Pàgina 1 de 1

Bibliografia

Publicat: dc. set. 25, 2013 12:06 pm
Autor: Manolo
Bones,

com sabeu al GOB rebem moltes revistes sobre ornitologia. He pensat que pot estar be informar sobre alguns articles que poden tenir a veure amb aucells d'aquí o temes d'identificació o qualsevol altre cosa que pot ser d'interès de les revistes que van arribant.

De la mateixa manera el fil pot servir per comentar noves sortides de llibres ornitològics si sabeu d'alguna que volgueu comentar.

De primer una revista que va arribar ahir, Le Cormoran (Tome 18 - fascicule 4 nº 76) està en francès i entre els seus articles n'hi ha un de P. Yésou & L. Thébault: Le puffin des Baléares (Puffinus mauretanicus) entre estuaire de la Loire et baie du Mont-Saint-Michel: situation en 2011.

Dur un resum an anglés

salut

Manolo

Publicat: dj. set. 26, 2013 6:52 pm
Autor: Manolo
Hola de nou,

ha arribat una nova revista que trobo molt interessant i que a aquest número dur articles molt variats. És una revista científica i per tant el nivell també ho és però com he dit els temes son molt variats. La revista és Der Ornithologische Beobachter (Band 110, Heft 3) i està en alemany tot i que amb bons resums en anglès i les fotos i gràfiques també estan traduïdes.
Be, com que son un parell que vull destacar no vos poso els autors, només de que van els articles per no enrollar-me massa.
Un va sobre la revolució molecular i les seves conseqüències en la recerca ornitològica. Posa la filogènia de varis grups d’aus, com les gavines per exemple.
Un altre article pot fer les delícies de qui li agradin els temes fisiològics ja que se titula una cosa així com: Com de gran és el cor dels aucells? aspectes coneguts i nous en la investigació del cor de les aus. Bastant llarg, sembla pensat per veterinaris i semblants.
Després hi ha un sobre el desenvolupament de la radiotelemetria en la ciència ornitològica.
També un sobre l’home i els còrvids: una relació ambivalent, i un sobre els il·lustradors d’aucells a Centre Europa, entre l’art i la ciència, amb alguns dibuixos ben xulos..

Hi ha altres articles, però be, penso que potser algun d’aquests vos pot interessar. Els podeu trobar a la biblioteca del GOB, igual que tot el que aniré posant.

Salut

Manolo

Publicat: dt. oct. 01, 2013 12:36 pm
Autor: Manolo
Bones,

dues revistes més que han arribat per aquí,

una és de la revista Aves Ichnusae (Bollettino del Gruppo Ornitologico Sardo). D’aquí m’han cridat l’atenció dos articles:

Stattus e conservazione del Nibbio reale (Milvus milvus) in Sardegna, on explica l’evolució i mesures que han fet amb aquesta espècie, hi ha moltes similituds amb lo que ha passat aquí.

Winter attendence of eleonora’s Falco (Falco eleonorae) in Sardinia on els autors fan un repàs de les cites hivernals de falcó marí a Sardenya, hi ha unes quantes així mateix, no me sona que per aquí passi això.

L’altra revista és Nos Oiseaux (Revue de la Societé romande pour l’etude et la protection des oiseaux) que enguany compleix...100 anys! quasi res.

Precisament per això han iniciat un projecte, la reintroducció de l’àguila pescadora (Pandion haliaetus) a Romandia o Suïssa Romanda (o francesa).
A l’article que va sobre això fan un repàs del projecte i de pas de la situació de l’espècie a tot Europa i dels diferents projectes de reintroducció que se fan. Interessant un mapa on apareix tot, les diferents poblacions, els llocs on s’ha extingit i els llocs on s’estan fent projectes de reintroducció, 5, dels quals 3 a la península ibèrica.

Publicat: dc. oct. 02, 2013 6:43 pm
Autor: Manolo
Hola de nou,

dues revistes mes que han arribat.

