Fems recollits jugant nedant. Estiu/inici tardor, 2022

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Tord blau
Member
Entrades: 84
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Fems recollits jugant nedant. Estiu/inici tardor, 2022

Entrada Autor: Tord blau »

Fems recollits jugant nedant amb sacs boia
s'estiu i inici de tardor de 2022
♻️🏊‍♀️🤹‍♂️💚🐳
Infos per a inspirar, ensenyar / aprendre, curiositat...

Imatge

Imatge

Gairebé tots aquests munts de ses fotos eren fems que una estona abans estaven en remull descontrolats surant o a poca fondària i arran vorera. En es litoral entre cales i platges a sa Reserva Marina de Llevant a Capdepera.
No apareixen a ses fotos tots es fems recollits, però sí sa majoria. O hi ha algun fora data, com sa foto d'una radiosonda trobada es 18 novembre, a mitjans de tardor.
A sa majoria de ses fotos d'aquest missatge són a més d'un metre des fems, i es distingeixen poc es més petits per entremig, es plàstics de films i trossos de vidres transparents...
Es recolliren abans es fems més fàcils de capturar i més nombrosos quotidians que s'esmicolen prest, o es que contaminen més.
I a alguns capficos i moments es va més a observar, per a elegir on es pot ajudar millor. Nedant trajectes llargs explorant també es pot mirar d'aprop a molts dets entrants i a més de tram de costa. I es troba a on cal tenir-hi més cura, segons sa vida que hi volta, es comportament de sa gent, s'afluència... Així s'eviten destorbs, massa esforços, i sa pràctica s'adapta a altres processos, com ses ones, sa navegació, horaris de llum i meteorologia, gamberrismes, calor...
Tot aquets fems es va recollir a mà, sense gambaner, un a un. I cercant moure's amb gests de gentilesa, a poc a poc. Amb cura, gentilment amb sos animalets aprop, sobretot si es va arran de ses voreres amb racons. I per a no destorbar a qui hi neda. En es moments de poca saturació de banyistes i de més tranquil·litat marina, amb millors condicions de llum, ones, baf per sa calor...


.
Imatge

Imatge

Imatge


Es recull prou fems nedant descalç. En s'estiu pocs pics ned amb aletes, i serien gairebé sempre aletes molt curtes, d'entrenament de natació o retallades. Amb aletes tan petites ses mans queden més lliures per a sa impulsió i es desplaçament. El que és pràctic per a diversitat d'accions, com capturar, recolçar, impulsar i fer girs àgils. Ben útil per dedins dd zones amb major densitat de fems dispersos. És molt joc de pescar i caçar plastiquets romputs, 😉 de malnom papallones salades. I es practica bon deport, sobretot esquivant es filaments urticants que són fins com "cabells" llargs i transparents, des grumers flotant ocults per entremig des fems!



.
Imatge
Imatge

Imatge


Imatge
Detall de tovallons higiènics, un poc foscs degut a es detrits i restes variades adherides. Nooo són restes de posidònia ni algues grosses!
Ses fulles o fibres grosses de posidònia i algues, les intent no recollir o les retorn. És una labor a vegades gairebé amb mà de metge.



Imatge


Imatge

Imatge



El més fondo i gros no ho sol recollir gaire! Només si és mooolt fàcil i segur! Varia segons ses condicions, i el que s'observa des de sa superfície. Així excepcionalment es fan petites immersions, capficos d'un parell de metres de fondària, normalment a menys de dos. I cercant com a molt uns cinc o deu segons d'immersió, per a no aturar gaire es ritme respiratori normal.
Si és un objecte dens i gros gambé es pot enganxar amb cordes i politges des de boies surant a sa superfície, o des de dalt d'una roca i sa vorera. O amb altres trucs, com per exemple fent 'planejar' es fems com una ala, quan són fems prou hidrodinàmics, com ses planxes grosses i denses de fibra de vidre i cola sintètica.


Imatge

Es fems petitons de plàstics surant i mig transparents queden poc visibles a ses fotos. Són ben quotidians i es desfan discretament entre ses rompents, dia a dia. Duren menys temps sencers en es medi, i es troben agrupats a ses baixants d'aigües dolces brutes, i en ets entrants on arriben ones d'aigua marina degudes a es vent. I hi queden acumulats protegits des vents sortints gràcies a es relleu i construccions a sa costa.
Es fems grossos duren més temps sencers, i destaquen pes seu pes, volum i es perceben millor a ses fotos disparades a més d'un metre. Però són una petitoníssima part des nombre de captures!
Per contra, mils de captures des bocinets de plàstics transparents es veuen poc en es medi o a ses fotos, i pesen i ocupen poc. Requereixen molta dedicació i moure's àgilment, i són un bon entreteniment i un exercici continu que convé millor fer pausadament i constant!
🙂

Imatge

Imatge



Aquesta activitat una pràctica lúdica de cura i atencions a es medi, de trescar i grimpar i nedar entre cales, amb sacs boia on penjar o estotjar es fems per a trasportar-hó surant.
A vegades es deixa a on es fan munts per a què quedi més controlable, i cada pic més accessible a peu, o ja a devora on es puguin destriar o recollir millor, a peu fins a ses papereres.



