Pàgina 1 de 2

Quantes parelles de falcó hi ha a Mallorca?

Publicat: dj. feb. 21, 2008 7:57 pm
Autor: Toni Muñoz
Bona pregunta. A Menorca i Eivissa la cosa està més definida, però a Mallorca ens queden moltes àrees sense prospectar. Per això, aprofitant que enguany a nivell estatal es fa el cens d'espècies rupícoles hem cregut interessant realitzar un recompte de parelles territorials de falcó (Falco peregrinus) a Mallorca. Lo millor és aprofitar els propers tres caps de setmana, en que les parelles són molt escandaloses, per ubicar els territoris. Més endavant, i fins a mitjan maig, també es pot fer recerca.

La localització de parelles és bastant senzilla, ja que aquesta espècie és molt territorial i agressiva (per poc que hageu trescat per la muntanya ja ho sabreu bé).

Au idò, si vols ajudar a respondre a la pregunta del principi, ara tens l'ocasió. Envia un missatge a conservacio@gobmallorca.com i t'enviarem la metodologia (junts triarem la zona a prospectar). El mes d'abril farem un soparasso per posar en comú les dades i per cobrir lo que faci falta abans que acabi la cria.

Animau-vos!

Salut
Toni

Publicat: dl. feb. 25, 2008 6:50 pm
Autor: Toni Muñoz
Apa, ja tenim els primers voluntaris per participar en el cens de parelles de falcó. Les quadrícules fins ara assignades són:

Formentor: Lalo Ventoso
Santa Ponça: Samuel Pinya
Pollença: Maribel Jimenez i Pep Tàpia
Capdellà: Toni Bauzà
Colònia de Sant Pere: Cati Artigues i Toni Muñoz
Capdepera: Cati Artigues i Toni Muñoz

Pere Vicens i Adolfo Ferrero també participen, però encara no han comunicat quina quadrícula podran fer.

Ens queden per assignar les quadrícules de:
Dragonera-La Trapa
Palma Ponent
Sóller
Puig Major
Sa Calobra
Ariant
Campanet
Alcúdia

Teniu cartografia bàsica d'aquestes quadrícules a http://www.gobmallorca.com/ornit/atles/ ... /mapes.htm

La metodologia és molt senzilla: dins cada quadrícula s'han de visitar els penyals adequats per a l'espècie almanco en dues ocasions: una primera visita abans del 15 de març i una segona entre el 15 d'abril i el 15 de maig. En cas d'observació d'exemplars, s'ha d'omplir una fitxa d'observació, que serà la mateixa per les altres visites que facem a la localitat (http://forumaus.gobmallorca.com/fitxare ... co2008.xls).
En principi només s'ha de parar esment als penyals interiors, ja que la intenció és fer els marins amb barca.
Recordau que el benestar dels exemplars és prioritari, pel que s'han de minimitzar les molèsties prop de nius.

Què, t'animes a participar?

Salut
Toni

Publicat: dl. feb. 25, 2008 7:29 pm
Autor: Pere Vicens
Toni, apunta'm Campanet... però pensa que a la Serra hi ha molts de llocs dins cada quadrícula i molts de camins d'accés són privats o tenen problemes d'accessibilitat.

Suposo que no serà tan fàcil com sembla... però ja ho veurem.

Pensa que, per exemple, a Felanitx hi ha 2 parelles segures cada any i a Manacor sud-Cales de Mallorca una o dues més... com ho fareu, allà...?

Pere

Publicat: dl. feb. 25, 2008 7:41 pm
Autor: Toni Muñoz
Perfecte Pere,
certament, l'accés a alguns llocs pot esser complicat. Es farà lo que se pugui (com és habitual) :)
Pel que fa a localitats de Llevant-Migjorn, la cosa està controlada (partim d'una base informativa on ja hi ha alguns territoris, els felanitxers entre altres).

Gràcies!

Publicat: dl. feb. 25, 2008 9:29 pm
Autor: Carlota Viada
Hola Toni,

Si encara està lliure, compta amb jo per la quadrícula de Palma Ponent.

Per cert, he revisat les dades del recompte (incomplet) que vaig fer al 1992 (com a part del Pla de Recuperació dels Rapinyaires de les Balears) i a Mallorca vaig registrar unes 65 parelles (contant el teu recompte de Llevant al 1993). Moltes se trobaven a la costa, on hi ha zones on arriba a densitats molt elevades.

Segur que enguany superarem aquesta xifra, per una banda pel major esforç i potser també perque és una espècie sense greus problemes de conservació a Mallorca. Només un detall que seria interessant comprovar i és la productivitat (nombre de polls volats per parella que ha criat), que a jo me va sortir una mica baixa.

