un cens de les poblacions d’agrons colonials a s’Albufera i s’Albufereta...
Pere, gràcies per tot. "Practicar" va anar molt bé i, a més, va ser divertit. :-)

Salut,
Xisco.
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Hola a tots i a totes.

Aviat s'ha d'organitzar el cens de gener als dormidors d'agrons.

A s'Albufera i s'Albufereta, per raons organitzatives de treball, ho intentarem fer el dijous dia 13. Si algú vol (i pot) participar que ens ho digui al parc.albufera4@gmail.com i li concretarem els detalls d'on i quan ens hem de veure.

Per ventura convindria fer alguna visita als dormidors coneguts, no sigui cosa que ens duguem una sorpresa com la meva d'avui: el dormidor de la depuradora de Maria de la Salut - Ariany no ha "funcionat", avui. Els agrons han passat de llarg i s'han dirigit cap a Ariany, perdent-se en aquella direcció.

No sé si les obres de la bassa de rec que fan vora la depuradora ha tingut alguna cosa a veure o si han estat alguns escopeters avorrits...

Els propers dies cercaré on es troben els més de 300 esplugabous Bubulcus ibis que hi dormien... si algú de vosaltres sap alguna cosa al respecte que ho comenti, per favor.

Bones festes i bon any...!

Pere
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Hola de nou i bon any 2011 a tots i a totes.

Avui he trobat el dormidor dels esplugabous Bubulcus ibis de la zona d'Ariany. Estan a un petit canyar d'una bassa que es troba a un poc més d'un quilòmetre del poble, en direcció E. N'hi han entrat 194 (mal comptats...)

Aquesta bassa es veu perfectament al Google Earth, amb una mida de més d'una hectària d'aigües lliures, però sembla que en els darrers anys l'han estada reblint i ara mateix no arriba ni a una quarta part de la mida de la fotografia aèria (es veu molt be al visualitzador IDEIB http://ideib.caib.es/visualitzador/visor.jsp.).

Pere
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

Aquest proper cap de setmana, però ens podem extendre un parell més de dies, s'ha de fer, amés del cens d'aquàtiques, el cens d'agrons.

De moment, pel cens d'agrons, estan coberts:

S'albufera
S'Albufereta
Salobrar (jo el puc fer el dilluns 17 a la tarda i si algú se vol apuntar que m'ho digui)
Prat de Sant Jordi (més aeroport i ses Fontanelles). Ho farà en José Luis Martínez
Son Navata (Pere Vicens amb estudiants d'FP de Felanitx)
EDAR Binissalem (Pere Vicens)

Resten per fer:

EDAR Ariany (o proximitats)
EDAR Vilafranca
EDAR Camp de Mar
Golf de Santa Ponça
Son Ripoll (Entre son Sardina i sa Garriga)

Pot ser qualque forer coneix algun altre dormidor.

Per favor, tots els que pogueu fer algun d'aquest punts ho podeu dir al Forumaus,

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Uep!
Vaig un poc despistat, i si m'equivoc feis el favor de corregir-me.
Pens que en anys passats, el cens d'agrons (Egretta i Bubulcus) l'organitzà el GOB, coordinat p'en Jose Luis Martínez. Es varen visitar algunes zones més de les que surten al llistat, i va participar molta gent (crec recordar un soparillo bastant nombrós i animat a Sineu).
Enguany la cosa va diferent? (metodologia, coordinació, etc).

Salut

Toni
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola Toni,

Enguany es fa un cens d'agrons a tota Espanya coordinat per la Societat Esapanyola d'Ornitologia. Es tracta d'intentar censar les localitats més importants, que en principi es censaran (Albufera i Albufereta, Algunes basses de Estacions depuradores (EDAR) com Son Navata, Binissalem, etc., el Salobrar (que no te molts d'agrons enguany) i que, segurament, suposen el 90% dels total d'agorns. Però hi han altres localitats a on hi han dormidors d'agrons que si es poden censar incrementarà la cobertura i qualitat del cens.

Al meu anterior correu he ficat algunes d'aquestes localitats, però no totes. Tot el que pugui fer cens a la tarda, al dormidor, que ho digui i ens anirem repartint la feina. Aixó és tot.

Els menorquins faran el cens d'agrons, com han fet altres anys i espero que a Eivissa i Formentera també es faci ja que la setmana passada vaig xerrar amb alguns dels companys d'Eivissa i crec que ho podran fer.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola Tutti
A veure Jordi, per despitat jo. No entenc com és que si el cens d'agrons es venia fent (pel GOB) i ben fet (en Jose ho ha coordinat i en Pere està actualitzant dades aqui mateix fa mesos), hi ha d'haver canvis sobtats de darrera hora que no fan altre cosa que despistar el personal (voluntari recordem-ho).
Crec que seria lo seu aclarir en nom de qui o què convoques el cens (SEO, Conselleria o les forçes de MORDOR), és un detall així mateix que almanco a jo m'agradaria tenir clar. I perquè també.

Si la SEO vol els resultats del cens estic segur que el GOB no tendrà cap emperò en facilitar-les, de fet es fan públiques al cap de poc dies de fer el cens.

Vaja, de bon rollo, però cal aclarir-ho per evitar malentesos majors.

Salut

Jaume Adrover
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Manolo
Member
Entrades: 140
Membre des de: dc. gen. 23, 2008 7:52 pm

Entrada Autor: Manolo »

Bones a tots,

he xerrat amb en Jordi sobre el cens i ja està tot aclarit d’aquest petit embolic.
Com cada any des de fa 4 el cens d’agrons se farà coordinat per en José Luis amb l’ajuda d’en Pere. El farem aquest dissabte vespre i les zones a cobrir son fonamentalment les que surten al mapa que va penjar en Pere fa temps i que està un poc mes a dalt.

Si vos va bé participar en el cens ens anirà molt bé i si som molts farem alguna zona mes que no surt al mapa. Ah!, i com deia en Toni després anirem a Sineu a sopar. Pels de foravila serà un “entreno” per preparar Sant Antoni (gloriós).

Si vos pareix tots els que volgueu participar podeu enviar un missatge a en JL (joseluismartinezmartin()yahoo.es).

salut!

Manolo
Respon