.
Imatge
Imatge

.
Imatge
Imatge

.
Imatge

Imatge

Imatge

Imatge
Aquesta foto d'aquí a sobre, és d'un femsukí que es va deixar així a sa platja, per dificultats variades, com ara de sa calor des dia, limitacions des lloc, o afectacions personals. Per exemple per vessaments d'aigües mixtes contaminades amb productes de neteja a sobre meu. Em van irritar sa gargamella, o destorbar a ses vies respiratòries i parts delicades de sa pell o amb ferides, i provocava malestars variats. Fou a devora suquí, en un altre entrant proper amb acantilats uns minuts abans.
Es fems trets de s'aigo extraordinàriament es deixen a sa vorera si apareixen imprevists i complicacions. Aleshores, si es pot, es deixen a lloc molt accessible, visible i estesos per deixar clar què no és res de valor, però que quedi prou protegit des vent. Així serà fàcil de recollir després.
En aquest cas es lloc a tocar d'aigua era ben ple de gent, massa saturat per a passar, i ses papereres camí amunt eren plenes i amb molt de fems tirat de mala manera.
Sa botelleta de vidre de cervesa que s'hi veu sí que es va recollir del tot. A dins hi tenia un text escrit a bolígraf en un paper quadriculat. En estranger i en clau, com de bons desitjos, similar a es missatges d'ofrenes i jocs o rituals màgics a ses platges.
Imatge
Adalt, foto d'una de ses papereres plenes que deia suara. Amb so fems mal deixat per a defora. En part per això, vaig preferir no deixar aquí es fems que havia recollit nedant.



.
Imatge

Imatge

Imatge


.
Imatge
Imatge
Imatge
Adalt, tres fotos d'un mateix munt, i de com va creixent jugant a Femsukí nedant amb sacs boia.
En aquest munt hi ha ses restes esmicolades d'un estenedor de roba i d'una bicicleta amb ses seves rodes, però no es veu gaire entre tant de fems i ses ombres.

Imatge
Imatge
Adalt dues fotos d'un femsukí d'una mica més de tres hores nedant. Itinerari d'aprop Cala Lliteres a Cala Agulla, dve 29 jul.,

.
Imatge
Adalt, una foto de paisatge de vorera i un femsukí de juliol. A la dreta i a darrera es tres sacs boia colorits, emprats per a recollir-hó nedant.


Imatge

Imatge

Imatge



Ses cinc rodes de cotxo a ses quatre fotos següents eren devers Cala Agulla-S'Entrador, a poca fondària:
Imatge

Imatge
Sa cinta llarga i grossa de goma densa era només a uns 40cm de fondària, potser algun tros a menys d'un pam. I era així de fa anys, a sa vorera de S'Entrador-Cala Agulla.

Imatge
Fixau-vós en sa bateria de sa llanterna a sa foto adalt. Ja feia anys que era en remull, però quedà a un lloc difícil de desincrustar. Estava a un lloc ombrívol, a uns tres metres de fons i a un metre i mig de sa vorera. A sa mateixa zona, S'Entrador-Cala Agulla.

Imatge


Aquestes neteges i observacions son més fàcils si es va a explorar nedant sovint, i es cerca aprofitar ses finestres petitones d'oportunitats, quan es destapen o s'alliberen es fems unes hores, abans de què es tornin a enterrar o encaixonar.


Imatge


.
Imatge
.
Imatge

Imatge

Imatge



Altra gent a Mallorca practica netejant diferent, amb una natació amb altres estils i equipaments.
Per exemple, hi ha altra gent que neteja impulsant-sé amb aletes molt més llargues, típiques d'esnorquel, busseig o apnea. Són molt més impulsores, per a més velocitat, però amb menys agilitat girant a racons estrets o entre agrupacions de fems surant. I unes aletes llargues dificulten impulsar nedant amb cicles amb ses mans. Doncs és ben complicat fer cicles de natació amb ses mans nues impulsant ràpid, si es vol emprar aletes llargues en es peus. Fins i tot així ses mans poden frenar s'avanç, crear resistència hidrodinàmiques. Peró potser sí funcionaria millor amb manyoples o pales a ses mans. I podria servir per a desplaments ràpids, o llargs, mentre no es captura fems.
Triar s'estil de nedar depèn de molts factors de sa pràctica i personals, o des lloc a on es tria que es vol netejar.

..
Imatge


Gairebé tots es fems de ses fotos son de llocs poc accessibles per altres estils de neteja més comuns per altre gent. Per exemple de gent que recull a peu, en barca o vehicles.
Entre cales nedant amb equip lleuger vaig fent trajectes llargs pes racons estrets superficials.
Son llocs poc visitats o netejats arreu per altre gent nedant diferent, i que solen vestir aletes llargues i roba gruixada d'apnea o busseig i ploms. Es busos, apneistes i submarinistes empren estils diferents, es submergeixen molt més, i amb equipament més feixuc, propi per a llocs profunds o trajectes més curts.

Tampoc empr com altra gent vehicles propulsors, ni equip de pesca, ni de busseig amb aire comprimit en aquesta activitat. Ni he emprat mai compressor d'aire a sa boia amb bateria elèctrica i tubs de varis metres de llarg per a respirar, ni estris detectors, tal com fa altra gent.
I per descomptat, mai hi cerc pescar, ni capturar elements naturals, ni m'emport objectes de valor, ni remoc cap patrimoni històric submergit.
Sí que intent fer alguna foto d'observacions, sobretot per a registre i informació de fems i animals, o quelcom que pugui servir per ajudar es medi.



