Pàgina 1 de 1
El pla de l'Anzell, espectacular!
Publicat: dl. gen. 18, 2010 11:03 pm
Autor: Maties Rebassa
Diumenge horabaixa vaig anar al pla de l'Anzell, ja que en Lalo m'havia dit que hi havia molts fuells. Però no m'esperava trobar-n'hi tants.
A uns camps propers a la depuradora de Villafranca, vaig poder veure:
750 juies (Vanellus vanellus)
2 picaplatges menuts (Charadrius dubius)
160 picaplatges camanegres (Ch. alexandrinus). A aquests no me'ls esperava!
2.400 fuells (Pluvialis apricaria). Al·lucinant, pareixien estornells quan aixecaven el vol, mai n'havia vist tants!!
Entre els fuells en destacava un per tenir un plomatge diferent, molt més gris i amb restes de plomatge nupcial, que no vaig identificar bé. Pareixia una mica més petitet que els altres, molt poca cosa. Tampoc el vaig poder fotografiar bé (només unes fotos dolentíssimes de molt enfora i sense llum, que no serveixen per a res).
Avui horabaixa he passat per la zona però quasi no hi havia fuells :-((
En tenir temps pujaré algunes fotos dels fuells de diumenge.
Salut!
Publicat: dt. gen. 19, 2010 4:35 pm
Autor: Maties Rebassa
Aquí van algunes fotos. Són unes quantes, però és que hi havia moltes aus :-)
La primera és una composició de 5 fotos, amb la reducció necessària per al fòrum no es veuen els fuells, només s'intueixen (puntets dins els camps de terra). Aquest era el grup més gran (unes 1.500 aus) dels 3 que hi havia.
En aquest altre grup, més petit, sí es veuen els fuells, sobrevolats per juies.
Algunes imatges en vol.
I algunes aproximacions (relatives, ja que les aus estaven enfora)
Per acabar, vos vull mostrar el fuell "diferent", molt més gris i amb restes de plomatge nupcial a pit i ventre (aquí no es veu bé), que no he estat capaç d'identificar positivament (hi ha espècies divagants que són superficialment molt semblants a aquesta au). Imagin que és un fuell (Pl.apricaria) una mica atípic, però no n'estic segur ja que no el vaig poder veure en vol.
Si algú de voltros va a la zona i el veu, que s'hi fixi bé i, si pot, li faci fotos millors que aquesta, cosa que per altra banda ha de ser molt fàcil :-))
Salut!
Publicat: dt. gen. 19, 2010 5:17 pm
Autor: Cati
Una observació espectacular, Maties! Enhorabona. I magnífiques les imatges.
Cati
Publicat: dt. gen. 19, 2010 7:55 pm
Autor: Juan J. Bazán
2400 chorlitos, ¡qué pasada! Porque se que eres tú que tira por lo bajo contando, que si no....
Espectacular!!!
Publicat: dt. gen. 19, 2010 9:19 pm
Autor: Llorenç
Maties, una bona observació.
Salut.
Llorenç.
Publicat: dc. gen. 20, 2010 10:25 am
Autor: E. Amengual
Hmmmm, aquest fuell rarito té bona pinta amb aquesta coloració, bec bastant llarg i paral.lel, i possiblement cos més allargat, no tan arrodonit com apricaria. Meam si has trobat un P. fulva o un dominica! Compara amb aquesta imatge de fulva:
http://leesbirdblog.files.wordpress.com ... evasar.jpg
o de dominica:
http://www.rocklandaudubon.org/images/A ... 20copy.jpg
Més fotos de aquest bitxo ajudarien molt a dir si es tracta de apricaria, fulva o inclús dominica (l'ala sembla tal vegada curta per dominica).
Bona sort als fotògrafs!
Edu
Publicat: dc. gen. 20, 2010 10:23 pm
Autor: Maties Rebassa
Gràcies pels enllaços, Eduard.
Efectivament, els dubtes em varen venir amb aquestes espècies que has comentat. La meva experiència amb elles és quasi nul·la (de fet és totalment nul·la en el cas de Pl.fulva), així que no puc dir res.
Avui horabaixa he tornat a la zona i, després de més d'una hora i mitja cercant-lo, l'he trobat i li he fet algunes fotos més una mica millors, que encara no he tengut temps de revisar. En tot cas al camp diria que és un Pl.apricaria una mica "raret" (més petitet i estilitzat, i més gris), no m'atrevesc a dir res més.
La llàstima és no haver-lo vist en vol, ja que podria tenir-ho molt més clar. Ja pujaré les noves fotos, a veure què te sembla a tu o als demés forers.
