Hola
El diumenge un grup de naturalistes vam visitar Ses Fontanelles (Palma). No se vosaltres, però cada pic que hi vaig a la tardor o la primavera me sembla sorprenent, gairebé incomprensible, la quantitat i varietat d'aucells que hi ha. Va ser baixar del cotxo i enmig de tot el renouer, el tràfic, els avions, els hotels... els aucellons (passeriformes) cantaven a les totes, com si res.
Vaig pensar en un article que havia llegit fa temps, on una investigació arribava a la conclusió que els aucells que habiten ciutats, han de cantar més temps que a llocs més "silenciosos", cosa que els feia baixar un poc la productivitat.
Hi ha molta aigua enguany i els esbarts d'ànneres, agrons i estornells anaven amunt i avall. A una taca de canyet vam poder veure hortolans (E. schoeniclus), butxacs (C. juncidis) i esbartets de frigílids (serinus, carduelis, chloris). A primera hora hi havia també molts de cabots de roca (P. rupestris), que quan fa fred a la muntanya, baixen a fer passades sobre les zones inundades del Prat de Sant Jordi i a Ses Fontanelles.
A una sèquia hi havia un martinet (A. athis), vam poder veure dos rasclons (R. aquaticus), un tiruril·lo (C. ducius), un esbart d'unes seixanta-dues sel·les (A. crecca), juies (V. vanellus).... Per no marejar més: En total vam detectar 42 espècies, incloses una cega (S. rusticola), xalambrí (P. modularis), perdius, tords i fins i tot bectorts (L. curvirostra) a la zona de pins de la part nord-oest...
Hi ha un article publicat a l'AOB 2009, per Zeeba Khan, J.M Gonzàlez (Mànix) i Anna Travesset, on es contata la presència de fins a 46 espècies en època reproductora, sense contar els migrants. L'article conclou que: "S’espera que els resultats d’aquest estudi contribuiran a la presa de
decisions sobre l’eventual restauració de la zona". El teniu aquí:
http://www.gobmallorca.com/ornit/anuari ... nelles.pdf
No sembla veritat que les pales hagin començat a entrar a un espai com aquest a construir-hi un enorme i vulgar centre comercial. Si no visquéssim a un país governat i sostingut per bàrbars, les pales hi serien, però per retirar tots els enderrocs que s'hi van tirar durant dècades, es restauraria la zona i tots (ornitòlegs, turistes, comerç de la zona...) viuríem un poc millor.
Caldrà, aquí i a altres espais valuosos, insistir amb més força per capgirar aquesta situació.
http://www.gobmallorca.com/notes-inform ... obres.html
Jaume A.