La primera se diu Picus (Rivista semestrale di Ornitologia – anno 39 N.1 Gennaio – Giugno 2013 N. 75). És una revista italiana que edita CISNIAR (Centro Italiano Studi Nidi Artificiali) amb la col·laboració de 5 grups ornitològics mes.

Be, d’aquí interessant un article de Luca Baghino, Dati ecologici preliminari e indici della comunità ornitica nidificante in tre foreste regionali del Parco Naturale dell’aveto (GE).
Compara dades ecològiques i altres paràmetres de la població d’aus nidificants a 3 regions forestals del parc natural. Les dades les aconsegueix amb un mètode de conteig (point-count method) i troba diferencies segons altitud, espesura del bosc, espècies d’arbres...total, si algú te ganes de fer alguna cosa semblant aquí té un exemple.
Després hi ha un altre de Roberto Guglielmi, Aspetti della riproduzione del Gheppio (Falco tinnunculus) nelle cave dismesse dei Monti Pisane e di Oltreserchio (PI).
Presenta els resultats d’un estudi de la població de xoriguers a aquesta zona, realitzat entre el 2008 i el 2010.
A les pàgines centrals surt un reportatge d’un estudi sobre el sebel·lí (Burhinus oedicnemus.. Per allà posa un enllaç:

http://www.parcotaro.it/page.asp?IDCate ... ione=18841

L’altra revista crec que tots la coneixeu, és la Quercus, editada a Espanya, una de les pioneres a l’estat.
Per si no ho sabeu compta amb la col·la boració a cada número i amb articles d’opinió molt interessants de persones de sobra conegudes aquí com son en Joan Mayol i en Alejandro Martínez-Abraín. En Joan Mayol ens xerra en aquest número d’un tema en plena actualitat; amb el títol Peores que el fuego o que el cemento ens ofereix la seva visió de la problemàtica de la proliferació descontrolada de cabres asilvestrades i les seves conseqüències.
En Alejandro Martínez-Abraín ens suggereix al seu escrit El cazador de procesos, una forma diferent de sortir al camp: observar els processos naturals, els patrons a la natura i posa diferents exemples mallorquins.
Com a articles destacaria el de Jesús Bautista i altres, Crece la competencia entre águilas reales y perdiceras en Andalucía, que va precisament sobre lo que diu el títol

Publicat: dc. oct. 09, 2013 9:48 am
Autor: Manolo
Hola,

2 noves revistes,

l’altra dia xerrava sobre una revista de la part suïssa de parla francesa i ara d’una de la part de parla alemanya. Se diu Ornis (5/oktober 2013), editada per birdlife Suïssa, és una revista més divulgativa amb molta foto i un estil més per tots els públics, per això està completament en alemany, sense resums en anglès i més que articles son reportatges.
El primer molt xulo amb el títol: Mit mikrochips auf den Spuren der Zugvögel (una cosa així com Amb microchips en el camí de les aus migratòries, segons el google translator ;-) ).
Xerren de com de petits s’han fet els chips de seguiment d’aus, i se centra en els geolocalitzadors, que han arribat a les darreres generacions a ser de pocs mil·límetres d’ample i pesar 0,6 grams. Posa exemples de seguiment a puput (Upupa epops), formiguer (Jynx torquilla) o fins i tot rosinyol (Luscinia megarhynchos), amb mapes de les zones de marcatge i d’hivernada a Àfrica (o a la península en el cas del formiguer).
Un altre reportatge va sobre una ciutat de Nigèria, que la coneixen amb el sobrenom de The Swallow City (la ciutat de les oronelles), ja que allà passen les nits d’hivern milions d’exemplars d’aquesta espècie.

Una altra revista, aquesta ve de molt lluny, se diu AFO, Australian Field Ornithology (volume 30 issue 3 september 2013).

Està publicada per birdlife Austràlia i m’ha cridat l’atenció que té fins a 6 editors en funció del grup d’aus, també una editora assistent i un comitè editorial.

Be, la revista té articles curts (tipus les nostres notes breus) i algun de més llarg sobre aus d’allà.

