Pàgina 1 de 1

Cens de milanes hivernants

Publicat: dl. gen. 27, 2014 1:33 pm
Autor: Manolo
Hola a tots,

A començaments de mes (perdonau el retard en passar les dades) vam fer el cens de milanes hivernants a Mallorca, que se va fer anant als diferents dormidors coneguts a contar quantes van a dormir a cada lloc, el que ens dona un nombre aproximat i pesem que bastant proper a la realitat tot i que subestimat, del total de milanes presents aquí a l’hivern.
Les zones controlades van ser 8, la major part a la serra de tramuntana (Alaró , Bunyola, Santa Maria, Campanet), però també a Artà i a Llucmajor, de les quals 7 van donar resultats positius. El total de milanes censades ha estat 178, la xifra més alta des de que estem fent aquests recomptes hivernals, i que està en consonància també en l’augment de parelles reproductores d’enguany en el cens que ha realitzat la Conselleria de Medi Ambient.
A destacar varies coses, primer que els resultats han estat molts diferents entre els punts, destacant sobretot un dormidor que hi ha devers Santa Maria on se van arribar a veure 80 milanes a la vegada, no crec que hi hagi una cita de tantes milanes juntes des de fa molt temps. Un espectacle.
Molt interessant el dormidor d’Artà, on van anar a dormir 29 milanes que durant el dia s’escampen per tota la zona de Llevant, creant un nucli important per l’espècie i demostrant la importància del hacking que se va fer allà durant alguns anys.
De la mateixa manera destacar el dormidor de Llucmajor, amb 26 exemplars, la zona de la marina de Llucmajor cada vegada està agafant més importància per l’espècie.
Com sabeu la milana (Milvus milvus) és una espècie catalogada en perill d’extinció a Espanya, també a les Illes Balears degut a la baixada important de les seves poblacions. Des de l’any 2000, en que la població estava en una situació crítica, s’han realitzat molts esforços de tot tipus i per molta gent i organismes per intentar salvar l’espècie, esforços que van donant els seus fruits per sort. Els principals problemes per l’espècie, l’electrocució, l’ofegament i, sobretot, l’enverinament, han anat minvant i això ha facilitat molt les coses, especialment a partir del tancament de Son Reus que ha fet que les milanes se moguin molt més. Tot i això l’espècie continua sent encara molt vulnerable.
L’ajuda de tants i tants voluntaris que heu participat i participeu enviant cites, participant a censos o ajudant en el seguiment per ràdio de l’espècie és fonamental, especialment en els temps que corren.
A més de milanes se van veure coses interessants com corbs, falcons, àguiles calçades, voltors, un falcó torter, xoriguers....
El cens de dia 4 se fa fer gràcies a (sin orden ni concierto, crec que no me deixo ningú): Cati Artigues, Toni Muñoz, Álvaro Román, Pere Vicens, Rafel Mas, Gemma Carrasco, Cata Manresa, Jordi Muntaner, Javier Quintana, Ascensión Onate, Xavi Llabrés, Mika Palmer, Isabel Seguí, Xavier Manzano, Marc Melià, Josep Camprubí, Emilia Segura, Xisca Llabrés, Jordi Pla, Pep Sunyer, Mariaño Reaño, Álex Forteza, Bel Joy, David García. Moltes gràcies a tots.

Publicat: dc. març 12, 2014 10:33 pm
Autor: Andrés Mas
Bones

Avui damunt la crta que va de Campos a Sa Ràpita devers el km 7 cuatre milanes juntes, dues d'elles fent jocs nupcials...
Pot ser una dade a tenir en compte pels qui segiu a la milana.

Bona nit

Andrés

Publicat: dl. març 17, 2014 10:50 pm
Autor: jordi muntaner
Hola Andres i resta de forers,

Gracies per l'información que tindrem en consideració.

Sé que passes regularmente per aquesta carretera i t'agrairem que si les tornes a veure ens ho comuniquis mitjançant Forumaus o directament a nosaltres.

