Tortuga Mora

Estudi i conservació de la fauna vertebrada (no aus) a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Antonio Bauza
Member
Entrades: 113
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 8:34 pm

Tortuga Mora

Entrada Autor: Antonio Bauza »

Estimats companys:
No se si es dur cap cens de la tortuga mora, just informarvos per si vos pot esser útil que dia 12 en trobarem una de petita uns 8 cms pels voltatns de Na Bauçana. sa veritat es que trepig molt la serra i fa molta d'estona que no n'havia vista cap.
Salut
Antoni Bauça
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola Toni i resta de forers,

Qualsevol cita de Tortuga Mora és interessant "per se".

Per favor, envia a n'Ivan Ramos (iramos@dgcapea.caib.es) la cita amb coordenadas i data (suficient UTM 1x1) i l'incorporarà al projecte Bioatles de la Conselleria de Medi Ambient.

Aquest projecte, que Ivan coordina i s'encarrega de tirar endavant, és una feina monumental, ja que pretén cartogarfiar tota la fauna de les Balears en quadrícula UTM d'1x1 km2. Actualment hi han molts de mils de registres ficats i una gran quantitat de gent que hi participa.

N'Ivan vos podrà explicar més coses d'aquest projecte, del qual ja ha parlat pel foro qualque vegada.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
Ivan Ramos
Member
Entrades: 36
Membre des de: dj. gen. 10, 2008 4:03 pm

Entrada Autor: Ivan Ramos »

Efectivament. Com conta en Jordi, el Bioatles ens du feineta, però la veritat és que, amb tants de col·laboradors com sou voltros tot és molt més fàcil. Les cites que van apareixent al fòrum i que es poden situar a sobre d'un mapa són introduïdes a la base de dades. Actualment hi ha més de 76000 registres, i esperam anar incrementant aquest nombre progressivament. Les fonts d'on provenen aquests registres són bàsicament publicacions científiques, documents encarregats per la conselleria i també, evidentment, les aportacions de naturalistes que cap de setmana rera cap de setmana es mouen pel món. En Jordi ha indicat que es tracta d'un SIG (Sistema d'Informació Geogràfica) de la fauna de les Illes, però també hi ha la flora i els fongs. Evidentment, hi ha zones (i grups animals i vegetals) molt millor representades que d'altres, però a mí m'agradaria que el projecte fos una mica de tots, amb aportacions de tots i que tots en poguem treure profit d'ell.
Ara per ara, pareix com si parlar del Bioatles fos parlar de fum. Realment, molts pocs de voltros l'heu pogut "tocar" amb les vostres pròpies mans (només es pot consultar des del meu ordinador). Les fitxes són només una visió molt limitada de l'aplicació. Però això canviarà ben aviat. El desenvolupament de la nova versió del Bioatles està molt avançat i feim comptes que aparegui el proper mes (Dios mediante). Ja vos ho farem saber. El que és evident és que, maldament la responsabilitat del manteniment del Bioatles és meva, gent com voltros (amb les vostres llibretes de camp) és la que pot fer créixer i madurar el projecte.
Ja ho sabeu: si voleu saber res més del Bioatles demanau per mí.
De moment, i per obrir boca, la 4a edició de les fitxes està a punt de sortir al carrer (amb espècies com l'esparver i el falcó). Si voleu tenir les tres primeres podeu passar a cercar-les per les nostres oficines (Manuel Guasp, 10 07006 de Palma).

Salut!

Ivan
Avatar de l’usuari
joanoliver
Member
Entrades: 37
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:44 pm

Entrada Autor: joanoliver »

Hola a tots, la cita és important, ja que la zona del Puig de na Bauçana es al límit N de la distribució de l'espècie dins el municipi de Calvià, però com més precisa sigui la cita, més útil és. Enguany (tot just fa un mes) s'ha aprovat el Pla de conservació de l'espècie, i una de les tasques més importants és completar un mapa de distribució amb un bon nivell de precisió, que ens permeti en un futur interconnectar els diversos nuclis de població en les que està fragmentada

salut

Joan Oliver
Avatar de l’usuari
Paratge Serra Tramuntana
Member
Entrades: 62
Membre des de: dc. ago. 19, 2009 7:03 am
Contacta:

Entrada Autor: Paratge Serra Tramuntana »

Et vares fitxar si tenia la closca llisa i neta o pel contrari tenia piramidisme??

Una aferrada

Sam
Avatar de l’usuari
Pere Llofriu
Member
Entrades: 133
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 4:48 pm

Entrada Autor: Pere Llofriu »

Una curiositat: de Palma Nova, per la carretera, fins al coll des Cocons (cap a Calvià), a la zona de ponent (es Volcà) quasi sempre que m'hi he ficat he vist tortugues, però a la zona de llevant (s'Hostalet), no n'he vist (tampoc no n'he cercat).
Avatar de l’usuari
Antonio Bauza
Member
Entrades: 113
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 8:34 pm

Entrada Autor: Antonio Bauza »

Al que firma Sam:
He enviat dues fotos i les coordenades a Ivan Ramos tal com hem va indicar en Jordi,si te poses en contacte amb ell et podrà explicà més coses ja que els meus coneixements amb aquest tema son nuls.
Salut
Toni Bauça
Avatar de l’usuari
Paratge Serra Tramuntana
Member
Entrades: 62
Membre des de: dc. ago. 19, 2009 7:03 am
Contacta:

Entrada Autor: Paratge Serra Tramuntana »

No passis pena Antonio.

Ja parlaré amb n'Ivan.

Lo del piramidisme és una malformació de la closca deguda a l'estabulació en captivitat. Es tracta d'un creixement anòmal de cada escut o placa que conforma l'espaldar de la tortuga, de manera que a mesura que creix la tortuga, els anells de creixement es van situant per sota els anells vells i van formant com a una mena de piràmide. Així que la closca no és llisa completament sinó que presenta petits bonys.

Hi ha espècies exòtiques que ho tenen de forma natural, però en el cas de la tortuga mora no és el cas. Geneneralment és degut a una mala alimentació (Una descompensació de la proporició (Ca/P) en la dieta de la tortuga en captivitat).

Bé això és tot.

Una aferrada

Sam = Samuel Pinya
Avatar de l’usuari
Paratge Serra Tramuntana
Member
Entrades: 62
Membre des de: dc. ago. 19, 2009 7:03 am
Contacta:

Entrada Autor: Paratge Serra Tramuntana »

Bones Toni,

M'han enviat les fotografies per confirmar l'espècie i no tenen cap senyal de piramidisme.

Es tracta d'un exemplar juvenil d'uns 6-7 anys preciós, totalment nascut en lliberat.

Enhorabona per la troballa.

Per cert culejant als documents que tinc per la zona he trobat una curiositat interessant. Al LIC del Puig de na Bauçà, on s'ha trobat aquesta tortuga i d'acord amb les fitxes oficials de Xarxa Natura 2000 també hi ha Testudo hermanni (http://www.xarxanatura.es/docs/492ES5310079.pdf) ¿¿??

Mirau quina invenció més divertida, .....

Una aferrada

Sam
Paratge Serra Tramuntana l’ha editat per darrera vegada el dia: dc. set. 23, 2009 2:55 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Respon