"Picornell de Costitx" = Cantharellus ilicis????

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

"Picornell de Costitx" = Cantharellus ilicis????

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Bon dia a tots:

Avui m´ha cridat l´atenció una noticia a Diario de Mallorca online sobre una nova espècie de bolet identificada a Mallorca, Cantharellus ilicis. Sospit que és el mateix que al meu poble natal anomenam "picornell de Costitx" per a diferenciar-lo del picornell pelut, Hydnum repandum. El picornell de Costitx surt dins la fullaraca de davall les alzines a mitjans-finals de la tardor. Té un color groc blanquinós i les ferides a la seva superficie tornen taronges.

Jo l´he trobat a les muntanyes de Sóller. Mirau-lo:

Imatge

Capell d´un exemplar jove:

Imatge


També l´he trobat a un poble del centre de Mallorca:

Imatge

Imatge


Ja que tenim el privilegi de tenir un dels descobridors d´aquesta nova espècie dins el forum, en Joan Carles Salom, li demanaría si creu que els picornells de les fotos poden ser Cantharellus ilicis. Moltes gràcies per endavant i ¡Enhorabona per la troballa, Joan Carles!.

Que passeu un bon diumenge: Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dg. des. 27, 2009 8:31 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Joan Carles Salom
Member
Entrades: 31
Membre des de: dt. set. 08, 2009 8:05 am

Entrada Autor: Joan Carles Salom »

Hola Joan que tal

Anem per parts:

1er No es veritat el que surt a la notícia que el Cantharellus ilicis sigui autòcton de Mallorca, també s'ha trobat a Andalusia i crec que a Burgos. Hi segur que creix a altres llocs hi ha estat àmpliament confós amb el Cantharellus alborufescens (syn. C. cibarius var. alborufescens o C. lilacinopruinatus ss autores). Ambdós són micorizògens de Quercus ilex.

2on Els picornells grocs o cama-seques, com deis a Sóller, que habitualment es troben als alzinars Mallorquins són Cantharellus alborufescens nom que jo consider vàlid, malgrat tot hi hagi uns micòlegs francesos que diuen que han descobert una nova espècie idèntica a la que recol·lectam per Mallorca i l'han anomenada com Cantharellus lilacinopruinatus per mor que els exemplars joves presentan una mena de polsim (pruïna) de color rosado-lilací.

Els micòlegs Malençon & Bertault varen descriure dels alzinars del nord d'Àfrica el C. alborufescens i el varen dibuixar, els exemplars dibuixats presentaven la pruïna rosado-lilacina del C. lilacinopruinatus per la qual cosa aquesta espècie descrita pels francesos vertaderament és un Cantaharellus alborufescens.

3er Els picornells dels alzinars mallorquins quan són joves i encara estan soterrats dins la fullaraca i no han estat rentats per la pluja o el sol no les ha tocat són blanquinosos i fixau-vos bé presenten aquesta pruïna de colors rosado-lilacins. El que passa és que aquesta pruïna amb la pluja o el sol es desprén fàcilment i el picornell comença a sintetizar carotenoïdes adquirint les coloracions grogues que ja trobam als individus més desenvolupats i l'himeni i el peu es taca de ferruginós al fregament.

4art. El vertader Cantharellus ilicis no és blanquinós quan es jove i no presenta aquesta pruïna lilacino-rosada en cap estadi del seu creixement. L'himeni sól ser de blanquinós a groc-pal·lid, també es taca de ferruginós com l'altra i microscòpicament les hifes de epicuticulars (superfície del capell) són diferents a l'igual que la mida de les espores.

Joan les fotos que has enviat presenten tons rosats (sobretot la 2ona individu més jove) per tant el més esgur és que sigi Cantahrellus alborufescens.

Salut i bones festes

Joan Carles Salom
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Moltíssimes gràcies, Joan Carles, per la teva interessant resposta. Ha quedat ben clar.

Fins ara tenía identificats aquests bolets a la meva web amb el nom de Cantharellus cibarius, però, després de llegir el teu comentari, està clar que l´actual denominació científica és Cantharellus alborufescens. Ara mateix vaig a canviar-ho.

Salutacions cordials i Bones Festes!

Joan
Respon