Explosió d'ànnera blanca al salobrar

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Explosió d'ànnera blanca al salobrar

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola

Avui mati hem passat pes Salobrar, de la salinera cap avall sols. Bullia d'ànneres blanques (Tadorna tadorna), amb polls de tota mida, alguns tenien dies i altres eren enormes. Hi havia esbarts de pollets custodiats pels vells, una d'aquestes "escoletes" tenia 68 pollets! L'escena molt tendra, amb els adults acompanyat-los cap a l'aigua amb empentes com dir: "cap allà i bonda".

N'hem contat d'un sòl punt de la carretera fins a 352! i sols hi havia mesclats uns 25-35 adults, lo demés era producció 2010.
Hem quedat amb ganes de recomptar-ho tot, a veure que sortiria, però no hi havia temps. Increible l'explosió d'aquesta espècie, que va començar a nidificar el 1989 si no me falla l'arxiu i sorprenent la flexibilitat en les dates de cria, el 7 d'abril d'enguany ja vam veure un poll d'uns 10 dies i 3 nius amb ous i avui encara hi havia polls d'aquesta edat. Segones postes o cria tardana.
Ens hem fixat que els polls més petits es capbussen completament i estàn uns 5-6 segons davall aigua, mentre que els polls més grossos ja no poden submergir-se, els sacs aèris es deuen inflar devers els 25 dies?

Alerta perque el bec d'alena l'hi va darrera, del mateix punt n'hem contat 46, adults joves i polls de tamany divers.

Un detall preocupant, les barres de marès i terra (amb vegetació i abudants amagatalls) es continuen substituïnt per formigó llis. La nidificació a aquestes barres ja no és possible per cap espècie, quedarien (ous, polls i adults) massa exposats als predadors.

Vos ho recomanam igualment.

Raquel i Jaume
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Respon