.
Imatge

Imatge

Imatge


A vegades enguany, però sobretot molt abans, hi trob gent que evit molt, ja que mostren indicadors clars de què hi realitzen activitats irregulars, infraccions, i podrien crear possible violència i afectar-mé. I aquests gairebé sempre neden amb altres estils i equipaments que no empr, que em poden ser perillosos, si s'empren malament... I és clar, veig com afecten a animals, objectes o llocs protegits, o creen malestars per imprudències, o creen gran varietat de mals... O també els evit perquè altra gent que ho veu de lluny o els escolta m'hi confon amb ells, i amb so mal criteri després em creen altres malestars variats.
I ja intent evitar a ets infractors aprop, ja... Sobretot ho evit perquè sovint es mostren com molt imaginatius i preparats per a manipular ben ràpid o simular de mala fe, poc honests, i cercant provocar o tenir conductes pitjors...
Per exemple, en alguna ocasió hi hagut algunes persones que fa mal ús d'embarcacions, o fins i tot propulsors subaquàtics. I m'arriben a agredir amb ells dins s'aigua, o després complicar-hó a fora s'aigua, i assustar o amedrentar cridant i insultant. A dins s'aigua aquests navegants estranys practiquen anar llençant objectes, o fan altres imprudències ben variades amb ses embarcacions, copejant-mé mentres ned o més afectacions complicades.


Imatge

Imatge



En èpoques anteriors, de fa un grapat d'anys, hi hagué prou fusellers furtius, i alguns m'apuntaren assustant amb s'arma i descaradament a menys de cinc o deu metres. Algun inclús disparant al buid enfront meu. O agredint a es meu equipament, i a mi verbalment i físicament. Ells practicaven pesca amb fusell carregat i a mal lloc, de reserva protegit i prohibit per a pesca de vida marina, i a zona de banyistes o propera i des seu pas proper, sense senyalitzar gairebé sempre, i algun pic amb sa boia, però sense bandera o de busseig, no de pesca, o surant oculta entre roques. A més alguns pescasubs infractors neden amb aletes veloces, a vegades camuflats com a turistes o amb estils i roba dissimulant molt, i compten amb gent a fora d'aigua que els recolza.

O algun pescador de canyes i altres fils sense canya i tot, no fa massa setmanes hi ha hagut encara, que em mostra mals comportaments i infraccions quan jo intantava passar sense destorba'l just a devora sa sortida a sa zona de bany balisada. Ell actuava molt fora corda, crispat i violent llençant pedres o amenaçant-né cridant i amb gests.

Imatge

I fa poc n'hi ha hagut algun més d'agressiu, realitzant una activitat irregular, o almenys d'ajuda dubtosa per a es medi...
Per exemple:
Fa poques setmanes, arran de s'arena d'una platja urbana a sa reserva marina. Almanco des de mitja hora abans de sa sortida de Sol, per mi que més d'una hora abans, observats per sa webcam útils per a triar ses platges. Jo em preparava observant per a nedar-hi, perquè em semblà que allà era idoni per a netejar nedant i com a punt de sortida per a observar vida a ombra des primers raigs de Sol.
Bastant abans d'accedir a vestir-me per a nedar devora de s'aigua vaig atinar que ses llums eren d'un bus amb llums i un detector de metalls, que excavava repetidament es fons submarí. I em semblà que ell no recollia fems, sinó potser objectes de valor perduts enterrats a tocar de vorera de platja.
Es busso foradava repetit a una part amb nacres de roca i alga, i a altra més fonda ombrívola d'arena aprop on hi ha uns peixets o animalons que s'amaguen enterrats. On hi passen es dia així i es veuen es seus munts cònics d'arena de devers mig pam a sa sortida des seu foradet o cau.

Imatge
Típic cau submarí a s'arena, on s'enterren animalons. A un costat de Cala Gat en sol haver si hi ha calma.

I es bus es mantenia submergit a devers dos i tres metres arran de sa sortida de sa platja, alenant mig emergint i mig gràcies a un tub d'aire de devers tres metres potser, i un compressor elèctric a sa boia groga sobresortint poc a sa superfície, però banderí de codi alfa. No hi havia zones especials o extraordinàries marcades limitant s'accés a sa vorera. Ni banderins especials o combinats a sa boia, o cartells informant de treballs d'investigació o de recerca especials. I sa platja urbana era oberta a es bany, amb gent passejant, s'habitual banyant-se i nedant just allà a tocar seu, de dematí uns minuts després de sa sortida de Sol.
A unes desenes de metres un altre home l'acompanyava practicant cercant amb un altre aparell detector de metalls. Però era menys visible, i com una mica diferent, a altre racó més fondo, una zona on sa gent bota d'acantilats, i anava amb roba i equip com d'apnea, per mi que sense tub d'aire comprimit de bus ni boia amb motor bombejant.
De cercadors excavant amb detector se'n veuen practicant de tant en tant per aquestes platges caminant. Però és diferent excavar es fons submarí, almenys a segons quin fons amb certs peixos o plantes, i a segons quins horaris, nocturns o amb poca llum, de crepuscle... I també és ben diferent anar practicant amb una boia sobresortint poc, perquè si es gira es banderí tot podria quedar prou invisible. I més diferent anar submergit com un bus, amb un tub d'aire comprimit a motor, sortint menys a sa superfície.

En una estona ja hi havia uns pocs banyistes, algun habitual a sa sortida de Sol. Però per com es movia es bus, jo no em vaig atrevir a entrar a s'aigua ni nedar a recollir fems de plàstics surant o observar es medi. Mig per no destorbar, mig per precaució.
I vaig esperar vestit i ja preparat per a nedar a sa vorera més llunyana. Però es bus continuava cercant per ses zones de pas o de bany de sa platja urbana.
Passada estona, vaig decidir d'avisar o consultar des fet, a diverses autoritats, i vaig rebre visita de dos policies. I tant ells com jo, es tres no li vam dir res ni fer senyals a es bus. Peró ho vam observar des de fora de sa zona d'arena, prou lluny. I els vaig dir a es policies que jo ja intentaria anar a nedar i netejar, i com a precaució enregistrar en foto o vídeo a es bus que excavava.

