Pàgina 1 de 1
Ocellet diminut polinitzador de flors
Publicat: ds. març 24, 2012 8:08 pm
Autor: Joan Bibiloni
Bones tardes:
Com que no tenc ni idea d´ocells, vos volia demanar si em sabrieu dir el nom d´un ocellet diminut com un ullet de bou que libava les flors de una en una com una papallona del meu arbre mundani, Acrocarpus fraxinifolius, a uns 20 metres d´altura. Ja es feia fosc i a mes el veia a contrallum a la part alta de la capçada de l´arbre i no vos puc dir el color de les plomes. Era molt petit, de cos prim i estilitzat, amb la coeta més llarga que el cos, el cap petit i el bec prim i llarg com el d´un insectivor. En vint anys mai havia vist un ocell libant el nèctar de les flors. Aquest semblava una papallona. Es posava damunt la inflorescència en "escobillón" típica de les Leguminosae de la subfamilia de les Papilionaceae, com les del nostre garrover i ficava el bec dins cada flor.
Moltes gràcies. M´alegraria molt saber el nom d´aquest ocellet.
Joan
Publicat: ds. març 24, 2012 11:26 pm
Autor: Cati
Hola, Joan
Se fa una mica complicat saber que era amb la descripció que aportes, però diminut i freqüentant flors, segurament per cercar petits insectes en elles, ... m'atrevesc a decantar-me per un ull de bou. Phylloscopus collybita. Amb el pinar que tens al darrera del jardí també podria ser un reietó, Regulus ignicapilla, tot i que me decant força més pel primer.
Te pas el fil d'un missatge d'aquest mateix fòrum sobre el tema que se posa bastant interessant al final i explica una mica el que veres
viewtopic.php?id=1873
Una abraçada, Joan
Cati
Publicat: dg. març 25, 2012 1:06 am
Autor: Joan Bibiloni
Moltes gràcies, Cati.
Mirant fotos dels dos ocellets que m´has anomenat, he trobat una web amb fotos d´ocells
http://al-bares.blogspot.com.es/2010/10 ... ylvia.html on he vist un ocell exactamement igual al que libava les flors de l´arbre mundani, la Sylvia cantillans. Hi havia dos exemplars però no semblaven parella, ja que un d´ells ha pres el vol després d´atipar-se de nèctar i l´altre ha quedat. Record molt bé la forma de la coa. Era tan o més llarga que el còs i acabava en forma de V com la d´aquesta Sylvia cantillans.
Una abraçada, Cati i Bona nit!
Joan
Publicat: dl. març 26, 2012 2:26 pm
Autor: Joan Vicenç
Hola Joan, mira aquest article den Rafel sobre l'ull de bou pol·linitzador. Salut.
http://amicsarbres.blogspot.com/2010/03 ... -pins.html
Publicat: dl. març 26, 2012 4:45 pm
Autor: Joan Bibiloni
Gràcies, Joan Vicenç. Molt bò l´article den Rafel, però l´ocellet que polinitzava les flors de l´arbre mundani es veia clar que cercava el nèctar, ja que ficava el bec dins cada flor com si fos una papallona. Es posava damunt una inflorescència i libava les flors ja obertes, després anava a una altra inflorescència i tornava fer el mateix. Eren dos ocellets iguals. Era casi a posta de sol, ja començava a fer fosca.
Joan
Publicat: dl. març 26, 2012 5:48 pm
Autor: Jose Luis Martinez
Hola Joan y demás amigos del forum.
Como bien explica Cati, los ull de bou buscan insectos entre árboles y plantas en flor, sin embargo lo que tú explicas es que estas "avecillas" sumergen la cabeza en la flor para conseguir el polén.
Desde mi muy corta experiencia te puedo decir que los ull de bou solo buscan insectos entre estas flores y que en Cabrera es habitual ver a diversas especies de pajarillos comiendo polen.
La técnica empleada es distinta según la especie.
Por ejemplo, las Sylvia cantillans sumergen su cara en la flor así, de pronto, mientras que Sylvia atricapilla retira primera algunos estambres y sépalos para despues comer el polen.
Sylvia cantillans suele parecer pequeña y con la cola igual o algo más larga que el cuerpo (aunque poco) y Sylvia atricapilla es más grande y de cola igual o más corta que el cuerpo.
JOSE LUIS MARTINEZ
Publicat: dl. març 26, 2012 8:44 pm
Autor: Joan Bibiloni
Gracias, José Luís:
No os lo tomeis a mal, pero lo del polen no me acaba de convencer. El polen no está en el fondo de las flores sino en el extremo de los estambres, o sea, en las anteras. En el fondo de las flores están los nectarios que producen una gotita de néctar que es lo que creo que busca el pajarito al meter el pico dentro de la flor. Para que os hagais una idea, éstas son las inflorescencias en escobillón del Acrocarpus fraxinifolius:
Un saludo:
Juan
(He editat aquest missatge per a posar fotos millors a un nou missatge)
Publicat: dt. març 27, 2012 7:04 am
Autor: Jose Luis Martinez
Joan, nada más lejos que enfadarme, al contrario he aprendido.