Un va sobre una probable associació a l’hora de criar entre 3 espècies bastant diferents com a forma de protecció (Stuart Rae. Probable protective nesting association between australasian Figbird, Noisy Friarbird amb Papuan frogmouth) on curiosament son els petits paseriformes els que fan de protectors.

També m’ha cridat l’atenció un article sobre una espècie de falzia que cria dins coves i els problemes que poden causar-li fenòmens meteorològics severs, sembla més que xerrin de ratespinyades que no d’ocells (Michael K. Tarburton amb Shirley R. Tarburton. Colony stability of cave-nesting australian Swiftlets in Queensland: What are the impacts of severe weather events?)

I darrer un article curiós. Eric Zillmann. Historical article: Recollections of the last known authentic sightings of the paradise parrot.
Son les observacions fetes per la darrera persona viva coneguda que va veure aquesta espècie de lloro ja extingit, el lloro del paradís (Psephotus pulcherrimus).

Publicat: dt. oct. 15, 2013 1:07 pm
Autor: Manolo
Bones,

nova revista, se diu Ornis Fennica (vol. 90, Nº. 3 2013), que és la revista de Birdlife Finlàndia.

És una revista científica, té 5 articles i res mes, tots interessants, vos comento dos:

Konrad Leniowski & Ewa Wegrzyn: Organization, variation in time, and impacting factors in the song strophe repertoire in the Great Reed Warbler (Acrocephalus arundinaceus).
Fan un estudi del cant d’aquesta coneguda espècie però se surten del típic “com es” i “quina funció té” per estudiar les estrofes del cant i veure com aquestes canvien en funció de diferents factors. Han vist, per exemple, com un mateix individu manté el cant estable durant una temporada però el pot canviar en diferents anys, fins i tot més del 50% de les estrofes, lo que suggereix que van aprenent a cantar amb el temps.

una altre que m’ha recordat alguna cita que ha sortit pel forum.
Peter Mikula. Martin Hromada & Piotr Tryjanowski: Bats and Swifts as food of the European Kestrel (Falco tinnunculus) in a small town in Slovakia.
Article on analitzen com algunes parelles de xoriguer s’han especialitzat en capturar rates pinyades i falcies a una localitat d’Eslovàquia. En ambdós casos sobretot seguint un sistema que anomenen sit-and-wait (seu i espera) davant canals de ventilació pels quals entren i surten aquestes espècies. En el cas dels quiròpters han pogut veure que també els poden capturar en vol (28% dels casos), cosa que no han observat mai amb les falcies. No veuen diferències en l’habilitat de captura segon el sexe en les parelles amb aquesta adaptació però si han vist que aquelles que depreden sobre rates-pinyades i falcies tenen un èxit reproductiu significativament més alt que les que no ho fan.

salut!

Publicat: dl. oct. 28, 2013 12:31 pm
Autor: Manolo
Hola,

tenc llista d’espera de revistes que comentar :-P

Vos xerraré de dues que edita la mateixa organització i que han arribat ara. Son revistes editades per LPO, Ligue pour la Protection des Oiseaux, representant de Birdlife a France i que enguany compleix 100 anys, com ells diuen 100 ans d’actions pour la nature.

L’primera revista se diu L’oiseau (maig, automme 2013), una revista de divulgació que fa mirera, molt ben feta, apta per tots els públics, amb molts reportatges, moltes fotos, molts apartats, moltes notícies. És una revista supervisual, amb fotos i també molts dibuixos, tenen un apartat d’identificació (aquest número les gralles Pyrrhocorax) i unes fitxes al final de la revista molt ben fetes. En aquest número tenen un reportatge molt xulo sobre l’òliba (Tyto alba), també varis reportatges sobre viatges i de llocs de France. Hi ha dos molt guapos, un sobre Illa Rodrigues (a l’est de Maurici i Reunió) i un altre sobre El Cedral, un lloc de sabanes i zones humides de Veneçuela. La revista dedica també unes quantes pàgines a les activitats que fa LPO, que son moltes. Al principi passen un repàs a algunes fotos d’un fotògraf francès, vos pas un enllaç perquè té molt bones fotos.

www.louismariepreau.com

L’altra se diu Ornithos (20-4, juillet-août 2013), i ells la subtitulen com a revue d'ornithologie de terrain (Diari de camp d'Ornitologia).