Imatge

Després ja vaig entrar s'aigua i començar a netejar plàstics surant nedant arran vorera i paral·lel a sa platja, intentant ser lluny des bus, gràcies a què aleshores era a mitjan platja, més lluny de sa vorera.
Però es bus va anar venint ràpid submergit cap a mi com seguint-me, o assetjant a certa distància, i com mostrant-se agressiu en alguns instants, i finalment arraconant-me entre ell i terra, i així mig em feia allunyar de sa vorera, o sortir. I a altres moments es quedava excavant a uns dos metres de fondària. I quan jo era aturat situat lateralment a un poc més de cinc metres lluny, ja li vaig fer sa senyal de salutació o pregunta estandarditzada, un 'OK/OK?' amb sa mà varis pics. Peró em vaig quedar així com glaçat, perquè no va respondre 'OK', sinó que es va mostrar ben molest, crispat, com més agressiu, i en altre instant continuà com excavant i apropant-se.
I jo aturat, en fer-li més senyals d'OK i ja intentant fer fotos o vídeo així de lluny, a uns cinc metres lateralment, de cop ell va accelerar molt venint directe cap a mi ben ràpid bussejant. I ja aferrat a davall de mi comencà a atacar-me físicament. Em copejà repetit amb so seu aparell detector de metalls com si fos una porra. Mentrestant jo estava com immòbil, surant a sa superfície, com petrificat.
Amb sos cops forts amb so seu aparell detector com a porra em ferí a sa panxa, i em creà com un reflex d'ofeg. I em pegà també a ses mans, es canells, braç, i a es meu telèfon amb càmera, erosionant sa bossa estanca on estava estotjat. Mentre em pegava jo estava com petrificat i quiet, sense poder desplaçar-me, intentant alenar i com en automatisme d'enregistrar amb sa càmera.
I després d'ell atupar-me prou, s'aturà i emergí del tot. I començà a cridar-me fort, gairebé aferrat a mi, amb xisclos, com simulant ser ofès, de forma molt alterada. I jo continuava quiet intentant alenar millor i enregistrant. Qui ho escoltés de lluny o fora de s'aigua podria pensar que era jo qui m'aferrava.

Imatge

Després ell s'anava allunyant, potser a uns tres o cinc metres, peró cridant, com molt afectat. O provocant i esperant que el seguís... I després d'ell cridar més com provocant i esperar, jo estava igual de quiet.
I ell va submergir-se de nou a continuar cavant com si res, però en ser jo quiet, ell es va anar apropant molt, submergit, com excavant pes fons.

En recuperar-me alenant per a poder desplacar-me, em vaig allunyar, anant marxa enrere intentant atendre i enregistrar, i sortir de s'aigua a lloc més separat. I ell aleshores reaccionà accelerant, emergint i perseguint-me més ràpid mentre jo fogia. M'anava com assetjant, i cridant xisclos similars, com fent-sé s'ofès o afectat. Com indignat i cridant qüestionant el que jo feia.
Em semblava que amb això de cridar i perseguir així ell intentava embolicar, confondre a qui ho veia de lluny, i assustar-me o provocar-me.
En jo poder sortir de s'aigua, ell es quedà en remull. I vaig continuar allunyant-me, a asseure a alenar i reposar enterra, devora es xiringuito. I vaig demanar socors a una persona alta i relativament jove, que no em sonava, però que semblava de pes xiringuito, per a què truqués de nou a sa policia, perquè jo estava banyat i fatigat, i intentava respirar millor, l observar o avaluar es cops rebuts.
Però potser devers uns minuts després es busso vingué caminant directe cap a mi quan ji era assegut enterra i callat. Ell aparentment estava com alterat, i es situà molt aprop meu, a menys d'un metre. I així em començà a insultar i menysprear cridant crispat, denigrant-me i assetjant, com intentant provocar i inventant excuses falses, com si l'hagués destorbat. I ho cridava ben fort, mentre ell movia es braços i ses mans molt repetit com si m'anés a pegar, veloces, fins a gairebé tocar-me, just per sobre des meu cap. Durant tot això jo era assegut a un marge baix, quiet, gairebé enterra i callat.
Aguantant tot això sense haver-li parlat ni una paraula fins aleshores!

Imatge

I ell continuà molest dient que el que ell feia era tot legal, com si li hagués qüestionat a ell, cosa que no succeí. I així ja, li vaig deixar clar amb gest lent, amb braços baixos oberts i palmells amunt que no era problema, que no li havia dit res, ni fet senyals contra el que ell feia bussejant.
I aleshores ell continuà es 'discurs', variant amb falsedats, dient que jo m'hi havia aferrat massa destorbant i fotografiant. I li vaig aclarir que ell era qui s'havia apropat més, vingut i aferrat per agredir-me des de davall s'aigua.
I tot seguit li deman que no ho compliqués més, i que li deia per a què es calmés, que se m'allunyés perquè estava agressiu, i m'estava agredint massa.
I tot alterat es mantingué aferrat a mi, continuà complicant-ho una mica més, provocant i assustant amb aquest comportament agressiu cridant faltant al respecte desautoritzan-me amb menypreu, faltes de respecte i mentint, amb insults, embolicant amb ses excuses falses... I amb més moviments repetits veloces com d'anar a pegar-me aturant just a uns pocs centímetres sobre des meu cap.
Em semblà que ell ho feia per a provocar-me com si jo m'hi enfrontés, i per a assustar-me, o per a aparentar i manipular a qui ho vegés.
Mentrestant jo continuava més com petrificat, quiet, callat i assegut gairebé enterra, i intentava atendre a respirar relaxat, i recordar enregistrar-ho tot.

