Pàgina 1 de 1
Ajuda per l'Atles de nidificants
Publicat: dj. abr. 17, 2008 11:46 pm
Autor: Pere Vicens
Hola a tots i a totes.
L'Atles de nidificants necessita ajuda.
Durant la tasca d'acabar d'enllestir el treball de camp dels darrers anys hem observat unes mancances clamoroses d'espècies habituals (cadernera, verderol, perdiu, sebel.lí...) a algunes de les quadrícules i creiem que és necessari un darrer esforç de recollida de dades.
Són unes dades molt i molt concretes i fàcilment obtenibles.
Aquest és el mapa de Mallorca amb les quadrícules on s'ha observat mancances:
A les quadrícules on no hi ha color groc, "la cosa" està raonablement completa... però a mesura que els cercles grocs van intensificant el color vol dir que hi ha mancances. I algunes són greus, malgrat tampoc sigui necessari massa esforç.
A tall d'exemple, a la quadrícula de Sóller -una de les 4 més necessitades- manquen dades de butxaqueta (Cisticola juncidis); capsigrany (Lanius senator), vitrac (Saxicola torquata), passarell (Carduelis cannabina), perdiu (Alectoris rufa) sebel.lí (Burhinus oedicnemus), verderol (Carduelis chloris), xoriguer (Falco tinnunculus), tudó (Columba palumbus), mussol (Otus scops) i de busqueret de capell (Sylvia atricapilla).
Sembla difícil que aquestes espècies no nidifiquin a la zona...!
Altres quadrícules estan a punt de polir: a Santanyí A manca el passaforadí (Troglodytes troglodytes).
Tots els que volgueu -i pogueu- participar en la recerca d'alguna de les quadrícules, per favor, envieu-me un correu electrònic a perevicens@ono.com indicant quina o quines quadrícules podeu fer. Jo vos passaré les espècies a detectar.
Necessitem dades de cria: cants, comportaments territorials, transport de materials pel niu, cópules, transport de sacs fecals, alimentació de polls, joves volant... Millor "segura" que "probable" i "probable" que "possible"... però amb "presència" ja tapariem el forat.
COM MÉS AVIAT MILLOR. Intentarem tancar-ho definitivament dins de la SEGONA SETMANA de maig.
Moltes gràcies.
Pere
Publicat: dv. abr. 18, 2008 5:40 pm
Autor: Lluis Parpal
Hola pere,
No tenc molt de temps pero puc intentar aprofitar les dues sortides del SAC que he de fer les properes setmanes per pegar un vistazo a les quadricules Alcudia C i D. Diguem quines especies manquen...
Salut,
Lluis Parpal
Publicat: dv. abr. 18, 2008 7:54 pm
Autor: Pere Vicens
Hola a tots.
Gràcies Lluis per col.laborar. En Toni Bauzà, na Lupe i n'Andrés Calvente ja s'han ofert i també estan en "marxa"
Per no saturar el fòrum amb missatges et contestaré al correu particular... d'acord...?
Jo m'agafaré Piug Major, Campanet, s'Albufera, Can Picafort i Inca.
Pere
Publicat: dg. abr. 20, 2008 3:56 pm
Autor: Rafel Mas
Uep Pere,
pàssa'm si vols tot Pollença i Formentor
Au,
raf
Publicat: dl. abr. 21, 2008 6:23 pm
Autor: jaume adrover
Hola Pere i tots
Jo cercaré el que manca a Bunyola 1 i 2, Manacor sud 1 i 3 i Palma Ponent 1 i 3, hi passaré un moment o s'altre i pararé l'orella.
Han arribat els pagofigos (Muscicapa striata striata). Algú té anotada la fenologia de les dues subespècies (striata i balearica)?. Els anelladors heu de saber cosa.
Salut
Jaume
Publicat: dl. abr. 21, 2008 8:05 pm
Autor: Pere Vicens
Gràcies Jaume, però les quadrícules de Bunyola i Esporles les faran en M.A. Reus i en Pere Dietrich.
Perfecte per la resta.
Aprofit per dir-vos les que ja estan assignades... i així no hi haurà "repes"
Lluis Parpal: Alcúdia C i D.
