Sceliphron caementarium: nova vespa introduïda

Estudi i conservació de la fauna vertebrada (no aus) a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan Díaz
New member
Entrades: 8
Membre des de: dg. set. 25, 2016 12:36 pm
Contacta:

Sceliphron caementarium: nova vespa introduïda

Entrada Autor: Joan Díaz »

Hola a tots i totes,

L'estiu passat es van trobar per primer cop a Mallorca vespes de l'espècie Sceliphron caementarium, originals d'Amèrica del Nord. De moment s'han localitzat dues poblacions reproductores: una a Palma i una altra a Port de Pollença. Crec que seria interessant estar pendents de si s'observen individus a altres llocs de les illes, així com de si les poblacions descobertes fins ara s'estableixen al 100%. La distància entre Palma i Port de Pollença sembla ser massa grossa per tractar-se de la dispersió d’un sol any. Per això, o bé la vespa va arribar abans de 2019, o bé es va introduir dos cops: un a Palma i un a Pollença.

Així és com es pot diferenciar aquesta espècie:

Imatge

Sobre Sceliphron caementarium:
Aquesta espècie arribà a Europa repetides vegades durant el segle passat, tot i que no sempre aconseguí establir poblacions estables. Com altres espècies del gènere, caça aranyes per alimentar les cries i fa els nius de fang. Tot i ser una espècie introduïda, no es pot considerar invasora ja que el CDB (Secretariat of the Convention on Biological Diversity) defineix “espècie invasora” aquella “la introducció i/o disseminació de la qual, fora de la seva distribució natural constitueix una amenaça per la diversitat biològica” i (encara) no s’ha pogut demostrar que sigui així. No obstant, hi ha alguns estudis que assenyalen que aquesta espècie podria competir per recursos alimentaris (=aranyes) amb altres espècies amb les que comparteix l’hàbitat.

És una espècie tranquil·la i poc agressiva, sense cap perill cap a l'ésser humà (amb l'excepció de possibles reaccions al·lèrgiques a les picades).

Aquí: https://www.revistaecosistemas.net/inde ... /view/1939 podeu llegir més sobre la introducció d'aquesta espècie a Mallorca (en castellà), i hi trobareu una clau per diferenciar les espècies d'aquest gènere a Balears. Actualment, a Balears tenim un total de 4 espècies, la meitat de les quals són introduïdes: Sceliphron spirifex (autòctona, a totes les illes), S. destillatorium (autòctona, Mallorca i Menorca), S. curvatum (introduïda a Mallorca i Eivissa) i S. caementarium (a Mallorca, de moment).

Per tant, us convido a que si observau alguna d'aquestes espècies, compartiu l'albirament (amb data, ubicació i fotografia) bé per aquí, per iNaturalist (https://www.inaturalist.org/projects/sc ... ic-islands), per qualsevol altra plataforma de seguiment de biodiversitat PÚBLICA (Natusfera, BiodiversidadVirtual...) o directament a joandiazcalafat@gmail.com. Així podrem conèixer la distribució actual tant de les espècies autòctones com de les introduïdes (i com canvia amb el temps), veure com es dispersen les introduïdes, i si la distribució d'aquestes afecta a la de les autòctones.

Salut,
Joan Díaz Calafat
Avatar de l’usuari
Manolo
Member
Entrades: 140
Membre des de: dc. gen. 23, 2008 7:52 pm

Entrada Autor: Manolo »

Hola Joan,

si no vaig errat, ahir a Palma vaig veure una d'aquestes vespes, a prop del col·legi Lluis Vives hi ha una petita zona ajardinada on se perd un poc d'aigua per un lloc, lo que fa que hi hagi fang i van les vespes a recollir, de fet hi havia també varis Sceliphron spirifex i un Sceliphron curvatum.
Te passo unes supercutrefotos fetes amb el mòbil, però alguna cosa se veu. A l'abdomen se li veia també la taca groga, tot i que a les fotos no se veu


Imatge


Imatge


Salut!

Manolo
Manolo l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. jul. 21, 2020 10:32 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Joan Díaz
New member
Entrades: 8
Membre des de: dg. set. 25, 2016 12:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Díaz »

Hola Manolo,

Moltíssimes gràcies per la informació i les fotos!!
Definitivament és una femella nidificant de Sceliphron caementarium, relativament a prop del primer punt on es va trobar a Palma.
L'apunt a la base de dades (i els altres Sceliphron també!).

Salut!
Respon