Finalment s'allunyà caminant, uns metres, i parlà a altra gent en veu prou alta com crispat i ofès, molt xulesc, referint-se a mi insultant-me i menyspreant-me amb aquestes excuses d'embolics seus falsos, i després tornà a s'aigua.

I em vaig anar caminant a intentar trucar a autoritats de nou i a aixugar-me, a sa vorera més allunyada d'ells, i per a intentar canviar-me a roba de carrer i marxar.
Però ell va tornar a venir nedant ben aprop de sa vorera més propera a mi, cridant-me menyspreant-me i embolicant similar repetit com intimidant i inventant a crits que jo devia estar content i que jo penjaria es vídeo en obert a xarxes socials. I alliçonant-me i altres embolics ben fora corda... Mentre jo em vaig vaig quedar igual, quiet i callat vaig continuar intentant enregistrar-ho.
I en allunyar-se ell, vaig continuar canviant-me de roba per a marxar més lluny per a evitar tant de mal tracte i agressions.
Supòs que es busso actuà aquell dia fent comèdia bruta per a intentar provocar malestars i reaccions meves per a es seu profit i assustar-me i intimidar-me. I per a confondre a qui ho veia des de lluny.
Fins i tot ell continuà en veu alta obertament enmig de sa platja, desautoritzant-me i intentant confondre amb embolics a ses autoritats policials, quan aquestes ja eren a un accés a sa platja. I a qui jo havia demanat ajuda per telèfon, a autoritats variades de nou i repetit, i que tornaren amb més agents.



Imatge


Quiiiiines desventures!😳
Amb sos anys, en observar furtius o violents, i comportaments imprudents que em creen riscs a s'aigua, normalment puc anar fugint, i si no va massa malament, en es final acab sols perjudicat aturant sa meva pràctica de cura des medi i esbarjo. Però si no, a pics inclús acab perdent equips fotogràfics danyats per ells. O puc ser ferit físicament, o anímicament, i a llarg termini si s'encavalquen o son greus. I després a vegades porten despeses i complicacions burocràtiques, de recursos i dedicacions.
Ets infractors i violents em son poc habituals, i de comportaments estranys, crispats. I una mica més imprevisibles que practicant de s'oci més comú. Normalment sorprenen i afecten i creen riscs mentrestant vaig netejant i cuidant ses voreres grimpant i nedant.

Enguany ha sigut mals encontres poques vegades, potser unes sis. Quan ha sigut més limitant era fa uns anys, sobretot per ser molt difícil evitar-ho, ser molt freqüents ses coincidències a es mateixos llocs.

Em sembla que qui fa activitats irregulars, vandalisme, pesca furtiva o altres malifetes coincideix més quan existeixen condicionants que ens limiten a nedar o practicar lleure en un mateix punt de sa costa. Quan van ràpid aletejant camuflats sense senyals, i és per sorpresa i no els puc evitar tant. O he de passar aprop en accedir o sortir de s'aigua. Si coincideix on ells els interessa actuar discretament, on hi ha bones condicions per a es seu oci o sa captura fora norma. Per exemple, degut a s'orografia des fons, a lloc poc visible de lluny, o per coincidir en ets accessos poc saturats de gent, o si sa visibilitat, ses ones i vent limiten a nedar en es mateix lloc idoni.
I per mi que alguna vegada qui va fora norma prefereix nedar pes voltants aprop meu, perquè jo actuo més vistós i amb boia, i qui observa de lluny no ho diferencia tan bé, i a qui més es veu i observa és a mi, i no a qui fa malifetes camuflat o discret.
O es comportaments agressius sorgeixen més es dies voltant festivitats, o aplegs amb sa seva colla. Perquè em semblen com amb ressaca, de catarsi o influïts pets excessos anteriors. O quan em sembla que hi ha aparentment poca vigilància d'autoritats, o si és insuficient, poc encertada o saturada, i no tots es treballadors i negocis actuen i tenen es mateix interès o bon moment...
Per mi que hi ha més mals comportaments quan ets infractors tenen sensació d'impunitat, i altre gent interessada recolza en alguns moments ses males pràctiques, males costums o sa permissivitat. Supòs que a vegades aprop dets infractors, en es seu entorn social hi pot haver qui té interessos foscs, com clandestins, per a embolicar i mantenir privilegi. I alguns pocs poden fer joc brut variat i embolicar prou per motius econòmics, laborals, d'imatge, de negoci, de privilegi gastronòmic fora norma... I això darrer és més complicat que tan sols molta gent descuidada o fent activitats de festa poc escrupolosa amb so medi, o uns gamberros tirant fems o espenyant.

