Pàgina 1 de 1
Estudi aus pelàgiques
Publicat: dg. març 09, 2008 10:31 pm
Autor: Maties Rebassa
Bé, ara que pareix que es confirma que aquesta primavera no hi haurà sortida en barca per a veure aus marines (a l'espera, en tot cas, del que pugui passar amb la golondrina que esmentava en Pere), voldria comentar un tema que té a veure amb les aus pelàgiques.
Crec que a les nostres illes ens fa falta un estudi sobre la comunitat d'aus pelàgiques i l'ús que fan del mar balear. Sabem bastant bé quines són les comunitats d'aus terrestres (coneixem fins i tot quines són les aus més rares que es poden anar observant de tant en tant). Coneixem bastant bé quines són les aus marines reproductores, i els efectius (amb més o menys exactitud depenent de cada espècie) de les seves poblacions. Fins i tot coneixem (per ventura no tan bé, però) quines són les aus marines hivernants més habituals.
Però, sabem realment quines són les espècies que es poden veure, sobretot durant les passes migratòries, a la totalitat de la plataforma continental balear? Jo crec que no.
Per exemple, sabem si la gavineta de tres dits (Rissa tridactila) és de presència hivernal regular? I amb quines quantitats? I el cadafet (Fratercula arctica)? Quina és la seva fenologia a les nostres Illes?
O sabem si altres espècies que es veuen regularment (i de vegades amb quantitats notables) a la costa mediterrània peninsular i que aquí en canvi no es veuen mai o quasi mai, en realitat no ens visiten mai (o quasi mai), o en canvi hi són però no ho sabem? Estic pensant, per posar un exemple, amb el paràsit (Stercorarius parasiticus), però hi ha altres casos.
El que vull dir és que crec que ens hauríem de plantejar fer un estudi desde embarcació, amb sortides regulars i intentant atreure a les aus (peixet, xum,...), tal i com es fa a moltes altres localitats d'Espanya i d'altres països. Per ventura algú (amb disponibilitat de barqueta) es podria plantejar preparar un petit projecte, i demanar fins i tot una beca per a poder dur a terme l'estudi??
Bé, és una reflexió que volia fer, per ventura a algú li pugui interessar. Per ventura hi ha sorpreses encara per descobrir...
Salut!
Publicat: dl. març 10, 2008 12:48 pm
Autor: Steve
Hola Maties,
Me parece una idea estupenda. La verdad es que viendo las cosas que se hacen en otros lados, por ejem las Islas británicas, dan muchas ideas de lo que se podría hacer por aquí. Yo me apunto, aunque de momento solo puedo ofrecer mi colchoneta ;)
Saludos
Publicat: dl. març 10, 2008 7:08 pm
Autor: Maties Rebassa
Hola Steve. A no ser que sea una colchoneta de ultimísimo modelo, no creo que lleguemos muy lejos con ella :D
Bueno, lo importante es la voluntad de participar, sin eso no se hace nada! Yo ya sé de algunas personas a las que también les gustaría hacer un pequeño estudio sobre las aves pelágicas, ahora falta algo crucial, un ornitólogo - patrón de embarcación con barquita propia!
Según el tamaño de la barca, se podría montar un equipo de 4 o 6 personas que se comprometieran a salir una vez al mes (o más, pero para empezar creo que una vez al mes está bien), siguiendo una metodología concreta y repetible, siempre la misma, y ir anotando especies, número de ejemplares, distancia a la costa de cada observación, condiciones atmosféricas y estado de la mar, etc.
Los gastos del estudio (gasoil, pescadito,...) serían mínimos, sobretodo si se reparten entre media docena de participantes. Y si se consigue una beca para el estudio, pues igual se pueden cubrir los gastos.
Bueno, esperemos que algún día sea posible hacer algo por el estilo. Esta primavera quizás ya sea tarde para empezar algo así (pero se podrían hacer una o dos salidas de prueba, eso sí, para ver si realmente vale la pena hacer el estudio), pero quizás a partir de otoño?
Saludos,
Publicat: dt. març 11, 2008 8:51 am
Autor: Gil Panadés
Jo puc aportar una petita semirigida de 5,30 mtrs. (3 persones), titulació pertinent, és clar...
Hauria d´esser septembre-octubre, i el lloc, a sa Colónia de Sant Jordi.
Ja en parlarem.
Salutacions
Gil
Publicat: dt. març 11, 2008 10:17 am
Autor: Miguel McMinn
Hola Maties
Ya existen varios proyectos que intentan responder a las preguntas que planteas. Uno de los más ambiciosos es la RAM. El método se encuentra muy estandarizado y está dando buenos resultados en la Península, Francia, Portugal y Reino Unido. Los datos de observadores en el Reino Unido han proporcionado unos datos sorprendentes: un cambio de distribución de la Pardela balear hacia el norte relacionado con un aumento de la SST.