Toni Muñoz i Cati Artigues: Aubarca C i D; Betlem D; Capdepera A, C i D; Colònia Sant Pere B, C i D; Punta Amer A; Sant Llorenç A, B i C.
Toni Bauçà: Banyalbufar D; Capdellà tot.
Pere Vicens: Albufera B; Can Picafort C; Inca C; Puig Major tot;
M.A. Reus: Bunyola A i B; Esporles A.
Andrés Calvente i Lupe Suàrez: Formentor tot; Pollença tot;
Jaume Adrover: Manacor Sud A, C i D; Palma Ponent A, B i C.
Cristina Fiol: Sóller A, B, C i D; Sa Foradada D.
Jordi Muntaner: Campos, Ses Salines, Ses Sitjoles, Sa Ràpita.
Avui he fet algunes de les "meves" (Campanet, Puig Major i Albufera) i ha estat relativament ràpid, fàcil i fructífer. La majoria de les observacions són de presència i cant.
Com en Jaume, he detectat un caramull de pagofigos (Muscicapa striata) per la Serra i he vist a l'àguila reial (Aquilla chrysaetos) volant sobre el Salt de la Bella Dona. (enviaré la cita al GOB, no és necessari agafar-la d'aquí...)
Xula...!
Pere
Publicat: dt. abr. 22, 2008 8:23 pm
Autor: Miguel McMinn
Hola Pere
Me extraña Cabrera en color naranja.
Hay muchos datos recientes de nidificación.
Puede ser debido a un problema de comunicación.
Podemos hacer un repaso de los datos que pueden faltar.
No se si al final tienes los datos de nidificación de Corb marí, Virot (petit y gros), etc...
Dejé un CD en el GOB y no he vuelto a saber nada.
Saludos
Miguel McMinn
Publicat: dt. abr. 22, 2008 10:58 pm
Autor: Pere Vicens
Hola Miquel,
El tema de Cabrera és especialment extrany.
Manquen les següents espècies: APUPAL, BUROED, FALTIN, CISJUN, COLLIV, EMBCAL, FALPER, LARAUD, PANHAL, PTYRUP, TURMEL, PARMAJ, GALTHE, SERSER, OTUSCO, FRICOE, LANSEN, LUSMEG, TROTRO, PASDOM.
En algunes podria haver problemes de detecció (Apus pallidus) o, senzillament, la enèsima insularitat incorporada de Cabrera condiciona molt la cria (de Burhinus oedicnemus, per exemple... no sé...).
En canvi en d'altres (Larus audouinii, Falco peregrinus, Pandion haliaetus...) indiquen clarament que hi ha errors de comunicació nostres.
Ho mirarem, però. De tota manera, necessitem les dades de les parelles o el número d'exemplars per avaluar l'estat de les poblacions nidificants d'aus marines.
Pots enviar-me'ls a perevicens@ono.com...?
Per favor...
Pere
Publicat: dl. maig 12, 2008 10:39 am
Autor: Pere Vicens
Hola a tots i a totes.
No vull ser pesat, però ja està a punt d'acabar el temps que ens donàrem per acabar de recollir les dades coixes de l'Atles de nidificants.
Els que no heu pogut passat les dades, comenceu a preparar-les i als que ja les haveu passades, moltes de gràcies.
Si el divendres no han arribat les dades, el més probable és que seguirem envant sense elles i que els responsables de desenvolupar els textos s'hauran d'encarregar ells de cercar-les, amb "l'engorro" que això suposa...
Recordar-vos que del Parc Nacional de Cabrera i d'aucells marins no hi ha dades de la majoria de les espècies clau, i que en alguns missatges posteriors han sortit algunes d'aquestes dades però no les han comunicades als gestors/editors del nou Àtles.
Una abraçada.
Pere
Publicat: dl. maig 12, 2008 12:29 pm
Autor: Pep Amengual
Hola Pere. De Cabrera va a ser difícil que, a estas alturas del año, se complete algo nuevo. El Atlas de nidificantes se elaboró en su momento (1995) con participación directa del GOB, y con un nivel de detalle y calidad del personal participante muy alto: cuadrícula de 250 m, Toni Muñoz, Gabriel gargallo, Juan Miguel González, y Matíes Rebassa. A falta de algo mejor -que no existe-, y exceptuando aves marinas y rapaces -más los datos indirectos de las campañas de anillamiento primaverales- que se monitorean cada año, deberíais basaros en estos datos, incluso en el caso de que queden fuera del calendario admitido, ya que no existe posibilidad alguna de a estas alturas del año y con el presupuesto actual, de elaborar nada mejor.
