Hola,
quatre revistes mes que arriben al GOB.
començaré amb Alauda, Revue internationale d’ornithologie, volume 81 (3) 2013, editada per la Société d’Études Ornithologiques de France (SEOF), Muséum National d’Histoire Naturelle.
Es tracta d’una revista científica de gran nivell i només té articles i notes breus, així com també un petit apartat de ressenyes bibliogràfiques.
Dels articles i notes d’aquest número (que estan en francès o en anglès, amb resum ampli d’anglès en qualsevol cas), potser destacaria, per que xerren d’espècies properes:
Strenna, L. – L’évolution de la population de faucons pèlerins (Falco peregrinus) en Bourgogne. Xerra de l’evolució de l’espècie a aquesta zona durant diferents períodes, des d’abans dels anys 40 quan no estava citada fins avui dia en que es troba en un decliu lent.
o el de Hafid, H., Hanane, S., Saheb, M. i Houhamdi, M. – Dynamique spatio-temporelle de l’hivernage de grues cendrées (Grus grus) en Algérie, que com diu el títol analitzen l’hivernada a diferents llocs d’Algèria al llarg del temps. Pareix que el seu nombre disminueix al temps que s’incrementa l’hivernada al sud d’Europa.
Com a nota breu una de Hering, J., Fuchs, E. i Brehme, S.- The common Quail (Coturnix coturnix) as breeding bird on agricultural areas in the Libyan sahara. Se cita la cria a zones de desert de Líbia on abans no estava descrita i que ells pensen que te a veure amb els canvis agrícoles i arribada dels regadius radials a aquestes zones.
Una segona revista és Dutch Birding, volume 35-nº 5-2013. Revista d’ornitologia holandesa que també té pàgina web (
www.dutchbirding.nl).
És una revista que m’agrada molt i que té uns reportatges superinteressants, molt complets i visuals, molts d’ells d’identificació. El nivell és molt alt, perquè vos faceu una idea en el seu consell assessor podem trobar gent com Dick Forsman, Ricard Gutierrez, Killian Mullarney, Hadoram Shirihai, Lars Svensson.....
El primer reportatge de la revista es:
Magnus S. Robb, Arnoud B. van den Berg i Mark Constantine. A new species of Strix owl from Oman
Tot l’article és la proposta d’una nova espècie d’aus, que ells anomenen Strix omanensis. La notícia va sortir fa uns mesos i aquí ells exposen l’article en el qual proposen la nova espècie. Realment val la pena ja només per veure com se fa això: uns antecedents i uns resultats on fan la proposta, el holotipus, recerca d’especimens a museus, comparacions amb altres espècies semblants, de plomatge, de colors, biomètriques, morfològiques, de vocalitzacions individuals, per sexes, per fenologia (dediquen molta part al tema sons, cants, vocalitzacions...), distribució i altres coses mes, acabant amb una discussió i conclusions. Tot acompanyat de moltes fotos, gràfiques i taules. Mitja revista se’n va en aquesta descripció i proposta.
Després d’això hi ha un reportatge sobre el rasclet menut Porzana pusilla a Holanda i acaba amb un apartat de cites rares al paleàrtic occidental primer i a Holanda després.
Les altres dues revistes son més complicades:
Var Fagelväld – 5.2013
Revista de la Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) - Societat Ornitològica de Suècia, representant de Birdlife allà.
Una revista divulgativa, moltes fotos, molt ben feta...el però és que està escrita tota ella en Suec i això fa difícil llegir-la.
L’altra és Japanese Journal of Ornithology vol. 62, nº2 October, 2013.
És una revista científica, articles i notes breus i està tota ella escrita en japonès, és molt curiosa però no se quants de voltros té nivell B o C de japonès. Els articles tenen un resum en anglès, però de les notes breus només tradueixen el títol (per allò de posar la referència). Hi ha una nota breu sobre la primera cita al Japó de la buscarla dels joncs (Acrocephalus schoenobaenus).