Pàgina 1 de 1

Falcons a Sa Dragonera

Publicat: ds. oct. 24, 2009 8:52 pm
Autor: Pere Vicens
Hola a tots i a totes.

Avui una persona que va treballar durant alguns anys a Sa Dragonera ens ha comentat a nen Pep Tàpia i a mi que fa alguns anys es trobaven falcons marins (Falco eleonorae) pels itineraris de l'illa amb símptomes clars de estar intoxicats.

Parlava de que en algunes ocasions es veien falcons marins que volaven malament, que xocaven amb les parets i amb les marjades de pedra, es deixaven acostar molt o fins i tot que no s'aguantaven drets, semblant anar baix els símptomes de la ingestió d'alguna substància nociva.

Ens ha comentat que, segons ella, hi podria haver una relació entre aquesta intoxicació i les campanyes de desratització del Parc... i ens ha demanat si podria ser per menjar sargantanes (i que aquestes tenguessin alguna toxina natural com a defensa).

Alguns exemplars fins i tot arribaven a morir, però que la gent "passava" de la cosa i no li donava importància.

En Pep i jo ens hem estranyats, perquè no teníem notícies al respecte...

Algú sap alguna cosa...?

Pere

Publicat: ds. oct. 24, 2009 10:48 pm
Autor: Carlota Viada
Hola Pere,

Record una història similar però amb xoriguers, també a Dragonera. No record on ho vaig llegir o qui m'ho va contar, o si algú ho va explicar al Forumaus.
A mem si algú té millor memòria que jo...

De tota manera, en teoria el falcons marins s'alimenten sobre tot d'aucells migratoris i d'insectes, que de sargantanes.

Si record algo més, ja ho diré. Seria bó aclarir-ho.
Carlota

Publicat: dg. oct. 25, 2009 8:57 am
Autor: gustavo e.
Hola buenas¡

En agosto pasado visite sa Dragonera en dos ocasiones y estaba lleno de xoriguers por todos lados, un trabajador del parque nos comento lo que dice Pere, que se morian bastantes por falta de alimento o envenados (sargantanes?) un hecho que pasa cada año en esas fechas, deben ser jovenes que se quedan en sa Dragonera al ver tanto alimento. Ese dia un guardia se llevaba un xoriguer a naturapark medio hecho polvo.
El guardia no comento nada de los halcones marinos. Saludos

Publicat: dg. oct. 25, 2009 4:04 pm
Autor: Miguel McMinn
Hola Pere

El jueves doy una charla en el local del GOB sobre restauración de islas. Te invito a venir y exponer los datos que tengas sobre los problemas de desratización en sa Dragonera. Tu confidente también esta invitada.

El principal problema es la falta de información. Para resolver este problema lanzo una oferta: dar una taller informativo a los que trabajan en sa Dragonera (y otras áreas naturales).

¿Porqué se hacen las campañas de desratización en sa Dragonera?

Espero vuestras respuestas y opiniones.

Un abrazo

Miguel McMinn

Publicat: dg. oct. 25, 2009 4:25 pm
Autor: Miguel McMinn
He colgado este video que se hizo en sa Dragonera en el año 2008.

http://gallery.me.com/miguel.mcminn#100149

En el mensaje anterior os hago una pregunta. Yo creo que hay muy poca información. Pero quiero saber vuestra opinión sobre la desratización de sa Dragonera. ¿Qué se sabe sobre estas campañas?

¿Porqué se hace?
¿Es posible?
¿Vale la pena hacerlo?
¿Efectos colaterales?
etc...

Hay la opción de hacerlo en privado por correo electrónico.

Un abrazo

Miguel

Publicat: dg. oct. 25, 2009 4:51 pm
Autor: Miguel McMinn
El mismo video en YouTube.

http://www.youtube.com/watch?v=vGcyIkC4t1E

Saludos

Publicat: dg. oct. 25, 2009 6:56 pm
Autor: Pere Vicens
Hola Miquel, hola a tots.

Segurament la persona que ens va comentar les "intoxicacions" dels falcons marins es va equivocar d'espècie i ben bé podrien tractar-se de xoriguers... no coneix gaire els aucells...

Jo no sé res més que el que m'ha contat, però sembla que la història dels xoriguers dèbils és coneguda per altres persones (Carlota, Gustavo...) i podria ser que des d'algun centre de recuperació o manescal també s'en pugui treure alguna cosa.

