Pàgina 1 de 1
falguera diminuta
Publicat: dg. feb. 22, 2009 8:55 pm
Autor: mf2
Per aquells que no la coneguin, es tracta d'una petita falguera que sol passar desapercebuda per les seves mides diminutes. La seva forma no recorda gens a una falguera, a la segona imatge es poden veure les obertures per on surten les espores. Imatges d’avui a Ses Salines!
Salut
Magi Franquesa

Publicat: dg. feb. 22, 2009 8:59 pm
Autor: mf2
Perdoneu, he oblidat posar el nom: Ophioglossum lusitanicum
Publicat: dg. feb. 22, 2009 9:59 pm
Autor: Joan Bibiloni
Unes fotos excel.lents, Magí. Jo només conec aquesta falguerona de sa marina de Llucmajor.
Joan
Publicat: dl. feb. 23, 2009 8:46 pm
Autor: Pere Vicens
Magí, quina enveja...! Bon retrato i bona troballa... dieu que viu a les garrigues... però... vol ombra..?
Al retrato sembla que té fulles lanceolades... és així...? quina aparença te...?
Ja tenc ganes de trobar-ne una...
;-))
Enhorabona...!
Pere
Publicat: dt. feb. 24, 2009 3:55 pm
Autor: Joan Bibiloni
Hola Pere:
Ja que en Magí no ha vist sa teva pregunta, te respondré jo. Aquesta falguereta es absolutament diminuta, tan menuda que per a veure-la has de caminar acalat amb sa cara a dos pams de terra i així i tot acabes trepitjant-la. Veure-la encara es fa més difícil per ses altres herbetes que creixen devora i que les mig tapen. A simple vista pareix una planteta de gespa amb tres o quatre fulletes lanceolades un poc més amples aprop de sa punta. Son gruixadetes, carnosetes. Aquest detall s´aprecía millor acariciant una fulleta entre es dits. Ses que jo he vist mideixen entre un i quatre centímetres. Me les va mostrar en Joan Rita un horabaixa en que vaig veure per primera vegada dues de ses falguetes més rares i extranyes de sa nostra flora: Ophioglossum lusitanicum i Marsilea strigosa. Sempre li estaré agraït. Sense sa seva generositat mai hagués aconseguit veure-les al natural.
Viuen damunt sa molsa que cobreix sa terra prima de clarianes de garrigues a plena llum entre estepes, romanins, orquídies, esparregueres, cebes marines, mates, crocus endèmics, ullastres, etc...Aquestes garrigues han de tenir unes caracteístiques especials: terra prima damunt roques calcàries, molt seques en plè estiu i molt humides a sa tardor i hivern, humitat que es manté gràcies a sa impermeabilitat de ses roques. Solen creixer en grups nombrosos, de manera que és molt dificil caminar entre elles sense acabar trepitjant-ne qualcuna. Enmig de sa roseta de fulles surten una o dues fulles fèrtils modificades que creixen erectes i duen dues files d´esporangis. Si no m´equivoc, a partir d´ara i fins es més d´abril es produirà s´esporulació i serà es moment idoni per a fotografiar es seus curiosos esporangis.
Que passis un bon horabaixa: Joan
Publicat: dt. feb. 24, 2009 9:59 pm
Autor: CCardona
Pere l'has de cercar a clarianes amb molses, sobre argilotes amb Cistus mospeliensis, Calicotome spinosa i Ericas, si hi ha arborea millor (aquestes espècies son indicadores de sóls pobres i poc carbonatats), necessita sóls sense carbonats, per això es rara a Mallorca.
Jo l'he vista a Menorca damunt vermell (bundsandstein) i a Mallorca al quarter de Carabiners a 200 m del quarter que hi ha com una terra groga que no sé bé que ès, però segur que és decarbonatada.
Molt guapes les fotos Magí i Joan
Salut
CArles
Publicat: dj. feb. 26, 2009 11:55 pm
Autor: Joan Rita
Joan! vaja descripció més ben feta, tan gràfica que es pot “veure” el que escrius. Aquesta falguereta és una delícia, però ara m’agrada més després de llegir el vostres comentaris. No tenc clara l’ecologia d’aquesta planta, es troba a Formentera i a altres bandes amb sòls carbonatats, clar que també per allà hi ha argiles sense carbonats. Però no tenc clar que no suporti el sòls amb carbonats. Aquesta història també passa amb altres espècies que tindrien que ser calcífugues però que aquí no ho són tant. En fi. Misteris.
Publicat: dv. feb. 27, 2009 2:57 pm
Autor: CCardona
Hola!
A Formentera surt damunt les argiles a cocons on els carbonats han estat rentats, fa anys vaig veure uns analisis d'aquests sóls i quasi no duien carbonats. Així i tot s'hauria de mirar bé aquestes coses misterioses que diu en Joan Rita, com per exemple el Cistus monspeliensis, que aquí neix clarament sobre sols amb carbonats i absolutament bàsics i a altres llocs de la peninsula o Canaries el donen com de sóls àcids. O la Lavandula stoechas que s'ha trobat una població per Granada (crec) que viu sobre calcari.
CArles
Publicat: dv. març 06, 2009 4:06 pm
Autor: Naturalista - s'Albufera
Hola...!
Ala... A s'Albufera ja ha estat trobada... avui al migdia.
Solament un rodol de mig metre quadrat... però ja se com és i "per on es mou"...
Dilluns si fa bon temps penjaré un retrato de les "falguerinoles" bufereres.
;-))
Moltes gràcies Magí, Carles, Joan i Joan, perquè heu fet possible la troballa...
Pere
Publicat: dv. març 06, 2009 4:21 pm
Autor: Joan Bibiloni
Enhorabona, Pere!!!.
A que és absolutament diminuta i maquíssima?
Joan
Publicat: dv. març 06, 2009 4:23 pm
Autor: CCardona
Enhorabona Pere!!
Es veu que aquesta planteta es més habitual del que pareix.
CArles
Publicat: dl. març 09, 2009 1:32 pm
Autor: Naturalista - s'Albufera
Hola, bon dia...!
Vaig prometre penjar uns retratos de les falguerinoles que es trobaren l'altre dia a s'Albufera. Aquí vos mostrarem el mateix exemplar retratat de dues maneres diferents:
Ahir també la vèrem i la retratàrem per les garrigues de Ses Salines... (Gràcies de nou, Magí...!)
Una passada de planteta...!
;-))
Pere
Publicat: dl. març 09, 2009 10:37 pm
Autor: Joan Bibiloni
Enhorabona, Pere, per les troballes i per les excel.lents fotos que has fet a aquesta falguerona que pel que es veu és més frequent del que sembla.
Joan
Publicat: dt. març 10, 2009 2:23 pm
Autor: Joan Rita
Molt xules les fotos!! Sí, jo crec que és més freqüent del que sembla, el que passa és que desapareix molt prest i és molt petita. ¡¡unes herbetes entre millions de fulletes d'herbetes!! :-)
Publicat: dv. des. 04, 2009 8:26 pm
Autor: Pere Vicens
Hola a tots i a totes...!
Avui he vist que ja hi ha la catifa de petites falguerinoles a la zona de s'Albufera... No és una mica prest...?
Pere
Publicat: dg. des. 19, 2010 11:12 pm
Autor: Pere Vicens
Bon vespre...!
A la poca garriga que tenim a s'Albufera, ja tornen a guaitar les falgerinoles de marina... i algunes d'elles ja han amollat les espores.
Pere