Però cal dir, i recordar, que en aquestes voreres gairebé tota sa gent que practica oci i esbarjo és molt correcta, encertada i cordial. I fa gust nedar i apreciar aquestes costes, és un privilegi gairebé sempre! 🙂



Aquí abaix tres fotos de tractar un fems submergit especial. I que resultà ser un antic extintor de foc. Era molt cobert d'algues, poc reconeixible si no es mirava millor, pel que vaig demanar ajuda, per si era un objecte més perillós encara.
Imatge
Imatge
*ROTONDA... A sa foto, per error en teclejar, on diu 'roronda' volia dir 'rotonda' 🤦
Imatge


.
Imatge

Imatge

Imatge

Imatge




A ses fotos veureu sols fems trobats per aquestes costes a racons estrets o poc fondos, per on no arriben fàcilment es serveis de neteja comuns, ni dets extraordinaris! I serveix per aprofitar ses oportunitats per a conèixer i ajudar vides marines! O per a aprendre a compaginar sa cerca amb so fred, ses ones i vent, talment com una estratègia més des joc i s'esbarjo.


Es joc de femsukinar és esbarjo i deport, és una tendència vital, de vivenciar i expressar, una motricitat, exercici físic i lleure relacionant-sé diferent amb s'entorn, menys consumista i més ambientalista, de cura i per ajudar a sa resiliència.

I potser és prou determinant actuar aquí, en aquests llocs de ses voreres, quan s'hi acumulen sa majoria des fems marins durant un temps, abans d'esmicolar-sé o esfondrar-sé i predre's flotant com sa pols molt contaminant!



.
Imatge

Imatge






Aquest fems es recullen amb aquest deport i entreteniment xino-xano fent travessa nedant surant entre cales i platges, recollint cada bocinet de fems, un a un i a mà. Son desplaçaments nedant amb un equipament àgil per a recorreguts. Es va cercant fer un bon exercici i itinerari, amb aturades entremig per a descarregar, i si cal, senyalitzar es munts de fems quan es deixen a ses voreres.




.
Imatge

Imatge

Imatge
Foto: Sa peça grossa és feta de metall, i però dins s'aigua pesa poc en transportar-hó nedant surant penjant des sacs boia.





Practicant neteja aixi, amb equipament lleuger i amb sos sacs boia, es pot transportar tot es fems surant a dins des sacs o penjant-hí. Així no cal sortir tant de s'aigua. I amb bons recursos per a nedar i arreplegar fems es juga ben diferent, apreciant i percebent moltes més captures, s'observen molt més es residus, i arreu, arreu... Així es recullen molts més fems descontrolats de tota casta i mida, perduts, desatesos, poc visibles, desconeguts o invisibilitzats.
Molts son fems quotidians que es "fan i es desfan" dia a dia amb sos descuids que volen amb sos vents i ses corrents, o per ses gamberrades, vandalismes, o incivismes o ets abocaments amb pocs escrúpols mediambientals.
I és clau arreplegar es fems surant així, just abans de què s'esmicolin ràpid a ses voreres amb ses ones, perquè sinó es dispersarien flotant com bocinets, tornarien com sa pols i una contaminació.





Imatge

Imatge

Imatge





Moltes d'aquestes fotos son de munts de fems just abans de destria'ls, de separar, transportar i llençar a ses papereres i contenidors per a reciclar.
O unes poques de ses fotos son de fems més complicat, o en moments amb limitacions per imprevists. Per exemple, munts de fems deixats per a recollir en un altre moment, però ja a un lloc prou accessible i visitat comunament netejant, intentant deixar-hó molt visible o senyalitzat.
O altres poques fotos foren útils per a situar es munts de fems per a recollir per etapes, o per a avisar demanant ajudes.




.
Imatge
Foto: Femsukí senyalitzat deixat talment i avisant situant-hó així, per a recollir. El vaig treure de sa vorera submergida sortint de s'aigua a buidar es fems, i vaig continuar sa travessia nedant fins a Son Moll.
Es mort de fondeig tenia s'anella espenyada rovellada des de fa anys, en desús. Es dens i pesat, pero a vegades es removia! Era a molt mal lloc, on piquen ses corrents d'onotes a ses roques. A vegades sa roda erosionà es substrat de posidònia, o de roca amb corallina, que és una alga calcificant que forma tapissos. I son preciosos, de colors vius semblants a violetes o vermellosos. Son racons fràgils, però plens de molta vida petitona, variada, valuosa i bella per a gaudir i observar nedant! 😊


Imatge

Imatge

Imatge

Imatge
Imatge
Foto adalt: Ocasionalment també recull alguna fusta si està tractada amb pintura, aquí blava. O més rar, alguna vegada he desplaçat algun tronc o branques grosses sense si poden ser un risc per a gent o embarcacions. Perquè a pics son a mal lloc, si poden sortir dets entrants i flotant amb ses corrents.
Imatge
Foto adalt:
A pics decor i senyalitzo es fems si no es recullen del tot.
Aquí un exemple d'un tipus de dibuixets que sol fer a es munts de fems que deix a ses voreres, quan queden pendents de recollir. Serveixen per a senyalitzar una mica, o per a no frustrar a qui ho veu, i deixar més clar que son fems començant a ser més controlats, i recollits jugant, i així intentar animar o motivar a qui ho veu per sorpresa, passejant per sa vorera.




Imatge




.
Imatge
I aquí devora es text, algunes fotos d'un residu d'un globus gegant que surava, i un residu d'un raspall de dents com a referència per a valorar sa mida.
Es globus no tenia fermada cap capsa, ni matrícula o text gravat. Dia 8, dos dies abans, vaig trobar un conjunt de piles elèctriques rovellades a un lloc a metre o dos seu, pero potser és una casualitat accidental. És un punt a un entrant amb mooolt de fems!
No sé de qui deu ser aquest globus, però tal vegada els faci il·lusió saber on ha arribat. Per si de cas, han vingut autoritats policials a fotografiar-hó, i per mi que ha quedat registrat com a residu.