Per segon any consecutiu el servei d'Agents de Medi Ambient realitzará el seguiment de la reproducció d'aquesta espècie. Degut a que, afortunadament, s'està produint una important recuperació i dispersió de parelles reproductores per gran part de l'illa, aquestes dades de colles fent parades nupcials o qualsevol altre indici de reproducció és sumament important i pot fer que es trobi una nova colla reproductora.

Salut,

Jordi

Publicat: dt. març 18, 2014 8:10 pm
Autor: pepsunyer
Crec que no hi ha problema en anunciar que aquesta primavera s'ha trobat el niu d'aquesta colla de Sa Ràpita, observada sovint l'any passat des del Salobrar. Supòs que els altres dos eren no reproductors. També s'han trobat uns quants nous per la marina de Llucmajor.
De moment és la més meridional, a falta de mirar bé S'Avall-cap Salines.
Passau totes les observacions de comportaments reproductors, que són pistes a seguir!
Pep

Publicat: dg. març 23, 2014 12:01 am
Autor: Jaume GD Sancho
Bones, ahir dissabte, a s'Estremera Vella (Bunyola) 2 milanes (fent parades nupcials?). Imagino que, per la zona, ja les teniu ben identificades.
Disculpau les imatges amb càmera i òptica paleolítica.
Salut.
Jaume

Imatge

Imatge

Publicat: dt. març 25, 2014 8:33 pm
Autor: jordi muntaner
Hola Jaume,

Aquesta zona presenta una bona densitat e colles reproductores i, en principi, esta controlada.

Moltes gràcies per l'informació,

Jordi

Publicat: dc. març 26, 2014 1:29 am
Autor: Jaume GD Sancho
Ja ho he vist per missatges anteriors, però cada vegada que pas per la zona, no puc evitar d'aturar-me observar i disfrutar uns minuts del seus vols.
Gràcies a voltros per tot el que donau a conèixer.
Jaume

Publicat: dj. març 27, 2014 2:54 pm
Autor: Jordi Amengual
Booones

Dissabte passat, dia 22, devers les 13.30h n'hi havia una volant baix a la cruïlla entre els Camins de Sa Torre i de Son Marimón, al PN de Mondragó.

Avui dematí prest, devers les 7.20h n'hem vist una just per damunt la carretera (a mitjana alçada) a mig camí entre Campos i Santanyí.

Salut!

Jordi

Publicat: dt. abr. 01, 2014 4:09 pm
Autor: jordi muntaner
Hola Jordi i resta de forers,

Són molt interessants aquestes observacions per Mondragó i entre Campos i Santanyí donat que no hi han colles conegudes a prop. Ara les milanes encara fan vols nupcials i si veieu una colla volant junta, piulant o fent xocs d'urpes i vols invertits sería un bon indici de colla territorial.

Gràcies per l'informació,

Jordi

Publicat: dt. juny 10, 2014 5:13 pm
Autor: Alex
Avui a les 16:40 h. una milana a la via de cintura , devers Son Hugo , ciclejant alt.

Salut

Publicat: dv. ago. 08, 2014 9:18 am
Autor: Pep Llabres
Hola, jo no som cap persona dedicada a l'observació dels aus. Nomes escric per dir - vós que enguany he fet estiu a una casa al camp, ubicada a un kilómetro del poble de Porreres a la carretera d'aquest poble cap a Felanitx. A l'esquerra hi ha un petit bosc, avon crec que hi ha tres milanes que hi viuen (crec que son milanes) que m'han fet ses delicies de poder admirarles cada día a mitjan horabaixa, i com se'n enlairaven mes allà dels núvols. Una abraçada als amants dels aus!

Publicat: ds. ago. 09, 2014 7:20 pm
Autor: Toni Muñoz
Gràcies Pep!

Si, l'espècie s'ha estès també cap a la zona de Porreres. Hi ha molt bon hàbitat per allà.

Salut

Toni

Publicat: dg. nov. 02, 2014 9:06 pm
Autor: Francesca
Avui devers les 14 h una milana per damunt s'heretat ( Capdepera) volant ben baix.

Salut