Pàgina 1 de 1
Mosquito tigre
Publicat: ds. des. 05, 2009 6:53 pm
Autor: sebas
Hola, soy nuevo en el forum y quiero en primer lugar enviar un saludo cordial a todos los foreros.
Quería comentar que hoy por primera vez he visto (y capturado de un sopapo) lo que estoy casi seguro es un mosquito tigre, aquí en Palma. Mientras aparcaba el coche, ha sido atraido por las luces de los faros y se ha posado en la parte trasera del coche de delante. Al verlo, me ha llamado la atención. Un bicho más grande que el mosquito "normal" que estamos acostumbrados a ver por aquí, patas muy largas con franjas de color más claro. Me gustaría haberos enseñado una foto de él pero no tengo cámara a mano (no he tirado el bicho tampoco).
Seguramente ya habrá sido detectado en Mallorca antes, aunque yo sabía que en Cataluña ya está bastante extendido por algunas comarcas del delta del Ebro.
Llamativo también la fecha de la "captura": mes de diciembre: sintomático del cambio que viene, del cambio en que estamos ya instalados de hecho.
Mala noticia en todo caso, este bicho al parecer es responsable de la transmisión de varias enfermedades realmente chungas en la especia humana, entre ellas el dengue y la fiebre del Nilo.
Publicat: ds. des. 05, 2009 11:57 pm
Autor: Xavi
Hola Sebas, guárdamelo por favor y miraremos con la lupa binocular lo qué es. Hay unas cuantas especies que se le parecen. Luego estan las típulas que asustan a la gente pero son inofensivas. De todos modos seguramente el mosquito tigre está en Baleares.
Publicat: dg. des. 06, 2009 10:59 am
Autor: Miguel McMinn
Hola
El mosquito tigre es un problema de salud muy serio.
No tengo constancia de su presencia "oficial" en Baleares, me puedo equivocar, y si se confirma, no es una buena noticia. Se conoce que esta en Baleares y no se hace nada?
Si se detecta a tiempo, se puede hacer bastante para intentar controlar su dispersión inicial, pero hay que actuar rápido (estamos en puente y en diciembre, me puedo reír).
No creo que tengamos en Baleares un plan de actuación, me puedo equivocar, en el Puerto de Palma se ponen trampas para hacer una detección precoz, pero me imagino a los mosquitos burlando el control escondidos en las cabinas de los camiones. En Catalunya parte de la dispersión se realiza en vehículos. La vía de entrada va a ser uno de nuestros puertos y es muy probable que ya tengamos una pequeña población residente.
R. Eritja, del Consell Comarcal del Baix Llobregat, explicaba hace muy poco que las poblaciones de Europa tienen una mayor tolerancia al frío.
Por cierto Xavi, tengo el teléfono y correo de R. Eritja (un especialista en Aedes albopictus).
Si hay sospechas, se debería comunicar a la administración.
Saludos
Miguel
Publicat: dg. des. 06, 2009 9:45 pm
Autor: sebas
Vaya, creía que ya habría constancia de la presencia de este insecto por parte de los encargados de estos asuntos.
Xavi, te paso el mosquito cuando quieras. No está muy fotogénico después de la torta que le dí, pero está entero y creo que servirá para una identificación como Dios manda. No me pareció una típula: ese mosquito enorme e inofensivo, aunque tampoco conozco todas las especies de típulas.
Si me dices dónde, te lo llevo mañana mismo.
Saludos
Publicat: dl. des. 07, 2009 12:51 am
Autor: Miguel McMinn
Hola Xavi
En el primer congreso del EEI se hablada de la llegada del mosquito tigre y su posible erradicación y en el tercero nos dicen que la situación en Catalunya se ha descontrolado. En Catalunya no hay un plan único de seguimiento y control (hay un problema de responsabilidades).
Sabes si hay un plan para Baleares?
Hay algún dato de la presencia del mosquito tigre en Baleares en los últimos años?
Saludos
Miguel
Publicat: dl. des. 07, 2009 3:35 pm
Autor: Roger Eritja
Hola amics
Soy Roger Eritja, tambien nuevo en el foro, obviamente :-) Me han comentado de este post y entro para aportar información por si os puede ser útil. En primer lugar comentaros que el insecto capturado veo muy difícil que pueda ser mosquito tigre. En esta época ya están totalmente inactivos a nivel reproductor; no son grandes sino que son más pequeños que la mayoría de los demás mosquitos, y además son diurnos (lo digo por lo de la luz de los faros). Hay algunas otras especies de mosquitos negros con las patas rayadas, lo que es diagnóstico es únicamente la franja blanca sagital y central sobre tórax y cabeza.
