Tres milanes i altres aus mortes !!

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Biel Perelló
Member
Entrades: 120
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 8:46 pm
Ubicació: Pollença
Contacta:

Tres milanes i altres aus mortes !!

Entrada Autor: Biel Perelló »

Dia i hora d'emissió: 11/08/2009, 15:10
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Conselleria de Medi Ambient

Nota informativa
Trobades mortes tres milanes, una òliba i un xoriguer en una finca del Migjorn de Mallorca

Es tracta d’espècies protegides i els exemplars localitzats podrien haver mort, presumptament, per la ingestió de verí, la col·locació del qual amb finalitats cinegètiques està totalment prohibida

Avui matí, tres milanes, una òliba i un xoriguer han estat trobats morts a una finca del Migjorn de Mallorca, presumptament a conseqüència de la ingestió de verí.

Cal recordar que la milana és una espècie en perill d’extinció i que tant l’òliba com el xoriguer disposen d’un nivell de protecció d’interès especial.

A partir de la troballa, s’ha posat en marxa el dispositiu previst per a aquests casos: inspecció ocular del terreny, recerca de restes de verí, recollida de mostres de les aus mortes i anàlisis d’aquestes a laboratoris locals i de la Península per tal de confirmar la ingestió de verí com a causa de la mort. Al lloc s’hi han desplaçat tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, agents del Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil i membres del GOB. La unitat canina de la Direcció General de Medi Forestal i Protecció d’Espècies, dependent de la Conselleria de Medi Ambient, participa en la recerca de restes de verí.

Enguany, no s’havia trobat fins ara a les Illes Balears cap milana morta per la ingestió de verí. Ara caldrà esperar els resultats de les anàlisis per confirmar definitivament si aquesta és la causa de la mort de les cinc aus.

També cal recordar que la col·locació de verí per eliminar depredadors cinegètics és una pràctica absolutament prohibida, tipificada en el Codi Penal. La col·locació de verí amb aquest objectiu pot provocar la mort en cadena d’exemplars de diverses espècies, protegides i no protegides, la qual cosa suposa un dany irreparable a la riquesa de la biodiversitat.
Biel J. Perelló i Coll / Pollença - Mallorca / http://www.bielperello.com
--------------------------------------------------------------------------------
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Una de les tres milanes és un dels exemplars que estàvem seguint gràcies a la tecnologia Argos-Gps, i que vos vaig mostrar en aquest missatge (l'exemplar 909): viewtopic.php?id=1442

A hores d'ara, ja s'han trobat tres milanes, una arpella, un xoriguer, un mussol reial i una òliba morta a la zona. Meam si els Agents de Medi Ambient i el Seprona tenen sort i són capaços de trobar el verí. En tot cas, cal actuar de forma exemplaritzant amb aquesta finca, en la que a més a més de tot aquest desastre s'hi han trobat proves de caça amb modalitats il·legals.

Salut

Toni
Avatar de l’usuari
Steve
Member
Entrades: 267
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:30 pm
Ubicació: Baleares
Contacta:

Entrada Autor: Steve »

Qué desastre Toni! Por favor mantenernos informados a através de este enlance.

Salu2

Steve
"No es bonito...solo parece bonito"

Mallorca Bird Ringing Blog:
http://birdringing-mallorca.blogspot.com/
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Com va?

El balanç (no definitiu) del que hem localitzat cadàver a un vedat del migjorn de Mallorca els darrers 2 dies és:
3 milanes (3 joves nascuts el 2009, 2 marcats i un sense marques).


Imatge


Imatge


Imatge



1 arpella, Circus aeroginosus, que sembla un jove de l'any.


Imatge



2 òlibes (1 recent i l'altre més vella)


Imatge



1 mussol banyut, Asio Otus...


Imatge


1 xoriguer, Falco tinnunculus (mascle jove de l'any)


No descartam que es trobi més cosa encara, esperem que no. El vedat en qüestió és un exemple de llibre de males pràctiques per no dir un altre cosa. Hem trobat unes 40 lloses de ferro amb perfecte estat i engrassades per tibar com toca. No es tracta de les "típiques" lloses rovellades que sols estàn per mostra o per decorar una paret. Apart hi ha a la finca almanco 5 llepolidors (estaven prohibits?) on es deixa menjar i beure i s'hi han caçat tórteres i tudons els darrers dies (fins dia 15 no es pot caçar!). Cartutxos per en terra, moixeres descuidades amb captures de fa mesos o anys... i no puc dir res mes.


Imatge



També s'han requisat uns filats japonesos d'uns 10 metres i s'han agafat diverses mostres de substàncies (legals) que podrien utilitzar-se com a metzina amb una mica de mala intenció.

