Pàgina 1 de 1

Emberiza schoeniclus i rapinyaires en es Blanquer

Publicat: ds. des. 18, 2010 4:05 pm
Autor: Rafel Mas
Bones,
avui he estat fent atles d'hivernants i m'ha sorprès la "quantitat de tot" que hi havia al camp.
He estat per la zona de es Blanquer de Maria.
Enormes esbarts de Terroles ALA ARV. Al meus voltants uns 150 exs. però el camp allà és immens, n'hi havien més...
3 arpelles CIR AER, un esparver HIE PEN i un falcó peregrí FAL PER al mateix temps.
El dematí de prest una milana MIL MIL esquivant escopetades, ho haurà aconsseguit? o ja cria malves?
De dins d'una síquia m'ha sortit un cegall GAL GAL

I com l'any passat un grupet de fins a 8 exs. de hortolà de canyet EMB SCH. Els agrada pasturar prop de les canyes de fonoll de trossos incultes o voreres de síquies.
He fet aquesta foto amb la compacta a través dels prismàtics. No es veu gaire cosa. No he pogut arribar a discernir si seria ssp Wytherbii.

Imatge

Molt interessant!

Publicat: ds. des. 18, 2010 8:05 pm
Autor: Maties Rebassa
Ep Rafel, aquests hortolans són reincidents :-))
Jo l'hivern passat en vaig aconseguir fotografiar uns quants a la zona i tots eren de la ssp. nominal, venen per tant de terres més nòrdiques. Imagin que els d'enguany seran més o menys els mateixos exemplars, que són fidels a l'àrea d'hivernada (?).

Jo aquest matí he estat per la zona de sa Barrala de Campos. Una fretada (menys 1 grau centígrad abans de la sortida del sol, i una forta gelada) que s'ha vist compensada per una bona aucellada!

Quan just clarejava, m'ha passat per devora un mascle d'arpella pàl·lida (Circus cyaneus), i al cap d'una estona una femella de la mateixa espècie. Més tard han arribat 2 grups de grues (Grus grus), en total 19 exemplars, i 5 fuells (Pluvialis apricaria). Moltíssimes aloses (Alauda arvensis, el grup més gran tenia un centenar d'aus), titines, xàtxeros, passarells...

Després he anat al Salobrar. A destacar 1 becplaner (Platalea leucorodia), 1 girapedres (Arenaria interpres), 1 picaplatges gros (Charadrius hiaticula), 3 batallaires (Philomachus pugnax), 1 tord burell (Turdus pilaris), 2 blavetes (Luscinia svecica) o 2 hortolans de canyet (Emberiza schoeniclus), per citar les espècies més escasses. Un gran dia!

Publicat: ds. des. 18, 2010 8:49 pm
Autor: Jose Luis Martinez
Hola Rafel.

Buen día, habéis tenido tanto tú como Maties, enhorabuena.

El escribano parece un ejemplar de la subespecie nominal (parece tener la parte superior del pico muy fina, está poco pintado de negro tanto en la cabeza como en la espalda y el obispillo aparentemente parece marrón).

Los que hemos visto hasta ahora en Baleares de la subespecie witherby, tienen el culmen muy pronunciado (casi redondo) e incluso las hembras y los jóvenes empiezan a pintarse de negro muy temprano (los machos tienen negro incluso en esta época). También casi todos los ejemplares que hemos visto (también los jóvenes) suelen tener algunas plumas grises en el obispillo (las hembras adultas y machos se les ve más o menos bien con prismáticos).

No obstante, el año pasado (Xavi Méndez) capturo para anillamiento en Menorca un ejemplar que sin duda era un individuo de la subespecie witherby, siendo el primer ejemplar capturado en cualquiera de las islas Baleares (a excepción de Mallorca) que con seguridad pertenecía a esta subespecie....o sea que todo es posible.