Son muchos los investigadores de aves marinas y de ciencias oceanográficas que se han interesado por el proyecto RAM. Es una manera ideal de visionar cambios a lo largo del tiempo, sobre todo, ahora que estamos tan preocupados por el calentamiento del Planeta. La RAM permite unificar el esfuerzo de los voluntarios en un proyecto global de vigilancia y seguimiento de las aves y mamíferos marinos.
Desde hace varios años se realizan en aguas del Mar Balear observaciones desde barco. SEO BirdLife está ejecutando un proyecto Life cuyo objetivo es identificar IBA en el medio marino. Uno de los métodos utilizados es la realización de transectos aprovechando las campañas del IEO. Este proyecto finaliza este año y los primeros resultados fueron comunicados en las últimas jornadas ornitológicas de las Baleares celebradas en Menorca hace muy poco (unas jornadas en las que echamos en falta a muchos ornitólogos de Mallorca y Pitiusas). Podemos citar también varios proyectos de observación de aves realizados por el IEO, IMEDEA y UB.
Faltan muchos datos sobre las comunidades de aves marinas lejos de la costa, en una zona que a lo mejor la RAM no llega a cubrir (aunque esto es bastante discutible). Una buena manera de rellenar este vacío es hacer transectos usando las rutas de los ferries (Península-Baleares y entre Baleares, la ruta Alcúdia-Ciutadella sería una buena ruta para empezar). Cuando haces un transecto no debes atraer a las aves hacia el observador. Esto desvirtúa el principio estadístico de los transectos. Otra cosa es si quieres evaluar el número de aves que acuden a los descartes de pesquero. En este caso cuentas las aves que se alimentan de descartes. Los transectos marinos desde barco son proyectos que requieren mucha tenacidad y esfuerzo. Son largas horas de observación a veces sin ver nada. El problema es tener la gente dispuesta a hacerlo. Nosotros buscábamos un observador (pagado) para un transecto en barco y al final desistimos. Por cierto, el puesto sigue vacante, necesitamos un observador experimentado para dos días al mes, durante un año.
Ahora bien, si lo que quieres es pasarlo bien y hacer fotos, entonces es imprescindible atraer a las aves con chum (1). Se trata de una actividad lúdica, incluso hay barcos especializados en turismo de aves marinas que preparan un chum con recetas que se guardan celosamente. Hay chum preparado para cada especie (pardelas, paíños, etc.). Esto ya entra en el campo del turismo ornitológico, una actividad divertida y apasionante, a la que me apuntaría sin dudarlo. Seguro que aporta información interesante y es una oportunidad única para ver muchas especies. Los datos que se obtienen de excursiones ornitológicas en el mar han sido muy valiosos, han permitido redescubrir algún petrel que se pensaba extinguido o descubrir zonas que se pensaba que eran auténticos desiertos en el vasto océano.
Pedimos una pequeña reflexión: si hay ganas de hacer cosas, porqué no participar en los proyectos que ya funcionan. La RAM es uno de estos proyectos, y es totalmente compatible con otras actividades. Cubrir seis cabos en las Baleares un día al mes es muy poco esfuerzo si lo hacemos entre todos.
Las aves marinas se merecen este pequeño esfuerzo por parte de todos.
La RAM se realiza por aficionados, nadie cobra y los datos se pueden consultar en la web de la red. Este proyecto surgió en parte gracias a los recuentos de Pardela Balear a nivel nacional que se hicieron hace algunos años. Sería muy triste que la RAM se muriese en las Baleares por falta de participación.
Nuestro compromiso con el proyecto es echar una mano para que comience a andar. Podemos sugerir las zonas prioritarias de observación y ayudar a organizar los primeros equipos, enseñando a los que tienen menos experiencia. Pero nuestro deseo es que este proyecto siga funcionado debido a la iniciativa de sus integrantes, ya sean del SOM, GOB, GEN o simples ornitólogos que se pasan ocasionalmente por la isla.
Web de la RAM
Blog de la RAM
Web de SEAWATCH (Reino Unido)
Saludos
Miguel McMinn
(1) Chum es un término inglés que usaban los pescadores antes que los ornitólogos. Hace referencia al cebo que se tira al agua para atraer a los peces. Por cierta analogía es un término que usan en la actualidad los ornitólogos para designar el cebo que se tira al agua para atraer a las aves marinas. El termino chum se ha incorporado al vocabulario común del ornitólogo de aves marinas.
Publicat: dt. març 11, 2008 3:03 pm
Autor: Lluis Parpal
Bones Maties, Miguel i forers,
Perque no miram de potenciar el RAM amb iniciatives de CHUM?, recompensant així s'esforç que fan les persones voluntàries que hi participen en el seguiment d'aus marines. I així podem treure un doble profit.
Es tan sols una idea pero es pot xerrar si vos pareix be...
No se si queda molt be dir fer un RAMCHUM :))
Salut,
Lluis Parpal
Publicat: dt. març 11, 2008 5:12 pm
Autor: Miguel McMinn
Hola
Entiendo que un proyecto tipo RAM en Baleares puede ser poco atractivo debido a la escasa diversidad.