Per cert avui ha estat realment espectacular! Qua he arribat m'he trobat el gran grup en vol i molt nerviós, tot d'una he sabut perquè: 2 femelles de falcó pelegrí l'estaven atacant. El susto els ha durat més d'1 hora, no s'atrevien a baixar i donaven voltes a gran altura, cridant com a locos. Al cap d'uns estona ha vengut també 1 arpella, i fins i tot 1 aligot (B.buteo)!
Quan finalment s'han aturat els he pogut fer fotos des del cotxe, però al poc temps un altre falcó (un mascle) ha aparegut i els ha espantat a tots de nou. Ja ho he deixat córrer.
Salut!
Publicat: dv. gen. 22, 2010 8:03 pm
Autor: Maties Rebassa
Hola de nou.
Al següent enllaç podeu veure algunes fotos una mica millors d'aquesta au enigmàtica:
http://www.mallorcaweb.net/pnalbufera/forumausII.htm
Sense haver vist la part baixa de les ales, i amb la meva poca experiència, seguesc sense pronunciar-me. Jo diria que és un Pl.apricaria (per l'estructura posterior de l'au, bàsicament), però no em quadra d'aquesta au que sigui més petita i estilitzada que les demés. Segurament entra dins la variació habitual de l'espècie, no ho sé.
Eduard, què te sembla a tu? Algú més del foro s'atreveix a opinar? Venga, que hi ha molts experts (alguns en limícoles) al foro.
Salut!
Publicat: dv. gen. 22, 2010 9:46 pm
Autor: Pere Vicens
Maties... veritablement és diferent, però fa mal parlar d'una espècie que no tenim massa per mà...
Estructuralment sembla diferent.... llàstima que els retrats siguin una mica borrosos i no es pugui veure clarament el bec, el dibuix de les escapulars o de les pigues del pit i panxa, però és més estilitzat (amb menys panxa i el coll sembla més estirat). El bec també pareix més recte i més prim... però no es pot comparar d'una manera precisa la mida de les cames... i les primàries "semblen" curtes...
La coloració és realment diferent... si hagués de posar messions barates, m'apuntaria als de Pluvialis fulva... És més daurat al cap i la panxa és relativament més blanca...
Pfff... a veure què diuen els experts de fora Mallorca...
Pere
Publicat: dg. gen. 24, 2010 7:05 pm
Autor: Maties Rebassa
Gràcies per la teva aportació, Pere!!
Crec que el "misteri" ja està resolt, i el desenllaç és ben interessant. Però vos ho contaré aviat, ara no, que estic esperant un petit document que m'ha de passar la persona que m'ha ajudat a identificar aquest bitxo (bé, si he de ser sincer ell ho ha identificat totsolet, és un crack!). El document l'adjuntaré al foro.
Salut!
Publicat: dg. gen. 24, 2010 7:46 pm
Autor: E. Amengual
Ostres! No havia vist les fotos noves, meam el desenllaç...
Publicat: dg. gen. 24, 2010 10:10 pm
Autor: Rafel Mas
Hola, en Lluis Parpal m'ha demanat si podia penjar aquest missatge:
Hola a tots,
Maties me sap greu però tots me semblen iguals...

Avui capvespre n'hi havia uns 1000 fuells, potser més. Entre ells estava aquest exemplar semi-albí? o raresa internacional o nova espècie per la ciència

:
Sempre n'hi ha que volen fer trampes i com podeu veure, aquest individu no vol competir en igualtat de condicions, 4 ales, he, he,...
Lluis
Salut!
Publicat: dl. gen. 25, 2010 5:00 pm
Autor: jaume adrover
Hola
Uf aquest Pluvialis, va agafant forma aquest bergant. Desvetlleu aviat maties!
Fa poc dies precisament, vaig demanar a En Maties i a algun més de vosaltres a veure si disposaveu de cites de Pluvialis apricaria i Vanellus vanellus, de qualsevol any, tamany i lloc. Fa un temps me va pegar per arreplegar el màxim de cites d'aquest dos bitxets, un poc preocupat per lo malmenats que estan els seus hàbitats (basta veure com s'ha degradat es Prat de Sant Jordi). Vos faig extensiva la petició a la resta, si teniu quadern de camp informatitzat (o no) i voleu compartir les cites d'aquestes dues espècies aniran a una base de dades del GOB i potser algun dia podrien servir a la seva conservació.
Precisament acabo de mirar dues coses curioses a aquesta minibase:
1 Només tenim unes 80 cites de Fuells entre 1985 i 2009! a veure si la cita de'n Maties ajuda a estimular-nos alhora de citar aquesta espècie.
2 La cita de'n Maties és una cita RÈCORD. Les més nombroses fins aleshores són de:
1.100 exs a Es Salobrar el 16 de desembre de 1997 (el pròpi Maties és l'autor).
1.700 exs a Es Salobrar el 24 de gener de 1999 (Manolo Suàrez).
Res, lo dit. Salut a tots.