Gràcies!
Carlota

Publicat: dt. feb. 26, 2008 12:18 am
Autor: David García
Buenas Toni,


Veo q no están las cuadrículas de El Toro y Port d'Andratx. La cosa es que en estas cuadrículas tengo unas parejas detectadas durante este invierno, y había pensado localizar sus nidos esta primavera para obtener datos de productividad. Viendo q el GOB está con el censo pensaba ayudar por esta parte de la isla, pero veo que no están en la lista de las pendientes.


Ya me dirás cosas.


Un abrazo,


David García

Publicat: dt. feb. 26, 2008 8:57 am
Autor: Toni Muñoz
Ui, fallo grave!
Tienes razón, David. Te las apunto, no? :)
Gracias

Toni

Publicat: dt. feb. 26, 2008 9:01 am
Autor: Toni Muñoz
Gràcies Carlota,
adjudicada!
En tenir les dades de parelles territorials potser en podem escollir un grapat i més endavant comprovar la productivitat, com bé dius.

salut
Toni

Carlota Viada ha escrit:Hola Toni,

Si encara està lliure, compta amb jo per la quadrícula de Palma Ponent.

Per cert, he revisat les dades del recompte (incomplet) que vaig fer al 1992 (com a part del Pla de Recuperació dels Rapinyaires de les Balears) i a Mallorca vaig registrar unes 65 parelles (contant el teu recompte de Llevant al 1993). Moltes se trobaven a la costa, on hi ha zones on arriba a densitats molt elevades.

Segur que enguany superarem aquesta xifra, per una banda pel major esforç i potser també perque és una espècie sense greus problemes de conservació a Mallorca. Només un detall que seria interessant comprovar i és la productivitat (nombre de polls volats per parella que ha criat), que a jo me va sortir una mica baixa.

Gràcies!
Carlota

Publicat: dt. feb. 26, 2008 10:52 am
Autor: David García
Buenas,


OK. Apuntame El TORO y PORT D'ANDRATX. Creo que sería interesante apuntar como un aspecto de conservación, si en las proximidades del nido hay vías de escalada. Pq es una pasada la cantidad de vías de escalada que hay en las paredes Mallorquinas. Y ya sabemos como suele afectar este tipo de actividades a especies rupícolas como el F. peregrinus.


Un abrazo,


David

Publicat: dt. feb. 26, 2008 8:25 pm
Autor: jordi muntaner
Hola a tots,

Volia informar a tots una mica d'aquest projecte de recomptede falcó (Falco peregrinus) en el que s'ha implicat el GOB.

El personal del Servei de Protecció d'Espècies va recollint dades de colles establertes de falcó per allà o anem a fer feines, les que siguin. Aquests dies hem vist colles establertes i exemplars bastant fixats a cert penya-segats, sobre tot per la costa de Tramuntana, en llocs difcils d'accedir.

També els Agents de Medi Ambient de totes les illes participen enguany en la recerca de parelles establertes i de nius.

Igualment, s'ha demanat la col·laboració al espais naturals protegits per poder aprofitar l'informació que tenen sobre els falcons o la que puguin obtenir.

Tenim una població important de falcó i molts de llocs a on poden niar, que és el que més dificulta fer un cens de colles reproductores, però estic segur de que, entre tots, podrem arribar a tenir una molt bona aproximació de la situació real. Actualment la població de Mallorca és desconeguda, mentre que la de Menorca, Eivissa i Formentera està censada d'anys enrera.

Salut,

Jordi

Publicat: dt. feb. 26, 2008 10:38 pm
Autor: Pere Vicens
Uep...!

Jordi... no entenc una cosa...

Què vols dir, és el mateix projecte...? o que el GOB i la CMA tenen un projecte semblant al mateix temps...?

Si és el mateix projecte, no cal anar a una zona on els AMAs ja tenen dades... perquè és repetir esforços. Valdria més coordinar-ho tot i dedicar hores i temps a les zones "fosques"...

Si no és el mateix projecte... ja és una altra cosa..., però duplicarem els esforços.

No sé si m'he explicat correctament... però això és el que jo (no) he pogut entendre

Pere

Publicat: dt. feb. 26, 2008 11:48 pm
Autor: jordi muntaner
Hola Pere,

No crec que sigui una duplicació d'esforços. Els Agents participaran dintre de les seves possibilitats laborals i aportaran informació de nius fitxats anys enrera pel Servei de Protecció d'Espècies i, si troben dades (possibles, probables o segures) s'afegiran. Tota aquesta informació es compartirà amb la que vagi recopilant el GOB. Has de pensar que tenim una densitat molt alta de nius i que els Agents tenen moltes facilitats per accedir a propietats privades i una elevada mobilitat.