Me parece muy buena idea lo de usar chum para atraer los ornitólogos. Hace tiempo que estuve explorando la posibilidad de hacer alguna excursión con un pequeño grupo, pero me tope con piratas de mucho cuidado. Supongo que algún sector del transporte náutico no se incluye en esta categoría, pero aún no hemos sido presentados.
Una opción que no he visto en Baleares, no se si me equivoco, es la reconversión pesquera hacía el turismo. Se trata de reconvertir barcos de pesca con sus tripulaciones para hacer excursiones: los pescadores cobran, los ornitólogos felices y el fondo marino regenerándose. Estas iniciativas pueden recibir subvenciones y suelen dar buenos resultados. Personalmente, me gusta esta última opción, ya que ofrece un amplio abanico de posibilidades, educación ambiental con niños, adultos, excursiones ornitológicas, transectos marinos, divulgación, etc…Mientras observas aves marinas sabes que ese barco ya no va esquilmar los mares.
Solamente son ideas para la reflexión.
Saludos
Publicat: dt. març 11, 2008 5:44 pm
Autor: Maties Rebassa
Hola de nou.
Veig que aquest tema dóna molt de joc, lo qual és molt positiu i estan sortint molt bones idees.
Evidentment, no s'ha de pretendre que l'observació des d'embarcació vagi en detriment de la RAM, ni molt manco. Crec que en tot cas poden ser temes complementaris.
En referència a si atreure a les aus cap a l'embarcació impossibilita que la sortida pugui fer-se servir com a part d'un estudi, la veritat és que no ho sé, i per a això acab de demanar opinió al respecte a un ornitòleg català que participa sovint d'aquestes sortides, a veure què em diu. Si algú té més informació sobre aquest tema, estaria bé que també le comentés a través del foro.
En tot cas, jo tenc la idea que si a totes les sortides s'atreuen a les aus fent servir la mateixa metodologia (mateix horari, mateixa ruta, mateixa duració del viatge, mateixos quilos de peix, etc.) els resultats hurien de ser perfectament comparables entre ells, i per tant haurien de servir per a fer un estudi que contempli, com a mínim, els tres punts següents:
- Espècies presents a la zona prospectada (primeres 5 milles des de la costa o el que es determini prèviament).
- Abundància de les observacions de cada espècie (tenint en compte, clar, que no totes les espècies seran igualment atretes, per ventura algunes de fet no es sentin gens atretes pel xum, no ho sé).
- Patró fenològic de cada una d'elles.
Crec que aquestes dades haurien de ser les mínimes a recopilar, si es confirma que aquesta metodologia és vàlida per a un estudi.
I si no ho és, i com diu en Miguel, al menys és cert que les sortides són molt divertides i interessants. En aquest cas es podrien fer d'una manera més aleatòria i no metòdica, simplement segons les disponibilitats i segons l'apetència dels participants en cada moment. De moment, jo ja li he agafat la paraula a en Gil per a aquesta tardor :P
Salut!
Publicat: dt. març 11, 2008 6:32 pm
Autor: Maties Rebassa
Ja m'ha contestat l'ornitòleg català, això es diu rapidesa!
Bé, em diu que ells a Tarragona varen començar amb les sortides simplement pel plaer d'observar bitxos de ben a prop, i no per a fer-ne cap estudi, però diu que així i tot estan descobrint coses molt interessants.
Alguns exemples que em descriu:
- Es poden establir amb certa facilitat les proporcions de Puffinus mauretanicus/ P. yelkouan, ja que les aus s'observen a curtes distàncies i és possible identificar-les molt millor que des de la costa.
- Estan trobant espècies que des de la costa es fa difícil veure, però que a certa distància comencen a aparèixer amb més freqüència. Cita específicament Chlidonias niger, Stercorarius pomarinus, Fratercula arctica i Larus minutus.
- Les majors densitats les localitzen al que ell anomena "cantil", i que entenc que serà la zona de talús.
- Finalment, comenta que ells no fan servir el xum, que han provat diferents sistemes i el que millor els ha funcionat és el que està compost per una combinació de pa o crispetes (que només tiren al principi, quan tot just estan sortint, i serveix per atreure gavines), i de peixet petitó i que tiren sencer, d'un en un i sense fer llarg, el suficient per a mantenir a les aus pendents de la barca, però no massa ja que si no les aus queden plenes tot d'una i perden l'interès en seguir la barca. Les restes de peix diu que no funcionen bé, només atreuen a les gavines.
Ells fan sortides de 4 hores i en aquest temps fan servir 40 kilos de peix. Però clar, allà hi ha moltíssimes més aus que per aquí. A la sortida que vàrem fer per la badia de Palma amb la barca d'en Lluís ara fa unes setmanes, si no record malament uns 3 kilos de peix ens van servir per una bona estona, jo diria -però no ho record- que prop de dues hores (?).
Salut!