Para identificación y consulta podéis contactar con Miquel Àngel Miranda, de la UIB. Que yo sepa no está presente ni se ha detectado aún en Baleares, aunque es evidente la situación de riesgo existente, especialmente en los puertos con la llegada de los vehículos en los transbordadores. Estaría bien que no se repitiesen en las islas los errores que se vienen cometiendo en toda Europa, puesto que por insularidad estaréis en mejores condiciones para intentar limitarlo o detenerlo. Sin embargo, es complicado hacer visualizar a los responsables públicos la pesadilla que representa tener este insecto establecido en casa, no digamos ya en zonas turísticas.
A vuestra disposición para cualquier cosa que necesitéis. Un saludo,
Roger Eritja
Servei de Control de Mosquits
Consell Comarcal del Baix Llobregat
www.mosquitigre.org
Publicat: dl. des. 07, 2009 5:16 pm
Autor: sebas
Hola Roger,
Gracias por tus explicaciones, que me han parecido muy esclarecedoras.
Saludos
Publicat: dl. des. 07, 2009 5:33 pm
Autor: Miguel McMinn
Gracias Roger
Durante el 3er congreso de EEI de Zaragoza di una charla de ratas y aves marinas.
En estas islas se piensa que la insularidad es una carga penosa, sin darse cuenta de que puede ser una gran ventaja, sobre todo para controlar especies invasoras.
Saludos
Miguel McMinn
Publicat: dc. des. 09, 2009 3:12 pm
Autor: Roger Eritja
Hola Miguel,
Pues vaya, me acuerdo de tu interesante charla (pensé que por fin alguien se ocupaba de asuntos prácticos, aparte de hacer modelos...) pero no había retenido tu nombre. Encantado de encontrarte de nuevo.
Un cordial saludo
Roger
Publicat: dv. set. 17, 2010 11:24 pm
Autor: Skopos
Hola,
He trobat aquest missatge cercant informació al google del "mosquito tigre". Sóc d'Inca i he de dir que com a mínim mínim aquest insecte totalment repulsiu està a Mallorca des de l'estiu de 2005. Ho sé perquè aquell any ja em varen picar dos, les quals les vaig matar i deixaven una petita taca de sang (imagino que la que m'havien extret a jo per incubar-les).
No sóc biòleg així que ha estat enguany que els he identificat, donat que al 2006 i posteriors no em vaig asebentar de la seva presència.
Però enguany la cosa ha canviat moltíssim:
Duc des de l'inici de l'estiu (en concret de la primera setmana d'agost) matant, tirant insecticida, buidant els recipients dels cossiols (tinc un pati i vora està la meva habitació), i res, n'he contabilitzat com a mínim 20. És tracta d'una casa nova (2004) així que dubto de l'humetat i amagatalls d'aigua. Avui n'he matat 2.
Agost i setembre han estat impossibles. No sé què pensar, a veure si qualcú també li passa el mateix.
Puc dir amb tota seguretat que es tracta del mosquit tigre. El modus operandi, el soroll de "tambor" quan al vespre se t'acosta a la teva orella...
ÉS ABSOLUTAMENT TERRIBLE.
Hi ha accions previstes per controlar amb maleït insecte?
Publicat: ds. set. 18, 2010 2:28 pm
Autor: Roger Eritja
Skopos,
Com molt bé dius, no ets entomòleg. La determinació formal dels mosquits és una feina força complicada que han de fer especialistes amb experiència; de la mateixa manera que podem sospitar quina malaltia tenim però és el metge el qui ens fa proves i ens dóna un diagnòstic... Els "modus operandi" poden correspondre a molts altres mosquits perfectament autòctons. No dic que no ho sigui -esperem que no- però per a poder afirmar una cosa així necessites passar una mostra a algun científic. Tens Miquel Angel Miranda en la UIB, que et podrà ajudar.
Abraçada
Roger
Publicat: ds. set. 18, 2010 8:35 pm
Autor: Skopos
Hola,
M'heu enviat un missatge privat per donar-vos la prova. No tinc ampolles ni alcohol però acabo de colpejar suaument a un mosquito que penso que és tigre i està en bon estat (i quasi viva) -normalment les mato amb l'insectida o sabates i no queda gaire res-.
Donat que no tinc res per a conservar-la, la puc ficar en un envàs i deixar-vos-la demà mateix si cal, aquí tinc la foto que he fet amb zoom ara mateix per si identifiqueu quina mena d'insecte és:
http://img716.imageshack.us/img716/2715 ... 220001.jpg
Com vos he dit, al 2005 vaig matar a dos d'aquests a ca meva (d'obra nova) i fins a agost d'enguany no vaig patir més aquest insecte. I com vos dic, n'he matat més de 20 (puc fer fotos de les restes de sang que hi ha al sostre i a les parets abans de pintar-les de nou).
