Pàgina 1 de 1

Taxes de canvi anual

Publicat: dg. maig 04, 2014 8:29 pm
Autor: Maties Rebassa
Bones, estic intentant averiguar com es calculen les taxes de canvi anual en poblacions d'aus, en el cas que m'ocupa agafant com a referència censos fets amb el SAC, i no me n'ensurt.

Algú em pot ajudar? Posar les dades d'una espècie determinada (en un transecte també determinat) sobre una gràfica, i d'aquí extreure la "línia de tendència" és molt fàcil, però com es fa per determinar la taxa de canvi anual?

En moltes gràfiques (agafant una espècie i un recorregut) apareixen anys que han quedat en blanc perquè el cens no es va fer, o bé el cens es va fer però el resultat va ser zero (zero aus censades durant aquell any i en aquell recorregut de l'espècie a analitzar), i en alguns casos (pocs) tots els anys tenen resultats positius (distints de zero). Es pot calcular la taxa de canvi en els 3 casos?

Help!

Publicat: dc. maig 07, 2014 8:01 pm
Autor: Maties Rebassa
Ep, crec que ho he trobat! He anat fent proves segons em dictava la lògica i he trobat la relació entre la línia de tendència (regressió lineal del tipus y= ax+b) i la taxa de canvi anual.

Bàsicament, la taxa de canvi anual m'ha sortit igual a 100a/c, on c és la suma a+b.

Si algú entèn més que jo d'aquests temes agrairé en tot cas la seva opinió.

Salut!

Publicat: dj. maig 08, 2014 3:41 pm
Autor: Nacho
Hola Maties:

No sé si con esto te voy a ayudar o no, porque tengo una ligera idea de lo que preguntas pero mis conocimientos de estadística y análisis de datos están oxidados.

Las Tasa de cambio es la pendiente de la recta de regresión y=ax + b, es decir "a" (cociente entre la covarianza y la varianza de y) es decir que es la cantidad que varia la variable "y" cuando "x" aumenta en una unidad.

Por si ayuda

Publicat: dj. maig 08, 2014 7:46 pm
Autor: Maties Rebassa
Hola Nacho.

Sí, esto lo veo así, pero la variable "a" depende del valor inicial. Me explico, imagina una población de 100 aves que al año siguiente pasa a 98, y al otro 96. Su tasa de cambio es aproximadamente un -2%, no? Si sacas una gráfica verás que la fórmula de la regresión es y=-2x+102. Hasta aquí todo bien, pues a=-2.

Ahora prueba con otra tasa de cambio de un -2% pero en una población menor, digamos la mitad. Prueba con una población de 50 aves que al año siguiente ha bajado a 49 (pérdida de un 2% de efectivos) y al siguiente a 48. Su fórmula de regresión es y=-x+51. Si nos fiamos enteramente de la fórmula, la tasa de cambio (a) sería de un -1%, pero eso es erróneo, ya que debe ser de -2%.

Aquí fue donde me enroqué, hasta que probando con diferentes modelos llegué a la conclusión que "a" por si sólo no basta para determinar la tasa de cambio, si bien la tasa de cambio está determinada por esa variable a. Así fue como llegué a la fórmula que apunté, con tasa de cambio = 100a/c con c=a+b.

Si me equivoco corrígeme.

Saludos,