Té alguns articles, un de Sylvie Pianalto i altres. Nouvel hivernage massif du puffin des Baléares Puffinus mauretanicus en Bretagne (hiver 2012-2013), on xerra de concentracions elevades d’exemplars d’aquesta espècie a la Badia de Douarnemez, a la Bretanya, durant l’hivern 2012-2013 amb dades al voltant d’un miler d’exemplars simultàniament. Surt un mapa de les zones de màximes concentracions.
L’apartat més interessant per jo de la revista, i que dona sentit al subtítol de diari de camp, és l’apartat Élements d’identification, on fan uns reportatges brutals sobre identificació d’aus. En aquest cas son dues espècies que no tenim per aquí, els raspinells, Certhia brachydactyla i C. familiaris. 16 pàgines de descripcions i moooltes fotos assenyalant que has de mirar. Cada número té un reportatge semblant, a vegades comparant espècies, a vegades subespècies d’una mateixa espècie, a vegades per edats i/o sexes. La revista té també una secció de bibliografia, una de novetats ornitològiques a France i un de notes.

salut

Manolo

Publicat: dl. nov. 11, 2013 9:59 am
Autor: Manolo
Hola,

quatre revistes mes que arriben al GOB.

començaré amb Alauda, Revue internationale d’ornithologie, volume 81 (3) 2013, editada per la Société d’Études Ornithologiques de France (SEOF), Muséum National d’Histoire Naturelle.
Es tracta d’una revista científica de gran nivell i només té articles i notes breus, així com també un petit apartat de ressenyes bibliogràfiques.
Dels articles i notes d’aquest número (que estan en francès o en anglès, amb resum ampli d’anglès en qualsevol cas), potser destacaria, per que xerren d’espècies properes:
Strenna, L. – L’évolution de la population de faucons pèlerins (Falco peregrinus) en Bourgogne. Xerra de l’evolució de l’espècie a aquesta zona durant diferents períodes, des d’abans dels anys 40 quan no estava citada fins avui dia en que es troba en un decliu lent.
o el de Hafid, H., Hanane, S., Saheb, M. i Houhamdi, M. – Dynamique spatio-temporelle de l’hivernage de grues cendrées (Grus grus) en Algérie, que com diu el títol analitzen l’hivernada a diferents llocs d’Algèria al llarg del temps. Pareix que el seu nombre disminueix al temps que s’incrementa l’hivernada al sud d’Europa.
Com a nota breu una de Hering, J., Fuchs, E. i Brehme, S.- The common Quail (Coturnix coturnix) as breeding bird on agricultural areas in the Libyan sahara. Se cita la cria a zones de desert de Líbia on abans no estava descrita i que ells pensen que te a veure amb els canvis agrícoles i arribada dels regadius radials a aquestes zones.

Una segona revista és Dutch Birding, volume 35-nº 5-2013. Revista d’ornitologia holandesa que també té pàgina web (www.dutchbirding.nl).