Como ya te he comentado alguna vez en este foro, mis conocimientos sobre las plantas es muy pero que muy limitado.
Es casi seguro lo que dices, que quieran conseguir esa gota de nectar y por ello se sumergen en la flor, manchandose en ocasiones la cara con el polen.
De nuevo he aprendido contigo.
Eres un fenómeno.
JOSE LUIS MARTINEZ
Publicat: dt. març 27, 2012 11:02 am
Autor: Cati
Un darrer intent de donar una mica de llum al tema.
En el número d'abril o maig de la revista Quercus de 2006 surt un interessant article. Aquí en teniu una referència a les aus polinitzadores europees, tot i que no puc accedir a l'article complet. A la biblioteca del GOB hi són tots els números de la revista.
http://www.quercus.es/noticia/578/Pr%C3 ... uropa.html
Salut!
Cati
Publicat: dt. març 27, 2012 1:22 pm
Autor: Joan Bibiloni
Gràcies per l´informació, Cati.
Tenc un vell garrover del dimoni sembrat al jardí i bastantes vegades hi he vist ocellets xuclant el nèctar de les flors. Com que no conec els ocells no te sé dir de quina espècie són, però a jo sempre en semblen ullets de bou.
A veure si aquest fi de setmana els puc fer fotos a posta de sol que és quan visiten les flors de l´arbre mundani. El problema és que per força els he de fer les fotos a contrallum i a més a més les flors estàn a uns 20 metres d´altura. Tu ja vàres veure com era el mundani. Enguany té una floració impressionant. Es veu que la gran nevada de febrer li ha estimulat la floració.
Salut;
Joan
Publicat: dg. abr. 01, 2012 7:22 pm
Autor: Joan Bibiloni
Avui he fet fotos millors, pero no he vist cap ocellet.
Pensant, pensant, he deduit que probablement l´arbre mundani a les selves tropicals d´Àsia (Birmania, Malasia, Indonèsia, India, etc...) està adaptat a ser polinitzat per rata-pinyades nocturnes. Per això quan es pon el sol segurament les flors emeten un parfum molt fort que atreu les rata-pinyades. Com que a Mallorca no hi ha els seus polinitzadors naturals, cada any l´arbre tira totes les flors sense fecundar i encara no he aconseguit que maduri cap bajoca.
Curiosament enguany, amb la sorprenent visita dels dos ocellets libadors de nèctar a posta de sol, per a trobar dues flors caigudes he hagut de cercar davall el mundani una bona estona.
Cada flor està composta per un pistil en forma de petita bajoca i cinc estams amb una petita antera amb polen al seu extrem.
Aquí podeu veure dues flors xapades amb els detalls. Fitxau-vos com brillen les restes de nèctar al fons de les flors:
Si enguany el mundani madura unes quantes bajoques, quedarà confirmada la polinització pels ocellets atrets pel parfum del nèctar a posta de sol.
Bona nit a tots:
Joan
Publicat: dl. abr. 02, 2012 10:05 am
Autor: pepsunyer
Un interessant treball del 2005 documentà el primer cas de sp de planta europea polinitzada per aucells (va sortir al forumaus no sé quan). Es tracta de la sp mediterrània Anagyris foetida, i els tres polinitzadors principals són Phylloscopus collybita, Sylvia atricapilla i S.melanocephala. Atesa la seva floració hivernal, els insectes són rars visitants de les seves flors que, a més, tenen certes característiques que podrien haver evolucionat per a ser polinitzades per aucells: no oloroses, pseudotubulars, pengen sense plataforma on aferrar-s’hi. Adjunt la foto de l'article.
Els dos busquerets els he pogut observar a les flors d'ametlers i albons xuclant nectar. Els ullets de bou són visitants habituals de les flors de "nisprero", que desconec si aporten pol·len, però me sembla que el que fan és caçar els petits insectes que hi pul·lulen.
Pep

Publicat: dl. abr. 02, 2012 8:17 pm
Autor: Joan Bibiloni
Vaja quina foto més xula, Pep. Semblen colibrís.
Els dos ocellets que xuclaven el nèctar de l´arbre mundani es posaven damunt l´inflorescència en escovilló i ficaven el bec dins les flors recent obertes. Aquests escovillons cada dia obrin unes quantes flors de la base cap a la punta fins que totes s´han obertes.
Aquí podeu veure una foto del mundani feta desde la base cap amunt. Les flors estàn a uns 20 metres d´altura.
