De Lo pi de Formentor al corral de cabres
Fa uns dies el senyor Miquel Àngel Escanelles ens explicava l’aventura que suposa visitar els castells emblemàtics de la nostra història que, pel que parlam aquí, són tots en un escenari paisatgístic inigualable. No record si va poder arribar a consumar l’aventura, d’entrar dins els castells, o si a pesar de tot encara es va quedar ante portas. Potser val més així, perquè pel Castell del Rei, si falla tot, hi ha un pla B: declarar-ne la protecció integral amb el PORN del “paratge artificial”.
La qüestió d’avui, però, és que fa anys i més anys que ens estam lamentant que calen obres de restauració per als nostres monuments històrics més importants i no hi ha manera de posar una palada de ciment: tot són excuses de mal pagador. Sembla que totes les institucions esperin que no hi hagi remei mentre, diuen, estan preocupadíssimes per desestacionalitzar i augmentar la qualitat del turisme. I del castell del Rei per avall, podeu fer comptes com està el nostre patrimoni... De pena.
Amb aquest panorama, quan surt alguna iniciativa d’aquestes que, presumptament, ens ha de reactivar l’economia, sempre ha d’esser a costa de rosegar encara més la natura, recursos limitats (o ja insuficients) l’espai públic o el que sigui insostenible i a costa del que és de tots, el nostre paisatge: camps de golf, parcs temàtics, camp de Polo... el darrer invent, tot i que prou més groller, és la caça de cabres que, diuen, també serà un al•licient turístic de primera. El problema és bastant més complex, però bé, de moment ja tenim més excuses per posar més portes al camp i patent de cors per continuar degradant la natura, privatitzar camins, cales i cims. Doncs a mi, francament, em sembla que no es pot caure més avall.
“Lo pi de Formentor”, “Cala Gentil”... són els símbols de la Mallorca idíl•lica. És possible que mai no hagi existit, però necessitam creure-hi; en qualsevol cas és la millor presentació que tenim i turísticament encara funciona, a pesar de les dificultats creixents per fotografiar una postal d’aquestes. El corral de cabres és el símbol de la degradació: la darrera cosa que hom veu al llindar del desert absolut és un ramat de cabres, als caps cimals on la balearització sensu stricto no pot arribar, hi afuam les cabres.
Pareix esser que part de les maniobres estranyes que s’han fet darrerament per Formentor van en aquesta direcció. Precisament Formentor, que és un dels principals llocs amb “denominació d’origen”. Mallorca, el turisme illenc, deu molt a Formentor. Massa, per fer-lo malbé.
Fins i tot el mateix hotel, ben al contrari de quasi tots els seus congèneres, des dels seus inicis èpics i fins ahir mateix, ha estat tot un referent i ratificat amb la millor desfilada de personatges il•lustres. Precisament a un d’ells, Winston Churchill, se li atribueix aquesta sentència: Formentor és massa important per deixar-lo en mans dels hotelers.
Pere Llofriu. Diari de Balears 16.04.08
http://amicsarbres.blogspot.com/2008/04 ... nes14.html
*******************
Diario de Mallorca, Avui
Formentor se convertirá en breve en el segundo coto de caza mayor de Balears
El nuevo vedado promovido por el Grupo Barceló, accionista mayoritario del hotel, tendrá una extensión de 1.250 hectáreas
M. CAÑELLAS. PALMA. La península de Formentor se convertirá en breve en el segundo coto de caza mayor de Balears. Así lo informó a DIARIO de MALLORCA Francesc Cladera, director insular de Caza del Consell de Mallorca, que destacó, igualmente, los beneficios que ello reportará al sector turístico de la isla.
En estos momentos el único vedado autorizado para esta práctica cinegética está ubicado en el monte de La Victoria de Alcúdia, que obtuvo el certificado de calidad de la conselleria de Medio Ambiente hace ahora exactamente un año.
Según Cladera, Formentor recibirá los pertinentes permisos en un plazo de dos meses. Su anuncio, estimó el director de Caza, coincidirá con la participación de Balears en la feria Venatoria, uno de los eventos más destacados del sector a nivel estatal, que se celebrará en Madrid el próximo mes de marzo.
El nuevo vedado, promovido por el Grupo Barceló, máximo accionista del hotel Formentor, tendrá una superficie de 1.250 hectáreas, poco más que el de La Victòria que cuenta con 1.200. Los ratios, por tanto, serían similares a los del coto alcudienc, cuyo plan técnico cinegético cifra la población de cabras en 150 ejemplares.
Cladera destacó, en este sentido, el esfuerzo realizado por las administraciones de las islas para depurar la raza autóctona. "Hemos apostado por el boc balear como pieza de caza mayor, su pureza supera el 80%" indicó. La intención del Consell es "que los aficionados vengan expresamente a cazar estos animales y por ello potenciamos su exclusividad", añadió.
Inicialmente la población en La Victoria "era muy elevada, rondaba las 400 cabras", recordó Cladera, buena parte de las cuales desaparecieron cuando se erradicaron los ejemplares asilvestrados, que "suponen un gran peligro para el boc puesto que se reproduce con mayor facilidad", indicó.
Alternativa al turista de playa
Govern y Consell trabajan conjuntamente en el control y la gestión de la raza como reclamo cinegético, sobre todo de cara al turismo. Para Cladera el cazador "es un turista de mayor calidad, que puede venir acompañado y que también tiene la opción de gozar del sol y la playa".
De hecho, más del 90% de cazadores mayores que a lo largo de 2008 acudieron a La Victoria procedía de fuera de la isla. "La mayoría son de la península aunque también hay muchos americanos", indicó Cladera. No en vano, la pieza que ha obtenido mayor puntuación corresponde a un mallorquín, destacó. Precisamente la semana pasada la junta de homologación de trofeos de caza de Balears, del que Cladera es el vicepresidente, decidió otorgar un total de 20 medallas -siete de ellas de oro-, distinción para la cual tienen previsto crear una placa específica del boc.
Según Cladera, la caza mayor en Mallorca es una práctica en auge de la que se están realizando diversas campañas de promoción. Prueba de ello son las demandas de fincas que han solicitado la creación de este tipo de vedado. Cladera detalló que Cala Murta, Ternelles, Binigran, Binipetit, Monnàber, Cals de Rei y Bonaire están interesadas en ello. Según dijo, Cala Murta es la que está más avanzada, por lo que va camino de convertirse en el próximo coto de caza mayor, después de La Victoria y Formentor.