Moltes Gràcies, Pere Vicens!!!

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Moltes Gràcies, Pere Vicens!!!

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Hola forers:

Avui migdía he tengut es plaer de visitar s´Albufera de Mallorca convidat pen Pere Vicens. Es motiu de sa visita era mostrar-me una falguereta "rara" que ell va trobar fa uns dies a una paret dins un canyar devora s´aigua. Pensavem que era una espècie nova ò un hibrid, tal vegada es famós Asplenium X artanense, hibrid natural entre Phyllitis sagittata i Asplenium trichomanes ssp. inexpectans, però, quan he vist l´hàbitat on creix i el grau de claror i insolació, he descartat que pugui ser aquest raríssim hibrid només trobat una vegada a Artà, ja fa molts d´anys i mai més trobat. Aquesta falguereta té tota sa pinta de ser una Phyllitis sagittata amb so fenotipus lleugerament modificat, degut segurament a s´influència de s´hàbitat: a nivell de la mar, dins un canyar, devora s´aigua, amb molta claror i amb unes hores de sol a darrera hora de s´horabaixa. Tots aquests factors han fet que ses seves frondes tenguin una estructura dura i coriàcia (adaptació a sa sequera de s´estiu), que sa làmina estigui com arrufada, la qual cosa fa que sembli ondulada i que es pecíol sigui més curt que sa làmina (normalment es pecíol sol ser més llarg que sa làmina, quan aquesta falguera creix a un lloc ombrivol, per a captar més claror).

Imatge

Imatge

En Pere m´ha collit una fronda i, quan he arribat a ca meva, he estudiat es sorus i he mirat ses espores pes microscopi i m´he convençut de sa seva identitat, ja que té es sorus tipics de s´espècie: disposició en paral.lel, de no més de 13 mm. de llargària i amb indusi bivalve amb marge sencer.

Imatge

Imatge

Moltes gràcies, Pere. He disfrutat molt de sa visita i de sa falguereta.

Bones tardes a tots: Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: ds. maig 31, 2008 6:08 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Hola Joan, hola a tots i a totes.

Gràcies a tu per venir cap a s’Albufera avui, amb aquest dia estrany i donar-nos llum sobre aquesta cosa “rara”. Sembla mentida com les plantes s’adapten a les circumstàncies...!!

Vos pas alguns retratos més de la llengua de zero Phyllistis sagittata rara:

Imatge

Imatge


Joan, una forta abraçada i fins aviat...

Pere
Pere Vicens l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. juny 03, 2008 9:58 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Guillem Alomar
Member
Entrades: 28
Membre des de: dj. feb. 14, 2008 2:40 pm

Entrada Autor: Guillem Alomar »

Aquesta falguera (Asplenium sagittatum) amplia el catèleg de pteridòfits del parc Natural de s'Albufera.
Guillem
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Hola Amics i especialment en Pere Vicens:

El mateix día que en Pere me va mostrar aquesta falguera i em va donar una petita fronda ( mirau les fotos de més amunt ) vaig sembrar les espores dins una fiambrereta amb terra vegetal esterilitzada. Fa dos díes ja em va semblar veure microscòpics puntets verds per damunt la terra. Avui, als 24 dies exactes de la sembra, ja es veuen clarament, encara que son diminuts, no ultrapassen el mig milímetre, pero el seu color verd intents resalta per damunt la terra negra. Estic molt content. La possibilitat d´aconseguir filletes d´aquesta extranya falguera de fenotipus no ortodoxe ja és més aprop. Si tot va bé, d´aquí 6 ò 7 mesos, brostaràn els primers esporofits en forma de diminutes frondes triangulars i aproximadament d´aquí un any ja podré trasplantar les primeres falguerones dins cossiolets individuals. Si en surten moltes, les regalaré a en Pere i en Joan Rita, per a que les puguin sembrar aprop de sa mare i per altres parets de s´Albufera ò a altres llocs adients de la Serra de Tramuntana i muntanyes d´Artà. ¡MOLTES GRÀCIES UNA ALTRA VEGADA, PERE VICENS!

Pd: Quan ja siguin suficientment visibles i en pugui fer una foto decent, posaré una foto aquí mateix.

Que passeu un bon horabaixa: Joan
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Homo... realment és a tu, Joan, a qui hem de donar les gràcies per l'esforç innovador i revolucionari què estas aportant al món de les falgueres... i amb un temps rècord...!!

Estic molt content de saber que el "criadero" ja ha explosionat.

Les falgueres mare, germanes, ties, cosines, padrines i demés parentes bufereres estan molt contentes i il.lusionades de saber que dins una incubadora, devers Sóller, han nascut centenars d'hereves. Elles t'envien una abraçada verda, tendre i humida... mooooolt humida...

;-))

Joan, una abraçada.

Pere
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Bon día a tots:

Avui he fet un parell de fotos al planteret d´espores de la Phyllitis sagittata de s´Albufera den Pere Vicens, que vaig sembrar fa 50 dies. Ja es veuen clarament els PROTONEMES (grupets de cèl.lules que es formen després de la germinació d´una espora). Mideixen menys de 2 milímetres. De cada un d´aquests protonemes, que no tenen una forma ni una estructura definides, sorgeix un prótal o gametòfit amb una dotació cromossòmica haploide. Els prótals o gametòfits poden ser mascles, femelles o hermafrodites, depenent de cada falguera. En general la majoría de falgueres tenen prótals hermafrodites, anomenades falgueres isospòries, de manera que cada prótal o gametòfit conté un organ masculí, anteridi, que produeix espermatozoides i un organ femení, arquegoni, que produeix un òvul. Uns quants grups de falgueres acuátiques, com les Marsilea, tenen dos tipus d´esporangis: macroesporangis, que produeixen espores femenines i per tant prótals esclusivament femenins i microesporangis, que produeixen espores masculines, que donen lloc a prótals o gametòfits exclusivament masculins. Son anomenades falgueres heterospòries.

Imatge


Per tant, la falguera Phyllitis sagittata és isospòria, genera espores i prótals hermafrodites, tots ells capaços de produir espermatozoides i un òvul, encara que, per a evitar l´autofecundació, se solen comportar com masculins exclusius o com femenins exclusius, bé durant tota la seva curta vida o bé en diferents etapes: primer maduren els anteridis i produeixen espermatozoides i després maduren l´arquegoni que conté un òvul, que una vegada fecundat donarà lloc a un esporòfit ò vertadera falguera, amb una dotació cromossòmica diploide, excepte en les falgueres poliploides, generades per hibridació o per autoduplicació espontània del genoma, que poden ser triploides, tetraploides ò hexaploides (altres poliploidíes solen ser inviables). Son els casos de l´Asplenium majoricum, que es alotetraploide, amb tot el genoma del seu pare A. fontanum i tot el genoma de sa mare A. petrarchae ssp. bivalens), l´Asplenium petrarchae ssp. petrarchae, que és autotetraploide del seu ancestre bivalent (A. petrarchae ssp. bivalens), per autoduplicació espontània del seu genoma, l´Asplenium X reichsteinii, que és triploide, hibrid entre l´A. fontanum (diploide) i l´A. majoricum (tetraploide), etc...

Imatge
Diminut prótal sorgit d´un protonema molt primerenc.

Que passeu un bon diumenge: Joan
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Joan... estic amb la boca oberta...

Enhorabona per compartir aquestes meravelles amb tots nosaltres...

;-))


Pere
Pere Vicens l’ha editat per darrera vegada el dia: dg. jul. 20, 2008 11:57 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Respon