JOSE LUIS MARTINEZ

Publicat: ds. des. 18, 2010 10:04 pm
Autor: Rafel Mas
hola a tots,
no vos enrigueu de la foto...(eh Cati?)
però per això que comenta en Jose de l'extensió del negre...
la foto anterior crec que era una femella...els mascles estaven així de pintats:

Imatge

Publicat: dg. des. 19, 2010 8:12 am
Autor: Juan J. Bazán
Un invierno más, tenemos un grupito de Emberiza Schoeniclus en el cañaveral del Saluet del Port d, Andratx. Estuve un poco torpe el otro día ya que tuve encuadrados ¡y enfocados! varias veces a varios individuos pero al final no conseguí hacerles ni una sola foto, pero por ahí andan y son faciles de observar, lo digo para los de la zona si quieren verlos, Gustavo, Biel, etc. Conte tres individuos seguros, pero imagino que habrá por ahí facilmente 7-10 individuos. Además observando palustres es facil ver otras cosas, el saluet nunca decepciona.
Salut.
JJ.

Publicat: dg. des. 19, 2010 11:56 am
Autor: Jose Luis Martinez
Pues sí Rafel, sin duda es un macho, pero es que nos pones unas fotos para identificar una subespecie, que obligas a Cati a reirse.....je je.

Posiblemente se trate de un macho adulto, pero aún con las limitaciones que tiene la foto (perdoname Rafel) sigo pensando que es un E. schoeniclus schoeniclus.
Los witherby suelen tener el pecho rallado y con un tono grisáceo (blanco sucio) y yo en mis ratos de cuarto de baño....ummmmm he llegado a pensar que el hecho de que los nuestros tengan tanto negro y gris (incluso en las hembras y los jóvenes, pero especialmente en los machos de cualquier edad) es debido a la testosterona (vamos mala leche) y esto es lo que provoca que a finales de enero o principios de febrero, si te pasas por el camí des Polls o por el camí d'en Pujol en s'Albufera de Mallorca, escuches cantos y veas persecuciones constantes (el de atrás casi siempre es un witherby).
Posiblemente contra esa competencia venida del norte, hallan adelantado las inicios de la custodia del territorio y la "mala leche" nuestros escribanos. Este hecho está bien demostrado en currucas capirotadas y petirrojos sedentarios (que suelen tener tonos más grises en la parte inferior que sus congéneres europeos.

Vamos que no te puedo decir de que subespecie son....para que se me entienda bien..Je

JOSE LUIS MARTINEZ

Publicat: dg. des. 19, 2010 5:08 pm
Autor: Steve
Un grupito también en el torrente de Santa Ponsa y otro en el golf.
Para mi hay mas invernantes de lo que creemos de esta especie.

Publicat: dg. des. 19, 2010 8:06 pm
Autor: Gabriel
Steve puedes especificar el número de ejemplares plis?? y por dónde, alomejor mañana voy un ratito si te apuntas?

S. Biel

Publicat: dg. des. 19, 2010 10:02 pm
Autor: Steve
Hola Biel,
Una treintena al menos. Tienen un dormidero junto a fringilidos en el carrizo grande que hay cerca del puente.
Los del golf los vi hace dos semana en el santa ponsa 1 por la zona de la piscina nueva.
Desgraciadamente trabajo esta noche y luego mañana otra vez de tarde.
Saludos
St

Publicat: dg. des. 19, 2010 10:03 pm
Autor: Gabriel
Ok, pues nada ya quedaremos otro día, haber si me puedo acercar al dormidero que a estos bichos los he visto poquitas veces!


S. Biel

Publicat: dg. des. 19, 2010 10:50 pm
Autor: Gabriel
Jo avui a les afores de San Llorenç des Cardassar he vist 1 exemplar mascle de Emberiza cirlus, estaba cantant damunt una figuera a 5 metres de jo sense fer-me cas, sabeus si aquesta espècie es hivernant o si es comuna per allà?

Segur que cria, pero es comuna, algú té informació ?


S. Biel

Publicat: dl. des. 20, 2010 12:03 pm
Autor: Jose Luis Martinez
Hola Biel.

No es escaso el escribano soteño (emberiza cirlus) por esa zona, pero es una buena observación para el atlas de invernantes.

