calàpet a Lluc

Estudi i conservació de la fauna vertebrada (no aus) a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

calàpet a Lluc

Entrada Autor: Pere Vicens »

Hola tots,

Ahir al migdia trobàrem les restes d'un calàpet (Bufo viridis...? Pseudopidalea viridis...?) esclafat pels vehicles als voltants de l'aparcament de Lluc...

Jordi, Sam, no sé si és una dada d'interès...

;-))

Pere
Avatar de l’usuari
Paratge Serra Tramuntana
Member
Entrades: 62
Membre des de: dc. ago. 19, 2009 7:03 am
Contacta:

Entrada Autor: Paratge Serra Tramuntana »

Si que és d'interès. Gràcies.

Per cert ara ja és Bufo balearica.

No et riguis, que em tenen un poc emprenyat amb tant de canviar els noms, ...

Sam
Paratge Serra Tramuntana l’ha editat per darrera vegada el dia: dj. set. 17, 2009 9:32 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Pere Llofriu
Member
Entrades: 133
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 4:48 pm

Entrada Autor: Pere Llofriu »

fotre! un calàpot "balearica", és un poc fort, s'hauria d'explicar un poc més
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola Pere i resta de forers,

Prenc nota de la cita i la ficarem al Bioatles.

Per cert, que fa poc dies s'ha vist una femella molt gran pel jardí d'un veinat meu a Son Roqueta (Palma). Fa uns pocs anys també vaig trobar un pel jardí de ca meva i anys enrrera un altre a un jardí a Palma Nova.

Aquest estiu, un dia que va ploure per Palma, crec que va ser a començaments de setembre, es va produir un esclat de calapotins pel camí del cementiri de la Vileta i pel que va a Son Quint (Palma). Es veien tans que la gent telefonava a la Conselleria de Medi Ambient perqué no podien circular pels camins sense esclafar-los. Eren els juvenils nascuts a mils a les basses del nou golf de Son Quint aquesta primavera.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
Paratge Serra Tramuntana
Member
Entrades: 62
Membre des de: dc. ago. 19, 2009 7:03 am
Contacta:

Entrada Autor: Paratge Serra Tramuntana »

Bones Pere Llofriu.

Va!!!, ho explico tot i que sigui una mica rollo.

Però primer, he de matissar que és balearicus i no balearica. M'havia equivocat escrivint(:-).

L'any 2006 un tal Batista i colaboradors varen fer uns estudis genètics per conèixer la diferenciació d'algunes subespècies de Bufo viridis. Dins les quals hi havia Bufo viridis ssp balearica (el que és el nostre calàpet de tota la vida). En aquest estudi els resultats mostraven que hi havia diferencies significatives i es proposava una divisió de la espècie en diferents espècies.

El mateix any Stoch i altres col·laboradors realitzen un estudi molt és seriòs sobre la evolució mitocondrial i la biogeografia d'aquesta espècie (Bufo viridis), que apuntava en el mateix camí que l'anterior estudi.

Dos anys després (2008) Stoch i altres col·laboradors continuen amb la recerca i amb marcadors mitocondrials i nuclears determinen que hi a diferències molt significatives entre les diferents subespècies suficients com per passar-les a espècies. Igualment, el mateix treball proposa invalidar l'anterior gènere assignat al calàpet (Pseudepidalea)

A partir d'aquests tres treballs diferents comissions taxonòmiques d'herpetologia proposen el canvi de nomenclatura i és acceptat per la comunitat científica, havent-se publicat ja prop de mitja dotzena d'articles des de 2009 amb aquesta nova nomenclatura.

Així el nom ha d'esser Bufo balearicus (Boettger, 1880)

No sé si t'he aclarit molt Pere, si he d'aclarir alguna cosa més diga-m'ho
Avatar de l’usuari
Pere Llofriu
Member
Entrades: 133
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 4:48 pm

Entrada Autor: Pere Llofriu »

No sé... si jo hagués descobert que la mare de Déu nomia Joana, hagués fet una festarra, no esperaria comentaris tangencials per anar avisant... (un que va descobrir una raça d’olives devers Costitx va sortir a tots els diaris.)

...és que estic “alucinat”, fa una temporada que cada 2x3 berenam amb espècies “noves” de calàpots i serps i... “com si ens operen”.

A mem... és endèmic? s’ha creat una nova espècie en 4000 anys o menys?