És una revista que m’agrada molt i que té uns reportatges superinteressants, molt complets i visuals, molts d’ells d’identificació. El nivell és molt alt, perquè vos faceu una idea en el seu consell assessor podem trobar gent com Dick Forsman, Ricard Gutierrez, Killian Mullarney, Hadoram Shirihai, Lars Svensson.....
El primer reportatge de la revista es:
Magnus S. Robb, Arnoud B. van den Berg i Mark Constantine. A new species of Strix owl from Oman
Tot l’article és la proposta d’una nova espècie d’aus, que ells anomenen Strix omanensis. La notícia va sortir fa uns mesos i aquí ells exposen l’article en el qual proposen la nova espècie. Realment val la pena ja només per veure com se fa això: uns antecedents i uns resultats on fan la proposta, el holotipus, recerca d’especimens a museus, comparacions amb altres espècies semblants, de plomatge, de colors, biomètriques, morfològiques, de vocalitzacions individuals, per sexes, per fenologia (dediquen molta part al tema sons, cants, vocalitzacions...), distribució i altres coses mes, acabant amb una discussió i conclusions. Tot acompanyat de moltes fotos, gràfiques i taules. Mitja revista se’n va en aquesta descripció i proposta.
Després d’això hi ha un reportatge sobre el rasclet menut Porzana pusilla a Holanda i acaba amb un apartat de cites rares al paleàrtic occidental primer i a Holanda després.

Les altres dues revistes son més complicades:

Var Fagelväld – 5.2013
Revista de la Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) - Societat Ornitològica de Suècia, representant de Birdlife allà.
Una revista divulgativa, moltes fotos, molt ben feta...el però és que està escrita tota ella en Suec i això fa difícil llegir-la.

L’altra és Japanese Journal of Ornithology vol. 62, nº2 October, 2013.
És una revista científica, articles i notes breus i està tota ella escrita en japonès, és molt curiosa però no se quants de voltros té nivell B o C de japonès. Els articles tenen un resum en anglès, però de les notes breus només tradueixen el títol (per allò de posar la referència). Hi ha una nota breu sobre la primera cita al Japó de la buscarla dels joncs (Acrocephalus schoenobaenus).

Publicat: dv. des. 27, 2013 11:05 am
Autor: Manolo
Hola,

a veure si me vaig posant al dia que s’acumulen les revistes. Tres que han arribat son:

Wings, number 71 winter 2013. És una revista editada per BirdWatch Ireland (www.birdwatchireland.ie). Aquesta entitat també edita una revista científica, però aquesta, Wings, és més divulgativa, un poc a l’estil de Es Busqueret i l’Anuari aquí. Té bastants apartats de notícies de tot tipus repartides per la revista. També mostra alguns llocs interessants per visitar a Irlanda o un apartat de fotografia (fotos de cignes en aquesta). Molt interessant un projecte que comenten “Garden Bird Survey”, que consisteix bàsicament en enviar dades de les aus que veus al teu jardí durant l’hivern. Tenen 892 jardins dins el projecte i publiquen la llista de les “Ireland’s Top 43 Garden Birds in winter 2012/13” comparades amb anys anteriors. N’hi ha 7 que estan a més del 90% dels jardins, ropit, mèrlera, ferrerico blau, ferrerico, pinçà, ferrerico petit (Periparus ater) i garsa (Pica pica). Els 2 primers apareixen a més del 99% dels jardins.

Ornithos, 20-5, revista que edita LPO i que ja vos vaig comentar fa poc el número anterior.
En aquest número no hi ha grans reportatges però si diferents articles i notes. A destacar un article sobre l’hivernada de cigne petit (Gygnus columbianus) a la Camargue, on era una raresa fins els anys 70 i a partir de llavors ha anat augmentant el nombre d’hivernants fins un màxim el 2011 (el darrer que comptabilitzen a l’article), quan han passat l’hivern allà 230 exemplars. La Camargue no ens queda massa enfora, a veure si algun s’anima i se passa per aquí.
A les notes breus destaca la primera cita de coa-roja de barraca de la subespècie Phoenicurus ochruros ssp phoenicuroides homologada a França i una altra sobre la predació d’un gavinot (Larus marinus) sobre un escuraflascons de bec llarg (Phalaropus fulicarius) a la zona de Cancale (França).

Una altra revista, Regulus, nº 4/2013, editada per natur&ëmwelt, una associació de Luxemburg.
És una revista divulgativa escrita tota ella en alemany que tracta sobre aus, per exemple un reportatge sobre les cigonyes a Luxemburg i el seu estudi, però també d’altres coses, com un article sobre aranyes o un sobre musclos de riu. També comenta moltes activitats de voluntariat ambiental i campaments que fan per allà.

