Pàgina 1 de 1

Motacilla flava y pescadora con transmisor.

Publicat: dc. feb. 25, 2009 11:42 pm
Autor: Juan J. Bazán
Hoy, 25 de febrero al mediodia me he topado con esta lavandera (Motacilla flava) junto a la depuradora de Muro; supongo que debe ser de los primeros migrantes que se dejan ver este año por aquí.

Imatge

Imatge

Antes, en la plataforma nueva que hay al final del camí de Ses Puntes, junto a los pinos y la vieja casa derruida (no se muy bien como se llama el sitio, ¿plataforma de Es Ras?¿de Ses Puntes?) he fotografiado éste águila pescadora “haciendo el cernícalo”, vaya, quedándose clavada en el aire para pescar como un xoriguer. Lo curioso es que lleva una mochililla con antena; no sabía que tambien se colocaban transmisores a las pescadoras; por curiosidad,¿se marcan aquí en Mallorca?

Imatge

Imatge

Imatge

En el mismo breve paseo me he encontrado con escribanos palustres, Emberiza schoeniclus, a los que ya había visto el invierno anterior en el cañaveral del Port d,Andratx, lo que no había visto era machos con cabeza y babero negros como los que he visto y fotografiado hoy, muy llamativos.

Imatge

Imatge

Aquí teneis una parejita:

Imatge

Y aquí dos más, con un llamativo verderón de acompañante:

Imatge

Y aquí teneis un par de fotos de hembras o jóvenes, digo yo.

Imatge

Imatge

Y otro migrante que se ha dejado ver ha sido un avión común (Delichon urbicum) junto a un grupo de aviones roqueros (Hirundo rupestris). Por cierto el sabado 21 por la mañana vi 7-8 volando junto a un gran grupo de roqueros sobre las piscinas del Western Park (Magalluf).

Saludos.
Juanjo.

Publicat: dj. feb. 26, 2009 6:22 pm
Autor: Toni Muñoz
Hola Juanjo,
buenas fotos, como siempre. Efectivamente, la pescadora de radio-control ;) es "nuestra". Este mes de febrero hemos (el GOB) equipado tres pescadoras con emisores de localización por satélite. Si te fijas, lleva también anilla de lectura a distancia (por la zona que usa, Ses Puntes, deberia ser la 13, anilla verde y números blancos). Aquí la tienes un poquito más cerca.

Imatge

La información que nos está facilitando este seguimiento es brutal (error menor de 20 metros, localizaciones horarias) y esperamos que sirva para contribuir a la lucha contra las causas de mortalidad que mantienen estancada nuestra población desde hace bastantes años.
Desde aquí aprovecho para pedir la colaboración de los fotógrafos que, como tu, teneis ocasión de localizar ejemplares equipados con anillas de lectura a distancia.

Gracias!

Toni

Publicat: ds. feb. 28, 2009 10:34 pm
Autor: Juan J. Bazán
Toni, muchas gracias por tu mensaje. Veo que las águilas han sido "equipadas" este mismo mes, que la cosa es muy reciente, así que de momento no se han ido muy lejos.
Me informa mi amigo Alvaro de que hoy mismo le ha hecho fotos desde el hide del CIM, viendose perfectamente la anilla verde, la mochila y la antena.
Saludos.
Juanjo.

Publicat: dg. març 01, 2009 11:28 am
Autor: Carlota Viada
Hola Toni,
Molt interessant, aixó, però tenc una pregunta 'tonta': com sabeu que son peixateres mallorquines i no extrangeres? entenc que igualment es interessant saber quins moviments fan i possibles problemes, però supós que l'objectiu son els exemplars locals.
Gràcies,
Carlota

Publicat: dg. març 01, 2009 11:26 pm
Autor: Toni Muñoz
Uep Carlota, no és gens "tonta", la pregunta, ni fàcil de respondre. Efectivament, l'objectiu fonamental són els exemplars locals, ja que el que ens interessa bàsicament és recuperar la nostra població. Dels tres exemplars que seguim per ara, un d'ells és sense dubte una femella local, amb niu conegut. El segon és un subadult probablement local, ja que el controlam visualment des del passat mes d'agost (un poc prest per ser un nòrdic hivernant). El tercer, un altre subadult (aquest que ha fotografiat en Juanjo), femella, no tenim ni idea de si és local o no. En tot cas, si el mes que ve aquest exemplar parteix cap al nord, també ens donarà una informació ben interessant, i sabrem alguna cosa més de la hivernada a Mallorca.

Salut

Toni

Publicat: dg. març 01, 2009 11:47 pm
Autor: Carlota Viada
Llavors, seria més interessant marcar polls als nius, clar que el problema és l'accés a les plataformes de nidificació, no?

De tota manera, els resultats seran sense dubte ben interessants. Si és possible, manteniu-nos informats.

Salut,
Carlota

Publicat: dl. març 02, 2009 11:31 pm
Autor: jordi muntaner
Hola Carlota i resta de forers,

Els polls tenen una mortalitat molt elevada i se cor el risc de que molts dels marcats amb aquest sistema tan costos es perdin. Si s'agafen exemplars que ja tenen més d'un any la probabilitat de que sobrevisquin és molt més elevada.

Aquestes àguiles peixateres marcades ens donaran moltíssima informació que permetrà afavorir la seva conservació, per exemple, corregir els postes d'esteses elèctriques a on solen anar a posar-se o a dormir. Penseu que, segurament, les electrocucions són, ara, la primera causa de mortaldat adulta. Amés, sabrem tots els moviments que fan. però on van, a on van a pescar i altres causes de mortalitat ara desconegudes.

Bona nit,

Jordi