Però la feina que poden fer els ornitòlegs amateurs és definitiva, creiem noltros, en un projecte com aquest. Conten amb una preparació molt bona, bona òptica (en molts de casos amb telescopis) i molts coneixen d’altres anys ubicacions de parelles o de nius. No es pot prescindir d’ells.

Salut,

Jordi

Publicat: dc. feb. 27, 2008 9:03 am
Autor: Pere Vicens
Jordi, crec que no m'has entès... o no m'he explicat be...

Precisament perquè els AMAs tenen molt més accés a determinades finques i camins que nosaltres (els "amateurs") crec que la planificació hauria de contemplar aquest fet.

Exemple: jo m'he ofert per fec la quadrícula de Campanet, sé una zona concreta en que hi ha una colla... però tenc molts de llocs bons per cria o presència que no podré passar perquè són finques particulars i els camins estan tancats o la zona és de difícil i costós accés a peu (tota la zona entre Aucanella i Míner).

No es tracta de que els AMAs participin amb les seves possibilitats, si nó que ells tenen moltes més facilitats d'accés a llocs difícils...!

Perfecte amb la col.laboració...! Una més...! i moltes més...!

Pere

Publicat: dc. feb. 27, 2008 9:22 am
Autor: Toni Muñoz
Pere,
no crec que hagem de passar pena de solapar esforços. Seria collonut que els AMAs es poguessin dedicar a prospectar zones, però ja sabem que això només serà possible de forma molt limitada (pocs agents i molta feina diversa). Si poden confirmar els territoris ja coneguts, collonut. Més del 50% d'aquests territoris es troben a les quadrícules de Banyalbufar, Esporles i Bunyola, àrees molt ben prospectades que ja hauràs vist que no han sortit "a subhasta" (no ho paga dedicar-hi més esforços). Per tant hem de tenir clar que si es vol pegar una bona estirada a aquest tema i avançar en el coneixement de la distribució i població a Mallorca, la cosa en gran part està en les nostres mans.

Si existeixen zones de molt difícil accés, mala sort. Pens que és millor invertir el temps en prospectar tres penyals de fàcil accés que un de difícil. Prenim nota, i ho tenim en compte a l'hora de fer l'estimació final. També podem anar comunicant aquestes llacunes als AMAs, per si hi poden accedir més fàcilment: hem de tenir en compte que entre els professionals de Medi Ambient també hi ha bons "amateurs" de l'ornitologia ;) (ho dic amb tot el meu carinyo) :)

Salut
Toni

Publicat: dc. feb. 27, 2008 9:38 am
Autor: Toni Muñoz
Hola David,
precisamente ayer Jaume Adrover y yo estuvimos hablando de este tema con un buen colega escalador que nos ayuda en los accesos a nidos de determinadas especies, y que tiene una buena posición para hacer llegar información a los escaladores locales. Esta semana le haremos llegar material informativo para que sea distribuido entre el colectivo. Por otra parte, también hablamos de colocar algun tipo de material informativo directamente en alguna via de escalada (en Santueri una via passa por la grieta que utilizan algunas parejas de Apus melba). Estamos en ello...

Gracias
Toni
David García ha escrit:Buenas,


OK. Apuntame El TORO y PORT D'ANDRATX. Creo que sería interesante apuntar como un aspecto de conservación, si en las proximidades del nido hay vías de escalada. Pq es una pasada la cantidad de vías de escalada que hay en las paredes Mallorquinas. Y ya sabemos como suele afectar este tipo de actividades a especies rupícolas como el F. peregrinus.


Un abrazo,


David

Publicat: dc. feb. 27, 2008 9:52 am
Autor: Pere Vicens
D'acord, perfecte.

Cap "pobblema"

;-))

Pere

Publicat: dc. feb. 27, 2008 1:19 pm
Autor: Lluis Parpal
Bones,

Darrerament no estic molt conectat al forum, com ja sabeu als Centres de Recuperacio de Fauna disposam de moltes dades d'especies que es poden aprofitar per a coneixer millor alguns aspectes. En el cas des Falcó, vos pas les dades d'entrada d'aquesta especie entre el 2003 i el 2007 al CR del COFIB. Caldria fer una recerca dels casos per veure la data d'entrada i l'edat dels animals per a coneixer la possibilitat de que hi hagi un territori. Teniu les dades a a la vostra disposició.

Total entrades Falcó 2003-2007: 80 exemplars (2003:11, 2004:18, 2005:18, 2006:16, 2007:17)

Per municipis 2003-2007:

Manacor, Llucmajor i Felanitx: 7 entrades de cada municipi.
Palma: 6 entrades
Arta i Calvia: 5 entrades de cada municipi.
Campos: 4 entrades
Binissalem, Andratx, Sòller, Sencelles i Pollença: 3 entrades de cada municipi.
Algaida, Porreres, Bunyola, Alarò, Santa Maria i Puigpunyent: 2 entrades per municipi.
Llubí, Santanyí, Ses salines, Capdepera, Sa Pobla, Lloseta, Esporles, Sineu, Alcúdia i Maria de la Salut: 1 entrada per municipi.
Els 2 que manquen, localitat desconeguda.