Bona nit:
Joan
Publicat: dj. abr. 05, 2012 3:53 pm
Autor: Joan Bibiloni
Bones tardes, "pajareros":
Aquí els teniu als reguitzeros. Avui amb el cel tot ennigulat estaven afamagats. N´hi havia 7 si no els he contats malament. Per desgràcia són molt porucs i m´he hagut d´amagar davall unes canyes Bambusa vulgaris molt frondoses i així i tot encara em veien i no se fiaven, estant jo a més de 20 metres d´ells. Volaven fins a ses flors des mundani, feien una o dues xucladetes i se´n tornaven un tros enfora damunt un roure Quercus faginea. Amb so zoom a tope els he aconseguit fer un parell de fotos molt borroses. Aquí les teniu a veure si me sabeu dir de quin animaló es tracta voltros que vos n´enteneu. Cantaven xep-xep i estaven molt contents, jugaven a encalçar-se. Es veu que es nèctar des mundani els dona molta energia:
Que vos semblen?
Joan
Publicat: dj. abr. 05, 2012 7:45 pm
Autor: Steve
Hola Joan.
Si estaban muy contentos y cantaban XEP! XEP! XEP! me decantaría por Sylvia atricapilla (Busqueret de capell)... Son una panda de gamberros cuando pillan polen y néctar
Un saludo
Publicat: dv. abr. 06, 2012 7:47 pm
Autor: Joan Bibiloni
Muchas gracias, Steve.
Por fin sé el nombre de estos pajarillos. Todo parece indicar que estàn haciendo muy bien su trabajo, pues bajo el altísimo árbol este año han caído poquísimas flores, prueba más que probable de que las flores este año sí van a ser fecundadas. En años anteriores por estas fechas bajo el árbol mundani había una verdadera alfombra de flores caidas sin fecundar y a finales de abril en las ramas sólo quedaban los ejes vacíos de las inflorescencias sin ninguna vaina madurando.
Un abrazo y gracias por la información:
Juan
Publicat: dl. abr. 09, 2012 6:56 pm
Autor: Joan Bibiloni
Avui migdia he pogut veure els ocellets des de mes aprop, des de davall i m´ha parescut que un d´ells tenia el cap negre i una corbata negre del bec fins la panxa. Els altres ocellets pareixien tots marrons clars i més estilitzats.
Joan
Publicat: dl. abr. 09, 2012 7:28 pm
Autor: Jose Luis Martinez
Hola Joan.
Los grises y estilizados podrían ser perfectamente Sylvia atricapilla (busqueret de capell), mientras que el de la cabeza negra y corbata del mismo color son con total seguridad ferrericos (Parus major).
UN ABRAZO
JOSE
Publicat: dl. abr. 09, 2012 9:11 pm
Autor: Joan Bibiloni
Hola Jose:
Efectivamente. He mirado fotos y es un ferrerico. O sea que muchas avecillas aprovechan los azúcares del néctar de las flores de invierno-primavera para sobrevivir al frio.
Muchas gracias.
Un abrazo:
Juan
Publicat: dl. set. 10, 2012 9:03 am
Autor: Joan Bibiloni
Bon dia amics "pajareros":
Ahir horabaixa vaig collir les primeres bajoques madures del meu arbre mundani, després de 25 anys d´espera. Ha quedat confirmada la pol.linització per aus d´aquest arbre tropical asiàtic.
Ara acab d´actualitzar l´article que vaig escriure sobre aquest arbre fa 10 mesos al meu Blog. Mirau les fotos de les bajoques:
En castellà:
http://jardin-mundani.blogspot.com.es/2 ... -para.html
En català:
http://jardi-mundani.blogspot.com.es/20 ... e-per.html
Moltes gràcies per la vostra inestimable ajuda d´identificació de les aus.
Joan
Publicat: dv. març 29, 2013 12:25 pm
Autor: Joan Bibiloni
Bon dia a tots:
Ara he pujat un petit video a youtube sobre l´arbre mundani en plena floració. El vaig gravar ahir amb sa meva càmara fotogràfica Canon. Vos deman disculpes. No és massa bò, pero així vos fareu una idea de com és aquest arbre que amb 26 anys ja mideix més de 20 metres d´alçada. Crida s´atenció lo recte que és es seu tronc. Ja fa uns quants dies que es mateixos ocellets de l´any passat el visiten per a alimentar-se del néctar de les seves flors:
http://www.youtube.com/watch?v=oeRW5ZuC ... e=youtu.be
Que passeu unes bones festes de Pasqua:
Joan
Publicat: dv. març 29, 2013 7:44 pm
Autor: pepsunyer
Una passada d'arbre!
El rossinyol cantant l'hi has afegit o era al lloc? És el primer que sent enguany!
Aquests dies he vist atricapillas polinitzant pruneres i visitant les heures, que ja tenen els fruits negres.
Pep
Publicat: dv. març 29, 2013 8:40 pm
Autor: Joan Bibiloni
No, no era al lloc el rossinyol. El renou de fons del video era una motoserra del veinat i els cotxes de la carretera, així que quan he editat el video he eliminat el renou i hi he afegit el cant d´un rossinyol que vaig trobar a internet.
Si aquests animalons també polinitzen pruneres aleshores vol dir que no és cap novetat el seu costum d´alimentar-se de néctar. Fins no fa molt es pensava que l´unica planta mallorquina polinitzada per aus era el garrover del dimoni, però es veu que n´hi ha moltes altres.
Salut!