Aquestes, com totes les anteriors, les podeu trobar a la biblioteca del GOB

Salut!

Publicat: dv. gen. 03, 2014 9:00 pm
Autor: Manolo
Mes revistes,

Nos Oiseaux. Volume 60/4 Desembre 2013, nº 514

A aquesta revista que edita la Societé romande pour l’etude et la protection des oiseaux continuen celebrant el seu centenari i la revista continua a un gran nivell. Dels articles destacaria un extens article escrit en francès (com tota la revista) sobre el voltor lleonat i que tracta un tema controvertit:
Jean-Pierre Choisy. Vautour Fauve Gyps fulvus et bétail: éco-éthologie alimentarie, évolution, controverse
L’article comença amb aquesta pregunta: Els voltors lleonats predadors de bestiar? a partir d’aquí fan un article, que no és un article d’opinió, sinó que fan un repàs especialment a l’evolució del comportament necròfag dels voltors, de la seva especialització dels comportaments predadors i moltes altres coses.
De les notes breus a destacar un possible cas d’hibridació entre falcia Apus apus i falcia pàl·lida Apus pallidus i dues sobre primeres cites d’àguila coabarrada a Suïssa.
La resta de la revista va sobre registres i rareses ornitològiques.

AVES, Volume 50/3, setembre 2013 (www.aves.be)
Revista de Bèlgica que edita Aves, una associació nascuda el 1963 (acaben de fer els 50 anys) per estudiar i protegir la fauna salvatge, especialment les aus. És una de les associacions fundadores de Natagora, de la qual representa la part ornitològica, i que és la representant de Birdlife a Bèlgica.
És una revista científica que segueix el patró típic d’articles i notes breus més registres ornitològics. També tenen una petita secció de ressenyes bibliogràfiques.
El primer i més extens article d’aquest número és:

André Burnel & André Vandewer. Phénologie du passage, origine et destination des migrateurs principalment diurnes carturés aux Awirs (Liège, Belguique): première partie.
Va sobre els moviments d’aus a aquesta zona de Liège, amb l’anàlisi dels anellaments i recuperacions d’aus anellades. És la primera part. En tots els casos posen fenologia de captures, nombre de captures segons migració pre o postnupcial i en alguns els mapes de les recuperacions.
Interessant també l’article: Denis van der Elst. La Pie-grièche grise Lanius excubitor sur le Plateau de Saint-hubert.
Va sobre el botxí septentrional (Lanius excubitor) a aquesta zona de Bèlgica de unes 16.000 ha durant el període 1976-2013. És extens i tracta la informació de dues maneres, abans del 2000 quan la informació no és molta i després, on si que hi ha més i xerra de períodes de temps més curt i que ha anant passant en aquests anys, des de pujades entre 2005 i 2008 fins el 2013 en que la temporada de cria ha estat un desastre.
Després ja entrem en una part de observacions ornitològiques interessants.

MAGAZINE WWF, 4/2013

És una revista que edita WWF Suïssa, que està en francès i que treu temes relacionats un poc amb tot, especialment energia, flora i fauna. És per a “tots els públics”, amb moltes notícies. Treu un article firmat per Atlant Bieri amb el títol De nombreuses espèces en route pour le musée, on xerra, amb exemples, del futur incert d’algunes espècies d’animals i plantes degut al canvi climàtic

salut

Manolo

Publicat: dt. feb. 18, 2014 7:28 pm
Autor: Manolo
Hola, algunes revistes més, hi ha moltes per comentar esperant,