A part de de trobar “diferències molt significatives”, s’ha descartat que un calàpot d’aquí i una calapota d’allà puguin tenir descendència fèrtil?
Avatar de l’usuari
Pere Llofriu
Member
Entrades: 133
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 4:48 pm

Entrada Autor: Pere Llofriu »

Avatar de l’usuari
Syngamus
Member
Entrades: 71
Membre des de: dt. set. 09, 2008 11:11 pm
Ubicació: Barcelona
Contacta:

Entrada Autor: Syngamus »

Hola,
no me queda claro entonces si esta especie se considera endémica o no. En el libro rojo de Baleares se dice que está introducida en época remota (claro que este libro todavía se habla de subespecie).
salu2
Avatar de l’usuari
Samuel Pinya
Member
Entrades: 211
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:12 pm
Ubicació: AEN

Entrada Autor: Samuel Pinya »

Perdonau el retràs en la resposta però ja ni m'enrecordava del tema.

He vist Pere que has cercat informació.

T'has topat amb una de les corrents que encara empra Pseudapidalea del MNCN però a nivell Europeu, al manco les revistes científiques a les que estic suscrit d'herpetologia ja han adoptat el nom de Bufo balearicus. En fi l'espècie és la mateixa.

Sobre si és endèmica o no.

Bé idò si abans es consideraba una subespècie endèmica i ara a passat a esser una espècie per tant jo entenc que serà una espècie endèmica però no exclusiva de les Balears, sinó compartida amb Corsega, Sardenya, Itàlia i crec que a Sicilia (ara no m'enrecord).

Hola Syngamus. El hecho de que sea introducida no influye para que sea considerada o no un endemismo. Antes que era una subespècie ya lo era y ahora también.

El kit de la cuestión es tener presente la amplitud geográgráfica de este endemismo.

Bé crec que era tot.

Una aferrada
Avatar de l’usuari
Pere Llofriu
Member
Entrades: 133
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 4:48 pm

Entrada Autor: Pere Llofriu »

No fa gaire m’acusaven de matisar de demés... deu esser que cadascú es grata allà on li pica. A mi, francament, ja m’estava bé Bufo viridis (com que no soc herpetòleg...).

On sí posaria objeccions és en l’ús del mot “endèmic” per a un bitxo del que sembla no n’hi ha clarícies fòssils i que pul•lula per mitja dotzena d’illes, a part d’Itàlia.

Si en general ja és difícil posar límits a qualsevol concepte, i també evidentment a “endèmic”, a les illes ho tenim millor que ningú. Que també hi ha endemismes tirrènics? doncs si m’ho explica un expert, perfecte. Ara... un calàpot que bóta d’illa a illa, i “variación geogràfica: no hay datos”, doncs que voleu que vos digui: a mi me sona com un granot enmig d’un coro.

I moltes gràcies per les explicacions donades, senzillament, per acabar de matisar, jo diria que no hem trobat el punt a la botifarra.

***********

Ja sabíem tots que el nom científic és aleatori, a part de, com és el cas present, bastant embullat, però sembla que no assimilam que el més beneit de tot això són un fotimer de “gentilicis” absurds (Sibthorbia africana, Teucrium asiaticum...). Aleshores el que no treu cap enlloc és inventar un nom popular que és un calc de l’error: “sapo balear”.
Avatar de l’usuari
Cati
Member
Entrades: 454
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:57 pm
Contacta:

Entrada Autor: Cati »

Parlant de noms, el granot, abans Rana perezi, supòs que continua com Pelophylax perezi, no?
Salut!

Cati
Avatar de l’usuari
Pere Llofriu
Member
Entrades: 133
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 4:48 pm

Entrada Autor: Pere Llofriu »

La cosa més pràctica seria que alguna ànima caritativa que en sabi (Sam on ets?) ens actualitzàs els noms "actuals" d'amfibis i rèptils, pareix esser que dels noms que usavem fa 20 anys en queden poquets... a part que de serps "nostres" pareix esser que en 3 anys hem duplicat el nombre d'espècies.
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Però això passa en tots els animals. Darrerament hi han hagut canvis en els aucells. En principi cada espècie duu una llista de sinonímies, noms que han rebut al llarg dels anys, des del primer fins el més modern. La taxonomia és com una capsa de llàpiços de colors on cada llàpiç és una "espècie". D'aquesta manera classificarem els llàpiços per colors, després per llargària, després segons la punta, segons la marca, etc. La cosa anirà canviant segons els nous criteris i per això taxonomia i sistemàtica són dues disciplines vives. Recordem que antigament s'incloien al grup de les "zancudas" les ciconies, agrons, flamencs, sebelins, tirurirlos, estruços, gallinacies.....com més sabem més les separam i diferenciam. Ni que dir de la típica classificació "animal-mineral-vegetal".
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Miguel McMinn
Member
Entrades: 286
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:37 pm
Ubicació: Palma de Mallorca
Contacta:

Entrada Autor: Miguel McMinn »

1. Bufo balearicus

Texto original de Stöck et al:

The name coined by Boettger for green toads from the Balearic Island of Mallorca seems currently the oldest available name clearly identifiable with this taxon, since sequences from Mallorca and Menorca appear nested in the clade that also contains the sequences from Sardinia, Corsica and most of the Apennine Peninsula. An old name (B. viridis var. lineatus [100]), coined for green toads from the Venice region (i.e., between our loc. 41 and 42), is a junior subjective synonym of B. viridis [101], as this phylogeographic group is present in that area. Although detailed descriptions of green toads from the range of what we consider B. balearicus date at least as far back as Cetti’s [102] work, we did not find older scientific names for it, since neither Cetti [102], nor Gené [103] or de Betta [104] coined available scientific names for green toads.

Referencia: Post-Messinian evolutionary relationships across the Sicilian channel: Mitochondrial and nuclear markers link a new green toad from Sicily to African relatives Matthias Stöck*1,3, Alessandra Sicilia2, Natalia M Belfiore1, David Buckley1, Sabrina Lo Brutto2, Mario Lo Valvo2 and Marco Arculeo2
BMC Evolutionary Biology 2008, 8:56 doi:10.1186/1471-2148-8-56

El nombre Bufo balearicus es el más antiguo para el clado: Cerdeña, Córcega, Italia y Baleares. Las normas de la ICZN indican que el nombre debe ser Bufo balearicus.

Bufo balearicus es en Baleares una especie introducida (una introducción muy antigua). La taxonomía y arqueología nos cuentan cuentan la misma historia.

Endemismo o introducido. Hoy hemos paseado por la Marina de Llucmajor y el estado de algunas balsas es lamentable: huellas de 4x4 y lleno de basura.

2. Taxonomía

La taxonomía actual clasifica a los organismos usando su árbol evolutivo. Relaciona especies usando criterios “evolutivos”. Ya no agrupamos especies según su apariencia (sapos verdes, sapos marrones, sapos a topos); los agrupamos según su proximidad en el árbol evolutivo.

Los cambios en los nombre significa que conocemos mejor las relaciones evolutivas entre los seres vivos.

3. Ranas

Pelophylax es un grupo de 26 especies (taxa) que forma el grupo de las ranas del Paleártico. El género rana era un gran cajón con especies de Asia-Europa, Norteamérica y Sudamérica.

El nombre científico de nuestra granota es Rana (Pelophylax) perezi o Pelophylax perezi


Un abrazo

Miguel McMinn
Avatar de l’usuari
Cati
Member
Entrades: 454
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:57 pm
Contacta:

Entrada Autor: Cati »

Muchas gràcias, Miquel. Muy clarificadora tu nota.

Salut!
Cati
Avatar de l’usuari
Marí
New member
Entrades: 1
Membre des de: dv. oct. 30, 2009 9:20 am

Entrada Autor: Marí »

Ola! som estudiants y magradaria saber quins amfibis endèmics de les illes hi ha perque m'han dit que són 4 i a n'es llibres i per tot només en veim 2 (ferreret i calàpet). Gràcies.
Avatar de l’usuari
Miguel McMinn
Member
Entrades: 286
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:37 pm
Ubicació: Palma de Mallorca
Contacta:

Entrada Autor: Miguel McMinn »

Solamente tenemos un anfibio (vivo) endémico en las Baleares: ferreret - Alytes muletensis

El calàpet no es un endemismo de las Baleares. Se trata de una especie de Italia, Cerdeña y Córcega, introducida en las Baleares.

Saludos

Miguel
Avatar de l’usuari
biel servera
Member
Entrades: 310
Membre des de: dg. març 08, 2009 8:23 pm

Entrada Autor: biel servera »

Fa uns dies en vaig veure un (crec que femella, colors verdosos clarets i sense marronencs) entre Pollença i Alcudia, per si la cita interessa. Aquest era viu.
Respon