Pàgina 1 de 1

L´Ullet de bou, depredador del Minador dels cítrics

Publicat: dg. set. 25, 2011 6:37 am
Autor: Joan Bibiloni
Bon día amics:

Ahir vespre vaig publicar un article al meu blog sobre el minador dels cítrics, una plaga feresta que ha estat intel.ligentment controlada per la natura. L´ocellet Ullet de bou ha contribuït i encara contribueix en el seu control.

En català:

http://jardi-mundani.blogspot.com/2011/ ... engue.html

En castellà:

http://jardin-mundani.blogspot.com/2011 ... aleza.html

Que passeu un bon diumenge:

Joan

Publicat: dl. set. 26, 2011 9:48 pm
Autor: pepsunyer
M'ha agradat molt l'articlet Joan. No deus saber com es combat a la vall la mosca de l'olivera, s'ha arribat a quelcom semblant a això del minador? Ambdós fan matx pel Pla.
El que comentes de l'ullet de bou crec que deu ser més anecdòtic que altra cosa. Ho dic perquè a Mallorca és principalment hivernant, està amb nosaltres fins el maig com a molt tard, i crec que el cicle del minador és essencialment estival.
Una abraçada,
Pep

Publicat: dt. set. 27, 2011 6:00 am
Autor: Joan Bibiloni
Bon día, Pep i gràcies pel comentari.

En quan a la mosca de l´olivera sé que els pagesos fumiguen les oliveres dels olivars de muntanya amb un producte especific, però no et sé dir el nom. No m´agrada usar pesticides i els desconec. Precisament el minador va començar a disminuir quan els hortolans es varen donar per vençuts i deixaren de fumigar els cítrics. Fóu aleshores quan la natura va poder actuar i els insectes depredadors i els ocells pogueren alimentar-se d´erugues, nimfes i adults de minador sense enverinar-se. Tal vegada la mosca de l´olivera segueix sent una plaga pel mateix motiu, ja que com és lògic quan es fumiga un arbre amb pesticides moren tots els insectes, tan la mosca com els seus depredadors.

L´explicació de l´ullet de bou menjant erugues de minador és el clima subtropical de la Vall de Sóller. Durant els anys en que la plaga del minador va ser més virulenta em vaig veure forçat a empeltar els cítrics a finals del mes de març, ja que si ho feia durant el mes de maig que és el mes idoni per a aquests empelts, el minador em destruia les brostades de les gemmes dels empelts i era un fracàs total. Així que vaig veure que si els empeltava dos mesos abans la primera brostada dels empelts a vegades sobrevivia, ja que les gemmes brostaven a finals de març o principis d´abril, quan els ous del minador just començaven a eclosionar. Era una carrera contrarrellotge. A vegades jo corria més que el minador i a vegades era ell qui em guanyava i em destruia els empelts.

A Sóller els cítrics, sobretot les llimoneres que són les menys fredoleres, brosten molt prest. A vegades l´hivern és tan suau que les temperatures no baixen dels 5º C i a finals de març molt rarament hi ha gelades, de manera que les llimoneres comencen a inflar les gemmes a principis d´abril, moment en que els ous del minador que han hivernat esperant que pujassin les temperatures, eclosionen coincidint amb la brostació de les llimoneres. D´aquesta manera a mitjan abril ja tenen fulles novelles. Aquestes primeres brostades actualment ja no corren cap perill, però durant els anys més virulents de la plaga durant la segona quinzena d´abril estaven totalment infestats de minadors, incloses les tiges, que brillaven amb la cutícula desferrada, sota la qual es veien les erugues atipant-se i després les nimfes. Record que durant aquests anys tan ferests les capçades dels cítrics estaven cobertes d´adults de minador volant, copulant i cercant brosts nous per a pondre els ous. Eren diminuts i semblaven papallonetes blanques gairebé transparents.

Tant les fulles com les tiges tendres afectades s´acabaven secant i els arbres es veien forçats a tornar brostar devers el juny, però altra vegada les brostades sucumbien al minador i després d´uns quants anys els cítrics del meu hort només tenien unes quantes fulles velles i les branques i branquillons pelats, defoliats. Era un espectacle molt trist. Fóu aleshores quan els hortolans deixaren de fumigar i en pocs anys els cítrics es cobriren de fulles que sobrevivien al minador. La natura havia actuat.

Així que els ullets de bou durant l´abril es podien atipar bé de suculentes erugues i nimfes i folrar-se de greix que els era de gran ajuda per a iniciar la seva migració.

Que passis un bon dimarts.

Una abraçada: Joan

Publicat: dt. set. 27, 2011 9:28 am
Autor: Cristina
Molt interessant, si senyor.

Cristina.