AQUILA, de la qual han arribat els números 119 i 120. És una revista Hongaresa que a la seva portada diu: Elinditotta Herman Ottó a Magyar Ornithológiai Központ folyóirataként 1894-ben, que traduït segons el google seria més o menys que Herman Ottó va posar en marxa el Centre Hongarès de la revista ornitològica l’any 1894.
Herman Ottó va ser un important estudiós, zoòleg (ornitòleg, entomòleg, ictiòleg), etnògraf, arqueòleg i fins i tot polític a cavall entre els segles 19 i 20.
La revista és científica i el nº 119 és curiós ja que son 10 articles diferents, de autors diferents i tots ells sobre el falcó sacre (falco cherrug). Tracten un poc de tot, des de estudis de poblacions, temes de conservació, estatus, seguiment per satèl·lit, reintroducció, migració...tots els articles en anglès i sobre poblacions a diferents països.
El número 120 és diferent, els articles van d’espècies com Lanius minor, Charadrius morinellus, Lanius excubitor..tots els articles en hungar però amb un resum ample en anglès.

REGULUS. Nº 28. 2013. Revista de Luxemburg, editada per natur&ëmwelt, representant de birdlife a aquell país.
Revista científica, tota en blanc i negre, només té articles i notes breus, res més. La majoria en anglès, però també en alemany i francès. En qualsevol cas tots tenen un resum en els 3 idiomes. Potser destacaria:
Gilles Biver. Waterbird count-recensement hivernal des oiseaux d’eau 2009-2012. Cens de les aquàtiques hivernants durant aquest període de temps.
Philip, L.G. Birget. Phenological time-series of bird migration: eleven years of monitoring at a site in Luxembourg. Estudi de la migració de 10 espècies d’aucells a una reserva mitjançant l’anàlisi de les dades obtingudes a una estació d’anellament. Me recorda a un article d’en Pere Garcias sobre dades de Cabrera.
I dues curiositats en forma de nota. Per una banda: captura excepcional per part d’un soterí gros (Podiceps cristatus). La captura és un peix enorme, en concret un lluç de riu (un lucio en castellà) de uns 40 cms de llarg, gegant per lo que es l’au.
L’altra l’intent de captura d’un aligot (Buteo buteo) sobre un mussol reial (Asio otus). L’aligot va agafar el mussol però no va poder volar amb ell perquè era massa gran i van quedar els dos enganxats durant uns 5 minuts damunt la neu. L’autor se va apropar i l’aligot va fer un nou intent per anar-se amb el mussol, però res, finalment el va amollar i l’autor el va agafar i dur a un veterinari. Com no tenia res romput se va amollar el dia següent. Surt foto dels dos enganxats damunt la neu. Se veu que hi havia gana.

FAGLAR I LEKSAND. Nr 3, AR 2013. L’edita el Club Ornitològic de Leksand, que és una regió de Suècia. El club té pàgina web www.leksandsfagelklubb.se
Revista divulgativa en petit format, tota ella en Suec. En aquest número a destacar un reportatge de Per Leijström sobre la calabria petita (Gavia stellata).

ORNIS FENNICA. Journal of Birdlife Finland. Vol 90 Nº 4 2013. Revista científica, només amb articles. Per exemple:
Svein Dale & Kjetil Hansen. Population decline in the Rustic Bunting (Emberiza rustica) in Norway.
Comenten que després d’un increment important de les poblacions durant els segles 19 i 20, la població d’aquesta espècie està en greu decliu a tota la península escandinava, amb baixades espectaculars. Només en el període 2008-2012 varen detectar un decliu de més del 80%., amb extincions a moltes localitats. Postulen que la causa principal d’aquesta baixada s’ha de cercar a factors que operen durant la migració i hivernada de les aus, que se dona a l’est asiàtic on les condicions s’han deteriorat molt, especialment a Xina.
Izabela Kulaszewicz, Darius Jakubas & Katarzyna Wojczulanis-Jakubas. Sex discrimination in the Savi’s Warbler (Locustella luscinioides) using morphometric traits. Com el títol indica, donen una forma per tal de sexar els exemplars d’aquesta espècie monomòrfica mitjançant una sèrie de mesures combinades com longitud d’ala, longitud bec, cap+bec, ungla posterior....d’aquesta manera aconsegueixen sexar correctament un 91% de les aus.