Tal vegada sigui un globus de mesura meteorològica o d'algun centre educatiu?
Em va semblar un poc similar a un globus amb sos que experimentaren alumnes de s'escola Mata de Jonc. I el van perdre no molt lluny, però fa bastants mesos, es 2021. Vegeu-ho a una notícia a IB3, com demanaven ajuda popular per a trobar-hó per a suquí aprop:
https://ib3.org/demanen-collaboracio-ci ... -el-senyal 

Peró auest globus em sembla més nou, de fa poc... I aleshores em demanava si seria un des globus d'un satèl·lit atmosfèric de sa UIB, es KubeSat@IB que llençaren fa poc temps. Vegeu-né un article d'uns preparatius des Kubesat de sa UIB a:
https://www.dbalears.cat/balears/balear ... sfera.html

I he parlat amb una bona font d'aquests Kubesat@IB de sa UIB, i sembla que no és cap des seus globus. Gairebé però, per ses dates, però es seus globus no tenien aquest tub negre gros a sa seva boca que vegeu a ses fotos.

Deu ser un globus sonda meteorològic? De Son Bonet, per mi que uns automatismes n'alliberen un o dos de similars al dia. Pugen potser fins ~30 Km. Es veu es mecanisme que és com un 😉"súper robot amolla globus" en aquest vídeo:  https://youtu.be/cSxMj_JKaCQ 
Imatge
Setmanes després, es 18 de novembre, ja a plena tardor, he trobat aquesta radiosonda que podria coincidir amb un globus meteorològic de s'AEMET. Era a una vorera esquitxada per ones d'un caló diferent, a pocs quilòmetres. Es model emet dades en vol, no n'estotja, i se la considera un residu, més o menys equip de despesa fungible. Amb unes bones antenes receptores des de terra aquesta radiosonda necessita poca potència d'emissió.


Imatge
A aquesta segona foto des globus, mostr altre fems recollit conjuntament amb so fems des globus gegant, i que era surant aprop seu entre una sopa de canyes, fustes, fullaca...
Sa majoria ha arribat en un o dos dies, amb ses ones de nord i després de pluges, d'una DANA.
Imatge
Aquest conjunt amb so fems des globus, podria ser més un fems nou a la mar, i venir des torrent i pluvials de sa zona? O d'Artà, des torrent de Cala Mesquida, que anava ple? O de la mar més a es nord, de per Menorca?

A devora des globus també hi havia fems antic, poblat per vida aferrada. Per exemple, un envàs antic que era emprat com a refugi per un peix. I era un peix ben defensiu! Vegeu-né dues fotos suquí avall, des peixet refugiat dins fems surant.😊
Imatge
Imatge
Potser és un peix ballesta/surer Balistes capriscus molt jovenet?


.

Imatge
Uns dies després, en es mateix lloc des globus gegant, i nedant uns pocs minuts.
És més ràpid recollir fems a on s'acumulen després de ses pluges intenses, de ses DANA. I on es vents arriben fort i continuats, orientats cap a aquets entrants de sa costa.

Imatge
Imatge
Adalt dues fotos de més restes que vingueren amb pluges fortes i vents aprop sa Regata Blava.


.
Imatge
Adalt, foto de fems amb molts de tovallons o draps, després d'una DANA.

Imatge

Imatge
Imatge

Imatge

Imatge




VALORACIÓ SUBJECTIVA DES FEMS OBSERVAT I RECOLLIT
(Estiu i inici de tardor, fins es 23/X/2022)

Respecte a deu anys anteriors, per ara nedant enguany em sembla que he observat una quantitat mitja o baixa de fems. O en segons què, molt baixa.
Altra cosa és que en faci més fotos, o les mostri aqui... I reconec que astora veure'n tant de junt aquí en fotos!🙈😳😲😱😨

Enguany em sembla que en general a la mar de ses voreres hi he observat una mica menys de fems descontrolat, sobretot des que podria procedir de vandalisme, incivisme, descuids... Per exemple enguany em sembla que ningú ha tirat a racons  discrets de la mar es contingut sencer d'un contenidor, ni de gaires papereres senceres, que afecten molt...
Ho dic en general, però potser hi ha hagut algun punt o dia diferent. Per exemple després d'alguna pluja intensa. O per exemple, en alguna zona i setmanes, segons es vents, s'observaba surant sa pols de terra i restes de branques o arrels, o alguns plàstics grossos, provinents de ses obres grosses que es fan en es port.

Sí que em sona que hi han hagut alguns actes vandàlics molt puntuals amb residus voluminosos nous. Però que eren a zona seca, i altra gent fent feina els ha recollit prest, abans de què es descontrolessin a la mar.

Potser sa minva general de fems que he observat és deguda a què s'hagi recollit una mica més per altra gent, a una millor gestió, recursos, comportaments...  No ho sé. Tal vegada per sa neteja treballant en barca, o caminant netejant ses voreres, i que seria un tipus de fems que potser altres anys acabaria més a la mar. No ho sé...
Caminant per ses voreres a terra, i per llocs secs de ses voreres i a ses papereres hi havia dies que s'observava algun abocament o bastant de fems. Però supòs que es va recollir per altre gent treballant abans de volar o caure a s'aigua.

