Pàgina 1 de 1
Un horabaixa fantàstic (calàndries, xoriguers menuts...)
Publicat: dl. abr. 04, 2011 8:52 pm
Autor: Maties Rebassa
Ep, avui horabaixa en Joel i jo hem fet una volta que ha resultat ser ben profitosa. Primer hem anat al Blanquer de Maria de la Salut (la Villafáfila mallorquina, a aquest pas) on hem pogut veure, entre altres:
4 arpelles (Circus aeruginosus)
1 falcó (Falco peregrinus) capturant un petit aucell
Al menys 2 xoriguers menuts (Falco naumanni). Crec que n'hi havia més, ja que al menys 6 aus volaven en grup compacte darrera un tractor que llaurava, però alguns bitxos m'ha resultat impossible identificar-los correctament. Vos pas una imatge d'un mascle quan s'ha aturant a un petit arbre:
Però lo millor de tot ha estat aixecar del camí i a molts pocs metres un grupet de 4 calàndries (Melanocorypha calandra) que s'han separat en 2 colles, una s'ha anat massa enfora per fer-li cap foto amb la réflex, però l'altra colla s'ha tirat a una trentena de metres d'on estàvem. Mentre una de les aus no aturava de menjar, l'altra ens vigilava, moment que he aprofitat per fer alguna foto:
Més tard, aprofitant que havíem de baixar a Palma, hem passat pel prat de Sant Jordi. Molts limícoles en migració, a destacar un grup de 5 corriols de Temminck (Calidris temminckii) i 1 cegall menut (Lymnocryptes minimus) dins un grup de més de 20 cegalls.
Salut!
Publicat: dl. abr. 04, 2011 10:14 pm
Autor: Cati
Vaja observació, Maties!!! Enhorabona.
Jo tan sols he vist un pic mai una calandria ben vista, però a Cabañeros, i tu vas i veus 4 i a Mallorca. Segur que ha estat cosa d'en Joel.
Cati
Publicat: dl. abr. 04, 2011 11:51 pm
Autor: E. Amengual
Ara mem si trobes el niu Maties, tu si que ets un autèntic mega!

Publicat: dt. abr. 05, 2011 4:27 pm
Autor: flo
hola!
sóc estrangera i fa poc que visc a mallorca i encara no sé ben bé on són els llocs guais per veure ocell. Bé, s'Albufera, es Salobrar.. Però poques coses més.
Voldria sebre on és el Blanquer de Maria de la Salut. Si qualcú m'ho pot dir! gràcies!
Publicat: dt. abr. 05, 2011 6:32 pm
Autor: Xisco
Maties Rebassa ha escrit:Però lo millor de tot ha estat aixecar del camí i a molts pocs metres un grupet de 4 calàndries (Melanocorypha calandra) que s'han separat en 2 colles, una s'ha anat massa enfora per fer-li cap foto amb la réflex, però l'altra colla s'ha tirat a una trentena de metres d'on estàvem. Mentre una de les aus no aturava de menjar, l'altra ens vigilava, moment que he aprofitat per fer alguna foto:
http://www.mallorcaweb.net/pnalbufera/I ... 11gran.jpg
Ostres, ostres, ostres... ara que m'havia passat
l'excitació d'haver-ne vist tres a la marina de Llucmajor (cada dia n'estic més convençut) surts tu amb aquestes quatre. :-)
Desconec completament el comportament d'aquests animals, però podrien ser les mateixes o els dos llocs són massa enfora un de l'altre? Això se posa ben interessant. :-)
Enhorabona!
Xisco.
Publicat: dt. abr. 05, 2011 7:55 pm
Autor: Guiem Salas
La calandria es ben desconeguda a Mallorca, jo nomes ne vista una fa un parell d'anys, es tractava d'una au engabiada duita de la peninsula.
enhorabona per l'observecio. Salut: Guiem
Publicat: dc. abr. 06, 2011 10:00 pm
Autor: Maties Rebassa
Vaja, gràcies. Només esper que això de "mega" no sigui un insult
Ahir horabaixa hi vaig tornar amb tota la família, ja se sap que s'ha de recollir l'aigua quan plou, i jo ara tenc la sort al damunt. Els primers 40 minuts ens vàrem haver de conformar amb ensumar el perfum que surt dels camps de faves (deliciós, per cert), però els 5 minuts previs a la posta de sol varen tornar a ser tremendament emocionants.
Per una banda, varen comparèixer 2 de les 4 calàndries i, quasi al mateix temps, vaig escoltar el reclam característic de la titina gola-roja (Anthus cervinus). Després d'una estona cercant-la, li vaig poder fer aquesta foto testimonial:
I tot just després va arribar com un tir volant a ran d'herba, com és habitual en aquesta espècie, una femella d'esmerla (Falco columbarius). Va aixecar una petita au i la va encalçar uns pocs segons, quan pareixia que ja se la feia seva la petita au es va tirar de cop dins l'herba i l'esmerla se'n va anar de buit. Espectacular!
Avui, evidentment, hi he tornat. He vist de nou 2 calàndries (per cert, quan volen en companyia de les terroles, Calandrella brachydactyla, es nota clarament que són enormes al seu costat, i molt més fosques!) i he escoltat la titina gola-roja, però no he aconseguit veure-la. Hi havia també un mascle de xoriguer menut (Falco naumannii).
Salut!