Fixau-vos que quasi tots els cadàvers han estat trobats davall una paret, on van estar i menjar poc abans de morir, excepte una milana trobada sobre un garrover. Almanco dues de les milanes tenien el gavatx ple de menjar, de fet no van tenir temps a engolir-ho tot. Les 3 sembla que van vomitar poc abans de morir. No entro més en detalls per no fer arcades, però vos assegur que han estat unes jornades bastant desagradables.

També s'han recollit les darreres "preses" consumides, localitzades just davall d'alguna milana, com aquesta tórtera de garriga Streptopelia turtur. Evidentment els Agents de Medi Ambient han aixecat tot quan s'ha trobat així com marca el protocol i també 2 agents del SEPRONA s'han sumat a la investigació.

Avui he estat revisant els safareijos i aljubs de la zona ( la semana passada ja va morir una milana jove a un aljub), ja sabeu que molts exemplars enverinats cercan aigua per calmar els símptomes del verí i poden morir a dins. No he trobat res ni tampoc a finques veines, el que indica que el verí podria ser prou potent com per concentrar tot el que hem trobat. Les meves sospites (veurem els anàlisis que diuen) és que les milanes van morir just on hi havia les esques col·locades, de fet els 3 exemplars són joves que han deixat el niu tot just fa 1 mes i mig i encara no saben traginar l'aliment enfora d'on l'han trobat. Res, que si aquest vedat no es tanca me retiro, no sé que més s'ha fer en materia de caça il·legal per que et fotin un puro de ca'l déu i enviar un missatge clar a la resta de pirates.

La resta de caçadors legals també hi perden, i ho saben. De veres que no ho entenc, com pots anar a fer sang així. Creieu-me que a la zona hi ha una quantitat de caça menor com a cap altre lloc de les illes i part de l'estranger, i els amants de la caça poden passar gust sense haver de fer res més ni llevar fauna ameçada d'enmig. Perqué t'has de complicar la vida amb el verí i a pegar trons a tot el que es mou? has de tenir matera, odi, no trobau?

Ara mateix la nostra preocupació és que a la zona hi ha com a mínim 6 milanes marcades més, nascudes el 2006, 2007, 2008 i 2009 i un nombre indeterminat sense marcar (almanco 2). Mentre es feien les inspeccions ens han sobrevolat tots aquests dies. També arpelles (joves de l'any i adults), esparvers, molts de xoriguers caçant llagosts als sementers, i ahir a darrera hora un Voltor! (Aeg monachus) va sobrevolar la finca devers les 19:30, suposo que va dormir per allà. Estarem pendents de tot el que poguem.

Per cert, per acabar de fer rodó el dia he trobat 2 corbs morts davalll una torre elèctrica
Salut

Jaume Adrover
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
GOB-ornitologia
Member
Entrades: 71
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 8:53 pm
Ubicació: Mallorca

Entrada Autor: GOB-ornitologia »

Realment increïble i penós que a aquestes altures encara passin coses com aquesta.

això es la manera de gestionar la natura que entenen alguns, però com diu la mateixa Conselleria de M. Ambient es tracta d'un delicte i està tipificat al Codi Penal. Potser no se podrà agafar al delinqüent que ha posat el verí, però no s'entendria de cap manera que no hi hagués una acció decidida i contundent contra el coto on s'han produït les morts.
Sempre igual, abans i després de la temporada de caça comença a sortir verí pels cotos de caça, i si ho deim clarament encara hem de sentir els retrets de que ens ficam amb els caçadors i que no se pot generalitzar i coses així.
Si se fa una inspecció a un restaurant i el menjar està passat, el restaurant se tanca, si vas una discoteca i algú ven drogues allà dins i ho troben la discoteca se tanca...i així tot i sempre, i ningú s'està ficant amb els restaurants o les discoteques, i potser va ser culpa del cuiner i potser els de la disco ni sabien que se venia droga al local, però hi ha una RESPONSABILITAT. Els cotos de caça també tenen aquesta responsabilitat.

salut

Manolo
Avatar de l’usuari
Biel Perelló
Member
Entrades: 120
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 8:46 pm
Ubicació: Pollença
Contacta:

Entrada Autor: Biel Perelló »

Tolerància zero per aquest personal !!!