Un canvi gros enguany a sigut sa manca de pluja, sa falta de fems descontrolat d'escorrentia. Ni ha hagut massa grans ventades en moments amb fems a ses voreres, ni tantes torrentades. Ni grans llevantades de mar de fons. O sobretoooooot, que no he trobat fems de cap nova embarcació embarrancada triturada. Això és clau, perquè és del que més creava fems descontrolat.
Es naufragis embarrancats i capolats son fems complicats de netejar a ses voreres. Hi queden triturats i hi perduren anys mig enterrats i incrustats esporàdicament.
El que he recollit de fems voluminós ha sigut més bé antic. Bastantes vegades feia més de tres anys que era a la mar.

Com a dubte i filant molt prim, pens que potser sí que ha crescut més sa proporció i sa quantitat des fems nou de envoltoris petitonets, tiretes de cures, tovalloletes higièniques, compreses i tampons i gomes de cabell. En situacions i voreres aparentment sense afluència seva des d'aigües de pluvials ni d'embarcacions. Però no és una quantitat molt grossa tampoc. Pot provenir de més afluència de banyistes de visita o turisme famíliar, supòs. O tal vegada sigui aparent, com un biaix d'engany  Degut a minvar la resta d'observació de fems nou gros, o de minvar es fems similar, des petit més comú i nou.
Per mi que es fems comú i "nou, poc envellit" descontrolat que ha minvat proporcionalment és es d'envasos de plàstic, envoltoris grossos, juguetes, bosses... I de materials de pesca recreativa o professional, equipament nàutic... O més davalla de roba i peces de vestir, tèxtils típics des banys nocturns festius en colla com ses festes de pijames, togues i "despedides de solters". O també trob que han minvat molt en proporció enguany respecte a deu anys, ets abocaments "festius" i incívics de botelles de vidre i llaunes de begudes, típics des "botellons".




Imatge

..................... FI ...............
Aquest tema mig continua a un altre de similar, dit
"Cuidar litoral. Neteja nedant amb sacs boia i grimpant. Info, provant trucs, històries..." directament clicant a s'enllaç: viewtopic.php?t=4769
I era un tema amb sa darrera plana saturada de bits per tenir massa fotos. I continuar-hó allà dificultaria i alentiria massa sa descàrrega i sa lectura.

Aquests temes sobre lleure, esbarjo i deport cuidant i netejant la mar son en es FòrumAus perquè poden ser d'interès variat, s'encavalquen amb afectacions a ses aus, i s'educació i recerques. És clar que a falta d'un fòrum general, es temes de fems i cuidar es medi també podrien haver aparegut en es fòrums sa flora, fauna, o bitxos...
I aquests temes similars s'iniciaren a dins de FòrumAus per una casualitat, quan un ham va ferir a un virot petit trobat netejant nedant. I aleshores vaig demanar ajuda aquí per a identificar-hó, a es virot. I explicar com l'havia trobat, va servir per situar i descriure millor aquesta tendència i pràctica lúdica de cuidar es medi.
I pot servir per a inspirar o curiositat, i és un esbarjo o deport, i exercici saludable poc conegut o practicat, que és la repera!



Imatge


Cuidar la mar jugant
és un moviment i entreteniment saludable
ben gros!
Es un tipus de joc i deport eco-ubuntu
jugant-hí s'ajuda a un mateix,
s'ajuda tothom qui hi juga,
s'ajuda a altres que ho miren,
es qui ho miren ajuden,
i tot es joc va d'ajudar es medi, es paisatge i s'ecosistema!
💚

Es fems petitons i quotidians son afectacions constants, incertes i
difuses, molt habituals i nombroses a ses voreres marines!
I que afecten més es medi i sa neteja si es deixen capolar i dispersar com sa pols flotant.

Amb un joc de neteja i cura petitona, propera i habitual,
capturant es fems quan s'acumula a ses voreres,
es canvi pot ser gros!
🙂




Imatge
SUGGERIMENT MUSICAL durant sa lectura
Es tema "Basura hermosura" de Dadalú des seu disc "Perro Amarillo"
https://freemusicarchive.org/music/dada ... _hermosura
(En es full a on va s'enllaç, clicar a on apareix sa típica icona amb so triangle de "play")
O més calmat, es seu tema "Celofan"
https://freemusicarchive.org/music/dada ... 1_Celofan/
útil per a relax i resiliències 🙂




🐳💚🤹‍♂️🤸🏊‍♀️♻️

Que veure ses fotos i llegir tooot faci bon servei!   🙂
.
Imatge
Foto de restes pendents de recollir de diferents capficos.

Imatge
El malnom Tord blau, a aquest Monticola solitarius dit merla blava/pàssera/tord roquer... És com tímid o fugisser. Però si no el destorbam mirant fa tal com un cantant de concerts de rock! 🧑‍🎤 S'exibeix cantant dalt roques marines! O canta fent loopings i volant en picat!. O s''enfronta a sa seva imatge, que confon amb competència. S'hi afua fort! Quins cops de bec en es vidre! Volant i tot! Ui, ui, millor ni mirar ni molestar-hó!


🏖💚🎁🏊🤹
Es poden fullejar temes similars en es fòrum, p. ex. a:

🤹Cuidar litoral. Neteja nedant amb sacs boia i grimpant. Info, provant trucs, històries viewtopic.php?t=4769

🤖Art d'IA per a inspirar, i cuidar es litoral jugant viewtopic.php?t=4866

🧺Fems marins recollits jugant grimpant i nedant. Primavera, 2023 viewtopic.php?t=4911

🐠Mar càlid, peixos foranis, i nedar jugant cuidant la mar viewtopic.php?t=4871

🐚Bitxos marins i esbarjo cuidant es litoral nedant i grimpant viewtopic.php?t=4872
Respon