En la página del GOB en el apartado de ornitología y luego en Atlas encontraras fichas del Atlas de invernantes, porque no nos rellenas una ficha complementaria?
No olvides poner el hábitat según la ficha.

Gracias campeón

JOSE LUIS MARTINEZ

Publicat: dl. des. 20, 2010 4:03 pm
Autor: Gabriel
ok lo haré ! rellenare una ficha y te la pasaré !

GRACIAS

S. Biel

Publicat: dl. des. 20, 2010 4:16 pm
Autor: Rafel Mas
Bones,
avui matí prop de Muro hi havia un grup de 36 exs. d'hortolà de canyet EMB SCH. Una altra vegada a un troç de terra en guaret.
Mesclats amb una sól·lera EMB CAL, busquerets de cap negre i vitracs
salut!

Publicat: dj. des. 23, 2010 4:26 pm
Autor: Rafel Mas
Bones,
avui matí un altra vegada a la mateixa zona de es Blanquer....
el mateix grupet d'hortolans de canyet EMB SCH
vos pos unes fotos una miqueua més bones :) :) (fetes amb la compacta i el telescopi a pols)

Imatge

Imatge

Imatge

a destacar...
1 milana negra MIL MIG
1 milana MIL MIL
40 fuells PLU APR
3 arpelles CIR AER
1 esparver HIE PEN

Rafel i Gemma

Publicat: dv. des. 24, 2010 9:28 am
Autor: Maties Rebassa
Bones fotos, Rafel!

Es confirma que són de la ssp. nominal. Jo fa 2 dies vaig anar-hi també i els que vaig poder veure bé eren tots nominals. No sé si miram el mateix grup, de totes maneres.
És curiós, es troben més o menys la mateixa quantitat d'hortolans que l'any passat just al mateix redol que l'any passat, acompanyats de les mateixes espècies (inclòs Passer montanus) i amb un comportament idèntic, fins i tot van a posar-se als mateixos arbrets quan alguna cosa els asusta. Imagin que moltes aus són "repetides" d'un any a l'altre.

Ah, a la llista de rapinyaires pots incloure l'aligot (Buteo buteo), fa dies que n'hi ha un per la zona. El va trobar na Susana. Ara només falta trobar l'arpella pàl·lida i l'esmerla per tenir la llista acabada :-))

Salut!

Publicat: dv. des. 24, 2010 11:24 am
Autor: Cati
Ei, Raf!!! Quins fotons!!!! Me tens al·lucinada!!! :) :) :). Se li veu al bitxet bec, ulls, coa, plomes...tot!! El dia que tinguis una Nikkon a ses mans ... directe de reporter al National Geographic! ;)

Ara fora bromes, bona captura!!
Cati

Publicat: dv. des. 24, 2010 11:30 am
Autor: joem
Catiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Con te pases amb el pobre Raf! joer. Jajaja,
que les fotos son bones aquest cop es pot veure fins i tot la franja supraciliar i molts de detalls.
De totes formes jo me quedo amb la de la depuradora, vaig fer una impresio 30x40 i la gent creu que es d'un pintor impresionista.
Ara en serio, bones festes a tots i especialment a Raf ;), que un altre cop cada dia es una miqueta mes llarg i el sol ha tornat guanyar la batalla.
Salut i molts d'anys

Publicat: dv. des. 24, 2010 11:41 am
Autor: Cati
Tens tota la raó, Pep, jo també prefereixo les fotos aquelles de la depuradora. Li posaven emoció a la cosa :-)
Raf! Que se t'estima molt, tio!
Cati

Publicat: dv. des. 24, 2010 4:26 pm
Autor: jaume adrover
Hola

Idò a la zona de Santa Maria tornam a tenir Buteo buteo invernant, ha estat retratat a la menjadora.
Fa anys que hi són (Bunyola-Esporles-Santa Maria-Marratxí) a aquest redol.
La incognita és saber si alguns d'ells són dels que es podien haver reproduit a Esporles.

Salut

Jaume