Nota informativa del GOB d'avui:
Davant l’episodi d’enverinament d’espècies protegides a Llucmajor
El GOB reclama el tancament del vedat de caça durant 4 anys.

http://www.gobmallorca.com/comuni/com2009/090813.html
Biel J. Perelló i Coll / Pollença - Mallorca / http://www.bielperello.com
--------------------------------------------------------------------------------
Avatar de l’usuari
joem
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:04 pm
Ubicació: Palma (La Vileta)

Entrada Autor: joem »

Hola, realment indignant i indignat, pero em sorpren que no digueu el nom de la finca. Independentment de que la justicia actui si ha d'actuar, crec que hauriem de saber tots on shan trobat aquestes milanes mortes, sense que aixo prejutgi la culpabilitat de ningu, crec que estau amagant una part molt important de la informació que com dic no implica cap valoracio dels fets, nomes caldria substituir "trobades.. a la marina de Llucmajor" per "trobades... a la finca X"

Crec que es el mínim que es mereixen
Josep Manchado
jmanchado@gmail.com
Avatar de l’usuari
Juan J. Bazán
Member
Entrades: 1121
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 7:45 pm
Ubicació: Son Rapinya (Palma)

Entrada Autor: Juan J. Bazán »

Desde luego, una imagen vale más que mil palabras.
Si alguna cosa tenemos en común los que de vez en cuando contamos algo en esta web es que nos gustan las aves. En el lado opuesto estaría la gente que no le gustan nada las aves, vaya, que no les gustan ni pizca, pero,… matarlas de ese modo, eso es otra cosa, por favor… delincuencia, ni más ni menos. Esos cepos, las redes japonesas…no veo yo buena fe por ninguna parte, aquí las intenciones y los hechos van de la mano. Jaume, eso son unos hechos tan claramente contados como impactantes. Equivocarse es una cosa, la mala fe es otra cosa muy distinta. Como tu dices, no sé si “un puro de ca’l Déu”, pero si esto no lleva algún modo de sanción…¡APAGA Y VAMONOS!
No hay nada en lo que las aves difieran más de los humanos que en la forma en la que pueden construir, y dejar el paisaje tal como estaba antes. Robert Lynd.
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola

Avui he tornat a la marina de Llucmajor a veure si els exemplars que tenim marcats encara alenaven. Una d'elles (un jove de l'any marcat) ja feia passades de bon matí sobre els sementers on aquests dies hem trobat aquell caramull de rapinyes mortes. He pogut observar també un jove nascut l'any passat sense marques posat a un pi just al límit de la finca i llavors també s'ha posat a fer passades sobre el rostoll. Ja fa anys que venim observant que els hi encanten els llagosts, bons d'agafar per les joves rapinyes, enacara que els conills malats o morts han de ser més rentables.

Allà mateix dues arpelles (1 jove de l'any molt obscur i un adult amb una muda ben activa) i un caramull de xoriguers. També he aixecat un Asio otus que dormitava a un garrover. Res, que hi ha una bona concentració de fauna just sobre la finca innombrable (per ara). No passeu penar que se'n parlarà i molt de la finca.

Amb tanta rapinya un no sap si quedar a observar o amollar quatre covets per que els bitxos es facin enfora. Fa anys que venim constatant com a mitjan estiu, acabada la reproducció, es concentren a aquesta zona les joves milanes nascudes dins el maig, i també voltors (Aegypius monachus), arpelles (Circus aeroginosus), esparvers (Hieraeetus pennatus) i milanes negres (Milvus migrans).

El 2004 varem estudiar quin era l'ús del territori de 6 milanes joves dins la marina i vam localitzar un dormidor mixte de milanes negres (observacions de fins a 7 juntes) i reials (ara ja en desús). Vam fer uns 12 dies complets i observarem voltors en 11 d'ells, amb màxims de 4 exemplars junts. Són moltes les rapinyes joves que usen aquests espais els primers mesos de vida, precisament l'època més delicada pel que fa a mortalitat i més vulnerable a l'enverinament, d'ací la importancia de mantenir l'activitat ramadera i agrícola de la zona i caçar com toca sense fer animalades.

Salut a tots

Jaume Adrover
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Adolfo Ferrero
Member
Entrades: 47
Membre des de: dj. gen. 10, 2008 10:06 pm

Entrada Autor: Adolfo Ferrero »

Ostias que desastre! me entere de esta putada por la radio.
pffff menudo palo para la especie, los amantes de las aves y todos los que trabajan en el proyecto, milanas del año recien marcadas practicamente y voladas de nido. A seguir luchando entre todos contra esto y mucho animo!