Estic amoïnat, m'ataquen al vespre (i no de dia) i s'amaguen en llocs tal com davall l'escriptori on habitualment m'assec, a la taula de nit per després passar vora la meva orella amb tot el soroll i tal.
Sóc intel·ligents i d'organització quasi militar, fan sempre un recorregut similar per atacar-me i saben com amagar-se. Un cop les veig es manifesten molt dispersament (és difícil atrapar-les sense bona vista i fixant-te una bona estona que pot arribar a 2 hores inclòs) i sembla que actuen de 2 en 2 (no sé si totes dues són femelles). Ses picadures solen tenir forma de bony petit sobre el peu o braç i em duren 3 o 4 hores.
De moment guardaré el bitxo però no sé com, no tinc ni alcohol ni empolles com m'heu recomenat per missatge privat.
A l'espera de resposta.
Publicat: ds. set. 18, 2010 9:04 pm
Autor: Skopos
Més fotos, aquestes corresponen a la meva habitació i només d'aquells mosquitos ¿tigre? que he matat amb les sabates (i no amb l'insecticida ja que d'aquest mode no deixen marca), molt sovint en plena fase REM del meu somni:
http://img837.imageshack.us/img837/9652 ... 480001.jpg
Aquesta és pitjor: les vaig matar a totes dues pràcticament al mateix cop de sabata:
http://img814.imageshack.us/img814/2664 ... 480002.jpg
En la següent podeu apreciar com n'he matada una just vora on dorm, a la taula de nit on es solen amagar per fer soroll vora la meva orella i picar-me a les cames o als braços (mai a l'esquena):
http://img101.imageshack.us/img101/1789 ... 520001.jpg
I a l'altre costat del llit (son restes de sang quan la vaig aplastar amb la sabata, evidentment amb els ulls quasi tancats del somni que tenia):
http://img408.imageshack.us/img408/1290 ... 520002.jpg
I al sostre damunt el meu llit:
http://img230.imageshack.us/img230/3487 ... 530002.jpg
Publicat: ds. set. 18, 2010 9:30 pm
Autor: biel servera
Tal com ho contes semblen mes al·lienigenes que moscards... que prens abans d'anar a dormir? :-)
Publicat: dg. set. 19, 2010 7:08 pm
Autor: Xavi
Skopos,
les fotografies no són suficients per identificar l'espècie, però pel que dius, no sembla un moscard tigre (Aedes albopictus). El moscard tigre no pica durant la nit, si no de matí i a posta de Sol. A part, les seves potes tenen anells ben blancs que no s'aprecien a les teves fotos. No sóm especialista en Diptera però probablement els teus moscards són Aedes punctor o una altre espècie. Ànims !!!
Publicat: dg. set. 19, 2010 8:48 pm
Autor: Skopos
Una foto en to de color negatiu:
http://img443.imageshack.us/img443/3171 ... 350001.jpg
Pel que veig i a falta d'anells blancs, ha de ser el "Culex pipiens": pica de vespre, fa molt de renou (molt trompetero) i pel que veig un 80% segur que l'he confós amb el tigre (és el primer cop que faig recerca d'insectes).
http://scmosquitos.foroactivo.es/board/ ... s-t84.html
Però per jo deixa de tenir sentit ja que enguany, des d'agost m'han picat (i n'he matat) més de 20 d'aquestes coses, tal i com podeu veure a les fotos tan explícitament. Al 2005 ja en vaig sofrir però 2 o 3, i als anys següents res de res, així que no entenc com enguany ha passat d'un extrem a l'altre.
De 5 persones a ca meva, jo sóc l'únic varó, de 22 anys, només me piquen a jo. Influeix el sexe? les feromones masculines?
No sé.
Aquí deix les meves inquietuds.
Gràcies per la info.
Publicat: dl. set. 20, 2010 2:24 pm
Autor: Xavi
Skopos,
les poblacions d'insectes són casi sempre molt oscilants. Hi ha anys que alguna espècie concreta arriba a ser plaga i per ventura no la tornes a veure en 5 anys. Les condicions de temperatura, humitat i aliment, són els tres pilars bàsics que afavoreixen o fan desaperèixer les espècies.
Enguany hi ha hagut una explosió demogràfica de moscards (de fet ha sortit als diaris), degut a l'alta humitat mesclada amb calor i sobretot la gran quantitat de zones inundades que han afavorit la cria ràpida a molts de llocs.
En quant a lo que comentes de per què te piquen a tu i als teus familiars femelles no, hi ha molts de factors i ara no podem arribar a una conclusió. El que sí s'ha comprovat és que hi ha persones que per la seva olor natural "atreuen" més o manco als moscards.