Jaume Adrover
Publicat: dl. gen. 25, 2010 9:56 pm
Autor: Maties Rebassa
Ostres, hi ha que veure la de bitxos raros que es troben quan es miren en detall els fuells: aus de 4 ales, aus parcialment leucístiques (alerta, que l'albinisme parcial no existeix, o se és albí o no se és albí), aus que no es saben que són... Que consti que tota la culpa d'això la té en Damià, per haver vist un fuell de collar que ens ha fet parar atenció a tots els fuells que es mouen!
Bé, passant al bitxo raro de les fotos que vaig passar, esper que ningú es senti decebut si dic que és un... Pl.apricaria :O
Ho ha identificat positivament en Dani López-Velasco, membre del CR-SEO i tot un fora-de-sèrie identificant bitxos!! M'ha explicat una història interessant i m'ha passat un document fotogràfic que m'ha arribat defectuós, quan m'ho torni a enviar ho pujaré al foro ja que és molt interessant i molt aclarador (l'he pogut veure de manera parcial, però no ho puc penjar així com m'ha arribat).
Resulta que un fuell quasi idèntic a aquest va arribar a Extremadura fa uns anys i sobre la seva identificació es va generar un ample debat (quasi tothom assegurava que era o bé un fulva o bé un dominica), que no es va concloure fins que el mateix Killian Mullarney (sí, el de la Collins, per a molts el millor ornitòleg europeu) va intervenir i va generar el document fotogràfic que intentaré penjar quan m'arribi, i que demostrava clarament que era un apricaria (atípic, però apricaria al cap i a la fi).
La clau en aquest cas està en el dibuix de les escapulars inferiors més llargues, de la part del darrera de l'ocell (un detall que a les guies d'identificació, per cert, no es descriu, a veure si a la segona edició de la Collins sí apareix!). No descriuré el dibuix ja que ja vos dic, pujaré el document fotogràfic quan m'arribi, ja que és molt aclaridor i ens ajudarà molt si algun any es torna a veure una au tan complicada com aquesta.
Salut!
Publicat: dc. gen. 27, 2010 7:42 pm
Autor: Maties Rebassa
Ara sí, gràcies a en Dani López-Velasco ja puc penjar el document que va fer en K.Mullarney, i que va perfecte per identificar el bitxo del Pla de l'Anzell.
En el document hi van 2 fotos, la d'abaix és la del fuell que es va veure a Extremadura i que va generar el debat. La de dalt és la d'un fuell (apricaria) similar vist pen KM a Noruega, amb el mateix patró a les escapulars llargues, i que demostrava que l'au d'Extremadura era un apricaria (un fulva o dominica tendria aquestes plomes amb menys taques daurades, com es pot veure a la comparativa feta pen KM).
I ara el bitxo d'aquí. Com veis les escapulars segueixen el patró esperable per a un apricaria.
Què fàcil és quan un sap exactament on mirar! :O
Publicat: dc. gen. 27, 2010 8:12 pm
Autor: Damià Jaume
Al·lotets, me rindo.
Publicat: dc. gen. 27, 2010 10:38 pm
Autor: E. Amengual
Certament un aucell molt instructiu. Gràcies Maties per trobar aquest bitxo!
Damià, no te rindas cobarder, que no és guapo això del pakareo?
Publicat: dj. gen. 28, 2010 1:11 pm
Autor: Damià Jaume
Supòs que tot aquest plomissó diagnòstic deu sortir il·lustrat a la segona edició de la guia d'en Killian Mullarney. O no?
Avui és el primer dia que alç el cap després del costipat de collons de mico que vaig aplegar a Vilafranca el dissabte horabaixa, cercant el fuell raro. Que no vaig veure, es clar. Aquests trets diagnòstics no es veuen ni amb telescopi, entre moviments del bitxo i tremolor nostre pel fret o vent. Sols un cop ets a casa, i havent pres unes bones fotos ho pots identificar. O no: Com es distingueix el fulva del dominica, en plomatge d'hivern, listos?
Saludos
Publicat: dv. gen. 29, 2010 9:28 pm
Autor: Maties Rebassa
Damià, de vegades les aus no són tan punyeteres com aquesta, i es deixen veure la mar de bé, com les de les següents imatges.
Au, te les dedic a tu, a veure si el costipat et deixa tornar sortir al camp aviat
Salut!
Publicat: dv. gen. 29, 2010 11:13 pm
Autor: Damià Jaume
Hola Matíes!
Gràcies per les imatges. Malgrat tot, si em diguessis que es tracta de dues espècies diferents, m'ho creuria. No acab de veure que el patró de taques a les plomes sigui igual entre els dos exemplars. I lo mateix dic del bec, un aparentment més curt i rabassut que l'altre.
I fantàstic saber que el Ch. morinellus és encara per Mallorca - i no l'han mort.