Un hibrid al.lucinant: Asplenium X helii nothosubsp. lainzii

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Un hibrid al.lucinant: Asplenium X helii nothosubsp. lainzii

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Bon vespre amics:

Avui dematí he anat a veure una falguereta "rara" que ja havía oblidat. La vaig trobar fa uns anys, abans de que m´agafàs la curolla per les falgueres. Ahir me va retornar a la memòria la seva ubicació, després de parlar amb l´amic Rafel Curto, que em va mostrar les fotos d´un exemplar igual que acabava de trobar a les muntanyes de la seva Tarragona natal.

Es tracta de l´hibrid alotetraploide Asplenium X helii nothosubsp. lainzii, fruit de l´encreuament natural entre l´Asplenium petrarchae ssp. petrarchae, autotetraploide y l´Asplenium trichomanes ssp. quadrivalens, també autotetraploide.

Imatge

Les seves característiques macroscòpiques son exactament intermitges entre els seus dos progenitors. Té tricomes o pels glandulosos com sa mare Asplenium petrarchae ssp. petrarchae i el pecíol i els 2/3 proximals del raquis d´un brillant color negre com son pare Asplenium trichomanes ssp. quadrivalens. L ´extrem del raquis és verd i les pinnes mitjanes i inferiors tenen la típica forma dels Asplenium petrarchae.

Imatge

Els sorus encara son inmadurs:

Imatge

I aquí podeu veure unes fotos dels tricomes o pels glandulosos, alguns dels quals estàn ramificats, cosa que encara no havía vist mai, ja que els tricomes dels Asplenium petrarchae no estàn ramificats. Un altre detall és que els tricomes son pluricel.lulars, mentre que els tricomes de sa mare son unicel.lulars. Els pels glandulosos serveixen per a diferenciar aquest hibrid d´una altra falguereta hibrida molt semblant, l´Asplenium X orellii, que no té cap tricoma:

Imatge

Imatge

I aquí teniu una foto d´un pel glandulós unicel.lular de sa mare, l´Asplenium petrarchae ssp. petrarchae:

Imatge

Aquesta falguereta híbrida, a més de Tarragona i Mallorca, també ha estat trobada a la Sierra de Cazorla a Jaén.

Bona nit a tots: Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. gen. 19, 2010 12:18 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Respon