Publicat: dc. abr. 06, 2011 10:03 pm
Autor: Maties Rebassa
Ah, Xisco, referent a la teva pregunta, crec que és poc probable detectar a dos llocs tan allunyats unes mateixes aus pertanyents a una espècie tan discreta com aquesta. Pens que és més probable que es tracti d'aus diferents. No sé si era això lo que demanaves.
Flo, es Blanquer de Maria de la Salut és la plana cerealística que s'extén al nord del poble de Maria de la Salut, en direcció a Santa Margalida.
Salut!
Publicat: dj. abr. 07, 2011 11:22 am
Autor: Xisco
Maties Rebassa ha escrit:Ah, Xisco, referent a la teva pregunta, crec que és poc probable detectar a dos llocs tan allunyats unes mateixes aus pertanyents a una espècie tan discreta com aquesta. Pens que és més probable que es tracti d'aus diferents. No sé si era això lo que demanaves.
Era exactament això. Gràcies, Maties. :-)
Suposant que el que jo vaig veure ho eren, en poc temps, que sapiguem, se n'han vistes set, a Mallorca. Si la darrera cita coneguda és la teva (amb en Pere i en Lalo), de només un exemplar fa uns anys... una de dues, o sortim molta més gent al camp i això afavoreix veure una espècie rara per aquesta terra o és que realment qualcuna cosa està canviant. O és pura casualitat i no en tornarem a veure fins d'aquí a uns anys... :-P
Res, serà qüestió d'estar alerta.
Publicat: dj. abr. 07, 2011 8:21 pm
Autor: Naturalista - s'Albufera
Hola a tots i a totes.
Ara fa una estona he vist una titina de gola roja Anthus cervinus amb els colors del coll i la cara ben pujats, a Ses Puntes, entre un petit grup de titines d'hivern Anthus pratensi.
Pere
Publicat: dv. abr. 08, 2011 1:24 pm
Autor: Toni Muñoz
Uep!
Pere, avui matí al Pla de Vilafranca ens hem trobat amb aquest altre:
De tot d'una ens ha despistat bastant (no n'havíem vist cap, encara), però la següent imatge ens ha donat la solució
A més a més, hem sentit els primers cants de rossinyol (Luscinia megarhynchos) a la zona, i de terroles (Calandrella brachydactyla) ja n'hi ha a voler.
Salut
Cati i Toni
Publicat: dv. abr. 08, 2011 4:09 pm
Autor: E. Amengual
Fotones!
Publicat: dv. abr. 08, 2011 7:22 pm
Autor: Juan J. Bazán
Muy guapos esos Anthus cervinus!!
Publicat: dv. abr. 08, 2011 7:34 pm
Autor: Maties Rebassa
Cati, Toni, vaja fotos més fantàstiques. Enhorabona, i gràcies per mostrar-les!
Publicat: dg. abr. 10, 2011 7:11 pm
Autor: Rafel Mas
Uep Quines afotasses!
divendres dematí pel pla des blanquer verem un mínim de 6 xoriguers petits F. naumanii. Molt de terrolot (Chalandrella brachidactyla)
6 voltors forasters i un de negre!
Avui en es pla de Lanzell, les nostres 3 primeres guàtleres (Coturnic coturnix) i 4 xoriguers petits més
salut!
Rafel i Gemma
Publicat: dl. abr. 11, 2011 7:04 pm
Autor: Manolo
Bones,
avui matí encara hem vist al manco un mascle de xoriguer petit pel pla de Vilafranca. Ja hi ha mooooltes terroles (Calandrella brachydactyla), han arribat un munt en poc temps.
També algun migrant, una blaveta (Luscinia svecica), una becassineta (Tringa ochropus)...per allà hi ha al manco dues parelles de tiruril·lo menut (Charadrius dubius) i també he vist un tiruril·lo camanegra (Charadrius alexandrinus) covant a un niu.
salut
Manolo
Publicat: dt. abr. 12, 2011 7:47 pm
Autor: Maties Rebassa
Ahir horabaixa hi havia encara 2 aloses (Alauda arvensis) al Blanquer de Maria de la Salut, i un grupet de 12 titines sordes (Anthus pratensis). Imagin que estan a punt de partir ja. També algunes arpelles (Circus aeruginosus).
Ni rastre de calàndries, xoriguers menuts o titines de gola roja.
Salut!
Publicat: dc. abr. 13, 2011 10:31 pm
Autor: Maties Rebassa
Ep, avui horabaixa una companyia fantàstica per es Blanquer. En Manolo Suárez, n'Eduard Amengual, en Lalo Ventoso, en Joel i jo hem pogut veure un bona quantitat de rapinyaires. A destacar:
8 xoriguers petits (Falco naumannii)
1 mussol migrant (Asio flammeus)
2 arpelles cendroses (Circus pygargus), mascle i femella
Unes imatges de la femella, crec que de segon any calendari:
I a Costitx he tengut la sort que aquesta oronella coa-rogenca anés a posar-se ben a prop d'on jo era:
Salut!
Publicat: dj. abr. 14, 2011 10:15 am
Autor: Cristina
Preciosa l'oronella. Bé, i el Circus també;)
Publicat: ds. abr. 16, 2011 1:44 pm
Autor: Maties Rebassa
Avui a migdia, al menys 4 mascles adults d'arpella cendrosa (Circus pygargus). He pogut presenciar alguna brega i una captura del que pareixia un poll de passeriforme.