Art d'IA per a inspirar, i cuidar es litoral jugant

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Tord blau
Member
Entrades: 75
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Art d'IA per a inspirar, i cuidar es litoral jugant

Entrada Autor: Tord blau »

Art d'IA per a inspirar, i cuidar es litoral jugant
Per a faules, ensenyar/aprendre, sensibilitzar d'éssers afectats, i aixi tenir-né més cura.


Són imatges al·legòriques, de metàfora, ficció...

Imatge

Imatge
Hi ha additius que amb una concentració baixíssima perjudiquen mooooolt a ses cèl·lules, es teixits i es cos. I que perduren i es transmeten en es medi i ses cadenes tròfiques. Gairebé contaminen 'per sempre'.
S'alliberen en algunes indústries o activitats, i també son a residus de molts productes, com per exemple additius en alguns retardants de flama d'incendis, plàstics i gomes, roba i productes tèxtils, de drogueria i neteja, ceres, pintures, materials i superfícies contra taques o ignífugues, antiadherents d'olles i paelles, recipients d'alimentació, xips i circuits  semiconductors d'ordinadors, telèfons, aparells electrònics...
Aquests contaminants 'per sempre' s'acumularen durant dècades a sediments de rius, voreres o depuradores. I ses granges empraven aquests sediments contaminats com a adob.
Aquest contaminants han acabat afectant es camps i es seu entorn, ets estanys i pous, s'aigua per a beure, es cultius i es seus productes, ets animals i ses persones i ses cadenes tròfiques 'per sempre' en molts llocs d'Estats Units.
"...) més de 100 milions de persones estan contaminades amb PFAS, i l'Agència de Protecció del Medi Ambient va revelar recentment 120.000 llocs a tot el país que poden exposar la gent als productes químics.https://www.theguardian.com/australia-n ... -wisconsin
"...) l'empresa tèxtil va enganyar els reguladors sobre l'ús de PFAS tòxics (..."
https://www.theguardian.com/environment ... toxic-pfas

Suggeriment: sa pel·lícula Aguas oscuras / Dark Waters (2019) https://m.imdb.com/title/tt9071322/Imatge
A ses voreres marines s'acumulen contaminants que afecten a sa vida aquàtica i humana, i provenen d'activitats massives com per exemple de prendre es sol i estar-hi en banys, sa navegació o ets abocaments d'aigües residuals mixtes.
Per exemple, es residus d'escorrentia urbans i de trànsit, orgànics, i d'orina i cafeïna, tabac, medicaments... O ses cendres o olis de cremes solars i de motors, o d'emprar sabons a ses dutxes a ses platges.
Es perceben es seus efectes a sa vida que hi creix, en es colors, olors o sabors de s'aigua... Fins i tot en es substrats com ses roques de sa vorera, o en fer un clot jugant a fer castells a s'arena.
I pot ser molt irritant i ràpid! A vegades es perceb i es pateix a sa boca i ulls, o en es plecs íntims de sa pell.
A pics s'acaba nedant esquivant ses plomes dets emissaris submarins mogudes amb ses corrents. Per exemple, ja en ets anys 80s, aprendre windsurf a sa Platja de Palma podia ser un patiment. En ets ulls i en es plecs íntims, moooolt irritats! Just pets efectes de sa contaminació d'aquestes plomes d'aigües residuals. 🤢

Imatge
Quantitats immenses de nanoplàstics i des seus additius contaminen s'ambient quotidianament des de fa dècades i s'hi van esmicolant o exfoliant, fins tornar com una pols petitoníssima.
Ses seves restes microscòpiques decanten enterra, i cap a pluvials, o volen flotant enlaire i lluny com sa pols.
Es seus contaminants d'additus a pics afecten en una concentració baixíssima, i son 'per sempre' queden en es medi o es transmeten a sa cadena tròfica.
I surant enlaire i en ets aerosols marins contaminen s'aigua de sa pluja a tot es planeta! :o
Es nanoplàstics procedents des desgast des pneumàtics de milions de vehicles a vegades porten uns additius mooolt perjudicials!
"El agua de lluvia ya no es potable en ningún lugar del planeta debido a los agentes químicos tóxicos permanentes (..."
https://www.microsiervos.com/archivo/ec ... xicos.html

Ets aerosols marins i s'evaporació de s'aigua és part des cicle, retornant aquesta contaminació a s'atmósfera. Llegir p. ex.:
1) https://www.europapress.es/ciencia/habi ... 64645.html
2) https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.2c02765

"...) el desgast dels pneumàtics produeix gairebé 2.000 vegades més contaminació per partícules que la que s'extreu dels tubs d'escapament (...
https://www.theguardian.com/environment ... tests-show
Més infos i detalls aquí:
https://www.theguardian.com/environment ... ocean-life 
On parla de 6 milions de tonelades anuals d'aquesta pols descontrolada de pneumàtics, que tendria aditius desconeguts públicament, sota secrets comercials, i d'efectes incerts. I amb mooolts estudis, per mi diuen que al final descobriren que un determinat additiu de certs pneumàtics, que és un conservant amb dioxines, provocà mortaldat ràpida i massiva a una població de peixos a on arribà en certa quantitat, per unes pluges.
Més infos o enllaços:
https://www.mdpi.com/1660-4601/14/10/1265/htm
Kole PJ, Löhr AJ, Van Belleghem FGAJ, Ragas AMJ. Wear and Tear of Tyres: A Stealthy Source of Microplastics in the Environment. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2017; 14(10):1265.


Suggeriment: es documental The Devil We Know / Envenenados(2018) https://m.imdb.com/title/tt7689910/


.
Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatges generades amb una IA, que s'han modificat per a veure aqui.
OpenAI emprada:

Dayma, B., et al. (2021) DALL·E Mini 2021
https://github.com/borisdayma/dalle-mini


I si voleu facilitat i emprar ordres en català, es pot triar dalle.cat Però ull, que sa IA internament ho tradueix des català a anglès! I tanta traducció automàtica complica encertar. O té més biaix d'idioma, perquè, com moltes IAs, empra un fons d'imatges identificades en anglès.
Son ses imatges que empra per a generar-né de noves, guiades cercant amb sos motius o frases que li podeu escriure en català, però que tradueix a anglès.

Potser en es futur aquestes IAs 'gratis' tendran més recursos. I menys estereotips i biaixos, que son més variats. Qui sap, potser podrien cercar en un fons diferent, entre imatges identificades inicialment en català, sense traduccions.

I trobar ses frases que funcionen bé per a una IA, té es seu què! 🎭😉 Sembla gairebé com encertar un conjur o encanteri! 🤖 🎃 Uuuuh! 😊 Hi, hi...
Aiiii, oops! Culejar-hí, cercar quins motius una IA 'entén' i troba, i com crear imatges, i destriar-hó...
És com un nou art, o un deport! 😋

🤖 Quina nova eina aquesta IA!
Ben curiosa! 😃


🐳♻️🏊‍♀️🤹‍♂️

Salut i bons capficos! 🙂


Aquestes imatges eren en a una plana en es tema sobre
"Cuidar litoral i neteja jugant grimpant i nedant amb sacs boia. Info, trucs, art i expressions, històries..."
a es comentari o missatge:
viewtopic.php?p=18504#p18504
I ses imatges s'han apartat aquí perquè a sa plana dita s'havien acumulat massa bytes d'imatges enllaçades.
Respon