Pàgina 1 de 1
Gavines al Mirador de ses Barques
Publicat: ds. març 05, 2011 7:33 pm
Autor: CCardona
Hola companys, avui matí m'ha extranyat veure com a unes 500 o 1000 gavines al mirador de les barques a Sóller. Eren d'aquestes de pates grogues però no m'hi he pogut fixar molt ja que hi havia una parella de guardiacivils que m'han aturat per damanar-me on anava ¿¿?? i m'ha fet cosa aturar-me quan ja els hi havia dit que anava a Lluc.
Bé això és normal?? Feien un renou que pareixia Dragonera o un illot d'aquests...
CArles
Publicat: dg. març 06, 2011 10:39 pm
Autor: Cristina
Hola Carles i companyia,
Jo tenc el meu SAC al camí de Bàlitx, just passant per davall el Mirador i algunes vegades també hi he vist concentracions grosses de gavines comuns, tant volant com posades a les marjades. Un pic me vaig aturar una estona a vetllar que feien les que estaven posades i efectivament només estaven posades.
De fet moltes vegades en veuen fent voltes per damunt els olivars de la zona de Sóller i Fornalutx. He sentit a dir que se mengen les olives. No ho he vist mai directament però tampoc m'estranyaria. Són un bitxos molt vius i que aprofiten lo que se lis posa a l'abast.
Salut!
Cristina.
Publicat: dl. març 07, 2011 2:46 pm
Autor: CCardona
Eii! Moltes gràcies Cristina. La veritat es que n'hi havia moltissimes, i donant voltes i cridant! Pobres propietaris dels olivars.
CArles
Publicat: dl. març 07, 2011 6:29 pm
Autor: xavier
Hola,
S'Illot de Soller està ple de pinyols d'oliva, fruit de les panxades de les gavines.
Carles: qualque cosa deus haver fet perque la Benemerita sospiti de tu...
Fins aviat
Publicat: dt. març 08, 2011 12:48 am
Autor: Jaume GDS
Idò sí, muntets com aquests, pens que de pinyol d’oliva, son molt comuns a sa Dragonera (els trobes per tot arreu). Hi ha tants, que no sembla gaire probable que tots siguin procedents del mateix Parc. A més a més, enguany les nostres oliveres, en quant a producció, han fet un petit “descans”. Es tracta de pinyols “d’importació” ;-))
Salut.

Publicat: dt. març 08, 2011 3:09 pm
Autor: CCardona
Xavier: No havia fet res!!!! crec, hehehehe.
Jaume: Molt interessant això que sa Dragonera reb un munt de llavor d'olivera. Idò això és ornitocòria a les totes. A més a més son les responsables de l'introducció de l'Oxalis pes-caprae a Cabrera i altres illots. I moltes espècies més que encara no tenim molt clar com han arribat allà on son. Euphorbia margalidiana??? per exemple...
CArles
Publicat: dt. març 08, 2011 3:39 pm
Autor: Jaume GDS
Uf! Efectivament, hi han indrets molt aïllats a sa Dragonera a on l'Oxalis pes-caprae sembla que, amb molta probabilitat, ha estat introduïda per les gavines.
Gràcies per la informació.
Publicat: dt. març 08, 2011 3:47 pm
Autor: CCardona
L'Oxalis a partir de desembre fa unes arrels quasi transparents que son bastant dolces (les he provat) i he vist a gavians menjar aquestes arrels quan llauren un camp. Després aquestes arrels (fins i tot bocins petits, també ho he comprovat) es van transformant amb unes bolles, com a bulbs, que poden passar anys en terra i surtir quan torna a ploure. És una passada el sistema que té aquesta espècie per reproduir-se sense fer cap llavor ni una, per això s'ha estés per tot el món mediterrani.
Aquí es veuen fotos del que dic, quina passada el Google ho sap tot!! o quasi
http://supraventur.mforos.com/1644709/9 ... es-caprae/
CArles
Publicat: dt. març 08, 2011 6:31 pm
Autor: Jaume GDS
Això de l’oxalis sembla un problema de bon de veres. A veure què tal si ens les començam a menjar amb les ensalades... ;-)