Sobre la campanya, no tenc ni idea del què ni del com, però suposo i confio que les persones encarregades estan fent tot el possible per evitar i minimitzar les molèsties.

Gràcies, Miquel... Per ventura la direcció del Parc estaria interessada en que donessis aquesta informació al personal de Sa Dragonera, i que les observacions sobre algunes anomalies observades sobre la fauna siguin dirigides ràpidament cap a les persones o les institucions adequades.

Suposo que caldria posar-vos en contacte... no sé...

Pere

Publicat: dg. oct. 25, 2009 8:39 pm
Autor: Miguel McMinn
Hola Pere

Este tipo de comentarios y cotilleos hacen mucho daño. Son opiniones no contrastables que han llegado a paralizar un proyecto. "El que dirán", asusta mucho a los que tienen que tomar decisiones.

En el futuro, no es mala idea contrastar nuestras fuentes de información. Una llamada de teléfono o un correo a Martí Mayol (Director del PN de sa Dragonera) podría haber resuelto tus dudas.

Los que trabajamos en la biología de la conservación usamos el método científico. No podemos funcionar con rumores y opiniones. Si hay problemas de muerte secundario se tiene que evaluar y determinar las medidas correctoras necesarias. No se ha podido asociar las campañas de control de roedores de Dragonera con la muerta de cernícalos, ni con otras aves.

Uno de los cernícalos analizados tenía un alto contenido de rodenticida. Pero el análisis demostró que era una sustancia que no se utilizaba en Dragonera.

Hay un problema muy grave debido al uso indiscriminado de rodenticidas en Baleares. Pero no en Dragonera, el problema es el mal uso de rodenticidas en el campo, nuestros pueblos y las ciudades. No queremos ratas en casa pero no nos importa que vivan en una colonia de aves marinas.

Dos advertencias serias para los que trabajamos en la conservación: 1. hay que hacer un seguimiento detallado de todo lo que hacemos en la naturaleza "monitoring"; y 2. es necesario divulgar toda la información obtenida (las buenas noticias y las malas noticias).


Un abrazo

Miguel

Publicat: dl. nov. 09, 2009 9:23 pm
Autor: Jaume GDS
Hola a tots/es.
Es cert el que comenteu sobre la mort de xoriguers a sa Dragonera.

Quan es produeix aquest fet, ens encarreguen, des de la direcció al personal del Parc, d’enviar alguns exemplars ja morts al servei de protecció d’espècies, per tal de realitzar les corresponents analítiques etc. Llevat del cas que comenta en Miquel, i fins el que jo se, el resultat sempre ha estat el mateix: mort per inanició i presència de molts de paràsits al sistema digestiu. Sempre es tracta d’exemplars joves.

El perquè de que cada estiu venguin tants de xoriguers joves a sa Dragonera, ningú no ho ha sabut aclarir. Un científic (universitat de València) que, per un altre tema (col•locació emissors a falcons marins), va fer estada uns dies al Parc durant la tardor de 2007, em va comentar una curiosa hipòtesi estretament relacionada amb la presència de la gran quantitat de rates a l’illa (res a veure amb verins!). Tot i així, difícilment arriben a caçar qualcuna de malalta o ja molt vella.
Es cert també que els xoriguers aconsegueixen caçar qualque sargantana, però es un fet quasi excepcional.

Cada temporada hem de informar als visitants que, naturalment sorpresos, ens comenten aquest fet.

Sortadament, i com ja sabeu, la colònia de falcons marins de sa Dragonera gaudeix de bona salut.
Jaume GDS.

Publicat: dl. nov. 09, 2009 9:44 pm
Autor: Miguel McMinn
Hola Jaume

Sabemos mas de los movimientos de los halcones que de la vida de nuestros cernícalos. Los recursos y dinero se los llevan las estrellas.

Es una lastima los pocos esfuerzos y recursos que se dedican a estudiar las especies "vulgares". Pero muchas veces las especies vulgares son los mejores indicadores del salud de un ecosistema, y suelen ser los más fáciles de estudiar.

Un abrazo

Miguel

Publicat: dt. nov. 10, 2009 8:56 am
Autor: Pere Vicens
Gràcies per la resposta, Jaume.

En tornar a veure aquesta persona li aclariré les profundes equivocacions...

;-))

Una abraçada...!

Pere