Dew.
Avatar de l’usuari
Gabriel
Member
Entrades: 347
Membre des de: dv. juny 05, 2009 4:50 pm
Ubicació: Calvià Poble
Contacta:

Entrada Autor: Gabriel »

Lo mismo digo , no tengo palabras para hablar de esta desgracia , solo dire que los que usan veneno se merecen lo peor!!!!
GRUP D'ORNITOLOGIA DE CALVIÀ

www.goc-calvia.blogspot.com
Avatar de l’usuari
pepsunyer
Member
Entrades: 292
Membre des de: ds. jul. 19, 2008 10:45 pm
Ubicació: Sineu

Entrada Autor: pepsunyer »

Les radiografies al COFIB varen confirmar que les nocturnes (òliba i mussol reial) moriren escopetejades amb perdigons de caçar conills. L'infractor no es va molestar ni en retirar d'enmig els cadàvers!
The "balance of nature" does not exist and perhaps never has existed. C.S. Elton
Avatar de l’usuari
Biel Perelló
Member
Entrades: 120
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 8:46 pm
Ubicació: Pollença
Contacta:

Entrada Autor: Biel Perelló »

La Conselleria de Medi Ambient todavía no ha tomado medidas
Algunas de las aves protegidas encontradas muertas en Llucmajor fueron escopeteadas

Mallorcaconfidencial.com 15/8/2009

Tras las pruebas radiológicas que el COFIB (Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears) ha realizado a varias de las aves protegidas encontradas muertas el pasado martes en un coto del municipio de Llucmajor se confirma que las rapaces nocturnas (lechuzas y autillo) fueron escopeteadas con munición para conejos, por lo que se demuestra que fueron muertas en la finca investigada y de manera completamente intencionada, además de serlo usando armas fuera del período autorizado.

De momento no se ha informado sobre los demás ejemplares, de los que se sospecha una muerte por envenenamiento.

A pesar de los graves hechos ocurridos, del paso de los días y de las evidencias que aporta la investigación, la Conselleria de Medi Ambient no ha procedido al cierre cautelar del coto de caza ni ha hecho público de qué finca se trata o quién es el titular de la misma. La ley prevé el cierre del coto de caza por un período que puede llegar a los cuatro años.

La situación es especialmente grave ya que hoy se ha abierto la “mitja veda” y los cazadores infractores pueden estar cazando impunemente en este mismo momento.

En la finca mencionada, además de las aves muertas, también se encontraron elementos para la caza en modalidades no autorizadas. Las asociaciones de cazadores no se han pronunciado sobre el tema.
Biel J. Perelló i Coll / Pollença - Mallorca / http://www.bielperello.com
--------------------------------------------------------------------------------
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola tots

Ho sospitavem, tant el mussol banyut (Asio otus) com una de les dues òlibes (Tyto alba) restaven a menys de 10 metres de dos aguaits per caçar a l'espera a entrada de fosca. Just devora un d'ells hi trobarem moltes plomes d'un segon mussol banyut (no amb prou carn per poder analitzar-ho) i vora l'altre aguait també les restes d'una altre òliba morta, que podria ser una tercera. Era damunt una paret i degué morir fa més o manco un mes. Res que la llista podria ser més elevada encara. En voler poden tancar-lo cautelarment, hi ha proves a bastament.

Demà tornarem ser a la zona controlant les milanes vives que són per allà.

Salut

Jaume Adrover
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

Avuis'ha fet pública i ja ha sortit per diverses televisions, el tancament cautelar del vedat de Llucamet (Llucmajor) a on es varen enverinar tres milanes, una arpella i, amés, es varen trobar tirotejats una òliba, un xoriguer i un mussol banyut. Suposo que aquest tancament cautelar es mantindrà fins que hi hagi una sanció ferma per una infracció molt greu a la Llei Balear de Caça.

Donat que s'ha produit un enverinament, i que això és un delicte tipificat pel Codi Penal, s'haurà de notificar a la Fiscalia per tal de que s'obri una via penal.

Ara el que cal és difondre al màxim aquesta notícia per tal de que les tres pobres milanes no hagin mort per no res.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola

Aquí teniu l'enllaç sobre el tancament del vedat de Llucamet, a Llucmajor.

http://www.caib.es/pidip/comunicats/com ... di=8103880

Salut

Jaume
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

Aquest cas d'enverinament de fauna que es va produir l'agost del 2009 encara fa renou. El Jutjat de lo Penal núm. 8 de Palma va emetre el passat mes de febrer de 2013 sentència de liquidació de condemna privativa a Miguel A.S., de inhabilitació especial per l'exercici del dret de caça durant tres anys i un dia a partir del 5 de febrer de 2013 i que finalitza el 5 de febrer de 2016.

El condemnat va recórrer la sentència que li multava amb 3.000 euros de sanció i 11.000 d’indemnització i la va perdre. Suposo que també va posar recurs contra la condemna d'inhabilitació i ara el Jutjat la fa ferma.

Per favor, doneu tota la publicitat que podeu d'aqueta condemna als vostres coneguts i escampeu-la tot el que pugueu. Serà de gran ajuda per a la nostra fauna.

Salut,

Jordi
Respon