Salut,

Lluis Parpal

Publicat: dg. març 02, 2008 11:21 am
Autor: Antonio Bauza
Tres sortides sense resultats:
El 25/02/08 de la Finca de Galatzó fins al cim de S' Esclop -un vall amb molt d'espadats ideal per fer nius, just un Xoriguer i dos Corbs
El 26/02/08 de LLoseta Refugi Tossals Pou de sa Bassola - 1 Esparver - 1 Aligot
El 1/03/08 de la Finca de Massanella fins al cim de N' Alí una vall immensa amb espedats plens de nius de Tudons just 1 Xoriguer i un Esperver fase clara, entre el Massanella i N' Alí 8 Voltors junts fent voltes més enfora dos corbs.
Cap falcó ni vist ni sentit. Salut per a tots
Antoni Bauçà

Publicat: dg. març 02, 2008 11:13 pm
Autor: Adolfo Ferrero
Hoy en Marina de Llucmajor tres peregrinos. También tres xoriguers acosando a un cuervo.
Aclaro que no era un peregrino pasando tres veces :)
Primer ejemplar hace un picado y se posa en un acantilado, segundo pone la directa dirección cap enderrocat y cuando esta a lo lejos se junta con otro.

saludos.

Publicat: dc. març 12, 2008 8:47 pm
Autor: jaume adrover
EY!

Ahir vaig poder confirmar dues colles de Falcons a Bunyola. Vius, les femelles ja coven i són més mals de localitzar que fa una setmana.
Així i tot els mascles es mantenen moltes hores aprop del penyal i si passen corbs, gavines, altres falcons, gent... es fan sentir.

Salut!

Jaume Adrover

Publicat: dg. març 16, 2008 9:41 pm
Autor: Antonio Bauza
Gracies Juanjo per l'informació, el disabta qui ve pujerem a s'esclop per aquesta banda mem si el localitzam a ell hi a veure si hi ha qualque cosa mes.

Ja ho vaig dir però millor que estigui tot en aquest apartat; la setmana pasada 1 peregrí al coll dels Ases a la Finca de Mossa i donant la volta al Puig Roig també hem sentirem un altra a l' altura de la Torre de Lluch.
salut

Publicat: dt. març 18, 2008 11:06 pm
Autor: Jordi Amengual
Hola, per si a qualqú l'interesa avui horabaixa (devers les 18,00h) per la zona des Caülls (Marratxí) he vist un falcó pelegrí amb rumbo fixe. Venia de la zona de Sa Cabaneta i s'ha dirigit més o manco cap a Bunyola.

Bona nit

Publicat: dv. març 21, 2008 12:32 am
Autor: Administrador
Hola amics,
pensau que aquest és un fòrum públic, i que tot el món té accés a veure els missatges. Crec que per més tranquil·litat de tothom convé no assenyalar localitats concretes de cria.


Salut
Toni

Publicat: ds. abr. 19, 2008 9:14 pm
Autor: Juan J. Bazán
Tengo ya claro que es mejor no dar ubicaciones, pero con permiso del administrador (y si no a borrar el mensaje y ya está), os pongo unas fotillos que he hecho hoy, para ilustrar el tema, de la pareja que ronda cerca de una torre..., allá por el norte...
Hoy estaban chillándose como locos y cazando (palomas y otras aves menores) y disputandose las piezas o intercambiandoselas, no sé. Una cosa quería comentar: cuando vuelan juntos, mira que es grande la hembra al lado del macho, vaya bicharraco. Bueno pues eso, a ver si os gustan las fotos, calentitas, de esta mañana:


Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge


Saludos.
JJ

Publicat: dv. abr. 25, 2008 10:52 pm
Autor: Toni Muñoz
Uep bona gent,
aquests dies són molt bons per localitzar parelles de falcó, ja que en general els polls ja han nascut i les parelles tornen a manifestar molt clarament la seva territorialitat amb els intrusos (corbs, esparvers... o persones). Per això és el moment d'aprofitar per completar el cens que ja treballàrem el mes passat, abans de la posta d'ous.

Pels que tingueu interès a participar en aquest treball, encara hi ha quadrícules de Mallorca no assignades a ningú. Contactau amb nosaltres a conservacio@gobmallorca.com, vos passarem la fitxa de recollida de dades i triarem plegats la quadrícula que et vagi millor.

Venga, anima't!

Toni