Pàgina 1 de 1
stone curlews, Eurasian thick-knee, Burhinus oedicnemus en Santanyi
Publicat: ds. gen. 01, 2011 11:36 pm
Autor: Martina
hola a todos y feliz 2011, en el forum no he visto noticias sobre el occhione (nombre castillan o mallorquin no lo se), un pajaro bastante comun en santanyi. siempre lo he visto nidificar en los campos al rededor de el pueblo y aun que ahora me parece menos frecuentes y comun que un tiempo, en estos dias he mirado tambien una o dos parejas moverse en esta zona, por la tarde o al empezar de la noche. en lo anos pasados muchas veces me pasò de parar el coche por la noche porqueel estaba, el Burhinus oedicnemus, en el medio de la carretera , ipnotizado para las luces.
hay pajaros como esto en otros lugares de la isla tambien ?
martina
Publicat: dg. gen. 02, 2011 6:20 pm
Autor: jaume adrover
Hola
Si, si, Burinhus és bastant comú a gran part de l'illa. Nidifica a casi totes les quadrícules 5x5, excepte a algunes zones de la Serra de Tramuntana.
En mallorquí es diu xebel·lí o xibel·lí (sona un poc com el cant, tirulíiiiii, tirulíiiiii). Més a manco.
Crec que les anomenades "Infrastructures lineals" (cablejats elèctrics, "requilles", carreteres...) i l'abandonament agrícola del camp no ajuden gens a conservar la magnifica població local.
Salute!
Jaume
Publicat: dg. gen. 02, 2011 10:40 pm
Autor: Martina
tienes razon Jaume. aqui en los anos pasados habian mas pajaros de todas las clases. ahora hay algunos campos que estan vacios y sin nada aqui al rededor y yo los guardo con mucha atencion porque me parece que estos pajaros se pongan precisamente aqui. al rededor de mi casa hay una o quizaz dos parejas, una cada campo libre de toda instalacion
gracias
martina
Publicat: dl. gen. 03, 2011 9:24 am
Autor: Barbara
Feliz Año Nuevo a tots.
Si, Jaume, lo mismo se encuentra en Formentera. Una lástima! Tanto más
que "mi" pareja ha criado 2 pollos.
Saludos
Barbara

Publicat: dl. gen. 03, 2011 12:56 pm
Autor: Guiem
Bones, aprofitant el tema m'agradaria preguntar si algu m'ho sap respondre els factors que fan que per exemple a Mallorca els sibelins siguin tan comuns(un cop en vaig veure un a un parc urba prop de un poligon no recordo quin) per tota l'illa en canvi a la Peninsula, com a minim a Catalunya sigui un ocell bestant localitzat i en poques densitats comparat amb Mallorca??Menys depredadors?, mes aliment?, millor habitat?menys competencia amb altres especies? . Crec que aixo tambe passa amb altres especies com el Soter. Fa temps que tinc aquesta pregunta i voldria saber si hi ha alguna explicacio cientifica a aixo... Gracies(perdoneu la falta d'accents, pero no em funciona be el teclat)
Publicat: dl. gen. 03, 2011 2:32 pm
Autor: Martina
Hola a todos ! y gracas para la foto tan bonita ! yo no se porque mallorca sì y la peninsula no, pero puedo anadir al tema que en italia nunca habia visto este pajaro, ni cerca de el mar ni en el sur ni tampoco al norte. pensè que mallorca le agradece para la cantidad de campos abandonados y vacios que estan aqui. la poblacion de este rincon de el adiuntamento de santanyi me parece bastante estable, no sube seguro pero tampoco baja. al rededor de mi casa (entre el pueblo y el mar, en la superficie de 2 hectaria mas o menos el verano pasado habia 3 parejas con pollos. ahora ne veo 2 parejas. si puedo vos envieè algunas fotos...
un saludos a todos
Martina .
Publicat: dl. gen. 03, 2011 8:20 pm
Autor: jordi muntaner
Hola Guiem, Martina, Bárbaara i resta de gent,
Efectivament, a les Illes Balears tenim una població molt bona de xibel·li (Burhinus oedicnemus), amb unes densitats molt grans a totes les illes. Una de les possibles causes es l'efecte de l'insularitat, que fa que tinguem menys espècies d'aucells que al continent, però que les que tenim solen presentar densitats molt més elevades. També per aquest motiu, i d'això ja s'ha xerrat al forumaus, les espècies que tenim solen presentar una amplària d'habitat més gran, es a dir, ocupen hàbitats que mai ocuparien al continent.
Espero haver-me explicat.
Salut,
Jordi
Publicat: dt. gen. 04, 2011 9:39 am
Autor: Martina
gracias Jordi y Barbara y todos. que me dices de la upupa (puput ?) el ano pasado habian miles por aqui, en el sur de la isla, ahora parece que no hayan mas. quizas la temporada ?
un abrazo y feliz 2011
martina.
Publicat: dt. gen. 04, 2011 10:27 am
Autor: Barbara
Hola Martina,
hace algunos 10 anos en Formentera, no solo con el aumento de la agricultura,
se baja la cantidad de Upupa epops notable.
Saludos
Barbara

Publicat: dt. gen. 04, 2011 1:03 pm
Autor: Gabriel
Esta mañana por las afueras de Calvià en campos de cultivos, he observado un máximo de 5 Abubillas (Upupa epops), por aqui no són muy abundantes pero són fàciles de ver y mantienen una población estable.
S. Biel
Publicat: dv. gen. 07, 2011 7:23 pm
Autor: jaume adrover
hola
Avui a Son Trobat, Montuïri, s'ha alçat un esbart de 32 xebel·lins (Burhinus oedicnemus) de dins una devesa.
No se si n'hi ha més o manco que un temps, fins fa relativament poc es menjava sovint a Fora-vila. A Manacor uns coneguts meus d'edat en capturaven els dos adults amb lloses de pedra, parades sobre els ous (molt mals de trobar). Els vells accedien a covar·los enmig de les grans pedres ben col·locades i clac!. Per molt que fossin caçats, la matança de les carreteres i les "rekilles" sembla inigualable, n'hi ha per tot de morts.
Salut
Jaume