Publicat: dl. maig 12, 2008 10:00 pm
Autor: Pere Vicens
Hola Pep.
No, no hay que completar nada nuevo, quizás no me he explicado bien...
El problema está en que en el GOB no hay datos como el de las 10 parejas de Halcón Peregrino del año pasado. Ni cuantas parejas de Gaviotas, ni de Cormoranes, ni de Pardelas Cenicientas, ni de...
No sé donde está el cd con los datos de McMinn, solo sé que mucha gente nos ha pasado todas sus observaciones... y que de momento no hay manera de saber cuantas parejas de cuantas espécies han criado en Cabrera en los años 2003, 04, 05, 06 y 07.
Y... bueno... es lo que hay.
No es necesario hacer nada de campo ahora... pero creo que para que el próximo Atlas sea mucho mejor, habrá que establecer un protocolo de transvase de datos para economizar trabajo... digo yo... vaya.
¿Hay un Naturalista en plantilla en el Parque Nacional...?. ¿Se recogen y archivan datos naturalísticos...?. ¿Cuantas espécies de aves invernan en el Parque Nacional...?. ¿Cuantas especies nidifican de forma habitual y cuantas de forma esporádica...?. ¿Se utilizan estos datos como bioindicadores de gestión...?
¿Existen estos datos...?
¡¡¡Claro que si...!!! Entonces, seria muy raro sacar el Atlas sin esta información... y más en calidad de Parque Nacional...!!
Pere
Publicat: dc. maig 14, 2008 10:06 am
Autor: Pep Amengual
A ver Pere, no hay naturalista en plantilla, hay técnico, guardas y guías. Hay base de datos georeferenciada naturalística, que recoje observaciones informales, y que vacía el GOB cada año para el Anuario. El parque monitorea a través de empresas y consultoras de prestigio todo lo monitorizable en aves -marinas y rapaces fundamentalmente, amén de las dos campañas de anillamiento financiadas por el parque nada menos que desde 1992, la estación más antigua y constante del Picole Isole en España. Se elaboran informes anuales con todos los datos, que son públicos, pero claro, hay que pedirlos para consultarlos. Basta con venir a la oficina, o solictarlos por correo, o llamarme por teléfono, en fin, algo.
Abreviando: si quereis los datos de 2007 solo teneis que pedirlos. Saludos,
Pep
Publicat: dc. maig 14, 2008 5:49 pm
Autor: Pere Vicens
Hola Pep, hola a tots i a totes.
Vaja... crec (a nivell personal) que seria molt interessant que des de Cabrera es fecin recollides sistemàtiques de la presència i abundància de totes les espècies d'aus. És una llàstima (o mala sort) que no hi hagi naturalista... Podria ser molt interessant pel propi Parc i podria permetre (per exemple i entre moltes altres coses) comparar l'evolució dels xorrecs Sylvia balearica entre Cabrera i els hàbitats semblants de Mallorca.
De la resta, torn a dir a nivell personal, que manca un protocol de comunicació entre el GOB i el Parc Nacional de Cabrera. Crec que és un problema el no saber si des del 1995 el teulader Passer domesticus, o el sebel.lí Burhinus oedicnemus, crien a Cabrera
En McMinn comentava el mes passat que tenia algunes dades d'espècies que no són marines. Torn a demanar-vos, a nivell personal i per llevar feina a n'en Toni Muñoz o n'en Manolo Suarez, que les torneu passar al GOB, que no sabem on és el CD... o m'els passeu a mi a perevicens@ono.com.
En concret les dades de cria, des del 2002 al 2007 de les següents espècies:
APUPAL, BUROED, FALTIN, CISJUN, COLLIV, EMBCAL, FALPER, LARAUD, PANHAL, PTYRUP, TURMEL, PARMAJ, GALTHE, SERSER, OTUSCO, FRICOE, LANSEN, LUSMEG, TROTRO, PASDOM.
Una abraçada,
Pere